Šta je novo?

pomoc u izboru kupovine SSD

gremlin74

Cenjen
Učlanjen(a)
18.04.2011
Poena
169
Moze li neko da preporuci neki SSD 0d 64gb da nije preskup?hvala

Jok nije ... sigurno sam o SSD diskovima čuo od malih zelenih vanzemaljaca, prilikom poslednje posete planeti zemlji.:wall:
Ti si na forumu tek od 2011. tako da ili si banovan iz nekih razloga ili nisi cuo na forumu o tome ;) Pretraga foruma za JMF602 lepo pokazuje da nisi mogao ovde cuti o njemu.

Valjda "niko od vas" (ma koji vi to vi bili) neće ovako govoriti 2014 godine, i reći za ove SF 1200 diskove da ih nisu ni spominjali?
Pazi, JMF602 je bio daleko od s***a - bio je daleko GORI od s***a.
SF1200, C300, X25-M/E, i sve novije su OK diskovi. 2014 ce verovatno izgledati smesni kao HDD od 50GB sada.
Ali sem ako ne zamene HDD-ove skroz (kao skladisni medij, sto sumnjam da ce se desiti do 2014), danasnji SSD-ovi ce biti potpuno dobri i za to vreme. Bice boljih - ali dok je JMF602 bio los i pre i tokom svog vremena (raspada), gore navedeni diskovi su sasvim OK i dve godine nakon sto su se pojavili. Ima brzih - ali to ne znaci da oni nisu dovoljni velikom broju ljudi.
A bice mi drago da ne budem u pravu i da 2014. sadasnje SSD-ove gledamo sa podsmehom jer to znaci da cemo imati mnogo, mnogo, mnogo brze SSD-ove ;)

video sam samo kako radi sistem sa njim i zadovoljan sam, ali ne toliko da ga platim, baš iz razloga što izlaze bolji i noviji modeli, i verujem većeg kapaciteta za sl. pare. Iskreno, ponajviše, vaši komentari su doprineli tome da se još ne odlučim za isti. :(
Pa OK, to je tvoj izbor. Da li te je neko terao na to?
Zasto ti teras onda ljude da izaberu isto kao i ti?

A i dobro je sto nisi uzeo - sta ces nam u elite klubu :D

SSD nije za svakoga? Ma nemoj?!? Mora da je samo namenjen Bilu Gejtsu i njegovom pajtašu Stevici ... ostali ne znau da primete brži odziv sistema kome svi na kraju krajeva težimo?
Odziv sistema je bitan kad je potreban ;) Za prosecnog korisnika najsporiji odziv sistema je u korisniku. U pravi su da i Tito ima koristi od SSD-a - ali kao i sve drugo, to je bilo u kontekstu price/performance/gain ratio-a. Ko nije razumeo nije za razgovor ;)

A to što su ti uštedeli vreme pokretanja FarCry2 igrice i time si imao više vremena za domaći zadatak, ma svaka čast.
Kakve crne igrice, to ne bi otplatilo SSD sem da sam pobedjivao na GSL-u i Dreamhack-u ;)
Otplatili su se poslovno.

Misliš li da ljudi kojima je vreme novac, i nemaju ga u toj meri da čak i na radu sa hard diskovima žele da ga uštede, imaju vremenena da se prepiru po forumima?
Nekima treba ta prepirka zbog adrenalina ;)

Imam priliku da uzmem ssd iz usa. Ciljam na 128 Gb, Sata3 i posto je iz usa bitnija mi je pouzdanost od brzine. Koji biste preporucili?

Crucial C300 od 128GB... kapacitet ti odgovara, SATA-III je, a verovatno je nesto i pojeftinio sad kada su aktuelne ove nove generacije.
Ako pak imas para za bacanje - mozda Vertex 3 ili tako nesto, sa SF-2x00 kontrolerima.

Aha jest ... imaju ... većina odavde koji imaju SSD u potpisu, iste diskove su videli samo na internet slikama. Ovajdićeš se ti isto kao i ja od odgovora iz ove teme. Svi posećuju ananda i prenose njegove baljezgarije kao svoje. Tu ni vojni sud ne bi mogao da presudi.
Ako ne znaš šta da uradiš sa svojih 100€ ti požuri što pre da ih baciš na SSD. Jedno je tačno: nebitno koji sa SF 1200 kontrolerom. Srećno!!!

Onda će se vrlo brzo javiti neki adolescent koji će ti palamuditi o tome da si trebao čekati diskove sa novim 22xx kontrolerom koji tek hebu kevu kako brzo rade ... pa i anand je rekao da su tek ti diskovi prvi i pravi željnici SATA 6GB interfejsa ...
Jesu brži, ali ne opravdavaju cenu za pruženi prostor i pride, još se razvijaju. To imaj na umu! Eto, to je iskustvo koje sam ja skupio u zadnjih mesec dana o ovim diskovima. Zadržaću moj WD Black bar još jednu godinu. Za ovih 100€ koje sam ostavio za SSD kupiću nešto drugo što mi treba od PC periferija.
Zašto?!? Zato što će već sutra ili do kraja godine SSD sa 1200 kontrolerima biti loši i beznačajni po mišljenjima svih ovadašnjih i neovdašnjih forumaša, isto kao i oni sa Jmicron JMF602 kontrolerima, koje su takodje forumaši pre par godina hvalili kao ULTRA, GIGA, MEGA brže i bolje od običnih HDD, bla, bla, trla baba lan, i ... šta bi?!? Veverice pojele lešnike???

Citam i citam i stignem do dela kada ukapiram da ti SSD nisi nikada ni kupio ali si zato zakljucio i pouzdano svima govoris da je to sr*** ? To si znaci svoje zakljucke doneo takodje sa interneta, sa istog izvora za koji kazes da svi ostali i koriste da hajpuju neke SSD-ove ? - tu se zapravo i slazem. Mnogi hajpuju razne kontrolere i pricaju o nekim brzinama koje se mogu videti samo u benchmark programima ..

SSD ubija HDD svuda i u svemu osim po kapacitetu. I da bi to shvatio i video moras i sam da ga probas u masini koju stalno koristis a u kojoj je ranije bio OS na HDD-u. Poprilicno sam siguran da neko ko je jednom za sebe i svoju masinu uzeo SSD da se vise nikada nece vratiti na HDD za OS. Ja sam vec tupio na forumu da je svaki SSD dobar i da skoro niko ne moze da provali razliku izmedju "najbrzeg" i "najsporijeg" osim u kopiranju nekih vecih stvari - sto se uopste ne radi cesto. Ja sam sebi pre koji mesec uzeo Patriot Torqx TRB koji je prosla generacija, koji ima JMF616 kontroler, koga SandForce ubija u benchmark-u itd. Imao sam kod sebe i SSD sa SF1200 kontrolerom i ne mogu da provalim nikakvu razliku. Boot time, ulazak u Photoshop CS4, multitasking itd. sve mi je identicno. Jedina razlika je sto se fajlovi brze kopiraju i upisuju na SF1200, ali to meni, a verujem i 90% drugih korisnika uopste ne treba da bude bitno s obzirom koliko se retko tako nesto radi. Access time i brzina citanja je najbitnija, a svaki SSD je tu odlican ..
I da, sto se tice tog usporenja, to su bre gluposti. Imas ljude koji sada imaju vec 2god. neki SSD pa ne primecuju nikakvu razliku. Kapiram da neki diskovi sa SF kontrolerom umeju da zakucaj write na 60Mb/s, ali to se opet uopste ne da za primetiti u realnom radu kod nekog sasvim prosecnog korisnika. Kao sto rekoh, ko to pa upisuje neke velike fajlove svaki cas ? Random access time je najbitniji i najosetniji, a on nece opadati ..

A sto se tice cene - jeste. Skupo je 100E za 60GB kada se uzme u obzir da za te pare sada mozes da uzmes mozda i HDD od 2TB. Ali kada se uzme u obzir ubrzanje koje dobijes u svakodnevnom radu za 100E, tu sam siguran da ne postoji ta kolicina RAM memorije ili taj procesor koji to moze da ti donese za dodatnih 100E.

C300 je proveren. m4 i Vertex 3 su mozda negde brzi ali jos nisu provereni.
m4 doduse je verovatno C300 sa novim NAND-om efektivno, jer cak i na papiru izgleda jedva razlicit od C300. Ali nemas razloga da placas 30$ vise za razlike koje neces videti u, za sada, malo koriscenom proizvodu.

Trebalo je cekati m4 i SF-2xxx diskove (to sam pricao marta pa i aprila ;)), ali primarno da bi se smanjile cene postojecih SSD-ova.
Da mozes ovde da kupis ili lako da vratis, rekao bih kupi sta je najjeftinije od Vertex 2, C300, m4, Vertex 3, Intel 320/510.
Licno sacekam bar jedan firmware revision dok bilo koji SSD kupim. Pokazalo se pametno cak i sa Intelom ;)

@OCz, ne kaze Cigla da je hvaljen JMF616, vec JMF602! To je onaj kontroler iz najranijih OCZ Core ili kako se vec zvahu SSD-ova (izmedju ostalog) na kojima nije ni mogao da se instalira Windows jer se prepuni write buffer :D

Poslednja izmena:
@Cigla

znaš kako je najbolje.

vidi koliki ti je budžet i da li možeš da kupiš uopšte ssd, ako možeš onda vidi da li imaš novca za 60, 120... gb....

na tom hard disku koji imaš trenutno na mašini, ako nisi napravi sada ili kada budeš reinstalirao komp sistemsku particiju od onoliko gb koliko misliš da bi trebao da ti bude ssd i pusti komp da ti radi mesec dana i videćeš da li ti je dovoljno prostora kada budes uzimao ssd.

e sad cena: i mene nervira što je cena ssd-a 100 evra za 60 gb i što ne spuštaju već neko vreme, ali nema potrebe da se nerviraš jer ti tu ništa ne možeš da učiniš. gledam i ja to da memorija 4 giga košta 50, dvd rezač 15, 500 giga harda 35evra... i svaka druga komponenta solidna može da se nađe za 50 evra ali ssd-u ne spuštaju cenu pa ne spuštaju. :)

nema potrebe da se toliko uzbuđuješ/nerviraš oko postova na benčmarku jer ima mnogo ljudi i svako ima različit stav po pitanju bilo čega. evo konkretno: ja imam ddr2 memoriju. na forumu mogu da nađem 100 ljudi koji će mi reći kako je moja memorija sr... i kako trebam da uzmem ddr3 (ne zaboravi da na ovom forumu ima dosta ljudi koji su prodavci računara/komponenti...:)) i mogu da nađem 100 ljudi koji će mi reći da mi je dovoljno ovo šta imam i da ne bacam pare i da uživam. isto tako da posedujem ddr3 memoriju i da za pola godine izađe u večim količinama ddr4 isti ljudi koji su mi rekli da je ddr2 sr... rekli bi mi da je ddr3 sr... itd.

ssd je komponenta kao i svaka druga, znači ima prednosti i mane, tako da je moja preporuka da više gledaš prednosti koje ti donosi bilo koja tehnologija nego mane, jer i tvoj i moj komp što sada kuckamo sa njega poseduju mane i kada bismo ih tako gledali ne bismo na ovom forumu otkucali ni jednu poruku do sada. :)

negde je problem cena (ja plaćam 15 evra internet, 10 evra iptv, 5 evra tv pretplatu) tako da mi je s obzirom na primanja to skupo da plaćam svaki mesec (da ne plaćam mogao bih imati ssd za 3 meseca :)). sa druge strane ja preko interneta dobijam važne informacije sa fax-a (foruma fax-a, šta treba da se nauči, kada je upis ocena, kada je ispit, koji profesor prima određenog dana...). isto tako net mi donosi određeni vid zabave (youtube, facebook...) tako da i ovde možemo govoriti o prednostima i manama cene interneta.

negde je problem kvalitet, negde tehnologija, negde kablovi (dok nisam imao adsl i iptv nisam znao koliko mogu da nerviraju kablovi kroz kuću :)).

rezime: ako će ti ssd ubrzati rad, olakšati život i ako ćeš se bolje osećati kupi ga, ako si do sada stekao negativan utisak o ssd-ovima nemoj ga kupovati i sačekaj neko vreme da se otklone nedostaci/propusti koji danas postoje i u pogledu cene i u pogledu tehnologije.

pozdrav !!!!!

A m4? Koliko mogu da vidim, skuplji je samo 30-ak $ od c300.

I on, naravno... propust, zaboravio sam da ga navedem explicitno, mada sam i na njega mislio kada sam Vertex-a pominjao.
On je jos i brzi od C300, bar u teoriji... a sto se prakse tice - jos cemo videti.

Nego, C300 sam naveo upravo iz istih razloga koje je alfaunits vec naveo - on je proveren.
Covek je sve lepo objasnio, te ne bih ja da duzim, stvarno je sve lepo naveo :)

I on, naravno... propust, zaboravio sam da ga navedem explicitno, mada sam i na njega mislio kada sam Vertex-a pominjao.
On je jos i brzi od C300, bar u teoriji... a sto se prakse tice - jos cemo videti.
Kako sta - nesto malo brze, nesto malo sporije - u oba slucaja tesko za primetiti u radu.

@alfaunits, na ovom forumu sam od 2011. zato što sam sve svoje interesovanje za kućnu potrošnu elektroniku sveo na mobilne telefone u zadnjih 10 godina (a to interesovanje i rad sam obavljao na drugim forumima), da ne preteram, verovao ili ne. To mi je bila glavna zabava. Bez preterivanja, verujem da sam bio najbolji kandidat za posao koji je ovaj sajt nudio pre par dana. Naravno, imam stalni posao koji moram da obavim svakog dana i nikako vremena da se deset dana šetam po nasušnoj nam srbiji i vucaram po hotelima ...
Ovde sam se učlanio baš zato što nisam našao bolji forum za PC problematiku koja me muči trenutno, eto!
Nego, kompjuter koji je najzad ispunjavao sve moje zahteve sam kupio davne 2003. god. i sve do trenutka kada nije mogao da pušta full hd video snimke nisam imao potrebe da ga menjam. Sada imam PC od 500 i kusur evra, i opet mi se čini da je odziv sistema bio bolji na starom PC-u (Barton 3000+, 1.5 GB 400MHz RAM-a) sa WinXP i nekim 320GB Maxtor pata HDD-om, nego na Win 7 ult. četiri jezgra, 6GB visoko kvalitetnog HyperX 1600MHz RAM-a i WD Black Sata III disku, ... zato sam i pomislio da je (pored verovatno namerno neoptimizovanog kompatibilnog win7 softvera i samog win7 OS-a) gle čuda HDD "usko grlo" na Win7 operativnom sistemu, i do te mere da gotovo običan HDD koči ustaljeni rad na PC-u. :(

@makiacaveki, da sam ranije pročitao jedan ovakav "normalan" komentar, sada bih već posedovao SSD. No, nakon toliko prepucavanja proradio je inat i kao što sam rekao, ne menjam WD Black, još godinu dana, pa makar se nervirao svaki put kada mi se najobičniji u*ra*i WinAmp učitava par sekundi ...
Razloge sam gore naveo, para imam i finansije nisu problem, ali jednostavno, iz gore navedenih razloga, kada nisam kupio prve Jmicron, neću da kupim ni "druge" sf1200, kada se najavljuju "treći" sf 22xx diskovi. E taj sa sf22xx kontrolerom ću da posedujem tokom 2012. god.!;)

Poslednja izmena:
Tada će se već čekati sf42xx :D

Tada će se već čekati sf42xx :D

O ... svestan sam te činjenice da se kod PC hardvera "čekanjem" u stvari "čeka Godo" i nikada ne dočeka, no, kada nisam kupio ranije SSD, onda sam čvrsto rešio da nabavim neki sa novim kontrolerom i Sata III interfejsom kada mi ploča podržava isti, i to je to. Sada su mi preskupi ti SataIII SF 22xx modeli ...
Naravno, ako cena SF1200 modela padne sledeće godine u toj meri da modeli sa 128GB i više, budu strašno povoljni (u šta čisto sumnjam), ne tvrdim da neću možda kupiti baš takav "stariji" model i preskočiti noviji Sata III sa novijim kontrolerom, .. no, o tom - po tom!
Poz.

@alfaunits, na ovom forumu sam od 2011. zato što sam sve svoje interesovanje za kućnu potrošnu elektroniku sveo na mobilne telefone u zadnjih 10 godina (a to interesovanje i rad sam obavljao na drugim forumima)
Cek... znaci nisi bio na ovom forumu i odjednom kazes da si na njemu citao da je neko hvalio JMF602? Da si rekao JMF612 ili 616, rekao bih "mozda", ali 602???? Pretera ga a i sada si sam to pokazao ;)

@makiacaveki, da sam ranije pročitao jedan ovakav "normalan" komentar, sada bih već posedovao SSD. No, nakon toliko prepucavanja proradio je inat i kao što sam rekao, ne menjam WD Black, još godinu dana
Odlicno, neka ti radi inat i dalje ;) Niko te ne tera da kupis SSD, i pitanje je da li bi ti video razliku koja je vredna cene. Izbor je tvoj - nemoj da forsirati drugima ovako bezobrazno. Ako vec imas vremena za ovakve postove, bolje sklopi post koji ce ljudi citati jer izgleda da dolazi od nekoga ko je porazmislio sta pise a ne nekog nervoznog prolaznika, pa ce ljudi porazmisliti o tvom komentaru a ne biti iznervirani sto se ovakvo ponasanje dopusta.
SSD je kao auto/stan na kredit naspram da se nakupi novac pa onda kupi. Kredit jeste skuplji - ali ti koristis auto/stan odmah i time poboljsavas kvalitet svog zivota. E sad ako vec imas auto koji sluzi i krov nad glavom koji je prihvatljiv, onda kredit za Ferarija i kucu na Dedinju nije toliko neophodan.
Ali kad nemas dobar krov i auto, a mozes da uzmes kredit, onda je to vec primamljiva opcija.

Paralela sa SSD-om je direktna.
Inace, male su sanse da ce ista od diskova "starije" 50/34nm generacije (osim X25-M/E) biti moguce kupiti sledece godine. Proizvodjaci imaju itekako razloga za prelazak na 25/20nm u potpunosti. Trenutne zalihe ce se verovatno koristiti vise za RMA ili dok se ne rasprodaju i to je to.

Poslednja izmena:
Za mene je kupovina SSD najbolje utrosenih 100e u hardver zadnjih 10 godina. :) Nikakvi quad core CPU, silnih GB memorije, ne mogu da se porede sa prelaskom sa HDDa na SSD. ;)

a gde najvise osecas ubrzanje, u kojim programima (ili mozda u igrama) ?
Ja recimo u zadnjih 10g za najveci napredak u performansama kod obicnog PC korisnika smatram trenutak kada su se pojavili 2-jezgarni procesori. Nekako se rasteretio racunar.
I ja planiram da kupim SSD ali sada mi je skupo i iako znam da hard vise nece da zuji i da ce win, programi i igre brze da se ucitavaju opet mi to nije vredno 100 evra, jer nemam trenutno nikakvih problema i imam osecaj da mi sve leti na racunaru (ne smeta mi da cekam manje od minuta za podizanje windowsa, najnovije igre se ucitavaju kao od sale, programi takodje ne prave probleme, mada imam dosta rama pa to pomaze).
A i kad ga vec kupujem ne bih isao na 64 vec min na 128 ili 256 GB. Em sto su brzi em sto mislim da ce 64 postati malo posle nekog vremena.

Zato me zanima ako SSD smatras najvecim ubrzanjem u proslih 10g da malo obrazlozis gde to najvise osecas u radu (i cime se bavis najvise na kompjuteru). Mozda ces neke ljude ubediti da brze skupe novac :)

a gde najvise osecas ubrzanje, u kojim programima (ili mozda u igrama) ?
Ja recimo u zadnjih 10g za najveci napredak u performansama kod obicnog PC korisnika smatram trenutak kada su se pojavili 2-jezgarni procesori. Nekako se rasteretio racunar.
I ja planiram da kupim SSD ali sada mi je skupo i iako znam da hard vise nece da zuji i da ce win, programi i igre brze da se ucitavaju opet mi to nije vredno 100 evra, jer nemam trenutno nikakvih problema i imam osecaj da mi sve leti na racunaru (ne smeta mi da cekam manje od minuta za podizanje windowsa, najnovije igre se ucitavaju kao od sale, programi takodje ne prave probleme, mada imam dosta rama pa to pomaze).
A i kad ga vec kupujem ne bih isao na 64 vec min na 128 ili 256 GB. Em sto su brzi em sto mislim da ce 64 postati malo posle nekog vremena.

Zato me zanima ako SSD smatras najvecim ubrzanjem u proslih 10g da malo obrazlozis gde to najvise osecas u radu (i cime se bavis najvise na kompjuteru). Mozda ces neke ljude ubediti da brze skupe novac :)
Najbolje da pogledas kod nekog drugara koji ima SSD. :)

A ovo sto kazes prelazak na 2 jezgra je rasteretio racunar. Ovde je slican osecaj ali prilicno intenzivniji. :)

e *** nema niko zivi koga poznajem, ipak je to dosta skupo i vecina ljudi uzme jacu grafu ili ubaci jos rama. A iskreno i ne znaju ortaci sta je zapravo SSD. Mozda od 20 ljudi dvoje znaju o cemu se prica kad spomenes SSD.
Dao sam primer dva jezgra zato sto je u tom periodu svaki (i najnoviji) racunar sa 1 procesorom postajao trom i usporen prilikom zahtevnijih operacija ili ne daj boze nekog ozbiljnijeg multitaskinga. Pa se zestoko osetio prelazak na dva jezgra.

Danas bas nije takav slucaj. Iako hard diskovi generalno predstavljaju usko grlo u svakom modernom kompjuteru ipak to nije tako strasno za prosecnog korisnika. Bas sam danas gledao onaj sugavi Windows rating: proc 6,9 grafa i gaming 7,5 memorija 7,3 a hard disk 5,9 (za sve je maksimum 7,9). Opet sa druge strane postavljam sebi pitanje zasto dati 100 evra da bi ti se disk ucitavao 20sec brze ili winamp 2-3sec brze. Naravno ko ima kupice, i ja jedva cekam da uzmem samo i dalje mi nije isplativ odnos cena/dobitak.

Zato i pitam sta radis najvise na kompu i u cemu vidis tako drastican dobitak.
Recimo ljudi koji se bave velikim brojem fajlova i ne mogu da ih smeste na SSD jer su jos malog kapaciteta. Recimo video rendering. Zelim da pravim neki snimak sa isecima iz 10-20 razlicitih izvora. To su desetine pa i stotine gigabajta u pitanju.

Izvinjavam se na duzini posta, nije nikakvo trolovanje samo pokusavam da razumem sta se zapravo dobija SSD diskovima. Jasno mi je da se sve ucitava u najmanju ruku duplo brze. Ali da li su korisnici toliko razmazeni pa je 30sec postalo dugo. Ogromne su razlike i u kopiranju fajlova ali opet svi pored SSD zbog malog kapaciteta imaju i storege HDD.

Jasno mi je da se sve ucitava u najmanju ruku duplo brze. Ali da li su korisnici toliko razmazeni pa je 30sec postalo dugo. Ogromne su razlike i u kopiranju fajlova ali opet svi pored SSD zbog malog kapaciteta imaju i storege HDD.

Nije to samo 30 sekundi, niti je to samo 2-3 sekunde dok otvaras ne znam ni ja sta. To je 2-3 sekunde po hiljadu puta, to je svo ono vreme koje ti masina stoji zabodena dok AV skenira particiju, sav onaj lag dok otvaras po nekoliko foldera, tabova, pustas neki fajl itd. Ceo rad je jednostavno tecniji i lagodniji bez prakticno ikakvog laga. Skoro sve se otvara instant umesto da cekas na ucitavanje. Kada jednom naviknes na to posle ti je HDD jednostavno spor i nervira te u radu.

Nikome zaista ne treba, ali bi svima dobro dosao. Da li valja ili ne dovoljno govori to da nema nijedne jedine osobe koja je uzela SSD i pokajala se.

Ok kapiram vise je nekako osecaj u radu nego realna korist. Kao dobra i losa kola. Recimo voznja u Beogradu preko dana je spora i za isto vreme ce stici i onaj sa brzim i sporim kolima (mozda je razlika 2-3min) ali sam osecaj tokom voznje (ako nemas klimu, muziku i udobna sedista) pa zvuk motora, stucanje i lose kocnice. Jednostavno prelazak na nesto udobnije.
Dobro, zato sam i napisao da jedva cekam da ga uzmem i razmazim se :) samo ce u mom slucaju morati da saceka pad cena (ili realnije prvu platu :) )

Da ne prepricavam mnogo... "http://www.intel.com/design/flash/nand/index.htm". Tu imas sve o SSD-u i odlicno poredjenje proizvoda. Kada ugradis SSD. Moras da podesis pre instalacije operativnog sistema u biosu... Gde pise HDD imas da biras IDE, RAID i AHCI. Da bi ti SSD radio svom "parom" prebaci na AHCI. I nema mnogo komplikacija radi besumno i bez trzaja. Dobri su ti INTEL, OCZ, KINGSTON, a njihovu snagu pogledaj na INTEL linku sto sam ti dao pa odaberi. Na slici mozes da vidis od najboljeg pa do najgoreg. Moj predlog: INTEL 80GB SSD SATA300 X25-M, cena oko €160,00

Prilozi

• 21097.png
    21097.png
    49.4 KB · Pregleda: 45
e *** nema niko zivi koga poznajem, ipak je to dosta skupo i vecina ljudi uzme jacu grafu ili ubaci jos rama. A iskreno i ne znaju ortaci sta je zapravo SSD. Mozda od 20 ljudi dvoje znaju o cemu se prica kad spomenes SSD.
Dao sam primer dva jezgra zato sto je u tom periodu svaki (i najnoviji) racunar sa 1 procesorom postajao trom i usporen prilikom zahtevnijih operacija ili ne daj boze nekog ozbiljnijeg multitaskinga. Pa se zestoko osetio prelazak na dva jezgra.

Danas bas nije takav slucaj. Iako hard diskovi generalno predstavljaju usko grlo u svakom modernom kompjuteru ipak to nije tako strasno za prosecnog korisnika. Bas sam danas gledao onaj sugavi Windows rating: proc 6,9 grafa i gaming 7,5 memorija 7,3 a hard disk 5,9 (za sve je maksimum 7,9). Opet sa druge strane postavljam sebi pitanje zasto dati 100 evra da bi ti se disk ucitavao 20sec brze ili winamp 2-3sec brze. Naravno ko ima kupice, i ja jedva cekam da uzmem samo i dalje mi nije isplativ odnos cena/dobitak.

Zato i pitam sta radis najvise na kompu i u cemu vidis tako drastican dobitak.
Recimo ljudi koji se bave velikim brojem fajlova i ne mogu da ih smeste na SSD jer su jos malog kapaciteta. Recimo video rendering. Zelim da pravim neki snimak sa isecima iz 10-20 razlicitih izvora. To su desetine pa i stotine gigabajta u pitanju.

Izvinjavam se na duzini posta, nije nikakvo trolovanje samo pokusavam da razumem sta se zapravo dobija SSD diskovima. Jasno mi je da se sve ucitava u najmanju ruku duplo brze. Ali da li su korisnici toliko razmazeni pa je 30sec postalo dugo. Ogromne su razlike i u kopiranju fajlova ali opet svi pored SSD zbog malog kapaciteta imaju i storege HDD.
Iskren da budem zalim vreme od pre koju godinu kada sam pucao po 200e za novu graficku da bih je posle 9 meseci prodao za 100e. E to ja bacanje para. Da ne bude zabune volim da igram igre, ali sada sam umereniji u trosenju na graficke.
Tako da za mene nije bas logicno ulagati u graficke i pricati kako SSD moze da saceka. ;)
A ta prica zasto dati 100e za brzi rad? Zasto ne? HDD je komponenta koja usporava sve ostalo, zasto davati 200e+ na CPU i RAM ako ces benefite toga osetiti u 20% vremena provedenog za racunarom. Isto to ucitavanje Wina i startovanje Winampa i nije puno brze sa jacim procom i vise memorije. ;)
Sto se dobitka tice, pa oseti se svuda u radu sa fajlovima, bilo sequential bilo random.
Rad je jednostavno mnogo udobniji, po meni je to realna korist, ne znam sta je za tebe realna korist.

Poslednja izmena:
Smorio sam se dok sam procitao sve ovo. Moram priznati da sam zadnju stranicu samo prelistao. Ovaj cigla me ubio u pojam :(

Samo par pitanja pa da palim u krevet :D Sutra tj danas ili u ponedeljak sam planirao da uzmem jedan SSD do 100e.

1. Koji od ova dva da uzmem:
OCZ Vertex 2 OCZSSD2-2VTX50G
OCZ Agility 60gb

ili vredi dati ~2k vise za 60GB Exceleram Mangusta?

2. Da li ce SSD raditi kako zapoveda na G41 i ICH7 konkretno GigaByte GA-G41MT-ES2L?
Ne zanima me svaki mb na benchmarku vec samo realan rad i access time.

P.S Molio bi samo link za podesavanja tj postupak instalacije i podesavanja. Vec sam nasao ali da ne ispadne da nesto preskocim pa da moram ponovo da reinstall win. Hvala.

Za preporuku koji od ova 2 modela uzeti će morati neko drugi da uskoči...

ICH7 je SATA 2, tako da ćeš moći da izvučeš maksimum iz bilo kog SSD koji je SATA 2.

Za instalaciju OS-a nema nikakve filozofije, jedino što treba da uradiš pre instalacije, je da u BIOS-u uključiš AHCI mod za SATA kontroler. Ako instaliraš Windows 7, nećeš morati da dodaješ nikakve drajvere kod instalacije OS-a, za XP ćeš ipak morati da mu poturiš drajvere za kontroler. Kad jednom podigneš OS, možeš dodatno da tweakuješ ako želiš ali nije neophodno. Imaš u ovoj temi dosta saveta, ako te to interesuje naravno.

Javi koji si SSD uzeo i utiske obavezno :)

@Don, taj Vertex 2 je od 50GB, tako da bih pre isao na Agility ako su iste cene. Vredi pogledati koliko je i C300 od 64GB (ako su slicne cene - razmisljaj novcanikom).
Posto vec gledas takve diskove, pogledaj i cene X25-M od 80GB - mislim da je sada dosta skuplji ali vredi pogledati. U rangu diskova od 60-80GB vec vredi razmatrati i X25-M, inace se primeti razlika kad se upare V2/C300 od 128/256GB.

@Wavrinka, vrlo dobro poredjenje... nekad je SSD udobniji auto i posto te ostali usporavaju (kao sto usporava CPU/GPU/covek) samo je pitanje udobnosti tokom voznje. Ali nekad je to i jako udoban a mali auto koji se promigolji precizno i dodje, brze sve zavrsi a ti si srecan jer umesto da zavrsis posao u 16h ti sve pakete raspodelis do 12h (ili 14h nebitno) i onda imas dva dodatna slobodna sata.

Nije to samo "osecaj", vec i realna usteda vremena. Za WinAMP i Facebook surfing nebitna stvar (da li je ikome bitno da li lista pocne 2-3 sekunde ranije?).
Ali za ozbiljne stvari je jako primetno ubrzanje.
Photoshop cak oseti ubrzanje pri obicnom radu (ne zbog koriscenja scratch diska).
3DMax/CAD su osetno laksi za rad (mada njima pre znaci RAM i CPU).
Programiranje primeti veliku razliku naspram HDD-a. Veruj mi ovde se odlicno oseti da je laksi i brzi rad.

Naravno, virtuelne masine osete ogroman dobitak (kome znace).

Vertex je nekih 800 din skuplji ali nije problem u 800din pogotovo ako se dobije koji GB vise vec sam na netu nasao masu kritika na taj SSD i da crkavaju. Valjda na newegg-u...ne secam se. Nemam ni dinara vise preko 110em cak ni nisam planirao da uzmem SSD do kraja godine al vidim lepa cena 9500din pa reko sto da ne.

Jel ima neko neki od ova dva? Iskustva?

Ne vide ja nigde kod nas Crucial 64GB za ~120e ili mi je nesto promaklo?
Dolazi li uz ove OCZ SSD 2.5-> 3.5 bracket?
Krajem godine cu verovatno uzeti neki 120-256GB SSD kad budem uzeo novu konfu. Sada mislim da bi bio zadovoljan i sa ovim. Samo me interesuje da neko nije imao problema jer ne zelim da bacim 100e a da kidam zivce. Ko je uvoznik ovih SSD-a tj s'kim bi imao posla u slucaju reklamacije? Hvala :wave:

Ako ti je 100e bitno, a mislis da kupis novi krajem godine, pre bih rekao "sacekaj".
Nesto sam pomislio da si van pa sam zato predlozio da pogledas i C300 ;)

Ako je kod nas ne moras barem da brines zbog garancije, pa ti je svejedno sta izaberes - gledaj sta je jeftinije.

Ne, nisam preko. Iz odavde sam:d ali sam strani placenik :p Mislio si zbog nick-a :D Dacu ti hint. Workinson je moje prezime prevedeno na eng ;)

Salu na stranu pravim jedan HTPC/media centar konfu sa e3400+G41 koju cu koristiti i za net i download pa mi je bitno da je maximalno tih jer ce raditi 24/7.
Otuda i ideja za SSD kad ga vec ima ispod 100e sto da ne.
~45gb ce mi biti dovoljno za OS jer se na ovom racunaru nece koristiti zahtevnije programe ni igrice [sem CS 1.6 :D] . Samo mi je bitno da je ok SSD i da necu imati problema sa njim, a to sto je starija generacija i sto ima boljih to znam i da dolaze jos noviji pratio sam donekle kad sam hteo da "dovucem" 120gb iz AU ali sam odustao i resio da sacekam kraj godine. Al eto sad se predomislio :D Fora je sto nece skoro neki pad cena za nove SSD samo za starije gen jer cim nesto novo izadje cenovno zameni stari, a starijima malko opadne cena. Hvala u svakom slucaju. :wave:

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno