Šta je novo?

pomoc za hladjenje chipseta!

sinda

Slavan
Učlanjen(a)
29.06.2010
Poena
365
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD R7 [email protected] 1.325V (EK Quantum Velocity cpu waterblock)
Matična ploča
MSI B550 Tomahawk Max
RAM
G.Skill 4x8gb DDR4 @ 3800mhz (16-16-16-36 1.42v)
GPU
AMD Saphire Vega 64 (EK FC waterblock)
Storage
ADATA XPG Gammix S11 PRO 1tb M.2
Zvuk
EK WATER Custom loop (EK Coolstream PE360mm+EK Coolstream PE240mm)
PSU
Corsair HX 750i
Kućište
InWin 303
Monitor
AOC 24"
Mobilni telefon
OnePlus8
pozz svima!posedujem plocu GIGABYTE EP35-DS3-L pa me interesuje kakav hladnjak da stavim na NB umesto ovog fabrickog,posto se isti nenormalno greje od kad sam nedavno metuno Q9400 i kloknuo ga na 3.2Ghz....ustvari,mozda se to i ranije grejalo,samo ja nisam obracao paznju,ali sam nedavno slucajno dotakao prstom hladnjak,i kad se ne sprzih!!!sta da stavim umesto tog pasivnog ali nebih da pucam previse para, pa ako neko ima pametan predlog neka javi....inace ovu kombinaciju planiram da zadrzim min jos godinu dana,pa zato i hocu da sve lepo ohladim i da ne rizikujem da sprzim chipset.inace,ako neko zna gde mogu da vidim temp chipseta,neka javi takodje....

Najjeftinije resenje i najjednostavnije je da nakacis neki manji ventilator da duva u cipset, recimo neki vent od 5 ili 6cm. Ima kod nas recimo Revoltec te velicine.

Najjeftinije resenje i najjednostavnije je da nakacis neki manji ventilator da duva u cipset, recimo neki vent od 5 ili 6cm. Ima kod nas recimo Revoltec te velicine.

a nebi bas da karabudzim nesto,vise bih voleo da to bude neko elegantnije resenje,ali da nebude preskupo.....ventova svakako imam dosta u kucistu,samo mi fali jos neki zvrkavac da pisti:d radije bih neku pasivnu varijantu,ako uopste postoji....

Proveri prvo dve stvari. 1) Da ti nije slucajno NB voltaza u BIOSu ostala na auto i u tom slucaju je ploca nepotrebno napucala veliku voltazu koja uzrokuje toliko grejanje. 2) Ocitaj kolika je to tacno temperatura NB-a.

I mene muci isto pitanje ono plavo na kome pise gigabyte vrelije je od graficke posle 3 sata igranja igrica a svaki program pokazuje 33C maticna. Ne znam kako da nakacim onaj mali Blue Ice na North Brige i da li moze uopste. I meni treba nesto a da ne izviruje preko graficke mnogo nego da je mali neki vent slepljen uc plocu. Na bocnoj stranici donbji direktno tu bi duvao i na graficku ali mislim da bi bilo malo bucnije.
Ima iu onaj mali Xilence crveni bese ventilatorcic samo ne znam kako se to namesta jer meni nije kockasto tu nego pravougaono a ti ventilati su svi 40x40 ili 60x60 ne znam kako se to namesta onda.

Poslednja izmena:
Proveri prvo dve stvari. 1) Da ti nije slucajno NB voltaza u BIOSu ostala na auto i u tom slucaju je ploca nepotrebno napucala veliku voltazu koja uzrokuje toliko grejanje. 2) Ocitaj kolika je to tacno temperatura NB-a.

kako da ocitam temp NB-a?

Probaj najpre da skineš hladnjak i naneseš novu pastu, fabrička baš ume da se skori, pa ako temperatura ne padne probaj neku alternativu.
Ja sam umesto gigabajtovog kulera stavio Cooler Master Blue Ice 2 , skunuo ventilator i Easy Tune očitava temperaturu čipseta od 40C (ambijent 22C).

Poslednja izmena:
Sto najpre da skida hladnjak ako pre toga ni ne zna tacnu temperaturu i uzrok iste (u slucaju da je visoka) ?

Temperaturu kao sto spectator rece mozes da ocitas sa softverom ploce tj. ET-om. Mozes takodje da ocitas i sa jos 10 razlicitih programa. Ako nemas ET instaliran, skini npr. HWMonitor. TMPIN1 je obicno senzor za chipset, mada mozda je i TMPIN0 ...najbolje bi bilo da okacis screenHW Monitora pa cemo videti sta je tacno.

Sto najpre da skida hladnjak ako pre toga ni ne zna tacnu temperaturu i uzrok iste (u slucaju da je visoka) ?

Temperaturu kao sto spectator rece mozes da ocitas sa softverom ploce tj. ET-om. Mozes takodje da ocitas i sa jos 10 razlicitih programa. Ako nemas ET instaliran, skini npr. HWMonitor. TMPIN1 je obicno senzor za chipset, mada mozda je i TMPIN0 ...najbolje bi bilo da okacis screenHW Monitora pa cemo videti sta je tacno.

evo ga: inace,sve temp u biosu mi stoje na MANUAL znaci nista AUTO.-pardon,voltaze

Prilozi

• hw.png
    hw.png
    70.1 KB · Pregleda: 129
Poslednja izmena:
Hmm...ovde ja uopste ne vidim da je ocitao plocu. Takodje mislim da System iznad CPU-a ne bi trebalo da je predstavlja. Ajde probaj sa ET onda ..

nema ocitavanja ni u ET!!!!a da ne postoji mozda neka opcija u biosu koja mora biti otkacena da bi mi se prikazala temp chipseta.......?

evo ga i ET:

Prilozi

• e [800x600].png
    e [800x600].png
    1,005.8 KB · Pregleda: 163
Ajde necu da zapitkujem ja vise gledacu ako uspes da resis to jer ja sam sada instalirao easy tune i tu ne pise temp maticne. AIDA64 pokazuje Motherboard 33 ali to je nemoguce jer je vrelija od graficke. Da meni JE NB u BIOSU na AUTO na koliko treba da se stavi recimo. Ceo taj deo mi je na AUTO. Onaj znak Gigabyte je po mojoj proceni 10C topliji od onog crnog metala na grafickoj karti. Da instalirao sam neki ruski program za Northbrige ali ga nista nisam razumeo sem da je napisao Extreme High Temp North Brige ali je pisalo nesto tipa 64xxxxxxxxx. Neki ludi program. Ali verujem da je 60-65C.

Poslednja izmena:
Ajde necu da zapitkujem ja vise gledacu ako uspes da resis to jer ja sam sada instalirao easy tune i tu ne pise temp maticne. AIDA64 pokazuje Motherboard 33 ali to je nemoguce jer je vrelija od graficke. Da meni JE NB u BIOSU na AUTO na koliko treba da se stavi recimo. Ceo taj deo mi je na AUTO. Onaj znak Gigabyte je po mojoj proceni 10C topliji od onog crnog metala na grafickoj karti. Da instalirao sam neki ruski program za Northbrige ali ga nista nisam razumeo sem da je napisao Extreme High Temp North Brige ali je pisalo nesto tipa 64xxxxxxxxx. Neki ludi program. Ali verujem da je 60-65C.

meni su te voltaze u biosu sve setovane na manual,odnosno cpu voltaza na 1.3V a sve ostale su na NORMAL,znaci nije AUTO,zato i ne mislim da je ploca sama digla voltaze i tako nepotrebno ugrejala chipset. verovatno je taj fabricki hladnjak krs zivi.....meni recimo EVEREST pokazuje temperaturu ploce 28 stepeni,sto neverujem da je moguce,s obzirom na to koliko je vreo taj hladnjak kad se pipne!

Poslednja izmena:
Koji je razmak između rupa za montiranje hladnjaka?

Pa to je to ona prva je na AUTO i sve su zakljucane, kada je stavim na Manual onda se vidi da je sve postavljeno na Normal.

Meni je sirina tog ****** 4cm a duzina 6 cm rupe siu dijagonalno postavljene. Lepo je neko rekao onaj zalman plavi ali to nije ni V6GT, ni H50, ni hyper 212+, Twin Turbo, ni Tower Cooleri prema tome N E M A U P R O D A J I.
Nije standardna stvar i sve malo sa strane za memoriju, za chipset, koliko god da je od poznatog proizvodjaca N E M A.
Nema drugog resanje nego da cimam ujaka kada ide na poslovni put u Sloveniju, boli me davacu pare Slovencima i Hrvatima, nema drugog resanja.
Jer znate neki Slovenacki sajt i prodavnicu gde moze da se nadje to pa da obilazi da mu dam spisak podugacak od gumenih srafova do coolera za memoriju Dominator Airflow ili kingston hyperx ram cooler, chipset, sleeve creva, vezica, do ventiilatora, molex extractora, ....
Vazno je da ima Alienware komp od 300.000 dinara, sa konfiguracijom od 100.000.

Poslednja izmena:
Ja sam nasao nesto jer moze da stane ovo da idem sutra da kupim i jer se dodaje nesto jos na ovo sto se ne dobija sa tim. Koliko mi se cini ovo moze na moju plocu.

http://imgur.com/Q008w

Ima i onaj spire 210 kako to da stane, ne znam, mozda bi imoglo.
Mali je superiska prema onim drugim. Koji ne mogu n ida stanu. Skines 3 memorije da stavis cooler na procesor pametni su e ovo je slican princip, skines graficku i ciooler sa procesora da stavis na chipset.
Pa da sta ce ti graficka ima integrisana, sta ce ti 4 slota za memoriju, dva su dovoljna vazan je V6GT.

Poslednja izmena:
meni recimo EVEREST pokazuje temperaturu ploce 28 stepeni,sto neverujem da je moguce,s obzirom na to koliko je vreo taj hladnjak kad se pipne!
Nešto tu ne štima.
Prisloni toplomer (termometar) na NB hladnjak i ostavi ga neko vreme, 28C će brzo dostići , pa ćeš se lako uveriti da li program daje netačne podatke ili se tebi samo čini da je temperatura prevelika.

Nešto tu ne štima.
Prisloni toplomer (termometar) na NB hladnjak i ostavi ga neko vreme, 28C će brzo dostići , pa ćeš se lako uveriti da li program daje netačne podatke ili se tebi samo čini da je temperatura prevelika.

veruj mi druze,ako drzis prst na tom hladnjaku duze od 5 sekundi,dobices ozbiljne opekotine,ako si voljan,mozes i da testiras....:)evo nadjoh nesto sto bi mozda moglo resiti problem,ali puno mi ovo love....http://www.itsvet.com/proizvod/noctua-ncu6/comp_comp_cooler/338/631

Poslednja izmena:
Ocz je s pravom primetio da najpre treba utvrditi da li je temperatura zaista previsoka.
Programi za očitavanje temperature u tvom slučaju prikazuju prilično nisku temperaturu ,a ti na dodir osećaš da stvari stoje bitno drugačije.
Ukoliko je zaista tako kako tvrdiš pokušaj sa promenom termalne paste , to je najjeftinije moguće rešenje,pa ako uspe-uspe. Ako ne pomogne uvek ti ostaje mogučnost kupovine novog aftermatket hladnjaka.
Noctua deluje veoma solidno iako priznajem da nije baš jeftina.
Ipak ne mogu da ne napomenem da sam primetio da generalno tower NB hladnjaci poput ovog imaju konstrukcionu manu da toplota sa njih u velikoj meri disipira i prema PCB grafičke kartice koja se zbog toga sa zadnje strane zagreva nešto više nego inače i to baš na mestu iza koga je smešten grafički čip.Tako se na skučenom prostoru između hladnjaka i grafičke kartice stvara čep toplog vazduha koji nije baš jednostavno razbiti.
S druge strane nisam siguran ni kakav je uticaj novijih grafičkih katrica, koje koliko vidim baš umeju da se zagreju, na efikasnost odvođenja toplote sa tower NB hladnjaka.

NOCTUA ta sto si pokazao samo sam iskopirao sifru u google images jer sam krenuo redom od coolera koji su u ponudi ovde kao da sam u Americkom gradu od 5.000 stanovnika i zatvorio NEMA TEORIJE TO DA STAVIM U SVOJ KOMP PRE CU PUSTITI DA RIKNE MATICNA I DATI 150E za novu, ta ****** sto izviruju do bocnih stranica nema sanse da stavim koliko god da su dobra. Niti umem da je stavim ne sumnjam da resava problem ali nisam valjda na to osudjen.
Ona verovatno zahteva skidanje cele maticne.
Pre bi nakacio kao neko sto je stavio na cooler od procesora na one rupe to mi je 20 puta lepse od toga sto strci napred.
Bukvalno i ja ne mogu da drzim prst na northbridgu, jos se meni klati taj menatlni deo ne znam kako je namesten to ne razumem se u to i kako se tu pasta stavlja uopste mislim cime se razmaze. Najlkse je uporediti tako sto pipnes sa grafickom e ovo je 10-15C toplije od onog chipa na grafickoj. Ili kao on kada igram igrice e tako je vrelo.
Jos pazi kod mene kada radim testove ta temp maticne se poveca dodje do nekih 40-45C i onda kada test prestane ona padne na 32-33. A kada je covek pipne da se uplasis. Mislim samo NorthBirdge.

Poslednja izmena:
Jer moze neko da mi kaze da li xilence Xilence COO-XPCS koji sam postavio moze da se namesti na
GA-790XT USB3 maticnu plocu kojoj su rupe na 4-6cm predpostavljam da je to 40x56mm velicina.
A mislim da je toliko onaj mali cooler i da li stavljam pastu ispod malog(Koju???)

Ili bLue Ice da li moze da stane ima 2 onaj mali sa ventilatorom i onaj koji mi se manje svidja ali opet bolje nego Noctua i ona cuda.

skontao sam od cega mi se przi NB.....kada mi je cpu na 2.66ghz,odnosno na def,onda je vruc,ali n ista strasno,ali kada ga roknem na 3.2ghz postaje vreo....to je zato sto na 3.2ghz cpu radi na "quad pumped" fsb-1600mhz,sto je maximum za ovu moju plocu,pa tu verovatno dolazi do zesceg zagrevanja....prvo sto cu da pokusam je zamena paste,a ako ni to ne upali-stavicu taj NOCTUA hladnjak,meni bas extra izgleda,a i p0asivna je varijanta,tako da nema zvizdanja malenh ventilatora,sto me inace jao iritira!jeste da kosta 20e,ali to mi je pravo resenje

Ja samo ako nadjem onaj mali Xilence ili Titan Iron Heart ako moze da stane on mi je ok. Necu te velike stavljati nikako. Pa nije ni cudo ako si klokovao procesor ja nisam pa je vruce. Evo danas senzor pokazuje 37-40C.
Mada mislim da to bas nije tacno ali sta znas mozda i jeste.

Poslednja izmena:
danas sam pazario neku PROLIMATECH termalnu pastu,pa cu za dan dva da je zamenim pa da vratim stari pasivni kuler pa cu da vidim dali se nesto poboljsalo.pre nego sto se zaletim na novi hladnjak.samo pre nego sto to uradim,nebi bilo lose ako mozete da mi preporucite neki dobar program za ocitavanje temp. na chipsetu,cisto da mogu da imam neko poredjenje pre i posle nanosenja paste.kao sto sam vec pisao,HW monitor i ET5 mi izgleda ne ocitavaju dobro temp,suvise su niske u odnosu na vrelinu hladnjaka,pa kontam da ti programi ne rade dobro posao u mom slucaju!

Uđi u BIOS i proveri temperature u meniju PC Health status.
Za proveru parametara iz Windowsa koristim ET6.

e ovako,EVEREST pokazuje "temperatura maticne ploce" 35 stepeni,isto tako u biosu!nemogu da verujem kako je hladnjak vreo na dodir,a temperature samo 35 stepeni!

nema sanse ako je heatspreader vreo, da izvor toplote bude hladniji .

zameni pastu, prisrafi preko 6' ili 4' ventilator kojih ima gde hoces, ubodi na plocu
i pevaj .

Ljudi pogresno misle da je ono sto programi prikazuju kao temperatura maticne ploce isto sto i temperatura chipseta. To je temperatura koju ocitava senzor na ploci koji je najcesce lociran negde u okolini onog ITE chipa (na tvojoj ploci je taj chip skroz u donjem levom uglu ploce gde nema sta da ga greje), a moze da bude bilo gde na ploci i nema veze sa chipsetom tako da ti je bolje da verujes onom sto si ti opipao nego softverskim ocitavanjima.

Nazad
Vrh Dno