Šta je novo?

Pomoc oko kupovine ugradne ploce i rerne

Nije se ništa posebno promenilo na tržištu. Gorenje ugradne indukcione ploče su ok.
 
Jel se nesto bitno promenilo za ove dve godine od kada je tema zamrla?
Iskreno licno iz mog ugla nisam za induckione ploce, ali su skoro pa neminovnost. Vidim sad grdne neke akcije u toku, a planiramo renoviranje u avgustu.
Da li i dalje stoji Bosch i to je to? Za oko 500e i manje na akcijama nalazim seriju 4. Ima serija 8, ali to je 1000e na akciji ...
Kakva je situacija sa Gorenjem recimo?
Od tih jeftinijih ploci i rerni su najbolji Gorenje,Beko od skupljih Electrolux, Bosch, Miele.Za Whirlpool ne znam iz njihovog ovlascenog servisa kazu (uopste za njihove aparate)kao skupo je,slabije se prodaje kod nas i retko se kvari.
 
Poslednja izmena:
Zdravo svima, uskoro se blizi useljenje i pravlenje kuhinje pa je na red doslo da vidim koju cu indukcionu plocu da uzmem (ugradnu)
E sad ja sam stvarno laik, sve sto sam naucio je iz ove teme. Znam sve prednosti, mane ali imam nekoliko možda malo smešnih pitanja, ne zamerite

1. Prvo sam hteo da pitam da li postoji razlika između površine koja je kao krug i površine koja je kao "plus". Evo recimo ove tri varijante na slici, tu je samo dizajn i estetika razlika? U funkciji su iste?
Screenshot_1.pngScreenshot_2.pngScreenshot_3.png

2. Druga stvar koju sam hteo da pitam su dimenzije ovih polja. Ne znam hoće li mi odgovarati recimo za neki veći tiganj ili lonac. Meni na većini tih ploča to deluje okej veličina ali sam hteo da pitam da li je to neki generalno standard. Pre svega mislim na ova veća polja jer koliko sam razumeo na veće polje mogu da stavim i malo manji sud radiće okej ali na manji nmg da stavim veći jer neće sve grejati.

3. Hteo sam da pitam za brendove koje preporučujete? Bosh svakako i tu kao neka okej varijanta mi se prema postovima sa foruma našla Gorenje. Malo sam bio skeptican jer im masine za veš baš pljuju pa sam mislio da je isto za ploče ali izgleda da to rade dobro. Beko sam citao da imaju problem sa odrzavanjem temp ili tako nesto slicno tako da njih preskacem. Možda su to popravili u medjuvremenu ali ne bih ja da proveravam hahaha

4. Trenutno moj favorit. Jedino sto nema je ona varijanta da se dve zone spoje u jednu i koriste za one posude prevougaonog oblika. E sad hteo sam da vas pitam vredi li dodati bas 25k na cenu ove ploce i uzeli Elektrolux koji ima tu funkciju spajanja zona?
Gornje indukcijska ploca IT40SC
Electrolux ugradna ploča LIV63431BK

Unapred hvala svima na pomoći. Već sam čitanjem ove teme skoro sve naučio što treba da znam samo ovih par nejasnoća da razjasnim i spreman sam za kupovinu :ROFLMAO:
 
Ako ne koristiš ploču nešto mnogo preporučujem ove od 30cm širine gde imaš dve ringle/polja, posebno korisno ako je manja kuhinja pa svaki cm znači. Ako je kuhinja veća ili si zahtevniji korisnik, veća porodica i sl. onda su varijante od 60cm naravno bolji izbor. Mi smo uzeli pre jedno dve godine Gorenje IT321BCSC (moguće da je tada bilo model IT320, ali to je to) i za sada sve radi kako treba, a i garancija je bila 5 godina. U početku smo hteli varijantu od 60cm, ali nakon razgovora sa kevom koja je ceo život pored šporeta i na pitanje da li si i kada koristila 3 ringle u isto vreme -> nije mogla da se seti :) Kad njoj to nije trebalo, sumnjam da će nama trebati ikada :)

1 -> Ne bi trebalo da bude bilo kakve razlike krug/plus
2 -> Dimenzije su definisane u tehničkom opisu svake ploče. Na primer za ovu moju Gorenje piše sledeće:
2 indukcijske grejne površine
Napred: Indukcijska grejna površina 16 cm, 1.4/1.85 kW,
Nazad: Indukcijska grejna površina 21 cm, 2.3/3 kW

3 -> Da sada kupujem opet bih pratio istu logiku, povoljnija/srednja cena, što duža garancija.
4 -> Vredi ako si ozbiljan korisnik, voliš/moraš da kuvaš, znaš da napraviš 300 jela, eksperimentišeš sa receptima i sl. Ako se priča svede na kafu, čaj, šniclu i jaja u tiganju onda nikako :)
 
Ako ne koristiš ploču nešto mnogo preporučujem ove od 30cm širine gde imaš dve ringle/polja, posebno korisno ako je manja kuhinja pa svaki cm znači. Ako je kuhinja veća ili si zahtevniji korisnik, veća porodica i sl. onda su varijante od 60cm naravno bolji izbor. Mi smo uzeli pre jedno dve godine Gorenje IT321BCSC (moguće da je tada bilo model IT320, ali to je to) i za sada sve radi kako treba, a i garancija je bila 5 godina. U početku smo hteli varijantu od 60cm, ali nakon razgovora sa kevom koja je ceo život pored šporeta i na pitanje da li si i kada koristila 3 ringle u isto vreme -> nije mogla da se seti :) Kad njoj to nije trebalo, sumnjam da će nama trebati ikada :)

1 -> Ne bi trebalo da bude bilo kakve razlike krug/plus
2 -> Dimenzije su definisane u tehničkom opisu svake ploče. Na primer za ovu moju Gorenje piše sledeće:
2 indukcijske grejne površine
Napred: Indukcijska grejna površina 16 cm, 1.4/1.85 kW,
Nazad: Indukcijska grejna površina 21 cm, 2.3/3 kW

3 -> Da sada kupujem opet bih pratio istu logiku, povoljnija/srednja cena, što duža garancija.
4 -> Vredi ako si ozbiljan korisnik, voliš/moraš da kuvaš, znaš da napraviš 300 jela, eksperimentišeš sa receptima i sl. Ako se priča svede na kafu, čaj, šniclu i jaja u tiganju onda nikako :)
Hvala puno na odgovoru!
Iskreno ja sam planirao da uzmem tako sa dve grejne površine jer isto tako nisam sebe zamišljao da ću koristiti više od dve, ali onda me uhvatio klasican panika mod "šta ako nekad zatreba" ali znam u sebi da neće hahaha Kuhinja u kojoj ću to stavljati je svakako mala tako da svaka ušteda prostora mislim da bi mi dosta značila a i uvek mogu kupiti onaj indukcioni rešo ako baš zatreba imati tu treću ponekad. Jedino što me brine je hoće li biti dovoljno snage na toj indukcionoj sa dva polja? Kako se tebi pokazalo? Recimo da na jednoj kuvam testeninu ili povrce a na drugoj da przim piletinu na tiganju? Hoce li dobro raditi na tom rezimu?

I hteo sam da te pitam jer mi na slici deluje da su ta dva polja od 21 i 16cm dosta blizu jedno drugom mogu li da stoje dva suda sa tim velicinama podloge jedan do drugog?
 
Vezano za veličinu ploče, ja sam upravo tako uradio, uzeo uzanu sa dve ringle jedna iza druge. Za 6 godina nikad obe u isto vreme nisam koristio. I to sam uzeo najklasičniju najjeftiniju Candy sa ringlama jer mi staklo keramika nije imala nikakvu prednost sem da izgleda lepo a s obzirom na boju radne ploče najbolje bi izgledala bela s.keramička ploča a sve bele ploče koje sam video posle par godina upotrebe izgledaju ružno,
S druge strane, ako se javi potreba ja lako mogu da izvadim tu ploču, isečem veću rupu i ugradim veću ploču. Ako staviš veću i skontaš da ti ne treba ne možeš da smanjiš rupu na radnoj ploči.

1-samo estetska razlika
2-nije generalni standard, svako može da napravi koju god hoće veličinu, proizvođač nađe neki balans, što veća grejna površina to skuplja ploča -> slabije će se prodavati i veći će biti proizvodni troškovi (znači manja zarada), što manja površina jeftinija ploča ali -> konkurencija ima veću, naša će se slabije prodavati...
3-manje više nebitno, nije auto u pitanju pa da se hvališ njime, uzmeš ko daje najbolju garanciju i šta ti odgovara cenom,
4-ne vredi, nikad nisam ni video ni čuo da neko koristi takve posude na ploči, tako nešto se uglavnom stavlja u rernu.

Ovo što si pitao za polja od 21 i 16cm i blizinu -> možeš da koristiš dve šerpe jednu do druge, ne moraš da centriraš šerpu baš na sredinu, pomeriš malo u stran, ništa ne znači.

P.S. Jedan savet, ako ti ispadne šećer na ploču gledaj da ga obrišeš što pre.
 
Razlika u ceni između uske ploče i one od 60cm je skoro nikakva. Široka je daleko komfornija za korišćenje, pa ako ima mesta po meni ni ne treba razmišljati o uskoj. Da smo imali mesta, odnosno da je kuhinja veća, verovatno bih uzeo onu od 80cm :)
Dovoljno je da se koriste dve iole veće posude pa da ne mogu lepo da stanu jedna do druge na uskoj ploči.
Ovo oko prosipanja šećera i sl. neće ništa loše da se desi na indukcionoj ploči. Prosto temperatura nije dovoljna da ga rastopi.
 
Poslednja izmena:
Candy CDE 32 plaćena 8200 din. Meni služi jako lepo.
Ali ove veće sa tač komandama i ravnom površinom zaista jesu cool :D
 
@Sirius9: ti porediš ploču sa običnim ringlama, a @Vaskodegama pita za indukcionu...
Elem, uska ploča ima smisla samo ako baš nema mesta za normalnu od 60cm.
Ovo što @desp kaže za šećer je tačno. Šećer je smrt za staklo-keramiku, ali indukciona se uglavnom ne ugreje dovoljno. Ipak, treba ga obrisati, za svaki slučaj.
Pozdrav
 
Evo kako izgleda, sa par sudova srednjih dimenzija.
Jako skučeno i nezgodno za kuvanje. Dodatno, donji sud bi bio delimično preko komandnog dela na uskoj ploči, te bi se verovatno isključivala zbog pregrevanja. Drugo, kada se posuda od 25cm postavi na ringlu od 15cm, nema tu nekog ravnomernog zagrevanja.
I jedna fotografija kada sudovi stoje dijagonalno; daleko komfornije, a i veće ringle se koriste.
 

Prilozi

  • 20230704_214746.jpg
    20230704_214746.jpg
    352.7 KB · Pregleda: 41
  • 20230704_212742.jpg
    20230704_212742.jpg
    154.7 KB · Pregleda: 37
  • 20230704_212733.jpg
    20230704_212733.jpg
    243.5 KB · Pregleda: 29
  • 20230704_212720.jpg
    20230704_212720.jpg
    190.8 KB · Pregleda: 29
  • 20230704_212303.jpg
    20230704_212303.jpg
    176.7 KB · Pregleda: 29
  • 20230704_212257.jpg
    20230704_212257.jpg
    271.6 KB · Pregleda: 31
  • 20230704_212224.jpg
    20230704_212224.jpg
    147.6 KB · Pregleda: 35
Konkretno imaću 2metra kuhinju i tu ću imati
60cm na ugradnu rernu koju ću da stavim da bude u visini da se lakše vadi iz nje,
50-60cm sudopera (imaću mašinu za sudove pa mi ne trebaju dve)
60 cm indukcija ova sa 4

Ali odmah sa druge strane ću imati šank od 1,8-2metra da mi bude sve kao radna površina, ali kako će to funkcionisati sa stalnim okretanjem ne znam, jedino da spustim rernu dole pa dobijem tu 60-90cm zavisno koju indukciju uzmem (30 ili 60 cm širine)
Evo kako izgleda, sa par sudova srednjih dimenzija.
Jako skučeno i nezgodno za kuvanje. Dodatno, donji sud bi bio delimično preko komandnog dela na ploči, te bi se verovatno isključivala zbog pregrevanja. Drugo, kada se posuda od 25cm postavi na ringlu od 15cm, nema tu nekog ravnomernog zagrevanja.
I jedna fotografija kada sudovi stoje dijagonalno; daleko komfornije, a i veće ringle se koriste.
HVALA TI PUNO! Ovako nešto praktično mi je baš trebalo
 
@rafiki
Nisam poredio već samo predočio da alternativno, može da sačuva gomilu para za neke njemu interesantnije stvari koje bi ga učinile srećnijim. To je sve.
Ako čovek ima love ne zna šta će onda go ahead ili jednostavno voli da kuva i provodi sate u kuhinji.
Indukcija ima nekih svoji prednosti, ali po mom mišljenju dodatni iznos koji treba da izdvojiš za nju ne opravdava dobitak, možeš da uporediš staklo keramiku vs indukciju ili običnu "ringlaru" i indukciju, izađe na isto. Za mene je ploča kao čekić, samo alat kojim ćeš postići cilj da zakucaš ekser, bila to neka beat-up starudija od čekiće ili Mjölnir i dalje će mu namena biti da zakuca ekser :)

Sa realne tačke posmatrano, moj stav je da su dve grejne površine dovoljne ali opet i "plašin se da neće biti dovoljno" je realan strah tako da je na kraju ipak na Vasketu da odluči :cool:
 
Poredjenje ti i nije baš na mestu, ima indukciona više prednosti nad običnim, a i nad staklo-keramičkim. Sigurnost - ona nikada nije ni blizu vrela kao ove druge dve, čime se smanjuje mogućnost težih opekotina i izbijanje požara. Brzina rada, mogućnost postavljanja timera za svaku površinu posebno, automatsko isključivanje, lakoća održavanja... Ima i mana, ne radi svako posudje na njoj, lakše se lomi od običnih ringli,...
@Vaskodegama ako sam shvatio, ti hoćeš na 200cm da staviš sudoperu, ploču i podignutu rernu? Ne znam, meni je to malo skučeno, ja bih pre stavio rernu dole. Računaj da ti sa obe strane ploče treba najmanje po 25cm, da bi mogao da skloniš šerpu sa ploče. Ne stavljaj ploču skroz uz zid, a ni sudopera uz zid nije sjajno rešenje. Treba ti mesta pored da staviš ono što pereš, bilo to povrće, bilo posudje.
Pozdrav
 
Poredjenje ti i nije baš na mestu, ima indukciona više prednosti nad običnim, a i nad staklo-keramičkim. Sigurnost - ona nikada nije ni blizu vrela kao ove druge dve, čime se smanjuje mogućnost težih opekotina i izbijanje požara. Brzina rada, mogućnost postavljanja timera za svaku površinu posebno, automatsko isključivanje, lakoća održavanja... Ima i mana, ne radi svako posudje na njoj, lakše se lomi od običnih ringli,...
@Vaskodegama ako sam shvatio, ti hoćeš na 200cm da staviš sudoperu, ploču i podignutu rernu? Ne znam, meni je to malo skučeno, ja bih pre stavio rernu dole. Računaj da ti sa obe strane ploče treba najmanje po 25cm, da bi mogao da skloniš šerpu sa ploče. Ne stavljaj ploču skroz uz zid, a ni sudopera uz zid nije sjajno rešenje. Treba ti mesta pored da staviš ono što pereš, bilo to povrće, bilo posudje.
Pozdrav
To mi je neka ideja bila ali najverovatnije ce rerna ici dole i onda ce to biti dosta komotnije
 
Да ли су димензије уградних рерни и судомашина исте?
 
Nisu, ugradne rerne imaju svoje dimenzija a sudomašine svoje.
 
Samo indukcija, staklo-keramika je bacanje para. Najveca mana je sto je ploca vruca kad je koristis, kuhas nesto, dok promijenis na tipkama, sprzis prste. Kod indukcije je sve ledeno oko ploce. Takodje pecenje, prokuvavanje vode, itd. sve je dosta brze na indukciji. Naravno, uzeti indukciju sa "podesivim" kolima, da mozes skuhati gra', supu, sarmu. Ne zezam, na manjim kolima je tesko bilo sta od ovoga uraditi (ako neko npr slavi slavu u stanu, a nema alternativu).
 
Imate li iskustva sa kombinovanim plocama, plin+struja, npr: BOSCH Ugradna ploča PSY6A6B20 ?
 
Imate li iskustva sa kombinovanim plocama, plin+struja, npr: BOSCH Ugradna ploča PSY6A6B20 ?
Nemam iskustva sa tim modelom, ali imam iskustva sa pločama koje imaju kombinaciju plin struja. Glavni problem je što je plin viši od ostatka ploče i onda se javlja problem ako stavljaš široke šerpe i tiganje na struju jer udaraju u plinsku rešetku i ne mogu da se nameste. Na ovoj ploči mi se čini da će problem biti izraženiji, jer se plin nalazi i sa gornje strane. Naravno ako ćeš na struji da koristiš samo uske šerpe i tiganje nećeš imati taj problem.
 
Onda bih uzeo ovaj jednostavniji model, cini mi se da ce biti manje problema sa njim :

BOSCH Ugradna ploča PBY6C5B62O

rerna.png
 
Moraš da pogledaš da li su u istoj ravni, ako nisu samo glavobolja... Ni stare ringle nisu u istoj ravni, to iz iskustva znam. Onda skidam rešetku za plin da bi veća šerpa mogla da legne kako treba. Ako treba slikaću ti predveče da vidiš problem.
 
rerna2.jpeg
Koliko vidim, trebalo bi da su iste visine , 56 mm ?
 
Da, ove su sve iste visine.
Evo i slika da vidis kako to izgleda kada postoji razlika u visini. Tiganj za palačinke je 25 cm i ne može da stoji na velikoj ringli ravno. Mora da se pomeri plinska rešetka da lepo legne. Beli tiganj je 28 cm i on jedva stoji jer je zakrivljen. Mada bolje leži i na sredini ringle je tek kada se pomeri rešetka. Bela šerpa je isto većeg prečnika i ne može da legne kako treba jer udara u rešetku.
 

Prilozi

  • PXL_20230824_214423110.jpg
    PXL_20230824_214423110.jpg
    341.9 KB · Pregleda: 22
  • PXL_20230824_214436509.jpg
    PXL_20230824_214436509.jpg
    351.6 KB · Pregleda: 19
  • PXL_20230824_214520818.jpg
    PXL_20230824_214520818.jpg
    303.9 KB · Pregleda: 18
  • PXL_20230824_214637295.jpg
    PXL_20230824_214637295.jpg
    329 KB · Pregleda: 22
Hvala ti sto si se potrudio da sve slikas ! Mislim da cu uzeti tu Bosch kombinovanu.
 
Zdravo svima, treba mi pomoc oko odabira ugradne rerne.
Dvoumim se izmedju ova dva modela:

Bosch ugradna rerna HBG 5780S0 i Bosch ugradna rerna HBG5780W0

S obzirom na to da je jaka cena u pitanju, molila bih vas da mi kazete misljenje ukoliko neko ima iskustva sa njima.

Veliki pozdrav za sve
 

Prilozi

  • bosch-ugradna-rerna-hbg-5780s0.jpg
    bosch-ugradna-rerna-hbg-5780s0.jpg
    121.2 KB · Pregleda: 14
  • ugradna-rerna-konvencionalna-hbg5780w0-bsh.jpg
    ugradna-rerna-konvencionalna-hbg5780w0-bsh.jpg
    119.3 KB · Pregleda: 19
Nisam tražio po netu ali po oznaci bi rekao da je razlika samo u boji/materijalu, ova levo je inox + staklo bez okvira a desno je bela sa okvirom na staklu.
Funkcije bi trebalo da su identične.
Zavisi kakva ti je kuhinja. Inox je nešto što se slaže u većini varijanti ali ako ti je kuhinja svetle boje, recimo bukva ili neka krem folija / boja onda će se bela bolje slagati.
Što se funkcija tiše to moraš sama da proceniš dal će ti nešto trebati ili ne.
Moja je neki sličan fazon ali gorenje i prednost joj je što ne može da se pokrene samo putem točkića nego mora opcija na ekranu da se stisne pa klinci ne mogu da je upale "slučajno" :)
 
Pocetkom ove godine sam pravio novu kuhinju i odlucio sam se za Hansu, zasto ne znam, ali evo sljakaju odlicno, ekstra smo zadovoljni. Indukciona ploca BHI38377 i rerna BOEIS694097.
 
Nisam tražio po netu ali po oznaci bi rekao da je razlika samo u boji/materijalu, ova levo je inox + staklo bez okvira a desno je bela sa okvirom na staklu.
Funkcije bi trebalo da su identične.
Zavisi kakva ti je kuhinja. Inox je nešto što se slaže u većini varijanti ali ako ti je kuhinja svetle boje, recimo bukva ili neka krem folija / boja onda će se bela bolje slagati.
Što se funkcija tiše to moraš sama da proceniš dal će ti nešto trebati ili ne.
Moja je neki sličan fazon ali gorenje i prednost joj je što ne može da se pokrene samo putem točkića nego mora opcija na ekranu da se stisne pa klinci ne mogu da je upale "slučajno" :)


Sada sam se ipak preorijentisala na ovaj model ispod (na osnovu tvog odgovora sam malo razmislila da li mi je sve od funkcija neophodno) :

GORENJE Ugradna rerna · BOS6747A01WG​


Vidim da si napisao da imas Gorenje rernu pa ako mozes da mi kazes koji model i da li je ovaj gore model slican ili isti kao tvoj i da li si zadovoljan.
Ima slicne funkcije kao Bosch ali cena mu je prihvatljivija i boja je ok jer ce mi biti bela kuhinja sa hrastovom plocom.

Hvala unapred na odgovoru :)
 

Prilozi

  • MB-PIMG-25BA37164768CB886A1F720253AD12C3-MABAGOR-300Wx300H.jpg
    MB-PIMG-25BA37164768CB886A1F720253AD12C3-MABAGOR-300Wx300H.jpg
    8.2 KB · Pregleda: 15
Nazad
Vrh Dno