Šta je novo?

Pomoć pri izboru invertera

U opciju oko kupovine pored Midea xtreme je usla i MDV All Easy Pro za 500€. Stoji da ima 4kw jacinu grejanja, 580m3 max protok.

Max protok osrednji, a 4 kW daje kada?

To je deklarisana snaga i u principu ne mora da znači ništa. Klima je verovatno u okviru klase i ne očekuj mnogo.

Dobro, nego treba da se uzme klima uskoro i sa foruma sam dobio ta 3 predloga.
Ima i okacen plan kuce (poluizolovana), klima je za par h rada na dan, za nekih 50kv.

Za dogrevanje takvog objekta može da posluži. Ali da bi grejala...?
Kako planiraš da greje ostalih 19 sati?
Ako si mislio da klima gura recimo ujutru, s kotao do uveče, tokom noći će prostor gubiti temperaturu koju klima ujutro po paljenju neće moći nadoknaditi u grejnoj sezoni.

Za dogrevanje takvog objekta može da posluži. Ali da bi grejala...?
Kako planiraš da greje ostalih 19 sati?
Ako si mislio da klima gura recimo ujutru, s kotao do uveče, tokom noći će prostor gubiti temperaturu koju klima ujutro po paljenju neće moći nadoknaditi u grejnoj sezoni.
Da. Kotao se pali kada su svi kuci.
Do tada (9-14h) klima zagreva. Trenutno nocu temp zimi padne na 14c, onoff 16god stara klima se muci da zagreje 2 sobe (32kv). Reko inverter je bolje resenje.
Samo je pitanje koji.
Evo prilog soba. Klima se nalazi gde je crvena oznaka.

Prilozi

• IMG_3545.jpeg
    IMG_3545.jpeg
    141.9 KB · Pregleda: 21
Da bi klima grejala, mora da postoji kontinuitet u grejanju. Dakle, ili kotao radi do momenta pokretanja klime ili klima nastavlja kada kotao stane.
Po svemu sudeći, tebi treba ili LT ili Amber premium.

Znaci kao pomocno sredstvo samo amber premium.
Trenutno u 09h on off stara klima zagreje prostor od 35kv (30-50min) pa se pali/ gasi… i sada jedino sto moze da bude ok je amber premium od 1000€+.
Van budzeta je (600€). Moracu uzeti nesto losije.

Izabrao bih Bergen Kron ili ti prepakovani Haier Flexis za grejanje.
Ako te on/off maltene pokriva, onda ce ova da ti zavrsi posao lagano.

Znaci kao pomocno sredstvo samo amber premium.
Trenutno u 09h on off stara klima zagreje prostor od 35kv (30-50min) pa se pali/ gasi… i sada jedino sto moze da bude ok je amber premium od 1000€+.
Van budzeta je (600€). Moracu uzeti nesto losije.
Kao pomoćno sredstvo kupi ono što ti budžet dozvoljava, a kako će grejanje raditi u praksi, zavisi od meteo uslova.

Jos jednom veliko hvala vam puno na odgovorima.

Stvarno se ne razumem u klime, nisam zahtevan kupac, a opet bi uzeo ono sto nudi najvise za te pare.
Pitanje je da li sve iznad greje (50kv) do nekih 10% razlike ili vise od 10% ima razlike?
(Cena struje/modulacija nije presudan faktor, koristi se kao pomocno sredstvo nekoliko h na dan). Vise mi znaci da, ako se stavi 23c ne ide na 25c pa padne na 21c pa se ukljuci.
Ovo pise za Amber Comfort, ne znam dali sve ovako rade.

Trenutno da kazemo sto sam dobio i sa druge teme predloge, i uklapa se do 600e je:
Midea xTreme (500e) (ovde se daje mislim 3m instalacija, ne znam koliko to utice)
Hisense Energy Pro (550e)
MDV All Easy Pro (500e)
Bergen Kron za (610e)
Amber Comfort (akcija 600e na oglasima, morao bi da proverim da je nekoriscena)

Evo ti još jedan LG S12EQ

Evo jos jedna Midea Breezeless (kostalo bi me samo 2x demontaz i montaze ), nju i jednu onoff (spavaca soba) trenutno imam u stanu, sluzi za hladjenje. Onoff bi stavio u dnevnu sobu.
Onoff se trnutno pali 3h godisnje. Breezless hladi 50-60kv kvadrata izolovanih super.
Ali, Selimo se sl godine, ne nosimo klime u novi stan.
Ne znam ima li smisla ideja i jel vredno cimanja.

Evo jos jedna Midea Breezeless (kostalo bi me samo 2x demontaz i montaze ), nju i jednu onoff (spavaca soba) trenutno imam u stanu, sluzi za hladjenje. Onoff bi stavio u dnevnu sobu.
Onoff se trnutno pali 3h godisnje. Breezless hladi 50-60kv kvadrata izolovanih super.
Citiracu Vuka Brankovica iz filma " Odjednom postavljas previse pitanja". Bez ljutnje ali moras sam neke stvari da iskalkulises sta ti treba, isplati, potrebno-nepotrebno, jednostavno za neka pitanja ne moze niko da ti pomogne osim tebe samog, u krajnjem slucaju svaka odluka donosi odredjenu dozu rizika, sta god da kupis bice mozda sam trebao ovo ili ono, uzdravlje.

Pa čemu onda kupovina, ako se seliš?
Skloni novac sa strane ili otiđi u banku i oroči ga (čisto da ga ne potrošiš na neku glupost) i kada se useliš u novi stan kupi šta ti odgovara.

Pa čemu onda kupovina, ako se seliš?
Skloni novac sa strane ili otiđi u banku i oroči ga (čisto da ga ne potrošiš na neku glupost) i kada se useliš u novi stan kupi šta ti odgovara.
Nisi ispratio, ovo je sve za kucu kod mojih sto se kupuje.
Skroz druga nekretnina i drugi grad.

Pozdrav svima. Imate li preporuku za inverter klimu za dogrevanje i primarno hlađenje. Prostor dnevne sobe 32kvm, hodnik i 2 sobe koje su odvojene. Ukupna površina oko 80kvm sprata.
Izolacije nema.
Totalno nemam iskustva s klimama, svaki savet i na šta treba obratiti pažnju mi je značajan.
Hvala unapred. 🤗

To jedna klima ne može efikasno da odradi, za hlađenje i nekako da prođe za grejanje ne. Budžet i raspored (nacrt) prostorija bi bio poželjan kako bi ti neko dao neki predlog.

Pozdrav svima. Imate li preporuku za inverter klimu za dogrevanje i primarno hlađenje. Prostor dnevne sobe 32kvm, hodnik i 2 sobe koje su odvojene. Ukupna površina oko 80kvm sprata.
Izolacije nema.
Totalno nemam iskustva s klimama, svaki savet i na šta treba obratiti pažnju mi je značajan.
Hvala unapred. 🤗
To jedna klima ne može efikasno da odradi, za hlađenje i nekako da prođe za grejanje ne. Budžet i raspored (nacrt) prostorija bi bio poželjan kako bi ti neko dao neki predlog.
Razumem. U prethodnoj poruci imate nacrt.
Moram napomenuti da ja već imam etažno grejanje, klima bi zimi i pre sezone koristila za dogrevanje, ne kao glavni izvor energije.
Primetila sam da grejanje u najhladnijim danima nije dovoljno, pa bi ovo bila neka vrsta dopune.
Budžet 35-40-50 hiljada max

Prilozi

• IMG_20231012_114612.jpg
    IMG_20231012_114612.jpg
    126.8 KB · Pregleda: 18
Poslednja izmena:
Razumem. U prethodnoj poruci imate nacrt.
Moram napomenuti da ja već imam etažno grejanje, klima bi zimi i pre sezone koristila za dogrevanje, ne kao glavni izvor energije.
Primetila sam da grejanje u najhladnijim danima nije dovoljno, pa bi ovo bila neka vrsta dopune.
Budžet 35-40-50 hiljada max
Midea extreme,midea brezeless ili Lg S12EQ.Hisense energy pro plus je dobra,ali je trenutno je skoro nigde nema na stanju.Treba da izadje zamenski energy nordic model.

Meni treba preporuka za neku klimu koja ce da greje oko 30m2 (eventualno i da potpuno zameni ta pec u zimskom periodu) i da dogreva jos dve sobe od po 10m2. U tim sobama su mermerni radijatori koji ce se i dalje koristiti. Pozicoja klime ja takva da moze da se usmeri tacno prema vratima tih soba.

Budzet 500-600e (moze i malo vise ako je bas neka razlika). Osim konkretnog modela, znacila bi mi preporuka za konkretnu firmu koja moze i da je kvalitetno ugradi (Beograd). Moze na pp ako je zabranjeno u temi. Treba i demontirati staru klimu.

Dobar dan ljudi nov sam sa inverter klimama treba mi hitno pomoć, na slici šaljem raspored kuće gornjeg sprata izolovan plafon 5 cm i fasada kuće 5 cm+ pvc prozori.

Moje pitanje je sledeće: sa obzirom da ne želim više da koristim kotao ugalj/drva želeo bih da predjem na inverter klime i grejem se u najhladnijim danima
(-10 max Beograd je u pitanju) koliko je to moguće sa njima? Sprat ima oko 77-80 kv
mogu da nabavim povoljno Midea breezes 12 za oko 50k po komadu.
Mislio sam da uzmem 3 Midea inverter klime naznačeno na slici gde bi postavio dve klime + jednu u kuhinji.
Ili druga opcija da uzmem dve
Hisense Inverter Energy Pro Plus Hi Nano QG35XV0E koje su daleko bolje za grejanje 69k po komadu.
Sa obzirom da imam malo dete svaka sugestija ili preporuka bi mi jako značila.
Dakle zanima me za koju opciju pre da se odlučim i da li cu moci u najhladnijim danima da se ugrejem sa njima zbog jako nezgodnog rasporeda prostorija? Zahvaljujem

Pogledajte prilog 412311

Pogledajte prilog 412316

Ne znam odakle ti to da je taj Hisense bolji na grejanju?
Za te pare, lagano 3x Breezeless i bez gledanja prostora.

Ne rade ti slike koje si okacio, okaci ponovo.

Meni treba preporuka za neku klimu koja ce da greje oko 30m2 (eventualno i da potpuno zameni ta pec u zimskom periodu) i da dogreva jos dve sobe od po 10m2. U tim sobama su mermerni radijatori koji ce se i dalje koristiti. Pozicoja klime ja takva da moze da se usmeri tacno prema vratima tih soba.

Budzet 500-600e (moze i malo vise ako je bas neka razlika). Osim konkretnog modela, znacila bi mi preporuka za konkretnu firmu koja moze i da je kvalitetno ugradi (Beograd). Moze na pp ako je zabranjeno u temi. Treba i demontirati staru klimu.
Za taj budzet pogledajte temu https://forum.benchmark.rs/threads/jeftine-klime.495265/unread
Nema puno stranica

Vrh Dno