Najmilosrdnija stvar na svijetu, rekao bih, nesposobnost je ljudskog uma da međusobno poveže sve svoje sastojke. Mi živimo na mirnom otoku neznanja usred crnih mora beskonačnosti, i nije za nas da putujemo predaleko. Znanosti, od kojih svaka vuče na svoju stranu, dosad nam nisu mnogo naškodile; ali jednoga dana sastavljanje razdvojenoga znanja otvorit će takve užasavajuće prizore stvarnosti, i našega pogibeljnog položaja u istoj, da ćemo ili poludjeti od tog otkrivenja ili pobjeći od smrtonosne svjetlosti u mir i sigurnost novoga mračnog doba.
Najmilosrdnija stvar na svetu, rekao bih, nesposobnost je ljudskog uma da uzajamno poveže sav svoj sadržaj. Mi živimo na blaženom ostrvu neznanja, usred mračnih mora beskonačnosti i nije nam namenjeno da putujemo predaleko. Nauke, svaka stremeći na svoju stranu, do sada nam nisu mnogo naudile, ali jednoga dana spajanje tog razuđenog znanja razotkriće nam tako užasavajuće horizonte stvarnosti, i strahotnost našeg položaja unutar nje, da ćemo ili poludeti od otkrovenja, ili od te svetlosti pobeći u mir i sigurnost novog mračnog doba.
Nije mrtvo ono što vječitog je sna,
A u čudnim eonima i smrt umrijeti zna.
Nije mrtvo ono što zauvek bdije, u eonima čudnim ni smrt mrtva nije.
U zimu 1927/28. zvaničnici savezne vlade obavili su neobično i tajno istraživanje izvesnih događanja u drevnoj masačusetkoj luci Insmut. Javnost je prvi put za to saznala u februaru, kada se desila velika serija napada i protesta praćena paljenjima i eksplozijama, uz primetnu pažnju na veliki broj trošnih, rainiranih i verovatno praznih kuća duž napuštenog lukobrana. Manje zainteresovani su pustili da ti đogađaji prođu kao jedna od većih borbi u povremenim sukobima na obali.
Tokom zime 1927-28 godine, zvaničnici Federalne vlade obavili su čudnu i potajnu istragu u vezi sa izvesnim zbivanjima u drevnoj masačusetskoj luci Insmut. Javnost je o tome prvi put saznala u februaru kada je, pod prikladnim merama predostrožnosti, izvršena opsežna serija upada i hapšenja, praćenih planskim spaljivanjem i miniranjem velikog broja ruševnih, crvotočnih i navodno praznih kuća duž napuštenog pristaništa. Osobe neradoznala duha pustiše da ovaj događaj prođe tek kao jedan od većih sukoba u grčevitoj borbi protiv krijumčara alkohola.
During the winter of 1927–28 officials of the Federal government made a strange and secret investigation of certain conditions in the ancient Massachusetts seaport of Innsmouth. The public first learned of it in February, when a vast series of raids and arrests occurred, followed by the deliberate burning and dynamiting—under suitable precautions—of an enormous number of crumbling, worm-eaten, and supposedly empty houses along the abandoned waterfront. Uninquiring souls let this occurrence pass as one of the major clashes in a spasmodic war on liquor.
http://cultofghoul.blogspot.com/2015/03/sta-se-radi-sta-se-sprema-u-ovoj-godini.htmlDruga knjiga u ediciji "Poetika strave" pripada Lavkraftu: zove se ŠAPTAČ U TMINI, i pored naslovne novele, sadrži još 6 do sada na srpski neprevođenih, a kvalitetnih i vrednih priča.
....
Za sada je prerano govoriti o rokovima i datumima, ali čini mi se da nije nerealno drugu knjigu (Lavkrafta) očekivati do kraja juna.
Po toj knjizi ( Slučaj Čarlsa Dextera Warda) je snimljen i film pod nazivom Resurrected iz 1992 godine
http://www.imdb.com/title/tt0105242/
Inače ja Lovecrafta obožavam da čitam pred spavanje i na engleskom. Nekako mi je jezivija atmosfera negk na našem kada čitam. Imate zbirku njegovih priča pod nazivom Necronomicon na tabletu ima oko 1000 strana. Bila je jedno vreme se nadjeni kod nas u štampanom izdanju ali ne sa svim pričama
Evo šta ima sve od priča
![]()
![]()
![]()
![]()
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari