Šta je novo?

Pomoc oko kupovine ugradne ploce i rerne

limontus

Cenjen
Učlanjen(a)
05.05.2018
Poruke
727
Poena
115
moze pomoc i savet sta je dobro
uzeo bih ovu relnu
BEKO Ugradna rerna BIM25402XMS
uzeo bi ovu plocu
BEKO Ugradna ploča HIC 64502 T
da li uzeti ovu plocu staklokeramiku ili da kupim indukcionu sta je bolje
i uzeo bih ovaj aspirator
BEKO Aspirator CFB 6433 X
 
Indukciona ploča uvek ali imaj u vidu da šerpe moraju imati posebnu oznaku na sebi da su napravljene i za indukcione ploče.
I šta je tvoje pitanje uopšte, da li odabrani modeli valjaju, koji ti je budžet?
 
Iz druge teme, moji hvalospevi na indukciju:
Offtopic, ali kada smo već u temi, apsolutna preporuka za bilo kakva kuvanja u budućnosti je indukciona ploča. Odgovorno tvrdim, najbolji novi kuhinjski pronalazak u 21. veku, u rangu mašina za pranje veša i sudova (koje su iz 20. veka).
Možda su postojale i u 20. veku, ali tek sada počinju da se šire.
Dojmim se da 95% populacije ne zna šta je to. Ali ko je probao, na nešto drugo se nije vraćao. Čak i jedna 70+ baba. Koristi se svakodnevno, od kafe, do pasulja, domaće supe i sarme, i pečenja kobasica. I sve odradi savršeno.
Gas je negde u tom rangu po nekim karakteristikama kako se ponaša i kako radi, ali ne vole svi gas u kući.

Neko je onda dao (neosnovane) primedbe na indukcionu, pa moj reply:
Za početak, nadam se da ne brkaš indukcionu, i klasičnu staklokeramičku ploču koja postoji već decenijama (i koja jeste teža za održavanje)?!?
Iako izgledaju potpuno identično (ne vidi se vizuelno nikakva razlika), u radu imaju veze koliko i smederevac i šporet na gas. Rade na potpuno drugačijem principu.

Ne znam kako to pucaju?!? Imam već drugu u poslednjih 10-ak godina (ona prva je prodata sa stanom). Brat je koristi već 5-6. Mama ima indukcioni rešo već 7-8. Kolega sa posla koji mi je skrenuo pažnju na to je ima već 15-ak god. Nije pukla ni jedna. Dakle, indukcione, ne staklokeramičke.

Da, pući će ako pod nezgodnim uglom na nju tresne težak i masivan sud, kao uostalom i bilo koja druga staklokeramička ploča. Elektronska zaštita tu ne pomaže. :) :p
Ali ne znam da se nekome desilo. To je temperovano staklo, i potreban je vrlo specifičan i komplikovan redosled događaja da zaista dođe do pucanja. Obzirom da nikada nije jako vruća, ne može ni pući zbor grešaka tipa zamrznuta supa na vrelu ploču.

Što se održavanja tiče, indukciona je višestruko lakša sa održavanje od bilo čega drugog jer se sama ploča uopšte ne zagreva. Zagreva se samo indirektno od posude u kojoj kuvaš, dakle daleko manje od klasične staklokeramičke ploče ispod koje se nalazi klasični grejač. Bilo šta da iskipi i prospe se, neće se zapeći ili zagoreti toliko da se ne može obrisati (u najgorem slučaju) grubljom stranom kuhinjskog sunđera. Klasična staklokeramčka, kada se nešto prospe dok radi, to nešto zna da se jako zapeče i da se ugljeniše, i tada se teško skida. Kod indukcione se to ne može desiti. Nikad se ne zagreje toliko da se nešto ugljeniše. Indukciona ploča se svodi na ravnu staklenu površinu koju pereš kuhinjskim sunđerom.

Kada se baš za'izdim da je doteram u fabričko stanje, da bude kao nova bez tragova korišćenja i da sjaji k'o prozor u zlatari, treba mi 3-4 minuta. Sredstvom za pranje prozora... ...čak i ako je baba u gostima pre toga dinstala meso, kuvala supu i pekla kobasice. Teže se čisti radna ploče kuhinjskog elementa nego indukciona ploča.

Zbog principa rada, troši daleko manje struje od bilo koje druge električne varijante kuvanja. Ne postoji rasipanje toplote.

Brzina rada je kada treba, u rangu gasa, čak i brže ako ploča ima power boost funciju. Jedna kafa proključa za 45 sec. Dve za 1.5-2 min. Više vode za proporcionalno više vremena.
Pun lonac vode za testo proključa za 7-8 min.
Regulacija je jako fina i što mi se najviše sviđa, trenutno reaguje na sadržaj u posudi

Jedina mana je što se ne mogu koristi svi sudovi. Nemagnetne sudove ne zagreva. Ali sada su svi novi sudovi prilagođeni za rad na indukciji. Nisam video neki novi da ne radi. Od starih, nije nam radila jedna alu šerpa koja je svakako bila za kantu.

Druga mana je što 90% ljudi nije čulo za indukciju, u radnji ne vide razliku između indukcione i obične staklokeramičke ploče, te loša iskustva i "čuo sam" priče za staklokeramiku, preslikavaju na indukciju. Izgledaju isto. Jednostavno, neki mane staklokeramike projektuju na indukciju jer samo izgledaju isto.

Ne postoji ni jedna karakteristika neke druge električne grejne ploče za kuvanje koja je bolja od indukcije.
Što se tiče k-ka rada, gas je tu negde, ali mnogo ljudi ne voli gas. A nama je indukcija bolja i od gasa.
Ko ne želi da se odrekne nekih neogovarajućih sudova koji ne rade na ind, postoje kombinovane ploče, gde su dve grejne zone indukcija, a dve klasična staklokeramika.
Ali ako imate 2-3 suda koji neće raditi na indukciji, bacite ih u đubre ili poklonite babama. Svi ostali danas novi sudovi u 99% sllučajeva su prilagođeni za indukciju. A i 80% starih.
 
Poslednja izmena:
Indukcija je vrh, ali pogledajte dobro u vezi Beko indukcija. Poznajem ljude koji su svoju praktično morali da bace. Radila je jako neravnomerno; kada se postavi sud sa vodom, dešava se da voda 1-2 sekunda ključa, onda naglo prestane na 2-3 sekunde i tako u krug. Nije bila neispravna, već tako radi.
Svaka indukcija ima donekle sličan način rada ali to treba da bude praktično neprimetno. U konkretnon slučaju sa Beko pločom to je bilo jako ekstremno. Bilo je pre oko 2 godine. Mislim da recimo gorenje koji je u istoj ceni bolje radi, ali nemam ličnog iskustva (posrednog niti neposrednog).
 
Indukcija zagreva brže, kada isključiš ploča se brže hladi. Ne bih se vraćao na regularne ploče. Gas priznajem samo ko ima kućnu instalaciju (ja imam na 2 mesta, ali na jednom koristim), a menjanje boca bih izbegao na svaki način. Sa indukcijom sam se malo smorio što smo morali da izbacimo praktično svo Zepter posuđe iz devedesetih, koje smo svakodnesno koristili i dan danas je u vrhunskom stanju, ali stara generacija ne radi na indukciji. Prilikom kupovine novog posuđa smo sada navikli da tražimo logo indukcija, na proizvodu ili deklaraciji, jer test sa magnetom ne garantuje da će idnukcija da radi. Sreća, pa smo to provalili na jeftinom artiklu, džezva za kafu. Magnet se lepi, ploča je detektuje dok je prazna, ali čim naspem vodu, ploča je više ne vidi. Ploča ima test za posuđe i kada pokrenem test, rezultat može biti 0-1-2. Ako je posuda prazna, rezultat 2, ako je posuda puna, daje 0 tj ne detektuje je.

Razlog zašto sam počeo da pišem ovaj reply je površina ploča tj staklo-keramika. Letos sam kupio Bosch ploču, serija 6, ne znam sada oznaku, i nakon prve upotrebe, ploča je pukla u dužini od 38cm duž te ringle koja je radila, pa prema drugom kraju.
Pre prvog uključivanja sam očistio ploču, ispekli palačinke, pojeli palačinke, očistim ploču (ohladila se dok smo jeli), i pošto su ostale sitne muzge, okrenem se da uzmem drugo sredstvo, za staklo, vraćam se nazad, ploča pukla. Prijavim reklamaciju, dođu iz servisa, krene da rasklapa ploču i kaže "ako se ne vidi sa druge strane, ne mogu da napišem da je pukla" i zaista se sa druge strane ne vidi. Nije pokušao da me ubedi da sam ogrebao ploču, jer imam utisak da im se to dešavalo i ranije. Samo je odbio reklamaciju. Novo staklo je 19.000 + 5.000 ugranja. Nisam ga uzeo i nisam se pokajao, jer bez obzira na dužinu ogrebotine, vidim je samo ako želim da je pogeldam :)

Nedavno smo zaista ogrebali ploču, tipa 2cm, i mesto ogrebotine baš izgleda kao ogrebotina. A ona pukotina povrišinski ima vrlo plitak trag, skoro da se ne vidi, a vidi se pod uglom da ide u dubinu. Nema šanse da smo je tako ogrebali. Kasnije čujem od poznanika da su i drugi ljudi imali problema. Ploča drugog brenda je ženi pred očima pukla po dijagonali i iz tog servisa su je ubedđivali da joj je nešto ispalo i da je zato tkao pukla Nije uspela da je dobije drugu, a pukotina je takva da ne može dalje da se koristi. Eto, kome tako nešto može da smeta, možda bolje preskočiti staklo keramiku.
 
Takođe u potrazi za indukcionom ugradnom pločom. Skapirao sam da nema potrebe da uzimam veću od 30cm širine jer nikad ne rade 3 ili 4 ringle u isto vreme, a dobijam malo više radnog prostora na radnoj ploči. Trenutni favorit mi je Gorenje IT321BCSC pa ako neko ima iskustva sa njom molim da podeli ili neka preporuka za sličan cenovni rang (25k-30k din).
Što se tiče ugradne rerne, išao sam logikom da uzmem neku sa pirolizom, ne zato što mi je neophodna, već iz razloga što se sama piroliza vrši na ~500C pa sama rerna mora biti kvalitetnije urađena zbog toga. Iz tog razloga sam uzeo Gorenje BP737EX jer trenutno može da se nabavi na našem tržištu za ~35k din. Izgleda da je stari model pa ga daju ispod cene jer novi model koji je njen naslednik košta ~50k din (BPS737E301X), a nema nikakve drastične razlike. Sve ostale pirolitičke ugradne idu od ~45k din pa na gore. Čekam useljenje pa je još nisam instalirao kako bih ostavio utiske, još uvek stoji neraspakovana :unsure:, ali se nadam najboljem :giggle:
 
Indukcija je vrh, ali pogledajte dobro u vezi Beko indukcija. Poznajem ljude koji su svoju praktično morali da bace. Radila je jako neravnomerno; kada se postavi sud sa vodom, dešava se da voda 1-2 sekunda ključa, onda naglo prestane na 2-3 sekunde i tako u krug. Nije bila neispravna, već tako radi.
Svaka indukcija ima donekle sličan način rada ali to treba da bude praktično neprimetno. U konkretnon slučaju sa Beko pločom to je bilo jako ekstremno. Bilo je pre oko 2 godine. Mislim da recimo gorenje koji je u istoj ceni bolje radi, ali nemam ličnog iskustva (posrednog niti neposrednog).

Hm! Ovo jeste važno, ali teško za proveru.

Jefiniji kineski indukcioni rešoi (imam iskustva sa dva komada) imaju ovaj problem.

Na malim snagama, manjim od pola, regulacija radi po principu radi ne radi. Tipa, na nekoj od malih snaga, ploča 2 sec greje pa 6 sec ne greje. Ovo vidimo kao blesavo ključanje 2 sec, pa onda potpuni stop 6 sec. Kod boljih ugradnih ploča (iskustvo sa 2x Bosh, Electrolux, Candy), ovo ne radi tako. Na maloj snazi, grejane jeste kontinualno i slabo, baš kako treba. Ili da budem precizan, i tu postoji start/stop period, ali je na milisekundnom nivou, i samo se čuje kao Bzz Bzz Bzz ( :p :D ) bukvalno po par puta u sekundi, i tako integraleno, ne vidi se kao prekid u grejanju.

E sada, zaista sam iznenađen da i mnogo skuplje indukcione ploče imaju taj problem na malim snagama. Mislio sam da sve te ne baš jeftine ugradne rade kao spominjane Bosh/Candy/Electrolux...

Indukcioni rešoi od 3-5kdin, da. Ugradne ploče za 50+ kdin, ko b' rek'o... Ako je to kod Beka default, otpadaju kao ozbiljna ponuda.
Prodavce ne pitajte, gledaće vas u čudu. Ne razumeju pitanje oko tog rada na manjoj snazi.

...

Tačno. Stari Zepter sudovi ne rade na indukciji. Mi smo naš komplet prodali.
Požurite dok se indukcija ne proširi u narodu. Jako će im pasti vrednost. :p
 
Prosle godine sam uzimao ugradnu plocu, rernu i aspirator. Na kraju sam uzeo sve Electrolux jer su cene bile odlicne, a nahvatao samna "akciji" sa 5 godina garancije. Uzeo sam sledece:

-Rerna EZF5C50X - gledao sam da bude sa ventilatorom i da ima teleskopske vodjice u paketu, kao i da ima neki vid ciscenja, ova ima kataliticko ciscenje, pirolizu sam izbegao jer sam citao da stresira grejace mnogo.
-Ploca EHF6346XOK- gledao sam da ima ringle svih oblika, imam radnu plocu s obe strane kuhinje pa mi tih 30cm razlike u prostoru ne znaci nista. Odlucio sam se za staklo-keramicku plocu iz razloga sto je indukcionu veoma lako kupiti zasebno, moguce je da sam pogresio sto nisam uzeo indukciju, ali super sluzi.
-Aspirator LFC316X, posao sam u radnju da uzmem najjeftiniji VOX, ali ovaj je bio izlozen pored njega i kvalitet izrade je daleko bolji, a razlika u ceni nije bila strasna

Rerna je bila 32k, ploca 25k, aspirator 14k. Sto se tice brenda, nisam hteo ove najjeftinije (Vox i sl.), nisam hteo Gorenje jer im je kvalitet blaga katastrofa poslednjih godina, izbor je pao na Beko kao midrange i Electrolux kao visu srednju klasu, na kraju sam uzeo Electrolux i nisam se pokajao :D
 
Hm! Ovo jeste važno, ali teško za proveru.

Jefiniji kineski indukcioni rešoi (imam iskustva sa dva komada) imaju ovaj problem.

Na malim snagama, manjim od pola, regulacija radi po principu radi ne radi. Tipa, na nekoj od malih snaga, ploča 2 sec greje pa 6 sec ne greje. Ovo vidimo kao blesavo ključanje 2 sec, pa onda potpuni stop 6 sec. Kod boljih ugradnih ploča (iskustvo sa 2x Bosh, Electrolux, Candy), ovo ne radi tako. Na maloj snazi, grejane jeste kontinualno i slabo, baš kako treba. Ili da budem precizan, i tu postoji start/stop period, ali je na milisekundnom nivou, i samo se čuje kao Bzz Bzz Bzz ( :p :D ) bukvalno po par puta u sekundi, i tako integraleno, ne vidi se kao prekid u grejanju.

E sada, zaista sam iznenađen da i mnogo skuplje indukcione ploče imaju taj problem na malim snagama. Mislio sam da sve te ne baš jeftine ugradne rade kao spominjane Bosh/Candy/Electrolux...

Indukcioni rešoi od 3-5kdin, da. Ugradne ploče za 50+ kdin, ko b' rek'o... Ako je to kod Beka default, otpadaju kao ozbiljna ponuda.
Prodavce ne pitajte, gledaće vas u čudu. Ne razumeju pitanje oko tog rada na manjoj snazi.

...

Tačno. Stari Zepter sudovi ne rade na indukciji. Mi smo naš komplet prodali.
Požurite dok se indukcija ne proširi u narodu. Jako će im pasti vrednost. :p
Pošto sam u fazi nabavke ind. ploče, samo da priupitam za Candy, treba mi info ako si imao iskustva, koji je model u pitanju i kakva im je podrska u vezi garancije?
 
E sada, zaista sam iznenađen da i mnogo skuplje indukcione ploče imaju taj problem na malim snagama. Mislio sam da sve te ne baš jeftine ugradne rade kao spominjane Bosh/Candy/Electrolux...
Ta promena snage se može u nekim okolnostima primetiti i na Bosch ploči od 500eur, ali treba da se "sklopi više kockica". Tako da u normalnom korišćenju zaista ne smeta i skoro da nije primetno.
Ono što sam pisao za Beko je bilo baš ekstremno. Možda ih sada rade kvalitetnije... ne znam, ali zbog tog iskustva Beko nisam uzimao u obzir.
 
Pošto sam u fazi nabavke ind. ploče, samo da priupitam za Candy, treba mi info ako si imao iskustva, koji je model u pitanju i kakva im je podrska u vezi garancije?
Ne znam detalje. Brat je uzeo Candy pre 4-5godina. Ova spomenuta regulacija radi kako treba.

Koji je model u pitanju ne zna ni on. Podrška im do sada nije trebala. Garancija tada bila ono standardna, 2 god i nije siprobavana. Bila tada neke akacija pa izašlo povoljno. Oni su tražili belu a izbor belih je tada bilo slab.
Post automatically merged:

Ta promena snage se može u nekim okolnostima primetiti i na Bosch ploči od 500eur, ali treba da se "sklopi više kockica". Tako da u normalnom korišćenju zaista ne smeta i skoro da nije primetno.
Ono što sam pisao za Beko je bilo baš ekstremno. Možda ih sada rade kvalitetnije... ne znam, ali zbog tog iskustva Beko nisam uzimao u obzir.
Ja to zaista nisam primetio na mojim pločama. :rolleyes:

Na njima se lepo čuje, na malim snagama, da nešto tipa 1/4 sec radi, a onda 2/4sec ne radi pa tako u krug. Ali se to ne može osetiti.

I da napomenem, u slučaju najjeftinijih China indukcionih rešoa, ovo se oseti samo na baš malim snagama. Ono, treba da se krčka supa...
Tu je baš ekstremno.
Na snagama većim od 1/2 rad je potpuno kontinualan i na kinezima (ali to je već prilično jako). Na malom manjim od 1/2, pauze su znatno kraće, gotovo neprimetne. Oseti se tek na 10, 20, 30% snage. Dojmim se da na 1/2 i više, regulacija se zaista vrši smanjenjem indukcionog polja koje radi kontinualno. Na manjim snagama, ide to "minimalno" polje, plus prekidi.

Posude sa debljim dnom će ovo još da usrednje da se manje oseti. Ali kod Elektrolux-a kod mene u kući, ne primeti se ni kada u tankom ločetu kuvamo jaja.
 
Poslednja izmena:
Mislim na ove dve ploce indukcione koju uzeti koja je bolja
1.Beko HII 64400 AT
2.BEKO HII 64400 ATX

 
Da li si pročitao ove prethodne komantare, baš za Beko?
 
Ta promena snage se može u nekim okolnostima primetiti i na Bosch ploči od 500eur, ali treba da se "sklopi više kockica". Tako da u normalnom korišćenju zaista ne smeta i skoro da nije primetno.
Ono što sam pisao za Beko je bilo baš ekstremno. Možda ih sada rade kvalitetnije... ne znam, ali zbog tog iskustva Beko nisam uzimao u obzir.

Na Bosch ploči nisam primetio da se dešava to sa variranjem. Čak suprotno tome, sviđa mi se što se jako lako nadje pozicija za dugo kuvanje. Recimo supa koja se kuva satima i mora lagano da vri, ako ga ne nabodeš iz prve, iz druge je podešeno na idealno i nema diranja.
 
Postavi dve posude sa malo vode, na dve ringle istovremeno na maksimalnoj snazi. Pred samo ključanje, moći će da se primeti variranje.
Dešava se kada se tako postavi na dve ringle koje su na istoj fazi (obično su ringle sa leve strane na jednoj a sa desne na drugoj fazi). Doduše, probao sam samo na ringlama sa desne strane koje su odvojene; na levoj su combo, pa eto nisam se nikada ni setio da probam.
To oko kuvanja supa je OK, kao što si opisao :)

@PJ Promeni naziv teme, mislim da nije pravilan izraz "relne" :)
 
Poslednja izmena:
Postavi dve posude sa malo vode, na dve ringle istovremeno na maksimalnoj snazi. Pred samo ključanje, moći će da se primeti variranje.
Dešava se kada se tako postavi na dve ringle koje su na istoj fazi (obično su ringle sa leve strane na jednoj a sa desne na drugoj fazi). Doduše, probao sam samo na ringlama sa desne strane koje su odvojene; na levoj su combo, pa eto nisam se nikada ni setio da probam.
To oko kuvanja supa je OK, kao što si opisao :)

@PJ Promeni naziv teme, mislim da nije pravilan izraz "relne" :)
Promenio :)

Serviser iz Siemens-Bosch mi je rekao da ako čujem "caktanje" da se ne brinem, sve je OK, pošto ringle na istoj fazi rade naizmenično. Jedna, pa druga i to je nromalno. Koristimo je otprilike 4 meseca, često rade 2, a ne retko i 3 ringle. Caktanje nisam čuo, ali sasvim je moguće da se ne čuje od aspiratora. Čim je na šporetu nešto što isparava, radi i aspirator.

Što se tiče kupovine (i plaćanja) brendova, kod mnogih proizvoda to više nema veze sa kvalitetom, već sa subjektivnim osećajem da si kupio nešto bolje.
 
Od mene samo reči hvale za indukciju. Jeste da radi na malim snagama impulsno, ali sa dobrom šerpom taj problem ne postoji. Posuđe mora da vam je kvalitetno, bez obzira na koju vrstu toplotnog izvora se koriste. Dobre šerpe sa debelim dnom nemaju problem sa pulsiranjem, logično, jer dno amortizuje oscilacije.

Mi imamo sledeći model i stvarno radi fenomenalno:

Posuđe preporučujem:

12mm dno, prohrom, neviđen kvalitet za ovaj novac.
 
Kod Mehrzer je glupost što im se ručke onoliko ugreju. Nemaju baš nikakve obloge. Ali slažem se da za te pare izgleda odlično. Gledam gde da nađem onu najveću od 6 litara što se valjda više ne pravi i sada je ima samo u nekim prodavnicama, ne može da se poruči online.
 
Sasvim je OK i onaj drugi program (gracia). Imam oba, skoro isto koštaju, tu su i po kvalitetu... Na indukciji baš dobro rade.
 
Posto kazete beko ne valja, koju plocu mi preporucujete indukcionu ?
Od kog proizvodjaca i model?
 
Tetak i ja vec 5+ godina obojica imamo Bosch indukcione ploce i obojica smo super zadovoljni, nemam pojma koji su tacno modeli u pitanju. Indukcione ploce su mnogo brze, mnogo brze prokuva voda, mnogo brze smanji temperaturu, sama ploca se manje greje (tj. jedva se ugreje). Jedino serpe ne odgovaraju sve, kako su neki vec napisali, to je indukcionim jedina mana, sve ostalo je plus.
 
Sta još sem Boša valja?
 
Upravo, verujem da je Boš odličan, ali nema njihova indukciona ispod 40k din i to ova manja od 30cm širine koju ja tražim, kome treba veća ona je još skuplja.
 
Sta još sem Boša valja?
Zaista misliš da je iko pravio komparativnu analizu svih mogućih indukcionih ugradnih ploča?!?

U starom stanu sam imao Bosh, u novom imam Elektrolux, brat ima Candy, i kolega sa posla takođe Bosh. Jedine sa kojima imam kontakt iz prve ruke.
U radu, sve rade isto. Najstarija ima >10 god. Najmlađa malo manje od 4 god.
Uzmi bilo koju Bosh/Elektrolux/Indesit/Gorenje/Candy, sa što većom garancijom (indukcione ploče su komplikovana elektronika, kvarovi su mogući i uglavnom neisplativi za popravku).

Ja sam izabrao Bosh pa posle Elektrolux jer su jedine imale direktne i odvojene kontrole za svaku grejnu zonu odvojeno.
Ostale (sada možda i sve) imaju jedne komande za plus/minus, a pre toga moraš da odabereš kojom zonom komanduješ. Kod moje ploče, svaka zona ima svoju +/- komandu.
To je jedini razlog zašto sam birao tu u tu ploču. A u stvari, to je vrlo sitan i malo bitan feature u radu. Retke su sa tako rešenim komandama. A greju i rade k'o i bilo koja druga.

Eto, čuli smo ovde da pojedine Beko imaju loše rešenu regulaciju na malim snagama (što je jedina potencijalna mana indukcije u radu). Beko bih zbog toga izbegao.
Ali teško je znati da li se takav kontrolni modul nije provukao i kod nekih drugih proizvođača u jeftinijim modelima, ili da je bolji i napredniji kontrol modul stavljen u novije i skuplje Beko ploče.

U vezi te regulacije, prodavci nemaju pojma o čemu pričaš, a ne vidim ni da se proizvođači upinju da naglase ove razlike.
 
Poslednja izmena:
U vezi te regulacije, prodavci nemaju pojma o čemu pričaš, a ne vidim ni da se proizvođači upinju da naglase ove razlike.
Baš tako, tek kada pozoveš servis da se raspitaš, kažu da je to uobičajeno. Za Bosch konkretno, rekli su mi da i ploče serije 8 koje koštaju i preko 1000eur rade po praktično istom princupu kao i ona koju sam ja kupio.
Pritom ni te od 1000+eur ne mogu nigde da se probaju (pogledaju u radu).
 
Nazad
Vrh Dno