Da li je neko imao prilike da cuje ifi zen dac V2?
Ja sam postao vlasnik Zen Dac-a V2. Upgradovan na 7.2C firmware GTO filter i odusevljen sam.
I iznecu moje utiske o uredjaju i usporedbi sa nekim drugim dac/amps.
Al prvo da krenem od starta, nakon skoro 4 godine verne sluzbe Fiio Q1 (mark 1) je poceo totalno da mi otkazuje sa usb-om, ulaz se rasklimao unutrasnjost je isto verovatno poremecena, pa ga je sad gotovo nemoguce prepoznati ga na kompu. I dakle tragajuci za zamenom okrenuo sam se opet Fiiu i kupio inicijalno
Fiio K3.
Pa sam ga prodao i onda uzeo Fiio Q3 koji sam zadrzao. I na kraju sam shvatio da sam Zen Dac trebao da uzmem od pocetka.
E sad pojedinacno svaki od uredjaja cu da dam kratak opis. Fiio Q1 neutralan Dac, sa tek dovoljno toplote da ne spada medju hiper analiticne uredjaje slicne vrste, vec muzikalan transparentan detaljan kad treba da bude zavisno od izvora i sto je najbitnije Organski zvuci nema nikakav
Veil.
Amplifier koji je u njemu bio je stvarno bio efikasan obicno sam muziku drzao izmedju 3.5 i 6 na skali od 9 mogucih, mnogo dinamican i mastan pecat je ostavljao na zvuk al opet nije bojio negativno frekfenciski opseg. Soundstage mu je bio dosta solidan ka vecem.
Fiio K3 Njega kad sam uzeo instant sam primetio da je Dac u njemu bas cist , ono nerealno klinicki cist gotovo ali u isto vreme sam primetio da zvuku fali zivota da fali neki pecat u dinamicnosti, gotovo na nivou sterilnosti i to mi se nije svidjalo uopste.
Glavni razlog za to je i stvarno under powered Amplifier u njemu na single ended izlazu, jednostavno nije imao snage da pogura full range ni na jednoj od mojih slusalica
Audio Technica M30x, Isk Hf2010 a pogotovo ne Fostex Tr 80 sto me je stvarno rastuzilo koliko su zvucale ko bez pluca , i jednostavno sva ta cistoca pada u vodu ako muzika nema ono nesto da te natera na osmeh na pokret na emociju. Soundstage isto manji no Q1. Bass button je bio stvarno efikasan i osetan a opet ne previse blown out pa to moze da koristi nekom ko ima low impedance sluske kao dobra sinergija za igre pogotovo.
Fiio Q3 ovaj je vec ozbiljniji uredjaj, Dac u njemu je isto bas bas, Cist ali je vise okrenut svetlijoj strani spektruma i ubija sa detaljima analiticne je prirode ali u isto vreme je i smooth i brz u dinamici , u cemu mu pomaze i Amp koji tacno se vidi kad pojacavate kako se formira deo po deo zvucnog spektruma u pesmama, to ima uticaja i digitalna kontrola zvuka koja je stvarno precizna. Amp je veoma tih i pogodan za IEM korisnike i fon topla preporuka i nize impedanse isto. Bass boost mu je diskretniji od K3 , slican kao Q1 daje kick ali ne drastican rumble.
Uprkos svemu tome zvuci digitalno ne bas ko K3, al manje organski od Q1 A pogotovo od Zen Dac-a
Sto se tice vecih slusalica uspeo je ATH M30x da dodje blizu punog potencijala slusalica, Isk Hf2010 nije bio toliko blizu falilo je tu dobrog dela dinamike i lufta u outputu a Fostex Tr80 again je zvucao kao mlitavija verzija svoje prave prirode i frekfenciskog odziva. Soundstage i Imaging slican kao Stari Q1 sto je pohvalno .
Zen Dac V2 Zen je kad je dosao sa fabrickim firmware-om, imao sam utisak da je dosta tamniji nego sto treba da bude, i bass se osecao nekontrolisano falilo je jasnoce. ALI onda sam umesto garbage deffault drajvera koje instalira windows skinuo namenske drajvere za zen bas, i onda sam azurirao firmware sa 7.2C GTO verzijom i Voola. Zvuk je postao toliko ziv organski, toliko effortless i dinamican u reprodukciji celog opsega airy (do te mere da mozete da prepoznate kad neko udahne i menja tonalitet u pola tona ) a opet topao dovoljno da ne bude prekomerno ostar u visokim tonovima.
Bukvalno kao spoj dobrih stvari od Q1 i Q3 u jednom uredjaju. Soundstage je primetno siri od svih gore pomenutih uredjaja, bukvalno lebdi zvuk oko vas u pravim numerama, ali opet nema gubitka u detaljima sto je sjajno, imaging je isto on point kao i Q3 samo manje forsiran lov za detaljima.
True Bass dugme je jako korisno kod odredjenog dela muzike, daje dosta realnog mesa sub bass-u i mid bassu, ne unistava uglavnom reprodukciju ali negde je nepozeljan i dovodi do bukvalno preklapanja sa mids tonovima i probijanja sto je nedopustivo .
Testirao sve gore spomenute sluske i Zen im pruza Justice zaista ja sam odusevljen kako ovaj bad boy radi posao.
Zen je uredjaj koji mi je vratio zelju da slusam sve vise muzike, samo next next next kez, next to je najbolji pokazatelj kako je neko zadovoljan necim, a meni se svasta negativno desavalo u zadnjih godinu dana skoro,. ostao bez clana porodice i tako muzika je jos jedna od zadnjih stvari koje me drze da idem dalje.
Platio sam ga 145 evra i postarinu, za tu cenu mislim da nudi stvarno mnogo. Jedino je kabl bezveze sto dolazi uz njega prekratak za desktop upotrebu pa sam ga zamenio sa jednim starim 10 godina sto mi stoji u kutiji.