Šta je novo?

Pomoc oko kupovine ugradne ploce i rerne

Bosh sve rade dobro. Rek'o bih da zapravo nisi probao one koje rade baš baš loše. :p

Imam iskustva sa kinskim no-name indukcionim rešoima, i to na snagama manjim od 1/2 radi sa pravim jasno vidljivim prekidima. Preko 1/2 je sve ok.

Npr, kuvaš supu iz kesice, treba da ključa 5 min. Na kineskom ind. rešou, brzo proključa kao na bilo kojoj indukciji, a onda smanjiš, želiš da polako ključa.
I tada 2-3-4 sekunde burno ključa toliko da kreće da kipi, a onda 5-6-7sec (zavisi od podešene snage) potpuno stane uopšte ne ključa. I tako u krug.

Na boljim indukcijama se ovo uopšte ne primeti. Na manjim snagama lepo polako ravnomerno ključa. Na našoj ploči lagano krčkamo i domaću supu po 2-3h, na power 3 od 15. Uopšte nema primetnih intervala.
Da, ako se baš zadubimo, stavimo sud sa jako tankim dnom i vrlo malo tečnosti unutra, mogu da se primete ovi intervali, ali jako jako teško. I intervali su brži, tipa 1/2 sec, pa pauza 1.5sec. Usrednjeno, neprimetno .

Sve ovo još više ujednače posude sa debljim dnom, i više sadržaja u njima. Čak i na kineskim rešoima, problem se manje primeti ako je bolji sud sa debljim dnom.

Ne mogu da verujem da ne baš jeftine Beko ploče rade k'o ovi najgrđi kineska-radnja rešoi?!?
Vidim da ima i VOX i Tesla ugradnih indukcionih, i još ponekih jeftinih. Ali uopšte se ne mogu iskopati informacije kako te rade. :unsure:

Moram kada budem dokon, simiti rad indukcije na low power na Vortex kinezu i na Bosh ploči. I to limena šolja sa malo vode, te turiti to na YT.
 
Snaga između 6 i 7, kod te Beko indukcije. Primetna razlika.
 
Za F5 piše ovako "There is hot cookware in the control panel area. This should never happen and is a sign of overheating"

Rešenje "Remove the cookware from the control panel area. Then wait for some seconds. This will give your nit time to autocorrect itself and correct any errors."

Izvor: https://kitchenni.com/bosch-induction-cooktop-error-codes-and-solutions/
Haha, dakle samo slučajno je ispalo da nudi peticu :)
Sigurno nije bilo na kontrol panel zoni, ali dobro, ipak bi bilo previše da je ukapirao da sam vratio posudu koju je koristio pre nekoliko minuta :)
 
"Pomalo bezobrazan" ovaj post od tebe ...
Ovde si dosao da pitaš za savet, dobio si predloge, savette, utiske.
To sto nemaš 50.000 za Boš a imaš "samo" za Beko nije naš "problem", ti se pružaj onoliko koliko ti dozvoljava tvoj novčanik, zašto nama na zlo prebacuješ svoje nedovoljne finasijske mogućnosti za bolji uređaj.
Vrlo, vrlo sam imao loše i gadljivo osećanje na tvoje pisanje.
Umesto da zahvališ svima koji su te pokušali posavetovati, predložiti bolji ili sigurniji uređaj ti pljuješ i podhebavaš one koji su ti se javili.
Otišao si kod komšija koji imaju to što si nameračio kupiti i za šta si čini mi se trazio blagoslov ovde na forumu, proverio i pitao kako im radi, oni zadovoljni, ti zadovoljan, lepo sto si podelio to iskustvo, eto sad znamo da verovatno noviji i bolji modeli i Beko indukcionih ploca dobro rade.
Sad lepo kupi, montiraj i opet se javi sa utiscima ali bez sarkasticnih i podruglivih komentara, već pristojno i dobronamerno, bez bezobrazluka.
Svako dobro.
Koristim Indesit frižider nekih 7 god, funkcionise sve ok bez problema, plus je i dizajn vrhunski. Tako da je i to sa Electroluxom jedan izdvojen slučaj, nije pravilo, kada govorimo o nekoj "srednjoj" klasi i brendovima na nasem tržištu.
 
Pročitao sam Vladin951 zajedljvi komentar pre nego što je ubrisan. Da se potrudio da u pitanju napiše više od 4 reči, možda bi dobio i primerenije odgovore. :cautious:

Ogradio sam se od informacija o Beko ugradnim indukcionim pločama. Neko je napisao "...sve Beko ploče ovako rade (loše)..." iako sumnjam da je taj neko probao baš SVE Beko ploče.
Može biti da novije serije ili bolji modeli rade bolje. Zavisi kako je rešena kontrolna elektronika unutra.

Problem je što ja ni pored par sati potrošenih na Googlanje, nisam našao da se neko iole ozbiljnije udubio da detektuje i prezentuje ove razlike među indukcijama. :(
Stvarno moram napraviti filmić da se vidi kako to loše radi loša indukciona ploča.

Dalje, u obrisanom komentaru Vlada951 spomenuo vezivanje ploče na monofaznu ili trofaznu utičnicu.
Moguće je da ploča ne može da radi punim kapacitetom i pravilno ako je vezana monofazno. :unsure:

Sve ugradne ploče sa četiri grejne zone koje sam video i ugrađivao, ne samo indukcione, mogu se vezati na jednu fazu, ili na dve. U drugom slučaju potrebna je trofazna utičnica ili kutija stalnog priključka, ali i tada se koriste samo dve faze.
Nikada nisam probao kako se elektronska indukciona ploča ponaša ako se veže na samo jednu fazu?!?
Što se nepona tiče, istina je da će ploča javiti neki error ako je napon niži od neke granice, ali je ta granica dosta široko postavljena i problem se jako teško može javiti u normalnoj gradskoj sredini. I u slučaju niskog napona, neće biti da loše radi, već javlja grešku.
 
Za NShappy
Nasao za bosh ti se razumes kazu da nije bitan proizvodjac ni ploca dali je beko,gorenje,elektroluk, i bilo koj proizvodjac, kazu da to pulsiranje je na svim plocama jer takva je tehnologija kazu da to pulsiranje ima ni na bosu na manjim snagama
Sad hocu da te zamolim da mi objasnis oko tog pusiranja stajeto kako to radi ako ti nije tesko posto se razumes
evo sta pisu ljudi da vidis

deni800​

Ja sam Bosch pločom toliko razočaran, da sam i za sve druge stvari počeo da izbegavam da kupujem Bosch.​

U Bosch servisu su mi rekli da to (pulsiranje) tako treba da radi, odnosno da je to kao neka "mana tehnologije". Ukoliko je zaista tako onda OK, ali iskreno nisam baš siguran, nisu me uverili.

Pakleni Anđeo​

Volela bih da se javi jos neko ko ima Bosch indukcionu plocu, pa da mi kaze svoja iskustva. Ako ne Bosch, ja onda ne znam sta uzeti
:facepalm1:

Deni, hvala na odgovoru.

deni800​

Da naglasim samo da ploča radi, koristi se, završava posao za pripremu hrane. Ja sam prosto očekivao više od Bosch-a i odatle moje razočaranje.
Zvao sam salon i servis Miele, rekli mi ljudi da nema kod njih tih pulsiranja, ali me pozvali da dođem da proverim sam (i sa svojim posuđem). Nisam išao; prosto nisam u mogućnosti da kupujem drugu ploču.

deni800​

To pulsiranje o kome pišem je uočljivo na dva načina:
Kada se uključi na broj 5 ili niže, može se čuti kao da se ploča u određenim intervalima isključuje i uključuje; dužina trajanja tih intervala zavisi od izabrane snage. Kada se uključi na broj 6 ili više, toga nema. Doduše, ovo mi i ne smeta, može da se čuje samo kada se baš naslonim par cm iznad ploče. Nije ništa vizuelno uočljivo pri kuvanju.

Drugo, odnosno ono zbog čega sam razočaran ovom Bosch pločom; kada se na jednoj strani ploče postave dve posude (svaka na svojoj ringli) i uključe obe na br. 9, to "pulsiranje" je vrlo lako uočljivo, do te mere da se može videti kako voda ključa u intervalima (brže-sporije).

Evo i jedan video koji sam onda snimio; link: https://app.box.com/s/6whnmbf83w4j24jwqpt6qy9wfkirbw8r

Nadam se da ne rade sve indukcije na ovaj način...

kalavrka​

deni800 tako radi i moja Beko, apsulutno kako si opisao. Navikla sam na to. E sada na 9 nema pulsiranja, ali sam pre neki dan kuvala po nesto na sve 4 ringle i tada je pulsiralo i na 9. A imam u pomocnom objektu neki no name reso, cini mi se da je Sapir, tako nesto. Zanimljivo da on radi bez tih intervala, konstanto.
Mene jedino sto nervira je velika razlika izmedju 6 i 7, tacno bi mi trebala jedna temperetara izmedju. Mada sam i na to navikla, ali eto. Sve u svemu obozavam indukciju!

deni800​

Pa da, to je ono prvo što sam pisao; da se ringla u intervalima uključi/isključi. To mi i ne smeta, vrlo teško je uočljivo.
Nervira me ono drugo; što kada uključim dve ringle istovremeno na 9, istog momenta počnu kao da se isključuju/uključuju naizmenično; vrlo ekstremno po mom mišljenu, jer se lepo vidi kako voda u posudama ključa jače i slabije. Ukupna snaga te dve ringle zajedno je 3200W, tako da ne vidim razlog zašto ne rade na max. snazi bez tih prekida, kao kada radi samo jedna ringla.

Citat: kalavrka 20.10.2020. 22:55
deni800 tako radi i moja Beko, apsulutno kako si opisao. Navikla sam na to.

Navikavamo se i mi... Bar za sada nema druge opcije. Krivo mi je jer se osećam kao da sam platio samo marketing. Bolje bih se osećao da sam uštedeo novac i kupio Beko ili Gorenje, ili pak da sam dodao za Miele pa da ne moram da se navikavam.
 
Pogledao sam video za Beko. Da, start/stop je baš izraženo, više nego na Bosh i Elektrolux ploči. Ali manje nego na no-name rešou.
Snimač videa je mogao malo duže da ostavi na određenoj snazi da se jasnije vide intervali. Suviše često i brzo čačka snagu.

Odeš opet kod komšija, u sudu sa tankim dnom sačekate da voda provri, a onda smanjujte snagu da vidite kako se ponaša na kojoj od snaga. Nemam bolju ideju šta bih ti rekao.

Na Bosh i Elektrolux pločama sa kojima imam iskustva, ovo je daleko manje izraženo. Start/stop intervali su brži i kraći te se integraleno u vremenu, gotovo uopšte ne oseti. Zasmisli ovo kao Beko, ali da je interval RADI pola sec, pa onda PREKID 1.5 sec.
Možda bi moglo da se vidi sa posudom sa veoma tankim dnom i sa malo tečnosti. Ali kao što rekoh, intervali su brži i kraći, što se onda, ne oseti. Pogotovo na bilo kakvom normalnom kuvanju.

Kod kineskog indukcionog rešoa ovo je daleko daleko jače izraženo. Rek'o bih da je Beko negde između Vortex rešoa i Elektrolux ploče koju imam sada u kuhinji.
Bosh sam imao u prošlom stanu, prodata je sa stanom. Ali ne sećam se da sam video neku razliku u radu između njih dve.
Brat ima Candy ploču, a ima i ind. rešo koji nose na putovanja. I uopšte ne krije da Candy radi kako treba na malim snagama, a rešo radi sa vidljivim prekidima.
Vortex rešo ima mama u stanu, za kuvanje kafe.
Intervali se primete na snagama manjim od pola. Preko pola, sve ploče rade kontinualno. Čak i kineski Vortex.
Ali i pola je prilično snažno kada nešto treba duže kuvati.
Inervali se mnogo manje primete kada je sud sa debljim dnom, i kada je više sadržaja u posudi (pričam za Vortex).

Zaista ne znam kako se sve to ponaša kada se upali više grejnih zona na jednoj fazi (ploče su uvek vezane na dve faze). Sada kada nešto razmišljam, kuvamo ponekad na više zona, ali se ne sećam da smo kuvali na više od dve. :unsure:
Znam da dve ploče mogu da rade na max snazi, ali ne mogu na power boost. Ali power boost je zaista veoma snažno. Korisitš samo da čista voda šo pre proključa. Sve ostalo će da zagori.

...

Dalje, što se indukcije tiče, vidim da se tu i tamo žale na pulsiranje, zujanje i "drndanje" ploče, tj. zvuke koji se čuju.
Da, zvuci su ponekad čudni i neprijatni za nenaviknuto uvo. Ali to je zvuk koji razvija dno posude, ne ploča. Dakle, zuji i "kvrcka" dno suda, a ne ploča.
Indukcija radi na principu indukovanja vrtložnih struja u dnu posude u kojoj kuvamo. Vrtložne struje, (vrlo neželjena pojava u transformatorima, ali korisna na indukcionoj ploči) su ono što čujemo. Kako i koliko će se čuti, dosta zavisi od suda koji koristimo.

Na power boost, zuji ko energetski trafo.
Na velikim snagama, zvuči tiše.
Na malim snagama, čuje se kvckanje u ritmu start/stop.
Kod Bosh/Elektrolux ovo kvrckanje je brzo. Kod Vortex-a sporo.

Ali sve to je normalan zvuk rada indukcije, i nije uopšte ne znam koliko glasno. Kuhinjski aspirator se čuje glasnije od toga i na minimalnoj snazi.
BTW, sve idukcione ploče i kineski ind. rešoi imaju ventilator koji hladi induktor i elektroniku. On ostaje da radi i po gašenju ploče dok se tamo nešto dole ne ohladi. Veoma je tih.
 
Da li su ugradne rerne sa trofaznim ili monofaznim fabrickim prikljuckom?
A ugradne ploce su fabrički sa trofaznim priključkom?
 
Meni je rerna stigla sa monofaznim prikljuckom, ploca je stigla samo sa kablom koji ima dve faze.
 
Candy ploca ugradni model sa 2 ringle radi ok 1-5 programi sa pulsiranjem od 6-9 konstatan rad moze fino da se isteli sta god se sprema, dok smo pre toga imali reso gde nisi jaja mogao da isprzis kako treba :)
Takodje uzeta rerna Electrolux sa parom vodjice teleskopske meko zatvaranje svaka preporuka.
 
Kada je serviser skidao staklo-keramiku, nisam unutra video neki ventilator. U svakom slučaju se ne čuje. Zato rerna i mikrotalasna gruvaju za sve pare. Kada uključim pirolizu, zaista je neophodno otvoriti prozor, kao što piše u uputstvu.

Što se pulsiranja tiče, da ovde nisam pročitao, ne bih znao da postoji. Često spremamo stvari koje se dugo kuvaju, tek tek da vri i to uvek deluje potpuno ravnomerno.
 
Gorenje IT614X - kupljena pre tri godine. Ima ventilator. Pulsiranje postoji i tačno se vidi kada se smanji jačina na recimo 2/3. To je čak i odlična varijanta jer voda tada gotovo nikada ne ispipi. U suprotnom, kada gruva na max, veoma brzo proključa voda ali zato i kipi non-stop (ako je šerpa/lonče napunjeno makar do 2-3 prsta ispod max).
Nijedan problem za sada. Mislim da je jedna "ringla" (i to baš ova gore levo) popustila, tj. slabije greje (ili je izgubila "turbo" mod). Uglavnom, voda za jednu kafu provri za 30-ak sekundi. To je na početku bilo tako i na toj "ringli" ali sad to traje makar dva-tri puta duže. Sve ostale rade OK, pa mi se ne cima sa serviserima. Ima 5 godina garancije, pa ću da vidim šta će biti s njom.
Da li se čuje? Čuje se, ali to nije ništa nepodnošljivo. Više se čuje mikrotalasna. Kada se stavi ekspres lonac i smanji na 1/3 snage ništa se ne čuje.
Uglavnom, isplati se svaki dinar uložen u ovo čudo.
Žena je htela bez lajsne (estetika :D) ali sam ja insistirao da uzmemo sa lajsnom i nismo se pokajali (s obzirom da mi lonče za dve kafe gotovo 60% puta pokipi).

1613505616791.png
 
Kabl za ploce vam ima 4 zice umesto 5 kao kod trofaznih uredjaja (samostojeci sporeti), montira se trofazna uticnica, a kako fali jedna faza u kablu nece se koristit jedna faza u trofaznoj uticnici. Bilo bi dobro znati koja je i da ona ide za rernu...
A sta ciniti ako nam je prekratak strujni kabl od 1,5m da li se moze lao zameniti ili mora servis da se zove i otvara ploca?
 
@Zeha Pozoveš električara i on ti sve to uradi za cca 1000-2000 din. Još bolje, pozoveš ovlašćeni servis i oni ti to (u KG-u makar je to cena) za 1600 din povežu nov šporet (skoro kupio matorcima, oni ga uneli i montirali) i time još dobiješ papir koji garantuje da je ugradnja bila ispravna (ne znači ali šta god da se dogodi ti si pokriven tim papirom).

Platiš indukcionu ploču 40k din i onda ciketanišeš za 2k din ugradnje.
 
Btw. kad se kuva na indukciji, na manjim temperaturama, može se staviti krpa, pamučna, preko ploče a šerpa na nju.
 
Da, to ponekad radimo kada kuvamo supu npr. Ali moraš paziti da ne preteraš sa zagrevanjem.

Imaš inače pokrivke baš za indukcione ploče. Možeš da kuvaš preko njih. Podnose bilo koju toplotu koju indukcija može da proizvede pri normalnom kuvanju.
Post automatically merged:

Evo, snimio sam video o razlici u radu na maloj snazi između Elektrolux indukcione ploče, i indukcionog rešoa.



A pokrenuo sam i novu temu samo o indukcionim pločama:

...da nastavimo tamo uopštene priče o njima.
 
Poslednja izmena:

Za NShappy

Brate gledam i citam i nisam pametan sta kupiti
sta mislis o ovoj ploci GORENJE IS645BG
uzeo bi plocu od proizvodjaca koj daje 5god garanciju

 
Pozdrav,

Da li možda neko ima iskustva sa ovim ugradnim setom?

Gorenje - set

Iskreno, razmišljam se između tog seta ili Beko (neka kombinacija u tom cenovnom rangu). Šta bi ste preporučili (gorenje ili beko)? Pitam iz razloga što često čujem komentare tipa: "sve je to isto, samo je brend različit", "nije gorenje što je nekad bilo"..
 
Ne znam za konkretan set, ali bih ti svakako savetovao da ne uzimaš klasični staklokeramičku ploču sa grejačima, već da ideš na indukcionu.

Ima i u ovoj temi o njima, ali smo sve ponovo prežvakali u ovoj: https://forum.benchmark.rs/threads/indukcione-ploče-za-kuvanje.480064/

Gas, obične ringle, može da se razume da neko ima razloga zašto ide na njih. Ali staklokeramika nema gotovo nikakvog smisla pored indukcije.
 
Jedino zbog cene. Dobre indukcione ploče koštaju kao ceo onaj set, ili čak i više.
U izboru između staklokeramike i jeftine indukcije, ne znam, možda je još uvek bolji izbor staklokeramika?
 
A ja b' pre rek'o da je jeftinija indukcija bolja i od najbolje staklokeramike.

Nebitno, dbns neka sam izabere, ali neka se informiše pa onda i promisli o indukcijama.
90% populacije i dalje nema ideju šta je to, pa rek'o neka kupovinu razmotre i iz tog ugla.
Post automatically merged:

Ne smem da spominjem radnje i brendove, ali vidim da ima sada 4 zone indukciona ploča na akciji, jednog proizvođača iz bivše SFRJ republike na severu, 5 godina garancije, za <27000din.
Generalno, taj proizvođač važi kao dobar za ugradne ploče.

Ugradnih rerni istog proizvođača ima za 20-ak hiljda din. Tako da, tu smo negde.
 
Poslednja izmena:
Trebam opremiti kuhinju u firmi (iako sam samo ja fizicki sada prisutan :D) .. pa mi treba neka jeftina/srednja kombinacija..
  • ugrad. masina za sudje
  • ugrad. ploca staklenokeramicka
  • ugrad. rerna/pecnica
  • ugrad. napa
  • samostojeci frizider

preporuke? modeli? :)
 
Jedino zbog cene. Dobre indukcione ploče koštaju kao ceo onaj set, ili čak i više.
U izboru između staklokeramike i jeftine indukcije, ne znam, možda je još uvek bolji izbor staklokeramika?

Staklokeramika je katastrofa za održavanje. Kada na vrelu površinu nešto iskipi, zalepi se, zapeče, katastrofa. Imao sam Ariston staklokeramika sa klasičnim grejačima, od 1997. (tada je bilo fancy :)), do proleća 2020.godine.
Sad sam na indukciji, ozbiljna razlika.
I kada nešto iskipi, ploča je praktično hladna. Samo obrišeš.
 
Trebam opremiti kuhinju u firmi (iako sam samo ja fizicki sada prisutan :D) .. pa mi treba neka jeftina/srednja kombinacija..
  • ugrad. masina za sudje
  • ugrad. ploca staklenokeramicka
  • ugrad. rerna/pecnica
  • ugrad. napa
  • samostojeci frizider

preporuke? modeli? :)
Ovo je kao da si rekao da hoćeš da kupiš komp pa da ti neko da preporuku, da neko od milijardu modela, kombinacija, varijacija i delova izabere najbolje za tebe.
Sudomašina zavisi od: koliko prostora ima za nju, koliko često će se koristiti, koliko osoba treba da opslužuje...
Ploča i rerna: gde će se nalaziti, da li odvojeno ili zajedno, može li zavisna ili mora nezavisna, da li treba na tač ili može sa dugmićima, koliko će se kuvati, da li samo za čaj, kafu ili će se spremati sarme i pasulji 2 puta dnevno, da li je dovoljna mala ploča sa 2 površine ili mora velika sa 6 površina za kuvanje. Šta će rerna u firmi, hoćete peći prasetinu ili treba samo za podgrevanje hrane jer za to ne treba ugradna rerna.
Aspirator: koliko prostora ima za njega, 60cm, 50cm, koje boje će biti kuhinja, ima li iznad elemenata ili nema i neće biti, gde je odvod za aspirator, koliko jak treba da bude, kakve filtere preferiraš, izmenljive ili one koji se peru, ako je element iznad koje je širine ako nije opet koje je širine prostor, jel ploča do zida ili na ostrvu...
Frižider: sa komorom za zamrzavanje ili bez nje, kombinovani sa zamrzivačem (ovo nije isto kao prva stavka), sa zamrzivačem gore ili dole, da budu pola pola ili da bude veći frižider a manji zamrzivač, ili bez zamrzivača ali 180 vidine, ili 200 visine ili nema ni 180cm za njega pa mora neki manji, a koja je širina prostora, manje od 60cm ili više, na koju stranu otvaranje vrata, može li beli ili mora u boji ili inox, Može li obični ili no-frost, jel treba ledomat....

Moja preporuka, odeš u neku radnju gde imaju najveći izbor ovakve tehnike, dać im tu listu i kažeš hoću sve najskuplje što imate od ovoga i rešio si za 2 minuta.
I da dodam, kupiš sve sa tač ekranom i ako ima da je ekran u boji, ljudi neće znati da se snađu i da koriste pa će manje da diraju i duže će ostati novo :D
 
Nazad
Vrh Dno