Šta je novo?

Pomoć pri izboru invertera

Treba tu jedna 12ka za trpezariju i jedna 7ica u sobu i to je to . Bolje ces grejati sa dve klime,ravnomernije i rasterecenije. Mozes uzeti amber 12 vrh klimu,stavis je u trpezariju otvoris vrata svoja i da greje sve,pitanje je da li ce se gasiti jer je to mala m2 za nju da bi postigla pun kapacitet,bojim se da ce raditi u nekom trenutku kao on/off.

Fujitsu llce 12 i lmce07 ću najverovatnije i da ubacim nego sve me strah da ne bude i to previše.

Stavi onda 2x lmce 07,one su do 25m2 a 12llce do 30m2. Tebi je trpezarija do 20m2 + kuhinja 5-7 m2,ne znam moj savet 12+7 a mozes i 7+7 lmce

Opet,ako udari -10 ili -15 bolje ce podneti 12ka nego 7ica a zna da se zadesi ta temp par dana.

Zašto niko ne pominje konkretne modele ?

Ako može mala pomoć pri odabiru klime. Trenutno imam jednu 12-icu Bergen s inverterom u dnevnoj sobi (28 m2) koja pristojno greje i tokom najveće zime.
Sad bih hteo da kupim još jednu klimu koju bih stavio u hodnik (5 m2) da greje 2 sobe od 12 i 16 kvadrata. U pitanju je kuća, drugi sprat, grad Vranje.
Imam pvc prozore dok nemam izolaciju. Imam na plafonu u onoj sobi od 16 m2 stiropor od 3 cm na plafonu. Prvo mi je favorit bila Gree MUSE PRO WiFi 18K međutim nakon silnog čitanja po forumima vidim da ima dosta ljudi koji se žale na njenu modulaciju. Sad sam se prešaltao na Fujitsu.
Koji model mi preporučujete do 1.000 evra?
Ja sam gledao ove dve:
ASYG14LMCE / AOYG14LMCE
ASYG18KLCA / AOYG18KLTA

Ako stavis klimu u hodnik od 5m2 klima ce vrlo brzo da zagreje taj hodnik usled čega će senzor da ugasi klimu jer je postigla zadatu temo a tvoje sobe ce ostati hladne,vrlo glupa ideja ko god ti to predlozio.

Pa ti I skladu sa tim preporučujemo dve klime.

Ako gleda 07 lmce ista je kao i 09 lmce a razlika u ceni 80-90e,ista klima drugi naziv.

A multi split sa 2 unutrašnje jedinice? Da li je to bolja varijanta ili nije?
Vidim da Fujitsu nemaju grejač tacne, pa da li mogu očekivati da zalede tokom zime?

A multi split sa 2 unutrašnje jedinice? Da li je to bolja varijanta ili nije?
Vidim da Fujitsu nemaju grejač tacne, pa da li mogu očekivati da zalede tokom zime?
Ako sam dobro pazio na času prethodne 3 godine koliko pratim forum, multi split se preporučuje samo ako nemaš prostora da postaviš više zasebnih spoljnih jedinica. Kao glavni razlog navodi se defrost, jer tada sve unutrašnje jedinice koje su vezane na jednu spoljašnju prestaju sa radom, dok kod više klima svaka radi defrost u neko svoje vreme, tj. retkost je da se istovremeno dešava defrost na svim klimama.
Što se tiče rada Fujitsu klima, nisam merodavan, ne posedujem ih.

Imam 3 Fujitsu rade kao sat vec par godina bez grejača tacne.

Ako može mala pomoć pri odabiru klime. Trenutno imam jednu 12-icu Bergen s inverterom u dnevnoj sobi (28 m2) koja pristojno greje i tokom najveće zime.
Sad bih hteo da kupim još jednu klimu koju bih stavio u hodnik (5 m2) da greje 2 sobe od 12 i 16 kvadrata. U pitanju je kuća, drugi sprat, grad Vranje.
Imam pvc prozore dok nemam izolaciju. Imam na plafonu u onoj sobi od 16 m2 stiropor od 3 cm na plafonu. Prvo mi je favorit bila Gree MUSE PRO WiFi 18K međutim nakon silnog čitanja po forumima vidim da ima dosta ljudi koji se žale na njenu modulaciju. Sad sam se prešaltao na Fujitsu.
Koji model mi preporučujete do 1.000 evra?
Ja sam gledao ove dve:
ASYG14LMCE / AOYG14LMCE
ASYG18KLCA / AOYG18KLTA
Bolje kupi 2 Vox 9ke za po 30-35k dinara i grej se kao covek, a ustedis.
To tako kako si ti zamislio ne ide bez izolacije, uvek ce se hladiti, nisu klime visoko temperaturni grejaci, da bi iz hodnika nadoknadio nedostatak izolacije sirovom snagom jedne klime.
Da li ce klima lediti je sve do uslova u kojima radi, ali je svakako sigurniji izbor klima sa grejacem tacne, mada mi to ne bi igralo ulogu u odlucivanju.
Gree su super klime, ali ova generacija Muse ima problema sa modulacijom ili ti, stalno siba vruce, pa se precesto gasi. A i klima koja radi jace, brze se ledi.
Nije losa klima, ali bih je razmatrao samo za vece prostore, gde se potrosnja svakako i nece spustati ispod tih 600W, za koji govore da je minimum.

Ali, za kog god da se proizvodjaca odlucis, nikako jednu klimu i hodnik, to je neopevana glupost, a takodje i izbegavaj multisplit.
Tesko se odrzavaju, delove cekas kao ozebao prolece i servisi i izbegavaju da se bakcu sa njima dok bas ne moraju, tako da ces i na intervenciju cekati muski.
A i kada crkne spoljasnja, crkle su ti obe.

Koliko je teska spoljna jedinica ? 21kg?
35kg dok aeri 27kg videcemo sta ce biti aeri je super po meni lepo greje a ovo je nesto novo pa sta mu Bog da.Da ne bude kad zazimi pali smederevca.Videcemo

Prilozi

• Screenshot_2021-08-26-09-31-03-571_com.google.android.apps.docs.jpg
    Screenshot_2021-08-26-09-31-03-571_com.google.android.apps.docs.jpg
    89.6 KB · Pregleda: 67
Koju klimu za prostor 45m2, dobra izolacija (knauf 15cm), i malo stolarije (petokomorna), uglavnom za hladjenje, jer je centralno grejanje.
Dal je dovoljna 12ca?
Prioritet je tisina i neka 3d opcija duvanja, jer je iza troseda na nekih 2m udaljenosti.
Cena do 150k..

Koju klimu za prostor 45m2, dobra izolacija (knauf 15cm), i malo stolarije (petokomorna), uglavnom za hladjenje, jer je centralno grejanje.
Dal je dovoljna 12ca?
Prioritet je tisina i neka 3d opcija duvanja, jer je iza troseda na nekih 2m udaljenosti.
Cena do 150k..
Mislim da je Midea Breezless najhvaljenija ovde (pristupačna, napravljena sa akcentom na hlađenje) ali siguran sam da postoji i neka koja je u gornjoj granici tvog budžeta.

Mislim da je Midea Breezless najhvaljenija ovde (pristupačna, napravljena sa akcentom na hlađenje) ali siguran sam da postoji i neka koja je u gornjoj granici tvog budžeta.
Da svidja mi se sto ima i bocna usmeravanja vazduha, ne samo napred.
Ne mogu da skontam sta ove skoro duplo skuplje nude da bar delimicno opravda razliku u ceni.
Tj. koje su osnovne prednosti tih premium modela. Da li se neke prednosti narocito izdvajaju, ili su jednostavno bolje po malo u mnogim segmentima pa otuda premium cena..
Zato i pitam ovde, jer sigurno ima neko ko se doosta bolje razume u tematiku od prosecnog prodavca.

Da svidja mi se sto ima i bocna usmeravanja vazduha, ne samo napred.
Ne mogu da skontam sta ove skoro duplo skuplje nude da bar delimicno opravda razliku u ceni.
Tj. koje su osnovne prednosti tih premium modela. Da li se neke prednosti narocito izdvajaju, ili su jednostavno bolje po malo u mnogim segmentima pa otuda premium cena..
Zato i pitam ovde, jer sigurno ima neko ko se doosta bolje razume u tematiku od prosecnog prodavca.
Na cenu bilo kog uređaja utiče brend i kvalitet. Siguran sam da su suštinske razlike u hlađenju zanemarljive između Breezlessa i nekog 50% skupljog modela, ali onda se gleda tišina, modulacija pa onda ostali bonusi (jonizatori/ozonizatori/ph i hepa filteri/wifi/izgled....)
Lično, uvek prvo tražim iskustva korisnika nekog uređja u cenovnom opsegu kojim raspolažem. Ovde ima i korisnika Midea i onih skupljih pa nek iznesu svoja zapažanja.

Drugari, imam jedno komplikovano pitanje za vas :)
Postavio bih jednu inverter klimu u kući prvenstveno za grejanje. E sad problematika je u tome što mi treba zimi za grejanje dve sobe (na slici levo) a leti za hlađenje veće dnevne sobe (desno na crtežu)... Moje pitanje je gde staviti klimu? Logično bi bilo u dnevnoj sobi, ali tu već imam TA peć i bilo bi pretoplo... A hodnik se ne preporučuje... Izolovano je i pvc stolarija je.

Prilozi

• IMG_20210829_220053.jpg
    IMG_20210829_220053.jpg
    156.1 KB · Pregleda: 58
Poslednja izmena:
Ali, za kog god da se proizvodjaca odlucis, nikako jednu klimu i hodnik, to je neopevana glupost, a takodje i izbegavaj multisplit.
Ne samo da je hteo u hodnik vec je pitao i za 18-ku u hodniku...
Niposto 18-ka izuzev ako nije nepregradjen prostor od 60m2 i vise.
Bolje 2 pristojne klime, ove predlozene 12-a i 7-ica, multisplit skup i sa zackoljicom u sl kvara i tokom defrosta.
Dal je dovoljna 12ca?
Cena do 150k..
Jedna prostorija od 45m2 ili stan sa vise prostorija u tih 45m2 ?
Ako je za hladjenje taj Midea Breezless nije losa ideja ako bi duvala u ledja na trosedu, a za 150k imas vise odlicnih modela koji nemaju "povetarac" opciju duvanja postrance al zato imaju opciju da ne duvaju u ljude dok sede (stoje, prolaze), sa senzorima, 3D i 100 cudesa...

I najlosiji model klime ce da hladi, samo se boljom klimom dobija na kvalitetu i ukupnom komforu koji pruza klima.
Bolje klime ce imati senzore pa ce poznati da neko sedi ispod klime i nece duvati u ljude ako se izabere takva opcija i sl. pogodnosti i opcije, zavisno od modela i proizvodjaca.
Bolje klime ce tise raditi, unutrasnja i spoljna jedinica, moguce i manje struje trositi.
Bolje klime ce u prelazno medjuperiodu zima/prolece i jesen/zima bolje i lepse grijati, kad ne radi centralno (u gradu a i u kuci)...
Drugari, imam jedno komplikovano pitanje za vas :)
Postavio bih jednu inverter klimu u kući prvenstveno za grejanje. E sad problematika je u tome što mi treba zimi za grejanje dve sobe (na slici levo) a leti za hlađenje veće dnevne sobe (desno na crtežu)... Moje pitanje je gde staviti klimu? Logično bi bilo u dnevnoj sobi, ali tu već imam TA peć i bilo bi pretoplo... A hodnik se ne preporučuje... Izolovano je i pvc stolarija je.
Jedna klima postavljena na donji zid pa da duva pravo ka otvoru ka gornjoj sobi ili na levi zid pa da duva 1/2 postrance ka otvoru gornje sobe.
Koliki je taj otvor izmedju soba, jesu to vrata ili dupla vrata ili veci otvor i koliko je visok otvor, da li je do plafona ili 2m visine vrata?
Daj bolju skicu, sa prozorima, simetricnoj velicini otvora...
TA pec se moze pomeriti u drugu sobu ili bas mora biti tu gde je?

Poslednja izmena:
Izvinjavam se, sad vidim da sam permutovao kad sam napisao u zagradama grejanje mi je potrebno u dve sobe desno (ove dve od oko 9 kvadrata), a hlađenje za dnevnu (ova levo od 14 kvadrata i šta zakači kuhinju gore)
Dnevnu i kuhinju lepo zagreje TA peć e sad gde staviti klimu za one druge dve sobe?
Evo i malo dorađene skice (ne umem bolje) 😊

Prilozi

• IMG_20210902_145802.jpg
    IMG_20210902_145802.jpg
    202.3 KB · Pregleda: 41
Trebaju ti onda tri klime.

Kvalitet 07lmce ili uzmes manji kvalitet vivax duplo jeftiniji (ja sam za ovu vrijantu) i to je to.

Vrh Dno