Šta je novo?

pomoc za hladjenje chipseta!

Ljudi pogresno misle da je ono sto programi prikazuju kao temperatura maticne ploce isto sto i temperatura chipseta. To je temperatura koju ocitava senzor na ploci koji je najcesce lociran negde u okolini onog ITE chipa (na tvojoj ploci je taj chip skroz u donjem levom uglu ploce gde nema sta da ga greje), a moze da bude bilo gde na ploci i nema veze sa chipsetom tako da ti je bolje da verujes onom sto si ti opipao nego softverskim ocitavanjima.

sto bi u prevodu znacilo da ja na na mojoj ploci ne postoji sansa da se softverskim putem ocita temp samog chipseta?bilo kako bilo,ja sutra-prekosutra menjam pastu i vracam fabricki hladnjak,pa cu videti sta se desava.ako to ne uspe,onda idem na pasivnu varijantu NOCTUA NCU6 ili THERMALRIGHT HR 05 IFX,to je jedino vredno pomena sto sam nasao na netu.....i necu definitivno kaciti nikakve male ventove,posto svi kezu da se deru ko blesavi,a tisina mi je pored dobrog hladjenja jako bitan faktor.jeste da ova gore dva navedena nisu uopste jeftini,sta da radim,jedino to zadovoljava moj ukus.

danas sam nakacio jedan mali 5cm fan na fabricki hladnjak NB-a i sada je hladnjak maltene hladan!ovaj malisa je odlicno odradio posao!!!jes da nije tih ali ohladio je chipset kao mutav,i jos nisam ni zamenio pastu,rekoh ajde da probam ovako cisto na brzaka,i super je ispalo!Naravno,ovo je samo privremeno resenje,dok neskupim lovu za ozbiljan pasivac!

zameni pastu i namesti u biosu kontrolu obrtaja,

mozes na kraju i zice da povezes na +5v na molexu, nema sanse da se cuje.
aftermarket Cipset hladnjak, osim ako nisi Uber-overkloker entuzijasta ,
nece da ti treba.

Poslednja izmena:
zamenicu svakako pastu,ovo je bila samo proba....i ubo sam ga diraktno na plocu,ne na molex,ali probacu i tu varijantu, da ga utisam malo,i onda ce biti savrsen! :) inace,ja u biosu nemogu nigde da nadjem kontrolu obrtaja,samo ocitavanje....ili sam slepac???

mozda na ploci nemas tu opciju.

nadji neki vent sto ti ne treba , otfikari mu konektor,
ubodi crvenu zicu na crvenu na molexu /+5v za one koji ne znaju /
crnu na crnu / ground /
i nece da se cuje ni pod razno.

e ovako......veceras sam zavrsio posao do kraja!uzeo novi vent od 4cm (150 din)i krenuo da menjam pastu,i kad sam skinuo hladnjak imam sta da vidim!!!!stara fabricka pasta tvrda kao kamen,totalno se sasusila i skorila!!!!!naneo novu,lepo srafovima procvrstio vent,prebacio ga na 5v na molexu i....EXTRA!!!!FAN SE MALTENE NECUJE!!!!!!hladnjak je sada totalno mlak,nema vise pregrevanja,a i izgleda kao da je fabricki namesten :)nemogu da verujem,stara pasta je totalno bila sprzena,skroz suva!!!!!

evo i kako je ispalo,slike su ocajne,ali sta da se radi....

Prilozi

• DSC00360.JPG
    DSC00360.JPG
    186.9 KB · Pregleda: 126
  • DSC00361.JPG
    DSC00361.JPG
    171.1 KB · Pregleda: 115
  • DSC00362.JPG
    DSC00362.JPG
    139.1 KB · Pregleda: 102
  • DSC00363.JPG
    DSC00363.JPG
    233.6 KB · Pregleda: 111
taj rad , matori :d !

stara fabricka pasta tvrda kao kamen,totalno se sasusila i skorila!!!!!nemogu da verujem,stara pasta je totalno bila sprzena,skroz suva!!!!!
Congratulations.
PS
Najčešće Southbridge i njegov hladnjak ne privlače pažnju korisnika ali i ovde je najverovatnije identična situacija, ne bi bilo zgoreg nekom drugom prilikom skinuti i ovaj hladnjak i zameniti pastu.
Nije baš neophodno, ali svakako nije na odmet.

@spectator:definitivno cu za vikend i na SB da promenim pastu,necu mu kaciti nikakav fan,posto je on bukvalno mlak,ali kao sto kazes,nije zgoreg,cisto kao preventiva ;)
@duleC:ma nista bez crne cupave izolirke!!!!:)

Koju si pastu stavio. One OCZ Extreme koju su mi predlozili nema da se kupi nigde. Kakve su one CM paste preko 1200 din. Jer to nebitno po ceni ili kako???

Ima ove:
Arctic Silver Céramique
Arctic Silver Premium
Cooler Master Pasta - Th.Fusion 400
NOCTUA - NT-H1

Poslednja izmena:
Ili NOctua ili Arctic Ceramique.

I ja bih hteo da menjam pastu, koju da uzmem koja je bash kvalitetna?

Ja cu uzeti ili Noctua NT-H1 ili Arctic Silver Premium. Sada jos da dobijem savet cime da skinem skamenjenu sa chipseta da li da kupim mistriju ilio ce moci nekim benzinom ili alkoholom dezinfekcionim da se skine.
Recite mi tacan naziv supstance koju da trazim i gde ima da se kupi. Ocu da spremim polako sve sto mi treba.
I za Pastu vidim da je Noctua mnogo jeftinija od Arctic Premium ili Ceramique i da li je neko imao losa iskustva sa Cooler Master skupim pastama.
Ipak cu uzeti Noctua jer znam da njihove stvari imaju najbolje Performanse a ovo se ne vidi inace sve sto se vidi treba izbegavati Noctua. Naravno posto mi se pokvario ventilator od WC moguce je da stavim jednu jer su mi plocice u slicnim bojama.

Poslednja izmena:
Ja cu uzeti ili Noctua NT-H1 ili Arctic Silver Premium. Sada jos da dobijem savet cime da skinem skamenjenu sa chipseta da li da kupim mistriju ilio ce moci nekim benzinom ili alkoholom dezinfekcionim da se skine.
Recite mi tacan naziv supstance koju da trazim i gde ima da se kupi. Ocu da spremim polako sve sto mi treba.

Treba ti apoterkarski/medicinski benzin.

I za pastu vidim da je Noctua mnogo jeftinija od Arctic Premium ili Ceramique i da li je neko imao losa iskustva sa Cooler Master skupim pastama.
Ipak cu uzeti Noctua jer znam da njihove stvari imaju najbolje Performanse a ovo se ne vidi inace sve sto se vidi treba izbegavati Noctua. Naravno posto mi se pokvario ventilator od WC moguce je da stavim jednu jer su mi plocice u slicnim bojama.

Ma nemoj da se opterecujesh sa tim. Svaka od tih pasti je i vise nego dobra....mislim,sta ocekujesh da ces da dobijesh sa pastom? Razlika izmedju najbolje i osrednje paste nece biti veca od dva do tri stepena u najboljem slucaju. Tako da slobodno od tih navedenih uzmi onu za koju ces da puknes najmanje kesha... ;)

Poslednja izmena:
Ne necu bas tako uzecu pre skuplju pastu jer ko zna da li cu potrositi sve dok budem menjao ponovo.
Problem je sto sam gledao nekoliko klipova i tu se pominje sve od isopropil alkohol do ciscenje procesora specijalnim krpama od microfbera pa me zanima mora li to tako sve bas i da li cu naci taj isopropil alkohol a ako nemam microfiber krpu( da to nije magicna mozda nju imam) da li moze pamucna ili salveta cista???
Sta vi koristite umesto isopropila, benzin medicinski onaj skroz beli sto lepo mirise??? To nisam video da koriste.

Mislim za vas je ovo smesno ali razumite prvi put cu dirati ne bas jeftine delove tako da mi je ono zent da ne s****m a i ocu dobro da uradim. Ovo se odnosi i na CPU skidanje box coolera i pasta i stavljanje paste.
Ja mislim da to nije bas tako komplikovano ali videcemo necu nikakve kese i hiruske rukavice(sadrze ko zna sta) stavljati na ruke nego probacu sa karticom, sa njom sam vicniji.

Pre nego sto budem to radio napisacu postupak pod brojevima pa vi savetujte sta je pogresno i nasta da pazim.

Ne necu bas tako uzecu pre skuplju pastu jer ko zna da li cu potrositi sve dok budem menjao ponovo.
Problem je sto sam gledao nekoliko klipova i tu se pominje sve od isopropil alkohol do ciscenje procesora specijalnim krpama od microfbera pa me zanima mora li to tako sve bas i da li cu naci taj isopropil alkohol a ako nemam microfiber krpu( da to nije magicna mozda nju imam) da li moze pamucna ili salveta cista???
Sta vi koristite umesto isopropila, benzin medicinski onaj skroz beli sto lepo mirise??? To nisam video da koriste.

Moze i izopropil i medicinski benzin,svejedno je. Sta god da uzmes od ta dva neces da pogresis. A za ciscenje koristi vatu ili npr. stapice za usi.
I to bi ti bilo to,ne treba nepotrebno komplikovati....;)

Mislim za vas je ovo smesno ali razumite prvi put cu dirati ne bas jeftine delove tako da mi je ono zent da ne s****m a i ocu dobro da uradim. Ovo se odnosi i na CPU skidanje box coolera i pasta i stavljanje paste.
Ja mislim da to nije bas tako komplikovano ali videcemo necu nikakve kese i hiruske rukavice(sadrze ko zna sta) stavljati na ruke nego probacu sa karticom, sa njom sam vicniji.

Po meni je najjednostavniji nacin da iscedish na sredini procesora zrno paste ( nadji na YouTube-u kako to izgleda) i jednostavno pritisnes preko toga telo hladnjaka,pasta se lepo ravnomerno rasiri i to je to...
Neko natakne kesu na prs' pa maze sa njim,neko nacrta liniju :d ,neko razmaze karticom.... U principu nema pogresnog nacina,svaki je podjednako dobar ako se odradi kako treba. Nego,eto,ko shta voli... :)

Ma ima na H70 pasta kazu mi da ne stavljam onda na CPU, a za chipset cu tako kao za CPU sto si rekao da rasporedim ravnomerno karticom.
Onaj nacin gde se pasta pritisne necim izgleda lepo sve dok ne odvojis taj deo a sa njim skines i pola paste a ostalo ne ostane ravnomerno. Video si sigurno. Najravnomernije je kada x napravi od paste pa pritisne, izgleda savrseno, nazalost posle odvajanja plastike veci deo na njoj je ostao. Ali ako je to cooler onda se on ne odvaja i ona je tako ravnomerno rasporednjena.

To sada kasnije cu kupiti specijalnu pincetu zakosenu za tu operaciju pa cu na nju da stavljam debeo sloj vate lepo da ne dotakne metal procesor i sa time da skidam, sada cu morati da se snajdem.
Inace kasnije maticna se fiksira, prebacuje se platno koje je iseceno samo na mestu cpu, drugarica navlaci rukavice hirurgu, dodaje pincetu, maska je na licu hiruska, ceo pribor je okolo, vata u isopropil, ciscenje pacijenta(CPU), susenje, stavljanje paste(provalicu najzgodnije tokom prve operacije),....

DA ZABORAVIO SAM, GDE DA KUPIM ISOPROPYL ALCOHOL???

Poslednja izmena:
stara pasta je totalno bila sprzena,skroz suva!!!!!

Sto ne mora da znaci da nije obavljala svoj posao, jer je tebi hladnjak bio vreo.
Hocu da kazem, da oni kod kojih je hladnjak 'ladan k'o spricer, treba da se zamisle nad pastom na NB-u. :trust:

Pa dobro ali neko je rekao da mu je posle menjanja te paste znatno opala temp na dodir.

coolink silver - 300 kinti a ima poon shprytz !

Sta je to coolink, pasta??? A sta je ovo, da nije ovo za skidanje paste mozda???

ydiNl.jpg

Ako jeste kupicu to. Pise Thermal Material Remover. Verovatno misle na pastu. Kada se skine onda se mozda ovim drugim ispolira. Zgodna stvarcica ako je to to. Cudi me dosta pasti a tako necega nigde.
Ma nebitno mi je da li su ta velika pakovanja. Jel ima u malom za 5 stavljanja. Ako ima pa necu svakih 2 meseca da skidam to. 1 u 6 meseci mozda. A nemam 10 komp znaci isto mi je da li dam 300 ili 1300 bitno mi je da ljudi kazu da odgovara.

Poslednja izmena:
Uzecu ovo za skidanje paste i Arctic Ceramique. Ili Premium sta mislite??? Danas cu to da kupim. Ima obe Noctua nema, Zalman nema OCZ Freeze da ne govorim, ni na slikama.

Izgleda da je ta Arctic Ceramique i one 2 male flasice jedine stvari na kojima pise MADE IN U.S.A. od svih stvari koje sluze za komp ili delove.
Ima 22gr za koliko je to dosta?

Za toliko da zaboraviš kad si je kupio.

Ako treba nekome pozajmicu mu onda.
Mislim dok bi kupio benzin i sta ja znam bilo bi kao pola para sto sam platio ovaj remover i purifier.

@vlada.j011
Brate komplikujes zivot i sebi i drugima za medalju, cimas se vise od mesec dana oko paste... Ja recimo koristim CM High Performance, znaci najjeftinija, i nikada nisam imao problema da se sasusi i tako to... Spric od ja mislim 5g mi traje vec 2god, znaci za proc, graficku i cipset... Staru pastu skidam suvom papirnom maramicom, stavim malo paste i razmazem karticom koju sam dobio uz pastu ( sl kao kreditna kartica ) ili kad me mrzi da mackam samo vratim kuler preko i pasta se sama rasporedi...

Ne cimam se vise napisao sam da sam kupio to sto sam napisao Ceramique i to za skidanje. A tu ima 22gr sto znaci da ce vise od pola da se baci sigurno jer ce proci rok.

Nazad
Vrh Dno