Šta je novo?

Pojacala za slusalice

Uglavnom youtube,filmovi/serije,video igre nista specijalno nisam nesto preterano u audio svetu,samo zelim da se castim lepim sluskama.Za napomenu koristim trenutno Cloud 2,samo bi hteo da ne bude uzmem sluske i da zvuk bude "losiji" nego na cloud 2 sluskama 😅 tako da svi saveti sta da uzmem su ++
Pa sve je to kompresovan audio sadrzaj tako da ne znam koliko ce ti "bolje" zvucati sa DAC. Ako je tako neki jeftin svakako mozes uzeti ali nesto iole ozbiljnije gde ocekujes znatnu razliku u kvalitetu nema potrebe za yt i video streaming. Sto se slusalica tice za uzitak i media consumption ja sam vise za sennheiser/hifiman neke modele u tom cenovnom rangu. DT serija je vise namenjena za studio to sto u to vreme nije bilo nekog velikog izbora pa je dosta ljudi sa headFi njih uzimalo i za home listening je vise silom prilika. DT premium /edition serija je bila znatno skuplja sad mozes naci dt880 do 200€ mozda je i to dobra opcija. Sto se TR serije fostexa tice ja nisam odusevljen jer sam poslusao t90 u P radnju plus je kvalitet izrade losiji jer su one jedine pravljene u kini ostale su tipa t50rp japan made. Mozda da probas t20rp zbog bassy zvuka koji je dobar za filmove serije. Ali za all around mozda ipak nesto od hifiman/sennheiser 5 i 6 serija + lusya i vrv ces biti miran do mnogo vecih cifri

On traži slušalice zatvorenog dizajna. Ali dobro, možda promeni mišljenje i odluči se neke otvorene/poluotvorene.

Pa sve je to kompresovan audio sadrzaj tako da ne znam koliko ce ti "bolje" zvucati sa DAC. Ako je tako neki jeftin svakako mozes uzeti ali nesto iole ozbiljnije gde ocekujes znatnu razliku u kvalitetu nema potrebe za yt i video streaming.
U igrama itekako može da se primeti razlika između zvuka sa ploče/jeftinih slušalica i zvuka uz DAC/AMP i kvalitetnih slušalica. Ovo posebno važi za FPS i racing naslove, odavno visokobudžetne igre imaju odličan zvuk i efekte.
Na kraju, i YT video i filmovi će zvučati bolje uz slušalice dinamičnijeg zvuka, sa velikom pozornicom.

Sennheiser HD 6xx serija je baš loša za FPS gaming. Meni je to praktično neupotrebljivo za CS:GO, Battlefield itd. Tu ih Fostex TR-90 jednostavno deru u svakom smislu, a i ostale slušalice koje koristim su bolje za igranje.
U tom smislu, HD 650 su ok samo za strategije i neke racing igre, mada i tu mogu da smetaju zbijenost zvuka, neprecizno pozicioniranje i mala pozornica. Mogu da posluže za YT, naravno, ali filmove ne bih gledao sa HD 650.
Naravno, po tonalitetu i prirodnosti zvuka, za slušanje muzike i određenje zanrove su odlične ali nisu bez mana (opet ta zbijenost zvuka i limitiran stejdž) a i dinamika je slabija pa ni na tom polju ne mogu da kažem da su generalno bolje od Fostex.

Što se opšteg kvaliteta izrade tiče, Fostex TR-90 su kvalitetnije napravljene od HD 650, a Sennheiser (made in Ireland) su oduvek bile duplo skuplje od tih Fostex (made in China). Toliko o tome. Ovde mislim na izradu i kvalitet upotrebljenih materijala, na kvalitet jastuka, tu su Fostex bolje. Dok su Sennheiser skoro pa skroz modularne i svi bitni delovi mogu da se zamene kada se oštete, tako da je to plus za njih.
Samo me čudi to da si ih ''samo probao u P prodavnici'', i da kažeš da su lošije izrade od T50RP, s obzirom da sam prilično siguran da sam ih od tebe kupio (u mint stanju), i da si napisao ''da su bolje napravljene od T50RP koje su ti pukle'' :D
A možda ih je prodavao i tvoj brat, nisam siguran.

Od HD 5xx serije, za gaming su dobre HD 599 i HD 579, ali one imaju muljaviji zvuk i lošiji tonalitet od slušalica HD 6xx serije, jedina prednost je veći stejdž.
HD 58X su već ok za gaming a imaju i bolji tonalitet i malo detaljniji zvuk od HD 599 i HD 579. Pozornica je malo veća nego kod HD 650 ali i dalje nije kao kod većine slušalica otvorenog dizajna.

Za kombinovanu upotrebu (multimedija, igre, slušanje muzike itd.) verovatno su najbolje AKG K712 Pro, jer kombinuju zabavan, topao zvuk sa ogromnom pozornicom, a uz to su i veoma udobne.
Ali koštaju 270€ i Lusya DAC sigurno nije dovoljan za izvlačenje maksimuma iz K712 Pro, tu bi FiiO K5 Pro ili Creative SBX G6 sigurno bili bolje rešenje.

Poslednja izmena:
Za kombinovanu upotrebu (multimedija, igre, slušanje muzike itd.) verovatno su najbolje AKG K712 Pro, jer kombinuju zabavan, topao zvuk sa ogromnom pozornicom, a uz to su i veoma udobne.
Ali koštaju 270€ i Lusya DAC sigurno nije dovoljan za izvlačenje maksimuma iz K712 Pro, tu bi FiiO K5 Pro ili Creative SBX G6 sigurno bili bolje rešenje.

Kod tih K712 zamenski jastuci kostaju 50$ po komadu (ne par), a citao sam komentare da ljudi moraju da ih menjaju posle 2-3 godine. To se po meni nikako ne isplati.
Takodje gumica koja drzi headband se istegne posle nekog vremena, pa slusalice padaju sa usiju. I onda ljudi koriste gumice za kosu i slicne improvizacije.

Bio sam na korak da ih narucim, cak sam i kontaktirao prodavca na KP, ali sam na kraju odustao iz gore pomenutih razloga.

A ranije sam se raspitivao za SBX G6 na KP, ali receno mi je da nema vec duze vreme kod dobavljaca. Ne znam da li se situacija promenila u medjuvremenu.

Kod tih K712 zamenski jastuci kostaju 50$ po komadu (ne par), a citao sam komentare da ljudi moraju da ih menjaju posle 2-3 godine. To se po meni nikako ne isplati.

Zar nije par tih jastuka 50$? Ako je po komadu, to je onda nerealno skupo.
Mada, ni Sennheiser nisu mnogo bolje na tom polju, ako se često koriste onda jastuci propadaju već posle godinu-godinu i po dana (brzo se sležu i menjaju zvuk) a novi, originalni koštaju 50$. Samo sa tim jastucima zvuk je ''fabrički'', svi ostali zamenski jastuci menjaju zvuk. Tako da ni Sennheiser nisu baš jeftine za održavanje, u tom smislu.

I ja razmišljam o kupovini K712 Pro, i ne bi mi mnogo smetalo da na svake 3-4 godine uložim još 50$ za nove jastuke ali ako po komadu koštaju toliko, onda je to baš loše. Da bar traju 5 godina, kupovina bi imala više smisla.
Ovo za headband sam negde pročitao, ali sam mislio da se ne javlja tako često. Imam HD7 sa sličnim automatskim podešavanjem pa je headband i sve ostalo bez ikakve promene posle 7-8 godina upotrebe, pa nema baš logike da skupe AKG imaju tu manu. Da ne navodim primer K240 sextett, koje su stare 40 godina, i nemaju takav problem.

Creative SBX G6 je odličan uređaj, verovatno su do sada ispeglali i drajvere. Ali je činjenica da se nama u SRB više isplati kupovina K5 Pro, pre svega jer može da se kupi sa dvogodišnjom garancijom a i zvučno je za nijansu bolji, i ima sposobnije pojačalo, mada je i G6 pojačalo više nego dovoljno za veliku većinu slušalica. Ali eto, kome trebaju te gaming funkcije, emulacije zvuka i mic input, onda je zbog toga G6 bolji izbor za gaming.

Da, i video sam na Thomann-u ali mi je promaklo da je to cena za komad (koja nebuloza), bio sam ubeđen da par originalnih jastuka košta £41.

Ja sam imao K712, dugi niz godina, nikakvih problema sa jastucicima nisam imao. Napomena, leti se znojim prilicno.

Da li je neko imao prilike da cuje ifi zen dac V2?
Ja sam postao vlasnik Zen Dac-a V2. Upgradovan na 7.2C firmware GTO filter i odusevljen sam.

I iznecu moje utiske o uredjaju i usporedbi sa nekim drugim dac/amps.
Al prvo da krenem od starta, nakon skoro 4 godine verne sluzbe Fiio Q1 (mark 1) je poceo totalno da mi otkazuje sa usb-om, ulaz se rasklimao unutrasnjost je isto verovatno poremecena, pa ga je sad gotovo nemoguce prepoznati ga na kompu. I dakle tragajuci za zamenom okrenuo sam se opet Fiiu i kupio inicijalno

Fiio K3.
Pa sam ga prodao i onda uzeo Fiio Q3 koji sam zadrzao. I na kraju sam shvatio da sam Zen Dac trebao da uzmem od pocetka.

E sad pojedinacno svaki od uredjaja cu da dam kratak opis. Fiio Q1 neutralan Dac, sa tek dovoljno toplote da ne spada medju hiper analiticne uredjaje slicne vrste, vec muzikalan transparentan detaljan kad treba da bude zavisno od izvora i sto je najbitnije Organski zvuci nema nikakav Veil.
Amplifier koji je u njemu bio je stvarno bio efikasan obicno sam muziku drzao izmedju 3.5 i 6 na skali od 9 mogucih, mnogo dinamican i mastan pecat je ostavljao na zvuk al opet nije bojio negativno frekfenciski opseg. Soundstage mu je bio dosta solidan ka vecem.

Fiio K3 Njega kad sam uzeo instant sam primetio da je Dac u njemu bas cist , ono nerealno klinicki cist gotovo ali u isto vreme sam primetio da zvuku fali zivota da fali neki pecat u dinamicnosti, gotovo na nivou sterilnosti i to mi se nije svidjalo uopste.

Glavni razlog za to je i stvarno under powered Amplifier u njemu na single ended izlazu, jednostavno nije imao snage da pogura full range ni na jednoj od mojih slusalica
Audio Technica M30x, Isk Hf2010 a pogotovo ne Fostex Tr 80 sto me je stvarno rastuzilo koliko su zvucale ko bez pluca , i jednostavno sva ta cistoca pada u vodu ako muzika nema ono nesto da te natera na osmeh na pokret na emociju. Soundstage isto manji no Q1. Bass button je bio stvarno efikasan i osetan a opet ne previse blown out pa to moze da koristi nekom ko ima low impedance sluske kao dobra sinergija za igre pogotovo.

Fiio Q3 ovaj je vec ozbiljniji uredjaj, Dac u njemu je isto bas bas, Cist ali je vise okrenut svetlijoj strani spektruma i ubija sa detaljima analiticne je prirode ali u isto vreme je i smooth i brz u dinamici , u cemu mu pomaze i Amp koji tacno se vidi kad pojacavate kako se formira deo po deo zvucnog spektruma u pesmama, to ima uticaja i digitalna kontrola zvuka koja je stvarno precizna. Amp je veoma tih i pogodan za IEM korisnike i fon topla preporuka i nize impedanse isto. Bass boost mu je diskretniji od K3 , slican kao Q1 daje kick ali ne drastican rumble.

Uprkos svemu tome zvuci digitalno ne bas ko K3, al manje organski od Q1 A pogotovo od Zen Dac-a
Sto se tice vecih slusalica uspeo je ATH M30x da dodje blizu punog potencijala slusalica, Isk Hf2010 nije bio toliko blizu falilo je tu dobrog dela dinamike i lufta u outputu a Fostex Tr80 again je zvucao kao mlitavija verzija svoje prave prirode i frekfenciskog odziva. Soundstage i Imaging slican kao Stari Q1 sto je pohvalno .

Zen Dac V2 Zen je kad je dosao sa fabrickim firmware-om, imao sam utisak da je dosta tamniji nego sto treba da bude, i bass se osecao nekontrolisano falilo je jasnoce. ALI onda sam umesto garbage deffault drajvera koje instalira windows skinuo namenske drajvere za zen bas, i onda sam azurirao firmware sa 7.2C GTO verzijom i Voola. Zvuk je postao toliko ziv organski, toliko effortless i dinamican u reprodukciji celog opsega airy (do te mere da mozete da prepoznate kad neko udahne i menja tonalitet u pola tona ) a opet topao dovoljno da ne bude prekomerno ostar u visokim tonovima.

Bukvalno kao spoj dobrih stvari od Q1 i Q3 u jednom uredjaju. Soundstage je primetno siri od svih gore pomenutih uredjaja, bukvalno lebdi zvuk oko vas u pravim numerama, ali opet nema gubitka u detaljima sto je sjajno, imaging je isto on point kao i Q3 samo manje forsiran lov za detaljima.

True Bass dugme je jako korisno kod odredjenog dela muzike, daje dosta realnog mesa sub bass-u i mid bassu, ne unistava uglavnom reprodukciju ali negde je nepozeljan i dovodi do bukvalno preklapanja sa mids tonovima i probijanja sto je nedopustivo .
Testirao sve gore spomenute sluske i Zen im pruza Justice zaista ja sam odusevljen kako ovaj bad boy radi posao.

Zen je uredjaj koji mi je vratio zelju da slusam sve vise muzike, samo next next next kez, next to je najbolji pokazatelj kako je neko zadovoljan necim, a meni se svasta negativno desavalo u zadnjih godinu dana skoro,. ostao bez clana porodice i tako muzika je jos jedna od zadnjih stvari koje me drze da idem dalje.

Platio sam ga 145 evra i postarinu, za tu cenu mislim da nudi stvarno mnogo. Jedino je kabl bezveze sto dolazi uz njega prekratak za desktop upotrebu pa sam ga zamenio sa jednim starim 10 godina sto mi stoji u kutiji.

Poslednja izmena:
Ovi utisci me podsećaju na ono što sam čuo prelaskom sa FiiO E10k i DAC-X6 na FiiO K5 Pro - da iole zahtevnije i kvalitetne slušalice jednostavno u svakom smislu zvuče bolje i ubedljivije kada su povezane na K5 Pro.
Ne radi se sad o nekoj neverovatnoj, drastičnoj razlici, ali je skuplji uređaj ipak jasno bolji, posebno za zahtevne slušalice (K240 Sextett, HD 650) mada i in-ear zvuče bolje. Zanimljivo je što koristim slične Fostex (TR-90, 80Ω), koje zvanično nisu nešto preterano zahtevne ali su primetno ''oživele'' uz K5 pro, uz bolju dinamiku, više detalja, bolju separaciju i veću pozornicu. Ovo važi i za ostale slušalice ali Fostex su nekako posebno ''oživele'', valja im je i tjuning im je takav da prosto zahtevaju moćno pojačalo.

Ima tu dosta i do toga sto je Fiio Q1 originalni koristio Texas Instruments PCM5102 Dac,znaci prosto americki pristup tjuningu kao i Burr Brown u Zen-u. Dakle Neutral naginjuci ka Warm pecatu al ne generalnoj warm prezentaciji. Q1 je isto zaista imao dobar amp(maxim 97220) za tako mali form factor cak su neki sajtovi navodili da ima i veci output nego sto je navedeno. Ko prelazi sa Q1 ili sa E10K ja bi preporucio da preskoce K3 potpuno ne radite downgrade.

A sto se tice Q3 ako glavni izvor i izbor slusalica su in ear i portable modeli kao i 32-50 ohm osetljiviji modeli dolaze u obzir ako hocete maksimum od uredjaja a ne koristitite balanced izlaz koji je primetno bolje uradjen. A da umesto njih razmotre Zen V2, Fiio K5 Pro, ili Fx X6 MK II.

Poslednja izmena:
Ja sam postao vlasnik Zen Dac-a V2. Upgradovan na 7.2C firmware GTO filter i odusevljen sam.

I iznecu moje utiske o uredjaju i usporedbi sa nekim drugim dac/amps.
Al prvo da krenem od starta, nakon skoro 4 godine verne sluzbe Fiio Q1 (mark 1) je poceo totalno da mi otkazuje sa usb-om, ulaz se rasklimao unutrasnjost je isto verovatno poremecena, pa ga je sad gotovo nemoguce prepoznati ga na kompu. I dakle tragajuci za zamenom okrenuo sam se opet Fiiu i kupio inicijalno

Fiio K3.
Pa sam ga prodao i onda uzeo Fiio Q3 koji sam zadrzao. I na kraju sam shvatio da sam Zen Dac trebao da uzmem od pocetka.

E sad pojedinacno svaki od uredjaja cu da dam kratak opis. Fiio Q1 neutralan Dac, sa tek dovoljno toplote da ne spada medju hiper analiticne uredjaje slicne vrste, vec muzikalan transparentan detaljan kad treba da bude zavisno od izvora i sto je najbitnije Organski zvuci nema nikakav Veil.
Amplifier koji je u njemu bio je stvarno bio efikasan obicno sam muziku drzao izmedju 3.5 i 6 na skali od 9 mogucih, mnogo dinamican i mastan pecat je ostavljao na zvuk al opet nije bojio negativno frekfenciski opseg. Soundstage mu je bio dosta solidan ka vecem.

Fiio K3 Njega kad sam uzeo instant sam primetio da je Dac u njemu bas cist , ono nerealno klinicki cist gotovo ali u isto vreme sam primetio da zvuku fali zivota da fali neki pecat u dinamicnosti, gotovo na nivou sterilnosti i to mi se nije svidjalo uopste.

Glavni razlog za to je i stvarno under powered Amplifier u njemu na single ended izlazu, jednostavno nije imao snage da pogura full range ni na jednoj od mojih slusalica
Audio Technica M30x, Isk Hf2010 a pogotovo ne Fostex Tr 80 sto me je stvarno rastuzilo koliko su zvucale ko bez pluca , i jednostavno sva ta cistoca pada u vodu ako muzika nema ono nesto da te natera na osmeh na pokret na emociju. Soundstage isto manji no Q1. Bass button je bio stvarno efikasan i osetan a opet ne previse blown out pa to moze da koristi nekom ko ima low impedance sluske kao dobra sinergija za igre pogotovo.

Fiio Q3 ovaj je vec ozbiljniji uredjaj, Dac u njemu je isto bas bas, Cist ali je vise okrenut svetlijoj strani spektruma i ubija sa detaljima analiticne je prirode ali u isto vreme je i smooth i brz u dinamici , u cemu mu pomaze i Amp koji tacno se vidi kad pojacavate kako se formira deo po deo zvucnog spektruma u pesmama, to ima uticaja i digitalna kontrola zvuka koja je stvarno precizna. Amp je veoma tih i pogodan za IEM korisnike i fon topla preporuka i nize impedanse isto. Bass boost mu je diskretniji od K3 , slican kao Q1 daje kick ali ne drastican rumble.

Uprkos svemu tome zvuci digitalno ne bas ko K3, al manje organski od Q1 A pogotovo od Zen Dac-a
Sto se tice vecih slusalica uspeo je ATH M30x da dodje blizu punog potencijala slusalica, Isk Hf2010 nije bio toliko blizu falilo je tu dobrog dela dinamike i lufta u outputu a Fostex Tr80 again je zvucao kao mlitavija verzija svoje prave prirode i frekfenciskog odziva. Soundstage i Imaging slican kao Stari Q1 sto je pohvalno .

Zen Dac V2 Zen je kad je dosao sa fabrickim firmware-om, imao sam utisak da je dosta tamniji nego sto treba da bude, i bass se osecao nekontrolisano falilo je jasnoce. ALI onda sam umesto garbage deffault drajvera koje instalira windows skinuo namenske drajvere za zen bas, i onda sam azurirao firmware sa 7.2C GTO verzijom i Voola. Zvuk je postao toliko ziv organski, toliko effortless i dinamican u reprodukciji celog opsega airy (do te mere da mozete da prepoznate kad neko udahne i menja tonalitet u pola tona ) a opet topao dovoljno da ne bude prekomerno ostar u visokim tonovima.

Bukvalno kao spoj dobrih stvari od Q1 i Q3 u jednom uredjaju. Soundstage je primetno siri od svih gore pomenutih uredjaja, bukvalno lebdi zvuk oko vas u pravim numerama, ali opet nema gubitka u detaljima sto je sjajno, imaging je isto on point kao i Q3 samo manje forsiran lov za detaljima.

True Bass dugme je jako korisno kod odredjenog dela muzike, daje dosta realnog mesa sub bass-u i mid bassu, ne unistava uglavnom reprodukciju ali negde je nepozeljan i dovodi do bukvalno preklapanja sa mids tonovima i probijanja sto je nedopustivo .
Testirao sve gore spomenute sluske i Zen im pruza Justice zaista ja sam odusevljen kako ovaj bad boy radi posao.

Zen je uredjaj koji mi je vratio zelju da slusam sve vise muzike, samo next next next kez, next to je najbolji pokazatelj kako je neko zadovoljan necim, a meni se svasta negativno desavalo u zadnjih godinu dana skoro,. ostao bez clana porodice i tako muzika je jos jedna od zadnjih stvari koje me drze da idem dalje.

Platio sam ga 145 evra i postarinu, za tu cenu mislim da nudi stvarno mnogo. Jedino je kabl bezveze sto dolazi uz njega prekratak za desktop upotrebu pa sam ga zamenio sa jednim starim 10 godina sto mi stoji u kutiji.
Eh sjajno,znaci nije izhajpovan do zla boga...Ide BF ako bude neki ludi dil mozda se i pocastim posto sam bez DAC-a vec sigurno dve godine,srecom tu su plejeri...

Jedna stvar me jako zanima koja bi bila veeeliki deal breaker za mene je chanel imbalance na malim jacinama koji se dosta spominje po netu,da li si primetio nesto slicno na svom primerku?

Hvala puno za ovaj detaljan review...;)

Eh sjajno,znaci nije izhajpovan do zla boga...Ide BF ako bude neki ludi dil mozda se i pocastim posto sam bez DAC-a vec sigurno dve godine,srecom tu su plejeri...

Jedna stvar me jako zanima koja bi bila veeeliki deal breaker za mene je chanel imbalance na malim jacinama koji se dosta spominje po netu,da li si primetio nesto slicno na svom primerku?

Hvala puno za ovaj detaljan review...;)
Ja licno nisam primetio Taj problem.

Mada, Jos nisam koristio , sa in ear modelima koje imam Sony ex 110apb
I CCA Csn zato sto Sam citao da se Taj channel imbalance javlja uglavnom sa low ohm slusalicama i to do 10-15% na potenciometru . Probacu ovih Dana pa cu javiti utisak o tome I da li ima pozadinske statike il pucketanja sa bubicama Aibo je pisao nesto o tome u svojoj recenziji za V1 model kolko se secam .

Sada sam testirao detaljno CCA CSN in ear 22 Ohm i osetljivosti 112 DB/MW, sony nisam jer odbija da se zasrafi za 6.3mm adapter pa bog daje samo donekle zvuk.
Uglavnom potvrdjujem 2 stvari sa ovim. Prva stvar nema channel imbalance uopste 0, nada, zero dakle i na 5% i na 10% nema da je jedan kanal dominira a da je drugi slabiji primetno testirano i na low gain i na high gain. Druga stvar nema uopste statike, pozadinskog pucketanja i distorzije ni na low gain ni na high gain na niskim jacinama.

Jedina distorzija koja se dobija je kada se pridje limitu samih slusalica i to na high gain sve preko 45-50% je da se upucas u glavu nozem zato je preporuka da se drzi na low gain (power match off) da bi mogli da koristite tipa 60-65% npr dakle vise prostora za dinamicnije pesme.

Potpisujem ovo neces imati nikakve probleme sa V2 verzijom Zen Dac-A sa pomenutim stvarima Zen je vrlo dobar i safe izbor i za Iem korisnike ne samo velike slusalice(do 80-110 OHM po meni premda balanced izlaz je jos sposobniji ).

Sidenote CCA Csn zvuce toliko dobro preko Zen-a, Zvuce super i slicno karakterno i na Mi 9 Lite, recimo il Mi A1 al ovo je nesto zaista eargazmicno da se tako izrazim razbija.

Poslednja izmena:
Uzeo sam Sennheiser HD 400s kada ih ubodem direkt u komp slabe su. Sada me zanima sta bi mi pomoglo izmedju kompa i sluski da malo poboljsam jacinu i ako je moguce i kvalitet zvuka? Moze do 60e.
3.5mm je banana i to je to.
Jedino sto sam zanimljivo uspeo da nadjem(ne znam ni sta da searchujem) kod nas je Creative SoundBlaster externa karta, sto mi izgleda super ali je staro 6 godina a kosta 9k.

Sta mislite o oveome?

Možda je tebi kasno za odgovor ali nekom drugom će koristiti. Imam taj U7 uređaj već duže vreme, prvu verziju. Koristim ga kao dac na win10. Instalirani su samo drajveri bez propratnog trash asus softvera i kao dac za stereo sistem solidno se pokazao. Zvuk je čist i za taj budžet u svojstvu dac-a uređaj stvarno nema manu.
Međutim uzimati U7 samo zbog pojačala za slušalice je bacanje para. Izlaz mu je dosta slab. Probao sam više modela slušalica na njemu i jedino su Senheiser bubice od 32oma radile kako treba i to na high gain-u. Sve veće slušalice pojačalo nije moglo da pokrene kako treba i osećalo se jasno da mu fali snage.
Meni to ne predstavlja problem jer slušalice ionako ubodem u stereo pojačalo tj. u njegov izlaz za slušalice ali problem bi bio da moram koristiti U7 za to.

Imao mk2 i definitivno najkrace korisceni dac u familiji. U sustini bez sopstvenog sw je... pa nije neupotrebljiv ali je generalno krs.
Lose se pokazao kod sina u igrama i online meetings, dosta puta se zalio da pobrljavi, poremete se podesavanja itd.
Mislio da je kabl ali zamene nisu poboljsale stvar.
Nedavno zamenjena konfa pa rekoh probaj sa novom cisto provere radi - isti problemi.
Sve sluske su dobro radile tipa gsp 300,500, hd serije...
Dao mu Dragonfly klona i prezadovoljan je, ni jedna zalba od tada.
Sada mu vijam GSX na nekoj akciji, kod mene se odlicno pokazao, jedan od najboljih za gejming koje sam probao/koristio ali ne vredi pune cene koja je preterana.

Kod mene sa, bar kada je kombo DAC/Preamp/HeadAmp tokom godina izmenjalo svega i svacega, uglavnom je tu bilo sprava i iz profi ponude, da bi se kasnije prelazilo na malo ozbiljnije sprave prihvatljivog hi fi nivoa koji meni odgovara, i kako ga ja "zamisljam".
Krenulo se sa Focusrite Saffire Pro 14, pa je tu bio M-Audio ProFire 610, Asus Xonar Essence One, CA DacMagic+, i doslo do jedne Wadie, koja je i dan danas okosnica jednos asketski zamisljenog (i realizovanog) "hi fi" sistema.
Evo i par slika...

...

TLDW - za zvučnike/line-out je bolji M1, za slušalice K5 Pro (uz to je i jeftiniji).

Opa, to OJACANA verzija !
Da li su , mozda, trebali promeniti jos neku komponentu, za danasnje standarde (npr. USB-C) ?
15mm je duzi i skoro 50gr tezi... Nadam se da je to pametno iskorisceno !
:)
PS. Sad videh da je ovaj Topping DX3 Pro+ slicne cene a da ga isto hvale ...

Poslednja izmena:
Momci, sta je dobro sto ima 3,5 mm headphones/mic i/o, dobro za gejming i ponekad mic koristiti da se nakaci el. gitara za snimanje?
M islim na nesto krstenije :)

Pa retko sta ako ista za profi upotrebu tipa audio interfejsa ima 3.5mm ulaze za mikrofon tako da vrv mozes samo da odaberes nesto od gaming uređaja i koristis adapter za kačenje gitare

Ukratkogaming dac/amp ce imati uglavnom 3.5mm ulaze i za audio i za mic
A audio interfejsi jok

Ne treba mi pro interfejs za gitaru.
Probao gitaru na GSX 1200 Pro, za moje potrebe super. Hocu sinu da dam GSX a sebi da uzmem nesto drugo, pretezno gejm cepam, gitaru snimanje retko.

interesantno pojacalo :)

Khadas Tea

glupavi forum....

Ne treba mi pro interfejs za gitaru.
Probao gitaru na GSX 1200 Pro, za moje potrebe super. Hocu sinu da dam GSX a sebi da uzmem nesto drugo, pretezno gejm cepam, gitaru snimanje retko.
Nisam mislio da uzimaš interface nego sam se nadovezao na to sto si napisao da ti treba nesto sa 3.5mm HP i mic i da ces to uglavnom pronalaziti u gaming gear tako da je to što imas vec neki vrh. Sve bolje ti nece imati taj 3.5mm mic in jedino da juris neke ifi zen dac proizvode a mic kacis u matičnu🤔

Šta je u Srbiji dobar DAC/AMP kombo do 100 i nešto evra? Scarlett Solo sam mislio da može da posluži, ali sam video da kao ima problem sa slušalicama sa niskom impedansom
. Tako da ne znam šta su alternative...

Slab je izbor u tom rangu. FiiO K3 nije loš ali mu pojačalo nije baš preterano jako (120mW @32Ω, balanced 200mW @32Ω) pa nije baš idealno rešenje za zahtevne slušalice, kolekcije slušalica itd. Ako ne koristiš neke preterano zahtevne sluške, treba ti kompakt DAC/AMP (sa USB napajanjem) i ne želiš da izdvajaš više od 13k din, onda je i K3 sasvim ok. Mada, FiiO je izbacio i blago poboljšanu verziju K3s ali mislim da još nije stigla do domaćih prodavnica.

Moj savet da proširiš budžet, za K5 Pro (to je, uslovno rečeno, ''stara'' verzija, sa AKM čipom). Košta 21600 din, mislim da jedna prodavnica i dalje ima na lageru, imaju i KP nalog.
Izuzetno dobra sprava, jednostavna za korišćenje, sa odličnim zvukom i brutalnim pojačalom (1.5W @32Ω) za taj cenovni rang. Plus domaća garancija od 2 godine.
Uskoro stiže i ESS verzija (prešli su na ESS čipove zbog aktuelne krize ali i požara u AKM fabrici), s tim što je i cena viša pa očekujem da će koštati oko 25k din.

Odličan izbor je i iFi Zen DAC V2 (185€ na KP, ne znam detalje oko garancije).
Zvučno je sličan K5 Pro ali je pojačalo slabije - 280mW @32Ω, odnosno 380mW 32Ω (balanced), što je dovoljno za mnoge slušalice ali nije baš idealno.
Prednost Zen-a su balanced output, bass boost opcija (taster) dok K5 Pro ima primetno moćnije pojačalo i kontrolu gain-a (low, mid, high) preko prekidača, plus domaću garanciju, po sličnoj ceni kao Zen.

Oba su za preporuku u toj cenovnoj klasi i mislim da se isplati uložiti novac u takav uređaj.
I dalje imam E10k i X6, i dok sam ih koristio često sam razmišljao o apgrejdu, sada sa K5 pro ne razmišljam o tome već pravim malu kolekciju slušalica.

Poslednja izmena:
Vrh Dno