Šta je novo?

Poslednje pročitane knjige

Znam da ima 5 knjiga, ja sam uzeo prve dve, ali ocigledno ce mi trebati puno vremena da ih procitam sve :d

Koje bi ti još priče preporučio, a da nisu prevedene?

Edit:
nedavno sam naleteo na ovu mapu, možda nekom bude zanimljiva:
Pogledajte prilog 176500

mala mapa dole desno ide sve do Daniča i izvora reke Miskatonik.

The horror in the museum
the mound
Eldritch Tales...

A najvise bih voleo npr Nekronomikon uradjen onako kako su uradjene domace verzije, ali da sadrzi sve price engleskog izdanja....jeste da bi bila prilicno skuplja knjiga, ali bi za fanove Lavkrafta to bila prava poslastica.

Zapravo treba samo dve stvari da se urade prevedes Necronomicon i Eldritch Tales i te dve knjige bi oduvale sve sto je ikad prevedeno kod nas.

Najveca glupost je to sto je u proslosti dosta glupo prevodjeno, pa imas dosta razlicitih zbirki prica, u kojima se mnoge price ponavljaju..uzmes tabernaklova izdanja, imaju vecinu nekronomikon prica i obratno, i uvek si uskracen za tri cetiri price, a bezveze da oba kupujes i dupliras.

Možda neko izbaci i takav Nekronomikon. Kakva bi to knjižurina bila, tu bi morali gvozdeni okovi :d.
A i ovaj koji imam je knjižurina, kilo i po sigurno ima u njemu.

Jos da je neki kozni povez i stare stranice...[emoji1]
Ili na ovu foru da je urade
https://youtu.be/AqWIIkdWuR4

Inace nabavih skoro knjigu S od J.J. Abramsa
A1TzcxY6iBL.jpg

Neverovatan trip citati ovako nesto, pogotovo sto citas i stampano i rukom pisane delove i dodatke....slicno iskustvo paralelnoh prica i grafickih izazova, kao Kuca listova od Danijelevskog.
Ubedljivo dve najtripoznije knjige koje sam u zivotu citao.

Citajuci Vatsjajanu saznao sam, izmedju ostalog, kakvu zenu ne treba zeniti:

"Pametan čovek
koji vodi računa o svom ugledu ne bi trebalo da pokušava da osvoji
plašljivu ženu, onu u koju nema poverenja, onu koju dobro čuvaju,
kao ni onu koja ima svekra ili svekrvu"
:-devil-:

By the way, ovi Indijci su teski perverznjaci :)

Pročitah Iščezla (Gone Girl) - Džilian Flin, pošto sam se oduševio Mračnim Mestima nadao sam se nečim makar sličnim ali ovo je...prilično sam se razočarao. Knjiga napisana da bude bestseler, da zaradi pare, da se dopadne široj publici, uglavnom ženama. Ni blizu brutalnog prethodnika. Slobodno preskočiti ili eventualno odgledati Finčerov film koji kažu da nije loš.

Može Gillian Flynn - Mracna Mesta na pm?

Nisam našao knjigu na onom poolmakerovom spisku

Ako neko ima od Lavkrafta Eldritch Tales u elektronskom formatu neka mi baci link na mail....

Umesto citanja Straza, poceo sam da citam knjigu Darkly Dreaming Dexter (by Jeff Lindsay), po kojoj je stvorena meni omiljena serija Dexter, i nisam se razocarao. Procitao sam za kratko vreme trecinu knjige i nastavljam dalje :) , kao i serija, i knjiga je veoma "pitka" za citanje, odnosno lako se cita.

Ništa nas ne smije iznenaditi.
Što je muškarac bez brkova.
Ljubav, struja, voda & telefon.

Po prvoj (Karaula) i drugoj su već snimljeni filmovi, imam osećaj da će i treća biti kad tad ekranizovana.
Pitke i ne preobimne, a nisu plitke, preporuka ko hoće dobru letnju knjigu, Ante Tomić zna zanat.

Ko voli mračne, teške SF horore preporuka za Venis u podzemlju Džefa Vandermera. Raspadanje, trulež, otpad vekova, hemijski otpad, mutanti, bio-mehaničke kreature, cyberpank, genetski inžinjering i mutacije, raznorazni svtoroidi i kret3noidi... i sve to u dalekoj distopijskoj budućnosti u jednom od ogromnih gradova-država, razdeljenog na nivoe ili nefunkcionalne autonomne distrikte (nešto između Drune i Inkala)... Nisam još završio, u stvari nisam stigao ni do pola, ali kako priča teče atmosfera je sve teža i jezivija. Mislim da prava boleština tek dolazi silaskom u podzemne nivoe grada.

Edit:
Odlična recenzija: PUT U GENETSKI SKRPLJENI PAKAO ... samo bi sredinu recenzije možda trebalo preskočiti jer ima spoilera.

Poslednja izmena:
Ko voli mračne, teške SF horore preporuka za Venis u podzemlju Džefa Vandermera. Raspadanje, trulež, otpad vekova, hemijski otpad, mutanti, bio-mehaničke kreature, cyberpank, genetski inžinjering i mutacije, raznorazni svtoroidi i kret3noidi... i sve to u dalekoj distopijskoj budućnosti u jednom od ogromnih gradova-država, razdeljenog na nivoe ili nefunkcionalne autonomne distrikte (nešto između Drune i Inkala)... Nisam još završio, u stvari nisam stigao ni do pola, ali kako priča teče atmosfera je sve teža i jezivija. Mislim da prava boleština tek dolazi silaskom u podzemne nivoe grada.

Edit:
Odlična recenzija: PUT U GENETSKI SKRPLJENI PAKAO ... samo bi sredinu recenzije možda trebalo preskočiti jer ima spoilera.
Ovo ko stvoreno za mene

Krecem sa citanjem, imam je na kartici.

Jel ima da se kupi negde?

Imam isti taj epub, nema potrebe i ja da kacim...

Umesto citanja Straza, poceo sam da citam knjigu Darkly Dreaming Dexter (by Jeff Lindsay), po kojoj je stvorena meni omiljena serija Dexter, i nisam se razocarao. Procitao sam za kratko vreme trecinu knjige i nastavljam dalje :) , kao i serija, i knjiga je veoma "pitka" za citanje, odnosno lako se cita.

Završio prvu knjigu i pročitao i drugi deo Dearly Devoted Dexter, ili kako su ga naši preveli Domišljati Dobrica Dekster. Sve to za kratko vreme, i poprilično sam zadovoljan knjigama, mada razumem i zašto je serija od druge sezone već otišla na drugu stranu što se tiče priče . Krećem uskoro i sa trećom knjigom i verovatno poslednjom za sada, pošto ne vidim da ima više prevedenih knjiga na srpskom.

Poslednja izmena:
Stigao juče Kindle :banana: pa sam morao da overim neka slova :d
Neko je skoro preporučio "H.P. Lovecraft - U zidinama Eriksa" , ovo mi je prva knjiga(bolje reći priča, mnogo je kratko) od Lovecraft-a, i meh, nisam se nešto oduševio, jer cela priča je nastala zato što je glavni lik glup (automatski ne mogu da se povežem sa njim), iako je veoma zanimljiv pristup, ne svidja mi se sama realizacija,
Priča je stvarno kratka, tako da nije problem pročitati je. Dajte neki drugi predlog od istog pisca, pošto je veoma hvaljen, da mu dam još neku šasnu

Što se samog uređaja tiče, ja sam oduševljen, jako dugo želim da posedujem to čudo i napokon se ukazala prilika.
Trenutno kod mene su dva poslednja modela Kindle Paperwhite (2014-2015), razlika je stvarno veoma mala, osćea se da su malo slova oštrija, ali ništa više, upoređivao sam i slike, ništa posebno, prosto razlika u rezoluciji je jedva primetna. Jedina zamerka za Kindle je što su stripovi bezveze na njemu, čisto crno beli su super, ali ovi u boji (em što se gubi boja) em što paleta crne nijanse nije dovoljna i kotrast izmedju njih je slaba, tako da se dosta stapaju nijanse, tako da je za stripove ipak tablet najbolje rešenje. Sve ostalo je fantastično, prava uživancija je gledati u ekran, mozak ni oči nisu svesni da to što vide nije papir.

@smith
Ako uspes nadji Necronomicon od Lovecrafta.
To je zbirka njegovih prica.
Ja imam u epub-u neku kolekciju koja je na engleskom....kacio sam vec u temi sadrzaj tog epuba.

U zidinama Eriksa je zanimljiviji i jeziviji ako se gleda u prenesenom značenju, ili šta zapravo predstavlja lavirint i kristal i kako sve to utiče na ljudsku samouverenost, ambiciju ili sveukupne kapacitete i pamet kada se nađu u takvim ćorsokacima. Ili, postoje stvari koje ljudski mozak ne može da registruje, obradi i razume, i kada se čovek uhvati u koštac sa tim stvarima (ili se uplete u njih iz nekog razloga) ishod često bude panika, propadanje i smrt.

Meni je omiljena Lavkraftova priča Senka nad Insmutom. Ali i tu ako se ne uđe malo dublje može da deluje prazna i jednostavna.
Inače, Lavkraftu je danas 125. rođendan. :party::D

Edit:
Top 5 priča koje mi prve padaju na pamet, tj. top 6 sa gorepomenutom pričom:
- Pacovi u zidovima
- Snovi u veštičjoj kući
- Danički užas
- Zov Ktulua
- Festival

Poslednja izmena:
Sad gledam onaj link koji si okačio, ono nije cela priča.

Nisam je skinuo celu pa sam pomislio da si pročitao samo tih sedam strana. Sad sam skinuo i vidim da je cela, 46 strana.

Ovo je jedan deo osvrta na tu priču u Ognjanovićevom Nekronomikonu:
...
„U zidinama Eriksa” nepravedno je zapostavljena u Lavkraftovom opusu, delom kao kolaboracija, delom zbog svoje krajnje atipičnosti. Stoga se retko nalazi u zbirkama njegovih priča, a još ređe se analizira u kritičkim osvrtima.
Ovde je predočena kako bi se i naš čitalac uverio u njenu nadasve ingenioznu egzistencijalnu stravu koja, ispod naslaga pulp SF-a, krije sasvim modernu andrejevljevsku parabolu o egzistencijalnom ćorsokaku. Žanr je retko kada bio ovako originalno i inteligentno primenjen.

... i o toj kolaboraciji:
Dve priče se ističu: „Voljeni Mrtvac" („The Loved Dead”, 1923) prema ideji Č. M.Edija (o nekrofilu-ubici), i ,,U zidinama Eriksa” po zamisli Keneta Sterlinga. Sterling je bio SF fan koji se pred kraj Lavkraftovog života dopisivao s njim. Ideju za „Eriks” stekao je iz priče „Čudovišni bog Mamurta” („The Monster-God of Mamurth”) Edmonda Hamiltona (Weird Tales, avgust 1926), u kojoj se govori o nevidljivom gradu, ali njegov originalni nacrt Lavkraft je bitno nadogradio i produžio. Sterling je u vreme pisanja ove priče imao 16 godina.

Edit:
Pošto mu je danas rođendan red je i za malo opširniju posvetu:

Poslednja izmena:
Može da se nađe na engleskom i na youtube audiobook. Na srpskom nisam našao.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno