Šta je novo?

Poslednje pročitane knjige

Elektronski testament, konacno u mojim rukama. [emoji4]
978fe7d6a2ed94f7e4059157858303ea.jpg

Uf kako sam ja uživao u knjizi, još sam ta generacija koja je ispratila boom elektronske muzike... Moram da nabavim sebi primerak knjige jer nemam. Ovo is uzeo negde polovno?

Poslednje pročitane knjige..

Citam je uz soundtrack i bas uzivam. [emoji4] Dobio sam je za rodjendan, ni sam ne znam kako su uspeli da mi je nadju. [emoji6] Knjiga je pravo blago! [emoji5]

Poslednja izmena:
Ima li neko preporuke za knjige koje se bave slovenskom,skadinavskom i keltskom mitologijom?

U kom smislu? Inspirisane istom ili konkrfokusirane na mitove i legende?
Znam da sam ovu procitao kada se pojavila, ali sta znam, ne bih je bas preporucio....

Fokusirane na mitove i legende iz pomenutih mitologija.

Nesto tipa "ko je ko" u toj i toj mitologiji.

Nasao sam Slovenska Mitologija od Nenada Gajica pa cu da preliastam da vidim na sta lici.

Nesto slicno bi mi trebalo i za nordijsku tj skadinavsku mitologiju i za keltsku. Naravno ako postoji

Beyond Genius Lies Insanity

Svojevremeno sam tražio za skandinavsku mitologiju i jedno što ima je "Predanja starih Germana". Nisam siguran da ćeš lako naći.
Verovatno postoji i neka enciklopedija al to ne računam.

Најсвеобухватнија истраживања старе словенске митологије и народних веровања од наших аутора вршио је Веселин Чајкановић, тако да бих ти препоручио неко његово дело.

Fokusirane na mitove i legende iz pomenutih mitologija.

Nesto tipa "ko je ko" u toj i toj mitologiji.

Nasao sam Slovenska Mitologija od Nenada Gajica pa cu da preliastam da vidim na sta lici.

Nesto slicno bi mi trebalo i za nordijsku tj skadinavsku mitologiju i za keltsku. Naravno ako postoji

Beyond Genius Lies Insanity

Jedva sam našao sliku,

http://nordijska-mitologija.com/wp-...itologija-Predanja-starih-Germana-214x300.jpg

Ovde kažu da ima i novije izdanje od Utopije, iz 2006-te.

http://nordijska-mitologija.com/nordijska-mitologija-izvori/

Početkom osamdesetih sam čitao ono originalno izdanje. Siguran sam da je bilo i slovenske, skandinavske i grčke mitologije. Možda i rimska, ali nisam nešto siguran.
Za kupovinu čisto sumnjam da može da se nađe, ali biblioteke bi "sigurno" trebalo da imaju.

Ni ova prethodna, zvanicna dva, nisu nista kompletnija u odnosu na originalni, engleski...jedino sto se tice grafickog sadrzaja nije tako zanimljiv kao domace verzije, ali opet ni ovakav "starinski" fazon knjige, nije nimalo los.

Uzmes engleski Necronomicon i Eldritch Tales i eto kompletne Lavkraftove biblioteke.

Sent from my Nexus 7 using Tapatalk

Odlična.

Ako nekog zanima, našao sam dve od Ted Ćanga, po njegovoj priči je sniman Arrival. Nisam čitao, pa ako neko stigne da pročita ili je već čitao nešto od njega, ne bi bilo loše da napiše utiske.

Ja pre par dana dobio "Priče tvog života", i evo blizu sam kraja. Iskreno, nisam ni čuo za čoveka (izgleda da sam malo ispao iz štosa, slabo pratim novitete), pa se iznenadih videvši da je čovek za svoje priče dobio 4 Nebule, 3 Huga i 3 Lokusa, jako relevantne nagrade za žanr naučne fantastike.

Knjiga "Priče tvog života" je, jelte, zbirka od 8 priča, koje ni u kom smislu nisu "klasičan" saj-faj - ovo zovu spekulativnom prozom. Iskreno, meni su se priče dopale đene-đene, ali ja nisam veliki fan (kratkih) priča - preferiram više mesa na literarnom kosturu. Ideje kojima se bavi (Vavilonska kula i prkošenje bogu (Bogu za vernike), superinteligencija i mogućnost shvatanja sopstvenih misaonih procesa, sekvencijalno vs simultano opažanje (ovo je priča iz koje je nastao "Arrival" - mislim da ću odgledati, hvala za info :) ), mogućnost da je matematika nedosledna i implikacije toga...) nemaju previše wow! faktora, barem meni, ali je razrada, od priče do priče, zanimljiva. Napominjem opet, često imam utisak nedovoljne razrade u kratkim pričama, tako da ovo moje pisanije treba, svakako, uzeti sa rezervom.

Vredi pročitati, bez sumnje.

Ni ova prethodna, zvanicna dva, nisu nista kompletnija u odnosu na originalni, engleski...jedino sto se tice grafickog sadrzaja nije tako zanimljiv kao domace verzije, ali opet ni ovakav "starinski" fazon knjige, nije nimalo los.

Uzmes engleski Necronomicon i Eldritch Tales i eto kompletne Lavkraftove biblioteke.

U ovom Ognjanovićevom imaš dobre predgovore ispred svake priče, sa dosta korisnih informacija, a ima i opširnijih tekstova o Lavkraftu i istoriji Nekronomikona... nisu samo priče i grafički sadržaj...

@stojagrozny, počeo sam i ja Priče tvog života, i meni vuče kao na ‘religiozne‘ teme i motive. Ne znam da li ću pročitati do kraja.

Poslednja izmena:
mali off pošto sam tek počeo da čitam (nije poslednja pročitana nego trenutno započeta :)):
Da li je neko čitao Crnog labuda od Nasima Taleba?

Počeo sam i deluje vrlo, vrlo, ozbiljno. AKo je neko čitao, samo mi potvrdite da nije još jedna u nizu "vidi što sam se originalno setio glavolomije koju ću kasnije da razvodnjim...".

Kad odrastem biću Jelena Bačić-Alimpić i napisaću "Ringišpil"...
Antipreporuka.

"Za trinaestogodišnju Nađu škola je poput gladijatorske arene, a na tribinama su popularne devojčice. Ona bira da se povuče u jedan drugačiji svet u kome važe druga pravila. Prvak je države u plivanju u slobodnom stilu, oblači se neupadljivo, u slobodno vreme voli da sprema kolače i ne nosi haljine čak ni na rođendan mlađe sestrice, čiji je jedini san da bude princeza kad poraste. A onda joj u život ulazi šarmantni Filip, njena prva simpatija i neko pored koga će osetiti kako izgleda lakoća življenja. Filip je deo popularnog društva u čijem je srcu neodoljiva Nina i pod njenim uticajem Nađa će se uskoro poželeti da postane neko sasvim drugačiji. Ali ona nema iskustva u gladijatorskoj areni i ubrzo će sve poći užasno naopako… Marija Žeželj rođena je 1999. godine i živi u Novom Sadu. Čim je kročila na domaću Jutjub scenu, nedugo potom postala je jedna od najpoznatijih vlogerki u regionu. Ljubav koju od malih nogu gaji prema pisanoj reči i želja da devojčicama pomogne da što bezbolnije prebrode probleme odrastanja inspirisale su njen prvi roman."

1b5ff312b5d0ab1b5ff4d83067540d02.jpg

Zdravo svima, nije me bilo neko vreme, cirka 6 meseci
The_Girl_On_The_Train_(US_cover_2015).png
The Girl on the Train is a psychological thriller novel by British author Paula Hawkins

U početku možda malo dosadna, radnju sam naslutio, ali je otišla u drugom smeru, obrt je odličan.
Uskoro nas očekuje i film, možda je ipak bolje da se pročita, ko zna koliko će da je upropaste....(npr kao "The Martian" knjiga i film dva odvojena sveta)

LostSymbol.jpg
The Lost Symbol is a 2009 novel written by American writer Dan Brown

Za razliku od Deception Point, ovo je moglo da se čita, zanimljiva avatura, puna zagonetki, lagano štivo, ali kao i svaka knjiga od istog autora, puna bagova.

DECAK-OD-STAKLA-110x0-000074225231215.jpg
"DEČAK OD STAKLA" Donato Karizi

Ovo je druga knjiga od istog pisca, nije nastavk iako obe obrađuju slučaj serijskog ubice, kao i prvo delo, dosta je morbidna, sa puno detalja i opisa samiih zločina.
Knjiga je ok, pročitaću i ostale knjige.

samo_ti_mozes_da_spases_svet-teri_pracet_s.jpg
dzoni_i_mrtvaci-teri_pracet_s.jpg
dzoni_i_bomba-teri_pracet_s.jpg

Serijal - Džoni Maksvel

Mislim da je dovoljno reći Terry Pratchett, urnebesno, zanimljivo, prosto sam bio oduševljen čitajući ih, nažalost kratke su, vrlo se brzo pročitaju.

11ea5a.jpg

Binti by Nnedi Okoraf
Kratka SF priča, veoma neobična tj nisam znao ništa o radnji pre početka i tako da nisam ništa očekivao, a pogotovo ono što se desilo i na koji način.
Zanimljiva priča

24356992.jpg
The Girl & the Machine
by Beth Revis
Još jedna kratka SF priča, nažalost previše očigledna, ali bez obzira zanimljiva, da se malo izmeni mogao bi odličan kartometražni film da se snimi.

I pored pisanih knjiga, probao sam posle više neuspešnih proba tokim poslenjih 10 godina sa audio knjigama, ovog puta veoma uspešno
Sve tri knjige su iz prvog lica, što po mom mišljenju daleko pomaže prilikom slušanja.
Naravno dosta zavisi od samih naratora.
Ako mi neko ne preporuči nešto, imam običaj da puštam na radnom (muzika, filmovi, pa i knjige) bez ikavog predznanja o delu, ove tri audio knjige su bile random(prvo na šta sam naleto).

18656055.jpg

by James Patterson, David Ellis

Krimi knjiga, nalik na "Dečak od Stakla", ne znam što se toliko trude da prikažu koliko ljudi mogu da budu bolesni i morbidni, kao da nam sam život nije dovoljno težak.
Izuzev tih bolesnih kadrova, sve je dobro, prosto te vuče da saznaš šta će dalje da se desi, obrti u delu su odlični, ima ih nekoliko.
Audio deo je odražen odlično, čitaju je dve osobe, svaka čita svoj deo i sve likove koji su uključeni oko njih, lepo se prati i prijatno je slušati.

30633208.jpg
Dark Matter
by Blake Crouch
Sa ovom delom sam oduševljen, pravi SF, sve na mestu, ma ludilo. Od ovoga može da se snimi tako ludilo od filma ufff. btw nema nikakve veze sa trenutno aktuelnom serijom.
Moj savet, nemojte da čitate ništa u vezi sa radnjim, plašim se da će vam pokvariti užitak, već samo nabavite knjigu i čitajte.
Jer ste od jednom uvučeni u radnji, i padaju takve "bombe" da je greota da vam to neki spojer upropasti.
Što se audio izdanja tiče, takođe sam veoma zadovoljan, jedan narator čita sve.

recent9.5.png

Me Before You
Written by: Jojo Moyes

Ovog puta sam ubo dramu, veoma realistična i dramatična od početka do kraja, postoji i doza humora, ali je u drugom planu, u nekim trenutcima veoma teška.
Sad sam primetio da su snimili i film po knjizi.
Ovog puta naracija je bila malo teža za praćenje jer je britasni akcenat, 90% je glavni karakter, i po neko poglavlje čitaju drugi "glumci", neki su užasni za praćenje, kao da su iz Liverpula, akcenat užasan (bar meni)

Poslednja izmena:
Šta bi niko ne čita knjige ovih dana :d

content.jpg
Armada is a science fiction novel by Ernest Cline

Početak odličan, ali je počelo malo da davi tj dosta se razvodnjava tema, celoj priči fali dosta logike (može da smeta u nekim slučajevima), ali bez obzira na sve, knjiga je zabavna, sf limunada

Darknet

Studija o deep webu..onako interesantne informacije.Zanimljivo sta se sve preko tora moze naci, u internet podzemlju..[emoji1]

Sent from my m2 note using Tapatalk

Šta bi niko ne čita knjige ovih dana :d

Pogledajte prilog 214292
Armada is a science fiction novel by Ernest Cline

Početak odličan, ali je počelo malo da davi tj dosta se razvodnjava tema, celoj priči fali dosta logike (može da smeta u nekim slučajevima), ali bez obzira na sve, knjiga je zabavna, sf limunada

Ja čitao i to i Ready Player One... međutim nisu me inspirisale ni da napišem nekoliko reči ovde. Iskreno sam se sebi čudim zašto sam uopšte nakon ready Player One uopšte i počeo da čitam Armadu.

Realno ne kapiram da knjiga kojoj sam definitivno ciljna publika od A od Š uspeva da ostavi tako mlak utisak na mene.

Nemesis Games, SA Corey, Expanse nastavak... jos uvek citam - jako dobra i brutalna knjiga, dignuto sve na novu lestvicu

Pogledajte prilog 213713
"DEČAK OD STAKLA" Donato Karizi

Ovo je druga knjiga od istog pisca, nije nastavk iako obe obrađuju slučaj serijskog ubice, kao i prvo delo, dosta je morbidna, sa puno detalja i opisa samiih zločina.
Knjiga je ok, pročitaću i ostale knjige.

Ja sam od istog pisca pročitao Šaptača i bila mi je skroz dobra. Posle toga sam krenuo na Vladara iz senke i nisam mogao da je završim (stao negde na pola knjige). A takođe imam i Dečaka od stakla kupljenu već više od godinu dana i još nisam krenuo da je čitam :)

Ulebek - Pokoravanje
Interesantno , da se čovek malo zamisli

Geert Mak -U Evropi, kroz 20. vek - odlišno štivo

Roj Medvedev-Žores Medvedev - Ko Je Ovde Lud

939637.jpg

KO JE OVDE LUD - R. A. MEDVEDEV i Ž. A. MEDVEDEV
Autobiografska priča dvojice braće blizanaca, ruskih naučnika o :
Represivnim metodama kao odgovoru na borbu za pravednije društvo.
Zloupotrebi medicine u političke svrhe
Hrabrim glasovima u strašno doba za slobodu silom zatočenog naučnika u psihijatrijsku bolnicu, bez medicinskih simptoma, na osnovu „dijagnoze“ nosilaca političke moći
Hospitalizaciji po propisima psihički normalnih naučnika
Otpuštanju bez medicinske dijagnoze sa političkom terapijom – zaboraviti sve
Političkoj ulozi lekara psihijatara u neophodnom lečenju borca za slobodu naučne misli
Knjiga se preporučuje svima koji imaju interesa za dešavanje u istoriji represije i za sadašnji tok demokratizacije. Poruka knjige je da se ne sme ponoviti zlo neslobode mišljenja koje vreba i dalje na drugim mestima i drugim nevidjenim oblicima i metodima.

Završio Carrion Comfort od Simmonsa....

Ne mogu da kažem da sam nešto oduševjen ali knjiga je solidna mada meni su se lično više svidele A Winter Haunting i Summer Haunting nego CC...
Valjda zato što "živim" u univerzumima koje su stvorili King,Barker i Lovecraft pa mi sve van toga deluje upola lošije.

Ne bih da odvraćam ljude od CCa,ko nije pročitao knjigu a ljubitelj je horor žanra definitvno to treba da uradi,ali meni lično nije legla knjiga.

pitanje za članove koji imaju kolekciju knjiga: kako štitite knjige od prašine (tipa vitrina i sl.), koliko često ih brišete i čime...?

ovo pitanje ne važi za one koji čitaju na it uređajima :)

Ocistis krpom kad brises prasinu, ko i sve.

Nazad
Vrh Dno