Šta je novo?

Posao u Nemackoj

Ne lupaj, posla ima preko koliko ti volja i lagano mozes da prodajes pamet preko, iz moje generacije je ogroman broj otisao za US. Trenutno opada broj mladih lekara koji idu u EU jer zivot nije toliko bolji kao ranije, posebno nakon specijalizacije a ima posla i kod nas, posebno po manjim mestima. Ogroman broj predmeta se svakako uci iz US literature, USMLE se polozi preko leta paralelno sa ispitima na faksu, samo malo koga zanima Amerika, jer lekar tamo jeste najbolje placen ali i ubedljivo najvise radi. A danasnjim generacijama je slobodno vreme bitno koliko i novac.
Zanatlije zaradjuju veliki novac ali ljudi rade teske fizicke poslove a malo koga to privlaci, sva ta zarada se nadoknadi za par godina ali kolena, kukovi, ledja se ne oporave nikad, zato niko nece da zivi na selu, a ni da bude zanatlija iako je novac i vise nego solidan.
Vidim sve ih čekaju u USA, raširenih ruku. Broj H-1B viza je ograničen, bilo bi u novinama da je tolika navala medicinskog osoblja na USA tržištu.
Jel imaš precizan podatak koliko ih je otišlo u 2023, verovatno na nivou statističke greške.

A ovo za manja mesta ne razumem,ne dvoume se lekari između Čikaga i Malog Iđoša. Kakav uopšte novac mogu tamo i da zarade?

U USA se radi, a u Nemačkoj se ne radi? Šta ćemo sa Švajcarskom recimo (radim sa CH partnerom pa znam iz prve ruke).
Ti sistemi se i ne mogu porediti, sve je drugačije od zdravstvenog do fin.sistema i poreza :)

Vidim sve ih čekaju u USA, raširenih ruku. Broj H-1B viza je ograničen, bilo bi u novinama da je tolika navala medicinskog osoblja na USA tržištu.
Jel imaš precizan podatak koliko ih je otišlo u 2023, verovatno na nivou statističke greške.

A ovo za manja mesta ne razumem,ne dvoume se lekari između Čikaga i Malog Iđoša. Kakav uopšte novac mogu tamo i da zarade?

U USA se radi, a u Nemačkoj se ne radi? Šta ćemo sa Švajcarskom recimo (radim sa CH partnerom pa znam iz prve ruke).
Ti sistemi se i ne mogu porediti, sve je drugačije od zdravstvenog do fin.sistema i poreza :)
Ja mogu da pricam na osnovu moje generacije, gde je njih 7, a da ja znam otislo, u US, jedan kolega je otisao u Mount Sinai, u EU nije otisao niko. Treba novca za taj poduhvat, ali prosto vecina ljudi ne zeli da ide iz Srbije, cak ih sve manje ide i u EU zemlje, nemaju ljudi potrebu, imaju porodice, decka, devojku, ne zele da idu... Kada sam rekao preko mislio sam i na zemlje EU, Nemacka prihvata i sakom i kapom, Slovenija, Ceska, UAE, pa cak i HR i CG gde su plate duplo vece...Ko god pozeli moze da ode uz malo vise truda. Meni je sestra vec 10 godina u Nemackoj, ja nemam potrebu da idem... Neko ne zeli da se odrekne toga za malo bolji zivot jer realnost je da veliki broj lekara ovde zivi sasvim pristojno, oni koji su stvarno strucni i hoce da rade zarade znacajno vise.
U Malom Idjosu ti je plata ista kao i u Beogradu ukoliko radis u drzavnoj ustanovi i nekim ljudima je ta plata dovoljna.
Bolji studenti ostaju ovde i ganjaju akademsku karijeru ne jer ne mogu da odu u US, EU nego prosto ih to ne zanima, ide se na usavrsavanja u US, EU ali se vracaju u Srbiju jer ovde lekar zivi lepo, i zivece jos lepse kako vreme bude odmicalo.
Retko gde lekar radi kao u US gde broj radnih sati ume da predje i 70h posebno na pocetku karijere, 60h je manje vise standard, u EU je to manje, kod nas tek. Imaju i statistike za burnout gde su ubedljivo vodeci. Plus tuzbe pacijenata, pritisak da se radi sve vise i vise analiza kako bi bolnica zaradila vise... Novac odlican, posao tezak, slobodnog vremena na pocetku karijere nimalo. Prosto posla preko ima, ali retko ko zeli da ide preko, razloga je milion, da je samo do plate davno bi smo ostali bez medicinskih sestara, vozaca, zanatlija i jos ihaha zanimanja. Za lekara dovoljno je da pogledas bilo koju razvijenu zemlju i videces da postoji ogroman deficit kadra.

Poslednja izmena:
E oa neka smo i to doživeli na Bench forumu. Kriza na “zapadu”, “zli Indijci”, “imigranti koji se ne socijalizuju”, “razmažena zapadna omladina”, … Ne kažem da nije tačno, samo konstatujem. :)
Ostajte ovdje!... Sunce tuđeg neba …
Da nemam 50 godina i karijeru otišao bih u Beč bez razmišljanja. Brat mi tamo živi, bez problema bih mogao da živim tamo. A da se čeka na lekarske preglede, čeka se i kod njih. Njemu za mart 2025. zakazali neku ortopedsku intervenciju. :ROFLMAO:

^^ za Bec ne znam kako bi otisao u ITu kada su plate do maks 60k a 80k je donja granica za Red Card?

Ja se slažem s onim što je neko napisao da nije sve u parama, tako da bih s moje tacke gledišta (da nemam ovo što imam u SRB) otišao tamo.

Ako je vezano za moj post, pitao sam kako bi dobio dozvolu u ITu za Bec? Ili si mislio bilo kako?
Da mogu bilo kako (sem brak :D) ja bi joa 2012. otisao za Bec.

Ne mogu da prepričavam treći put na forumu, ima negde na temama od ranije. Ja neću da idem nigde, dobro mi je i ovde, pričao sa više puta o iskustvu odlaska mog rođenog brata (IT je u pitanju). Poslednji put smo pisali o tome, pa su pola obrisali (pok. “maxa” je tad pisao svoja iskustva).

Iz mog iskustva....nikad ne bi radio u Austriji.

Vrlo su uzvišen narod,čak i više nego nemci,nemac ako vidi da radiš barem će te gledat sa nekim poštovanjem.

A vidim da se to počinje dogadjat i u Slo,tako da moj vam je savet ako možete bolje preskočite Slo i Avstriju.

Moze da se nadje za malo vise IT pozicije u vecim gradovima daleko vise od 80k, ko ima vise od 10 god iskustva.

U manjim mestima su i plate znacajno manje, npr u Dizeldorfu su vece nego u spomenutom Remschiedu, koji je 40ak km od Dizeldorfa, i u NRW je kao npr Jagodina ili Aleksinac u Srb, i plate su takve mahom, osim za tarifne i doktorske poslove.

Treba imati stomak za DE zadnjih godina definitivno, ali je i dalje organizovanije i sa dosta manje stresa nego u Srb, barem nama.

Ja sam za 6 god rada dosao do drzavne penzije koja je veca nego moji roditelji kao diplomirani inzenjeri u Srb za 40 god. Nakon 5 godina se stice uslov za penziju, u koju se ide u 67.

Ko je doktor u Srb, i ima svoj stan i ekosistem, DE mozda i nije toliko isplativija, ali ko nema stan u BG/NS/Nisu i mora da zivi kao podstanar, isplativije je biti podstanar u DE ili Irskoj nego u BG.

Jedino sto nasi doktori mahom nalaze poslove u manjim mestima, redje u univerzitetskim klinikama u velikim balon centrima, tamo se svi Nemci doktori guraju :)

Poslednja izmena:
Preko 80k, bez potrebe da znam c1 nemacki, nisam nalazio programerske poslove maltene.
Lead/manager - da, ali to je mali broj i trazi drugo iskustvo.

Ako imas nekoliko primera posalji na PM.

Kakva je sad situacija na nemačkom IT tržištu kada je ponuda poslova u pitanju? Jel došlo do pogoršanja, poboljšanja ili je na istom kao od pre godinu dana.

Stigli mi papiri, valja prelomiti :)

Prelomi. Ako si mlad, u najgorem slucaju ce ti to biti jedno zanimljivo iskustvo.
U najboljem - vracaces se ovde svake dve godine sa novom novcatom meckom, da zavrsis sve sto imas po servisima, zubarima... 😁

Koja si branša ajtija?

Ako si softveraš, ovde je bolje, a spram cost of living, naročito ako ne iznajmljuješ/imaš mamintatinsvoj stan.

Hardveraši su već druga priča, i mnogo bolje plaćeni, jer su uvek deficitarni. 😉

Sysadmin/devops
Bitan mi je info jel opala ponuda poslova napolju u značajnijoj meri ili stagnira? Ili se pak oporavlja?
Ovde u Srbiji pošto sve kasni tako kasne i trendovi pa je trenutno ponuda poslova verovatno najgora moguća u poslednje dve godine.

Ne idem na plave karte i vize, nego kao EU citizen.
Vraćao se zaista ne bih, prvo jer ako nešto mrzim u životu je povratak na pređašnju tačku u životu... a drugo jer nisam baš mlad i iskustva života u Srbiji mi je dosta ne za jedan nego za sto života od po 100 godina svaki :)

Ja sam otišao posle ozbiljnog bavljenja softverom (kerneli), u dijametralan vektor, ali pratim scenu.

Moj savet ti je da nađeš firmu ovde - nema cimanja spram emigracije, i imaćeš lagodniji život. ;)

@Envoy: nisam primetio da ima manje posla nego pre, naprotiv, bar sto se tice Irske.

Razlozi odlaska iz maticne zemlje su raznoliki, moj je bio sin, da ima priliku da se skoluje na adekvatan nacin i posle bude pristojno placen za svoj posao i da ne bude okruzen tupavim ljudima koji su kupovali diplome preko partije.

Cene stanova su ludnica ali kad dvoje rade, sve je lakse.

Primer skole u Irskoj: domacih zadataka nikad nema petkom, dok se u Srbiji raspadao svaki vikend, iako je oduvek odlican djak. Ekskurzije su bar duplo jeftinije nego kod nas, besplatne knjige i topli obrok u skoli + uzina.

Rodjeni brat je u Nemackoj i ima jos vise beneficija nego kod Iraca.

Irska je kao i US, potpuno druga priča, i nikako nije bolje u Nemačkoj sad, dapače...

Tamo si, i znaš da je nesamerljivo bolje zbog raznih poreskih, i inih zakonodavstava. ;)

Radim u IT firmi sa nemcima i svajcarcima.
U poslednje vreme ih je bas dosta ostalo bez posla.
Kukaju na generalno stanje u industriji i da trazenje posla zna da traje dosta dugo jer je ponuda mala za potraznju.
Dosta je ljudi dobilo otkaze, ponajvise u auto industriji, i zagusili su trziste (njihove reci).

Dobro istrazi pre nego sto preseces.

To jeste tačno.

Ali isti drkoš-bosovi, su ti i van Srbije, isti malokurani, koji opredmećuju svoje frustracije na zaposlenima. :ROFLMAO:

Ako neces Boss-a postanes preduzetnik.
Ovde je sistem i selektivno sprovodjenje zakona problem.

@Envoy Nemacka je jedino dobra trenutno jer je najbrze moguce dobiti i trajnu boravisnu i pasos od svih EU drzava - 3g sa C1 nemackim.

Posto vec imas EU pasos, tebi nula znaci taj najbolji deo, tako da mislim da je Nemacka losa opcija.
Ima posla za tvoju bransu, dok za programiranje je oslabelo bas. Ali osecaj da je zivot bolji - nije tu vise.

Nije ni fora da dodjes i probas, jer u Nemackoj najvise treba za selidbu :)
Tako da, budi siguran da zelis to. Irska je DEF bolja opcija, i mesecima zalim sto sam se u Nemacku preselio, ako ne i vise od godinu dana.

Ne mogu da kažem ništa konkretno za Nemačku, ali te stvari su globalno sinhronizovane. Ponuda poslova je vrlo tanka u zadnje vreme. Ja sam obično dobijao 2-3 ponude za posao mesečno, međutim zadnju ponudu sam dobio od IBM-a u martu, od tad nema ništa, mrtvo more. Sprema nam se dosta ozbiljna recesija, verujem da najgore od nje nećemo ni videti pre 2026.

Ja sam se nadao da zbrišem iz Grčke pre nego što recesija udari, da me ne zarobi ovde. Al dobro, ne mogu da se žalim, imam dosta dobar i siguran posao (valjda).

Nemacka je mnogo specificna. IT je enormno vezan za auto industriju npr. Profil programera (embedded) je trazen, ali van DE nisam vidjao takvu potraznju.

Sa druge strane, mi dobijamo mnogo ponuda za Prag, Wraclaw, Gdansk, Varsavu, i vrvl ili ne - Beograd ;)
Za Irsku i UK da ne pricam.

Ponude su itekako dobre, BG preko 100k bruto. .
Ali.. ko bi se sada vracao.. jedno je da li otici, drugo je da li se vratiti.

Pa ti! U svakoj od tvojih 50.000 poruka, provlači se nasušna težnja za povratkom ovde.

Aj fil ju, bro. :ROFLMAO:
To vecina radi, prica kako bi se vrnuo ali ipak mu se vise svidja koliko toliko uredjen sistem :)
Imam cicu 2019. otiso vrhunski majstor, otiso u Nemacku da proba a uveliko gazi 6. deceniju, kaze dodjem ovde pozvao me drug da mu radim spaletne 3 dana posla oko 60 eura, da nije drugarski uzeo bih nekom jos 10 do 20e, kaze on stao sam, gledam pa ***e ja za ovo u Nemacku uzmem 250e(sve se to desava 2022.godine)
pricao je on prosle godine kao ma dosadilo mi mora da se vratim ali jos se nije vratio, kaze mi sestra ma samo prica tako, on se tamo em odmori(ovde radio od 07-17h, pa dodje kuci ili oko kuce radi ili ode nekom da pomaze ili na drugi posao, vikendom ide za selo i radi okopoljoprivrede) em bolje zaradi.

Ako si podstanar, bolje biti podstanar na lepom mestu u DE nego na lepom mestu u BG osim ako nemas „ekipu“ i slicne balkanske fore.

Trziste je ogromno i raznovrsno, i verovatnoca za naci dobar posao daleko bolja nego u Srb.

O skoli za decu, vrednostima i sl, nebo i zemlja.

Jedino burek i pljeskavica su problem, kao i dobra lokalna kafana.

To je moj ugao price, i vrlo je subjektivna stvar, da se ogranicim.

Evo jedan dobar tekst i video o životu u Nemačkoj, zaradi, troškovima, kiriji....
na linku

Kada se pravi analiza, treba raskrstiti da li se prica o ITu, vozacima kamiona, medicinarima, cistacima ili necem petom.

U mojoj firmi je bilo 3 runde otpustanja od 2021. Prve dve ture su momentalno nasle posao, cak nisu ni garden leave cekali nedelju dana.

Treca tura - 3 od 20 samo. Sve IT, nakon 6 meseci sada. Ostali raduckaju nesto online za druge drzave ali ne u Nemackoj.

Za vozace kamiona verujem da je noice. Viza je tu jedino neki problem mozda..

Medicinari se odavno ne hvale. Plate in ne prate cene vise.

Zdravstvo.. znate li da se i kod kardiologa u mnogo mesta ceka po 12 meseci?

Nazad
Vrh Dno