Šta je novo?

Poslednje odgledane serije

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
OK je, ono, on besmrtan engleski gospodin, radi kao patolog, prepametan, pa red misterioznih ubivstava, red prisjećanja. Nisam siguran da će biti druge sezone

Da, serija je stvarno vredela. Ali ***, kad nema smora, cliffhangera svugde i niceg pametnog vec prodaja zjala, takva serija se ne produzava 😀

I meni je bila gotivna serija, steta sto je otkazana.

Ovde niko ne pominje Forever. Ja skinuo ali nikako da se nakanim da pogledam. Jel vredi?
Ja sam ga pomenuo jednom u ocenjivanju ali bez nekog opisa ili dublje analize. Po meni vredi, priča jeste malo kliše, lik pomaže policiji u rešavanju slučajeva ali njegova lična priča je zanimljiva kao podloga tako da pravi dobru atmosferu. Neću da ti kvarim ugodjaj sa spoilerima, po meni vredi pogledati, produkcija je dobra, likovi su ok i priča je solidna.

Neko pomenu Person of Interest i ocenu 10, moram da se složim, jedna od retkih serija koja je uspešno spojila hi-tech komponentu sa krimi pričom uz sjajnu glumačku postavu.

Poslednja izmena:
Artur kao mongoloid, Merlin kao odbegli logoras, pa zasto neko ne bi gledao seriju Camelot 🙂 Mozda zbog sisa Eve Grin koja pritom pojma nema da glumi. Stvarno su sa serijama otisli dodjavola..

Prati li se Graceland? Pocela je treca sezona, nije losa serija.

Artur kao mongoloid, Merlin kao odbegli logoras, pa zasto neko ne bi gledao seriju Camelot 🙂 Mozda zbog sisa Eve Grin koja pritom pojma nema da glumi. Stvarno su sa serijama otisli dodjavola..
Pa ta serija je otkazana pre kraja prve sezone 🙂
A sta je bolje, Merlin koji se druzio od detinjstva sa Arturom i cela prica je bila prorocanstvo zmaja?🙂 A cela serija polu-reklama za LGBT za decu 😀

I meni. Iako mrzim kada postojece price okrenu skroz a iskoriste samo neku osnovu, tipa imena! Najvise mrzim kada price o magiji i slicno preokrenu na neku nauku, sto je in zadnje decenije 🙁

I meni. Iako mrzim kada postojece price okrenu skroz a iskoriste samo neku osnovu, tipa imena!

Čekaj malo, zar ti još maltene juče ne beše pristalica umetničke slobode koji nema apsolutno ništa protiv da se priče i smerovi radnje promene u odnosu na originale po kojima se rade!? Otkud sad to da ti mrziš kad postojeće priče okrenu skroz a iskoriste samo osnovu!?

Ne vidis razliku?
Knjiga -> Ekran, necu oba gledati, kome smeta sto se razlikuju malo, FO 🙂

Knjiga->Knjiga, Knjiga->Ekran, isti likovi, a skroz druga prica, ma daj...
Nije to umetnicka sloboda uopste. Kada ti uzmes legendu o Kralju Arturu, i sva imena iz nje, a prica se svede na nesto skroz drugo, promeni imena likova!

Meni smeta sto koriste samo neku minimalnu osnovu, cesto samo imena likova, a cesto cak ni vreme nije isto. A da li je Artur izvukao mac kada je bio sam, ili ga je gledalo brdo vecerica, ili je bio pijan u kafani, i pred celom kafanom izvukao isti me ne zanima 🙂 Hocu da nije izvukao mac tako sto je neko otvorio kamen samo kada Artur povuce 🙂 Hocu ekranizaciju legende, ne komediju.

Knjiga -> Ekran, necu oba gledati
Toliko dobrih adaptacija i interpretacija da nemaš pojma kol'ko propuštaš ako se stvarno pridržavaš ovog. Film -> knjiga pogotovo. Može da bude skroz drugo iskustvo i tumačenje.

Ne vidis razliku?
Knjiga -> Ekran, necu oba gledati, kome smeta sto se razlikuju malo, FO 🙂

Knjiga->Knjiga, Knjiga->Ekran, isti likovi, a skroz druga prica, ma daj...
Nije to umetnicka sloboda uopste. Kada ti uzmes legendu o Kralju Arturu, i sva imena iz nje, a prica se svede na nesto skroz drugo, promeni imena likova!

Ne vidim razliku jer su kad sabereš i oduzmeš na kraju sve to književni likovi, bila to pure fikcija ili neka legenda koju je neko z👎apisao i opet, nisam za to da bilo šta od toga neki tamo reditelj menja kako mu se ćefne! Drugim rečima, držim isti stav za sve a ne selektivno kao neki, bila to knjiga, strip ili legenda i gledalo / čitalo se to meni ili ne!

Btw. ako već nemaš želju da gledaš ili čitaš nešto, stvarno ne vidim razlog za tim porivom da to i komentarišeš i da sudiš da li su te promene dobre ili ne, tim pre što o tome nemaš blage veze!

U pravu je Martin. Osuđuješ nekog ko kritikuje film na osnovu knjige, a ti si to isto uradio, kritikovao seriju na osnovu legende.

U sustini svako ima pravo na svoje misljenje i apsolutno nemam problem sa tim, ali bi bilo lepo/posteno da se bar drzi svog stava kada je sve u pitanju a ne da ga menja kako njemu odgovara i da za nesto za sta kritikuje druge u svom slucaju to vidi kao normalno. Mozda gresim ali meni to deluje malo licemerno...

Možda on i nije imao stav o tome, nego mu je samo smetalo kritikovanje njemu dobre serije.

Kako je moglo da mu smeta kad je sam rekao da nije niti gledao niti citao i da ne namerava ali da nema nista protiv toga da se menja knjiga, pri cemu ne zna ni sta ni u kojoj meri je promenjeno. A recimo jedna od tih promena je ogromna kolicina LBGT scena kojih nema u knjigama i koje on sam kritikuje kada su u pitanju druge serije... Ali kako bi on to uopste znao?

Mislio sam na diskusiju o Pajnsu. Kolko se sećam tu je bilo ono - sta koji q gledate seriju kad ste čitali knjigu.

Nope, prokomentarisao je jedan moj post a to nije bio Pines pošto nisam stigao da ga odgledam. Mada situacija sa Under the dome je još gora jer je jedina sličnost sa knjigom ta kupola i nekoliko glavnih likova - na stranu to što su nekim sudbine dijametralno suprotne nego u knjizi... The Strain je manje izraženo ali priča opet lagano ide u nekom drugom pravcu... Znači ne radi se o kozmetičkim izmenama za koje ni mene nije briga već je bila priča o onim suštinskim, tipa ubiju lika u GoT a on u šestoj knjizi koja nije ni izašla faktički ima POV poglavlje i relativno bitnu ulogu u priči...

Drugim rečima, u potpunosti je bio u pravu kad je rekao da ga nervira kad uzmu samo osnovu a ostalo skroz izmene i tu se apsolutno slažem. Ili napravi nešto originalno ili se bar drži dela - ako ništa drugo u nekoj normalnoj meri.

Meni ne smetaju toliko promene ako se dobro urade, čak ni one velike. Npr. kao ona izmena kraja iz Mista, nije bila loša iako mi je jeziviji kraj knjige.

Ni meni ako su dobro urađene i ako imaju iole smisla, što je nažalost u poslednje vreme redak slučaj.

Što se tiče tih knjiga koje su pretočene u serije i izmena radnje i likova, za mene dobar primer je serija Dexter 🙂 komentarisao sam malo i u temi o knjigama.

Znam da je teško za poređenje, ali mi je serija ipak bolja ( što je retkost) u odnosu na knjigu. Naravno velike zasluge idu M.C.Hall-u koji je dodatno obogatio seriju i glavnog lika odličnom glumom.

Toliko dobrih adaptacija i interpretacija da nemaš pojma kol'ko propuštaš ako se stvarno pridržavaš ovog. Film -> knjiga pogotovo. Može da bude skroz drugo iskustvo i tumačenje.

Moze, ali kada imas slab vid, ostaje ti film samo. A i da nije, jedno bi pogledao/procitao, drugo me ne brine - ne volim da ponavljam ono sto sam vec video/procitao, prosto mi je gubljenje vremena.
Ne znaci da nema dobrih ideja - npr. svidja mi se Dominion, koji daje drugaciju ideju za Bibliju, kao i razne naucne procene religija. Ali to su pravi izuzeci, gde se u stvari ne koristi ista ideja na nacin na koji to radi 99.99% filmova/knjiga iste osnove.

Martine, ja sam dao svoje misljenje. Ne secam se da sam igde rekao da ne smes imati svoje - jedino mi smeta sto neki istu stvar ponavljaju na svakoj strani.
Hoce neko da pravi drugu pricu o necemu? Nema problema. Samo se meni verovatno nece svidjati. Ja hocu da znam originalnu pricu, da bi znao cime je inspirisana, kada su u pitanju mitovi i legende. A nesto skroz novo, ovog/proslog veka napisano za komercijalu... ono sto mi prvo dodje pod ruku, to ide 🙂

Nisu to uopste razliciti stavovi.
Legende i mitovi su nesto opste poznato - ubaciti novoj generaciji neku sasvim drugu ideju o njima je ludilo, jer se ne nece razumeti o cemu je rec (npr. legenda o Arturu iz Excalibur filma iz 1981 i Merlina iz 2008 su previse razlicite - a Merlin sa Evom Grin da ne pominjem). To su razlicite price skroz - samo su imena likova iskoriscena. To me nervira.
A to sto je neko izmenio kako je neko dosao negde, i da li je popio vino ili bio sa Shade, dok je stigao do Deneris mi ne igra ulogu. To ne menja ideju celu.

Ako ne shvatas razliku, mani me se 😀 Ne kritikujem istu stvar koju prihvatam 🙂 (Kritikujem totalnu izmenu legendi i slicnih opste poznatih stvari, a podrzavam izmene komercijale i pogotovu umetnicke slobode za promenu medija iskazivanja)

Poslednja izmena:
Martine, ja sam dao svoje misljenje. Ne secam se da sam igde rekao da ne smes imati svoje - jedino mi smeta sto neki istu stvar ponavljaju na svakoj strani.
Hoce neko da pravi drugu pricu o necemu? Nema problema. Samo se meni verovatno nece svidjati. Ja hocu da znam originalnu pricu, da bi znao cime je inspirisana, kada su u pitanju mitovi i legende. A nesto skroz novo, ovog/proslog veka napisano za komercijalu... ono sto mi prvo dodje pod ruku, to ide 🙂

A to sto je neko izmenio kako je neko dosao negde, i da li je popio vino ili bio sa Shade, dok je stigao do Deneris mi ne igra ulogu. To ne menja ideju celu.

Ako ne shvatas razliku, mani me se 😀 Ne kritikujem istu stvar koju prihvatam 🙂 (Kritikujem totalnu izmenu legendi i slicnih opste poznatih stvari, a podrzavam izmene komercijale i pogotovu umetnicke slobode za promenu medija iskazivanja)

U potpunosti masis poentu citave price. Pricamo o tome da ti nalazis za shodno iliti dajes sebi za pravo da komentarises necije kritike o necemu a da o tome, po sopstvenim recima, ne znas ama bas nista ili u najbolju ruku znas vrlo malo i to iz trece ruke. Ne znas o kakvim se promenama radi, ne znas da li one imaju smisla ili nemaju, ne znas da li su sustinske ili kozmeticke, ne znas da li su u sluzbi price ili su npr. jeftino populisanje LGBT itd. ali tebi je to apriori opravdano jer ti generalno mislis da tako treba. Ovamo si protiv gej scena kada se javljaju u serijama koje pratis ali ti po defaultu ne smeta sto su D&D suprotno knjigama napravili u GoT jedan mali *****-bal, jer po sopstvenim recima ne smeta ti bilo kakva izmena komercijale pa cak ni ta potpuno besmislena.

Meni licno smetaju teske gluposti u seriji koje nemaju ni trunke logike u odnosu na knjige, tipa Brijena obecava Kat da ce da nadje njene kceri, zatim za razliku od knjige u seriji dolazi u KL dok je Sansa jos uvek tamo ali joj na pamet ne pada da je nadje a onda je trazi po citavom Vesterosu. Ser Baristan pandrknuo u seriji od strane Harpijinih sinova a u knjizi ne samo da je ziv vec on ima POV poglavlja. Nije to samo da li neko pije vino ili rakiju vec daleko vece promene koje po efektu leptira imaju sve vise posledice u daljoj radnji i gde se oni samo jos vise zaplicu ali cemu prica kad ti znas bolje da to ima smisla od onih koji su citali i gledali seriju i ne slazu se sa tim.

Btw. apropo boldovanog i mi zelimo da iz nekog drugog/naseg razloga vidimo original pricu ispricanu u knjizi koja za razliku od serije ima smisla, ali posto nije rec o tebi to odjednom nije bitno.

Ne znaci da nema dobrih ideja - npr. svidja mi se Dominion, koji daje drugaciju ideju za Bibliju, kao i razne naucne procene religija. Ali to su pravi izuzeci, gde se u stvari ne koristi ista ideja na nacin na koji to radi 99.99% filmova/knjiga iste osnove.

Legende i mitovi su nesto opste poznato - ubaciti novoj generaciji neku sasvim drugu ideju o njima je ludilo, jer se ne nece razumeti o cemu je rec (npr. legenda o Arturu iz Excalibur filma iz 1981 i Merlina iz 2008 su previse razlicite - a Merlin sa Evom Grin da ne pominjem). To su razlicite price skroz - samo su imena likova iskoriscena. To me nervira.

OK, menjati legendu o Merlinu je Blasfemija ali imati novi pogled na Bibliju, odnosno drugaciju ideju - no problemo... Bitno je da si ti to aminovao kao prihvatljivo, bez obzira sto je generalno gledano i Dominion kao i ovaj Merlin u stvari jedna fikcija i autorski pogled, uostalom kao sto je to i GoT.

Poslednja izmena:
Ti bas okreces ili si pak glup pa ne shvatas?

Ne smeta mi sto Ser Bari ima ovo u knjizi a ono u seriji. Nije glavni lik i ne menja pricu. U stvari vrlo malo stvari moze da izmeni pricu!
Ali ako promenis legendu o Arturu da umesto da on izvlaci magicni mac iz kamena, neko klikne kad on povuce mac, da to je vec menjanje price. Kao i to da se Merlin i Artur druze u detinjstvu i da je Uther bio protiv magije na nacin koji nema veze sa legendom, vec prikazom LGBT-a. (FYI, podrzavam LGBT, ali sam smoren kada ga napucavaju u serijama i filmovima, kao da je vecina LGBT 🙂)
Sta je u GoT-u merljivo sa vadjenjem maca u legendi o Arturu? Postojanje whitewalkera mozda jedino... da je Merlin ubijen u filmu, a nastavio njegov ucenik, to je neki spin ne menja sustinu price, iako je data umetnicka sloboda.
Ali Merlin sa Evom Grin je previse izmenio pricu, i ne treba da nosi to ime.

Dominion je retkost, izuzetak, a ne pravilo. (ovo ostalo sto sam pomenuo o Bibliji nije umetnicka sloboda, jer nije menjana prica, vec je bila diskusija kako je mogla nastati ta prica)

GoT nije nikakav pogled ni na sta... to je izmisljotina od pocetka! Dobra knjiga i sve to, ali nema nikakvu osnovu u nekom dogadjaju, i slicno.
Legenda o Arturu i Biblija imaju (neke znamo, neke ne).

To što TI nekom kažeš da je glup, čovek može samo da doživi kao kompliment!

Kad neko kao ti pokušava da nekom objasni da li je nešto bitno ili ne, o čemu se realno razume ko Marica u kriv qrac, kao u ovom slučaju ti u GoT koji niti si čitao niti gledao, može biti samo egoista koji misli da je njegovo mišljenje bogom dano ili običan tupson!
Tebi svaka čast na tome što si uspeo da spojiš oba.

Iskreno mi je žao što ti kapacitet ne dozvoljava da shvatiš poentu tj. jednu vrlo jednostavnu stvar sadržanu u tome da kao što tebi smetaju neke promene tako isto mogu i drugima da smetaju neke druge i da ti nisi nikakav reper koji će da određuje da li su one ispravne ili ne, i da li treba da se porede ili ne, bez obzira što voliš da se kao Dijamant margarin mešaš u sve, pa čak i u ono o čemu nemaš blage veze. Zato, što se mene tiče možeš da odskakućeš u troskocima sa tvojim licemernim mišljenjem, na šta ti je i Uruk onako kulturno ukazao samo što ti ni to nisi mogao da skontaš!

Poslednja izmena:
A ko je tvrdio da je to vise od mog misljenja? Ti samo.
Ja samo rekoh da ne smarate na svakom cosku sto nesto ne prati knjigu.
Aj sad me stavi na Ignore da ne gubim vise vreme na tebe. Ne vidis razliku, tvoj problem

OMFG, znači ti si neuništiv...

Čovek ti još na startu lepo kaže "U pravu je Martin. Osuđuješ nekog ko kritikuje film na osnovu knjige, a ti si to isto uradio, kritikovao seriju na osnovu legende." i tebi je i dalje problem da razumeš jednu jedinu najjednostavniju stvar - kao što tebi smeta menjanje nečega (knjiga) tako i drugima smeta menjanje nečeg drugog (legendi) , i da treba prihvatiti to (svačije mišljenje) bez obzira o čemu se radi, što ti očito ne radiš. Poenta i Urukovog i svih mojih kasnijih komentara sadržana u par reči, ali očito previše komplikovana da ti to shvatiš! Ali ako će ti biti lakše, OK samo ja to tvrdim...

Btw. ne bih te stavio na IL i propustio tvoje bisere i pametovanje ni za svo blago ovog sveta, a ako te smara to što neki pišu da im se nešto ne dopada ili im nešto smeta - eto rešenja, stavi ti nas na IL ili prosto nemoj da čitaš te komentare!

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno