Šta je novo?

pomoc u izboru kupovine SSD

gremlin74

Cenjen
Učlanjen(a)
18.04.2011
Poena
169
Moze li neko da preporuci neki SSD 0d 64gb da nije preskup?hvala

Ako bas hoces odmah onda neki sa sandforce 1200 kontrolerom a ako mozes malo da sacekas onda sacekaj neki sandforce 22xx
U principu su svi diskovi sa istim kontrolerom isti diskovi samo je firmware razlicit od proizvodjaca do proizvodjaca
Obrati paznju na garanciju, neko daje 2 a neko 3 godine

CEKATI!!!
Razlika je u citavoj jednoj generaciji.
Trebalo bi da bolje radi svasta nesto na tim novim u odnosu na stare...
Naravno i cena ce biti nova...

CEKATI!!!
Razlika je u citavoj jednoj generaciji.
Trebalo bi da bolje radi svasta nesto na tim novim u odnosu na stare...
Naravno i cena ce biti nova...
Hmmm, really?!? U temi pod nazivom "Par pitanja u vezi SSD-a" si mi nekako bio neutralan, tj. bolje rečeno podržavao "car-a" u podrugljivom podsmevanju ljudima u nedoumici (poput mene samog recimo) oko modela od 64GB sa 1200 kontrolerom, i , i onima koji ne bi odmah da bace 100 i kusr € samo kako bi probali novu tehnologiju.
Ovde pak - druga vrsta savetništva?!? Ljudi, sreća moja što ne donosim brzopleto odluke ... :)
@P307, tebe ću poslušati ;) ... sačekaću i ja neki bolji SSD, neću da rizikujem sa ovim 1200 modelima od 110€ (za jedva 64GB prostora) koji kako i sam pišeš na početku oduševe koliko brzo radi sistem dok te posle spuste na patos koliko uspore ... valjda će ovim novijim sa 22xx kontrolerom TRIM raditi dovoljno brzo ... i ako ne bude radio, bar će se "stari" naći za manju cenu!

Do tada ću ja rabiti još malo ovog crnca od WD i svi srećni, tj. bar ja, za careve i carice me šab gabri! :)

Kakav patos? Ljudi o cemu pricate? Dajte nadjite nekog ko je osetio u praksi taj patos.
Prvo, radi se o padu write speed-a, a drugo taj pad iako se oseti (posto ce se redje upisivati na SSD nego citati) daleko je od patosa.

Ono sto je CAR uspeo je da nabije negativni hype na forumu u vezi SF1200 diskova a sto je jos gore mnogi su se primili. :S:

Hmmm, really?!? U temi pod nazivom "Par pitanja u vezi SSD-a" si mi nekako bio neutralan, tj. bolje rečeno podržavao "car-a" u podrugljivom podsmevanju ljudima u nedoumici (poput mene samog recimo) oko modela od 64GB sa 1200 kontrolerom, i , i onima koji ne bi odmah da bace 100 i kusr € samo kako bi probali novu tehnologiju.
Ovde pak - druga vrsta savetništva?!? Ljudi, sreća moja što ne donosim brzopleto odluke ... :)
@P307, tebe ću poslušati ;) ... sačekaću i ja neki bolji SSD, neću da rizikujem sa ovim 1200 modelima od 110€ (za jedva 64GB prostora) koji kako i sam pišeš na početku oduševe koliko brzo radi sistem dok te posle spuste na patos koliko uspore ... valjda će ovim novijim sa 22xx kontrolerom TRIM raditi dovoljno brzo ... i ako ne bude radio, bar će se "stari" naći za manju cenu!

Do tada ću ja rabiti još malo ovog crnca od WD i svi srećni, tj. bar ja, za careve i carice me šab gabri! :)

Tebi je patos pad sa 90MB/s na 60MB/s:S: a to da cekas ima da se nacekas jer ih uopste nema u dovoljnim kolicinama novih SF kontrolera:(

lepo se vi tu prepucavate ali mi niste bas pomogli:smackbum:..ajd manite se toga i recite mi par ssd koji treba uzeti sad ...ne mogu cekati druge serije...hvala

Mislim da je trenutno najpovoljniji 60GB Exceleram Mangusta mada mozes bilo koji sa SandForce kontrolerom razlika medju brendovima je samo u duzini garancije perrformanse su iste kod svih:)

Tebi je patos pad sa 90MB/s na 60MB/s:S: a to da cekas ima da se nacekas jer ih uopste nema u dovoljnim kolicinama novih SF kontrolera:(

Meni nije nikakav "patos", jer i nemam SSD na osnovu koga bih sudio, citirao sam korisnika P307 i njegovo zapažanje iz druge teme.
lepo se vi tu prepucavate ali mi niste bas pomogli:smackbum:..ajd manite se toga i recite mi par ssd koji treba uzeti sad ...ne mogu cekati druge serije...hvala
Uzmi najjeftiniji SSD sa 1200 kontrolerom koji ima čipove u 34nm procesu ... recimo jedna BG firma prodaje " SSD SATA2 60GB Mushkin Callisto DELUXE, 285/275MBs MKNSSDCL60GB-DX" za 9.599 dinara isti i to je najjeftiniji SSD koji sam video u Srbiji.

Uzmi najjeftiniji SSD sa 1200 kontrolerom koji ima čipove u 34nm procesu ... recimo jedna BG firma prodaje " SSD SATA2 60GB Mushkin Callisto DELUXE, 285/275MBs MKNSSDCL60GB-DX" za 9.599 dinara isti i to je najjeftiniji SSD koji sam video u Srbiji.

Tek sad videh da imaju Mushkin po ovoj ceni :) uzimajte dok ima:)

http://www.guru3d.com/article/intel-510-ssd-review/8

Razlika u performansama izmedju sf1200 i sf2200
Vertex 2 je sf1200
Vertex 3 je sf2200

Vec 5 meseci imam mangustu od 60 giga i za sada radi odlicno. Blagi (ali stvarno blagi, reda velicine par procenata) pad performansi sam primetio samo kad sam zbog neke igrice ukljucio pejdz fajl i stavio ga na wd 500. Kad iskljucim pejdz fajl sve se vraca u "normalu". Nisam primetio nikakve indicije da bi do "patosa" moglo da dodje.

Jedini nedostatak moze da bude malo prostora (Adobe CS5 i jos nekoliko programcica i vec moze da bude tesno) pa ce moj sledeci SSD biti od barem 120 giga.

Nego kad smo vec tu, da li ima neki SSD od 8-12 giga a da ima pristojnu brzinu sa malim fajlovima? Koristio bi samo za pejdz fajl.

http://www.guru3d.com/article/intel-510-ssd-review/8

Razlika u performansama izmedju sf1200 i sf2200
Vertex 2 je sf1200
Vertex 3 je sf2200

Vec 5 meseci imam mangustu od 60 giga i za sada radi odlicno. Blagi (ali stvarno blagi, reda velicine par procenata) pad performansi sam primetio samo kad sam zbog neke igrice ukljucio pejdz fajl i stavio ga na wd 500. Kad iskljucim pejdz fajl sve se vraca u "normalu". Nisam primetio nikakve indicije da bi do "patosa" moglo da dodje.

Jedini nedostatak moze da bude malo prostora (Adobe CS5 i jos nekoliko programcica i vec moze da bude tesno) pa ce moj sledeci SSD biti od barem 120 giga.

Nego kad smo vec tu, da li ima neki SSD od 8-12 giga a da ima pristojnu brzinu sa malim fajlovima? Koristio bi samo za pejdz fajl.

Za to ti je najbolje RAM disk znaci dokupi jos rama pa napravi jedan ram disk ta ti je varijanta mnogo brza nego jos jedan SSD da kupujes:)

Nebrini dize se win normalno ja sam probao napravi backup sistema pa probaj:)

Kakav patos? Ljudi o cemu pricate? Dajte nadjite nekog ko je osetio u praksi taj patos.
Prvo, radi se o padu write speed-a, a drugo taj pad iako se oseti (posto ce se redje upisivati na SSD nego citati) daleko je od patosa.
"Patos"... hahahah, ovo je i meni, kao osvedocenom "hejteru" SF diskova, krajnje smesan termin.

Kakav crni "patos", i dalje je to mnooooogo brze od svakog harda... i pored tog usporenja.
Ono sto je CAR uspeo je da nabije negativni hype na forumu u vezi SF1200 diskova a sto je jos gore mnogi su se primili. :S:
Hahah... mislim da mi ipak pridajes previse znacaja :D

Sta cemo sa onim *vlasnicima* SF based SSD-ova, koji su sami bili razocarani onim sto vide... ili pak onima kojima sve to nije bilo pravo, te su su digli ruke i prodali svoj SSD? ;)
Jel' sam i na njih ja imao uticaj? ;)

jeste najbrza varijanta ali po gasenju kompa gubi se sadrzaj a da izgubim pejdz fajl nesto mislim da se win ne bi ponovo podigao
Pejdž fajl se i onako briše po gašenju kompa, osim ukoliko nisi suspendovao sistem u njega. Tebi bi mnogo veća briga bila UPS jer bi nestanak struje mogao da dovede do mnogo ozbiljnih oštećenja podataka nad kojima radiš.

BTW, ramdisk rulz. :smoke:

Jedno pitanje za eksperte; imam već OCZ Vertex2E 120GB (SF1200, 34nm). Takav više nema da se kupi, a ja bih još možda jedan pa u RAID0 (što zbog potrebe za većim kapacitetom, što zbog brzine). Moram li ja da stavim baš isti takav u RAID, ili mogu i od nekog drugog priozvođača (npr ExcelRAM Mangusta 120GB)? Po nekoj logici trebalo bi da radi, ali da li je neko probao mixovanje različitih SSD-ova u RAID-u 0?

Druga opcija je da čekam Vertex3 240GB, ali ko zna koliko još ima da čekam, a i cena će sigurno biti žestoko dranje u prvih par meseci prodaje...

Nema sta da cekas vertex 3 cena je uzasno visoka 450-500e za 240GB verziju jos ga nema:(
Sto se tice miksanja SSD sve dok je isti konroler u obadva nebi trebalo biti problema mada vec je receno ssd raid0 je osteljiv na nestanke struje moze doci do gubitka podataka:(

Za to ti je najbolje RAM disk znaci dokupi jos rama pa napravi jedan ram disk ta ti je varijanta mnogo brza nego jos jedan SSD da kupujes:)

Ram disk opet? :zgran:
Imal' sta drugo? :d

Hmmm, really?!? Ljudi, sreća moja što ne donosim brzopleto odluke ... :)
@P307, tebe ću poslušati ;) ... sačekaću i ja neki bolji SSD, neću da rizikujem sa ovim 1200 modelima ... na početku oduševe koliko brzo radi sistem dok te posle spuste na patos koliko uspore ... valjda će ovim novijim sa 22xx kontrolerom TRIM raditi dovoljno brzo ... i ako ne bude radio, bar će se "stari" naći za manju cenu!

Do tada ću ja rabiti još malo ovog crnca od WD i svi srećni, tj. bar ja

YES REALLY!
Donosis prebrze i povrsne ocene.
Ljudima se zameras bez razloga i ne prestajes sa tim ponasanjem iako ti se pruzala prilika nekoliko puta...
Nema patosa, mnogo je ipak i usporen brzi od hdd-a, al ti to neces da "cujes i vidis", bitno je pljuvati po ljudima koji su ti razlozno vise puta pokusavali predstaviti stanje stvari...
Na zalost nisu dovoljno "popravili" stvar sa sf22xx kontrolerom i trim i dalje ne radi dovoljno dobro, pa mozes odma ici kupiti ssd sa sf1200 kontrolerom ili nemoj uopste, kako ti volja...

Laku noc drugovi, odo ja spavati...

Ja sam ostavio page file na ssd-u, to je već preveliki kompromis, da bi ga gasio, ili prebaciovao na drugi hdd.

U principu mi je pejdz fajl iskljucen ali neke igre insistiraju na pejdz fajlu a i fotosop oce da pukne kad mu nestane memorije (jeste da prethodno upozori ali ipak ako nema dovoljno memorije ne mogu da zavrsim sliku)

Danas sam nesto gledao i naletim na OCZ Revo drive i iznenadim se cenama
http://www.memoryc.com/storageproducts/ssd/240gboczrevodrivex2expressssdsolidstatedisk.html
http://www.memoryc.com/storage/solidstatedisk/120gboczrevodrivepciexpress540mbsec.html
mislio sam da je ovo mnoooogo skuplje

Bototm line: Koji god SF-based disk, ili Crucial C300 ili m4 ili Indilinx-based disk kupite nece videti bitne razlike. A ako ih primetite, onda vama nije dovoljan SSD - posto znam ko kakve maticne i "kontrolere" ima, znam da je ovo drugo nemoguce ;)
Dakle, OCZ nije fer uradio dosta stvari ali je pomogao u rasprostranjivanju SSD-ova vise nego Intel (Intel brand je bitan samo "neupucenima", SSD-ove su kupovali samo upuceni). Ako vam se ne svidja, napravite jedan Soapbox thread. Pad performansi nije nesto sto trazi "pljuvanje" na sve strane. Ne gube se podaci (pu, pu...) - pa i da se gube, i Intel i Crucial su uspeli da zeznu podatke, i to vise od OCZ-a.

OK, licno nemam problem sa ovim sto si rekao, i sve je na mestu... razlike, sustinski, nece biti. Sve je to isto. U realnom radu.

Ipak, svoj stav sam objasnio u onoj drugoj temi - ako se vec napise nekakva specifikacija, ja volim da se to i ispostuje. A ne da me neko vuce za nos, i da za moje (povece, jer SSD-ovi su sve samo ne jeftini) pare dobijem disk koji em sto ne radi po toj istoj specifikaciji, osim u jednom-dva specificna testa... em sto ima veliku verovatnocu da jos dodatno uspori, pa da ja moram da ga vracam u fabricko stanje.
Ali ja sam od onih sto gledaju brojke ;)

On the other hand - ne gube se podaci, naravno (pu, pu :d), i dobro je sto je tako... i da, OCZ je imao svoj fair share na popularizaciji SSD-ova.

Poslednja izmena:
Ipak, svoj stav sam objasnio u onoj drugoj temi - ako se vec napise nekakva specifikacija, ja volim da se to i ispostuje. A ne da me neko vuce za nos, i da za moje (povece, jer SSD-ovi su sve samo ne jeftini) pare dobijem disk koji em sto ne radi po toj istoj specifikaciji, osim u jednom-dva specificna testa... em sto ima veliku verovatnocu da jos dodatno uspori, pa da ja moram da ga vracam u fabricko stanje.
Ako ne moze da postigne deklarisane brzine priblizno (naravno da ne moze na bilo kojoj konfi ;)), znaci da imas razloga za RMA.
Ako kaze da je 34nm a dobijas 25nm onda imas razloga za vracanje (i to bih vratio) - ali samo ako KAZE da je 34nm a dobijas 25nm.
Ali nisam video da je nesto od toga vidjeno. To vracanje na fabricko stanje je radio samo onaj ko je drndao SSD - a mogu da zamislim koliko je to kad Anandu treba vremena da izdrnda Vertex (a nije ljubitelj OCZ-a ;))

On the other hand - ne gube se podaci, naravno (pu, pu :d), i dobro je sto je tako... i da, OCZ je imao svoj fair share na popularizaciji SSD-ova.
Crucial i Intel su imali gubitke podataka ;)

Poslednja izmena:
I jos uvek se prodaju ti 25nm a reklama od starih 35nm pa ti vidi:S:

Koja reklama? Da li kaze 34nm na kutiji?
Intel reklamira X25-M, pa promeni firmware, i ne kaze na kutiji i reklami da je promenio firmware :D

Nazad
Vrh Dno