Za početak, nadam se da ne brkaš
indukcionu, i klasičnu staklokeramičku ploču koja postoji već decenijama (i koja jeste teža za održavanje)?!?
Iako izgledaju potpuno identično (ne vidi se vizuelno nikakva razlika), u radu imaju veze koliko i smederevac i šporet na gas. Rade na potpuno drugačijem principu.
Ne znam kako to pucaju?!? Imam već drugu u poslednjih 10-ak godina (ona prva je prodata sa stanom). Brat je koristi već 5-6. Mama ima indukcioni rešo već 7-8. Kolega sa posla koji mi je skrenuo pažnju na to je ima već 15-ak god. Nije pukla ni jedna. Dakle, indukcione, ne staklokeramičke.
Da, pući će ako pod nezgodnim uglom na nju tresne težak i masivan sud, kao uostalom i bilo koja druga staklokeramička ploča. Elektronska zaštita tu ne pomaže.
Ali ne znam da se nekome desilo. To je temperovano staklo, i potreban je vrlo specifičan i komplikovan redosled događaja da zaista dođe do pucanja. Obzirom da nikada nije jako vruća, ne može ni pući zbor grešaka tipa zamrznuta supa na vrelu ploču.
Što se održavanja tiče, indukciona je višestruko lakša sa održavanje od bilo čega drugog jer se sama ploča uopšte ne zagreva. Zagreva se samo indirektno od posude u kojoj kuvaš, dakle daleko manje od klasične staklokeramičke ploče ispod koje se nalazi klasični grejač. Bilo šta da iskipi i prospe se, neće se zapeći ili zagoreti toliko da se ne može obrisati (u najgorem slučaju) grubljom stranom kuhinjskog sunđera. Klasična staklokeramčka, kada se nešto prospe dok radi, to nešto zna da se jako zapeče i da se ugljeniše, i tada se teško skida. Kod indukcione se to ne može desiti. Nikad se ne zagreje toliko da se nešto ugljeniše. Indukciona ploča se svodi na ravnu staklenu površinu koju pereš kuhinjskim sunđerom.
Kada se baš za'izdim da je doteram u fabričko stanje, da bude kao nova bez tragova korišćenja i da sjaji k'o prozor u zlatari, treba mi 3-4 minuta. Sredstvom za pranje prozora... ...čak i ako je baba u gostima pre toga dinstala meso, kuvala supu i pekla kobasice. Teže se čisti radna ploče kuhinjskog elementa nego indukciona ploča.
Zbog principa rada, troši daleko manje struje od bilo koje druge električne varijante kuvanja. Ne postoji rasipanje toplote.
Brzina rada je kada treba, u rangu gasa, čak i brže ako ploča ima power boost funciju. Jedna kafa proključa za 45 sec. Dve za 1.5-2 min. Više vode za proporcionalno više vremena.
Pun lonac vode za testo proključa za 7-8 min.
Regulacija je jako fina i što mi se najviše sviđa, trenutno reaguje na sadržaj u posudi
Jedina mana je što se ne mogu koristi svi sudovi. Nemagnetne sudove ne zagreva. Ali sada su svi novi sudovi prilagođeni za rad na indukciji. Nisam video neki novi da ne radi. Od starih, nije nam radila jedna alu šerpa koja je svakako bila za kantu.
Druga mana je što 90% ljudi nije čulo za indukciju, u radnji ne vide razliku između indukcione i obične staklokeramičke ploče, te loša iskustva i "čuo sam" priče za staklokeramiku, preslikavaju na indukciju. Izgledaju isto. Jednostavno, neki mane staklokeramike projektuju na indukciju jer samo izgledaju isto.