Šta je novo?

Podloga za hlađenje Laptopa???

pole

Čuven
Učlanjen(a)
24.08.2003
Poena
619
Znači ljubimče mi se greje... koji je najbolji način da ga oladim!
Naravno govorim o postolju sa jednim ili više ventilatora, tihim i sa mogućnošću fine regulacije brzine obrtaja!
Uzmite u obzir da se na mome čedu HP 8710w ventilator za cpu nalazi u gornjem levom ćošku.

Nema nekog posebnog izbora kod nas pa je sadašnji izbor CoolerMaster Notepal Infinite...

Naravno interesuju me lična iskustva sa ovim i sličnim proizvodima, predlozi, ideje... sve dolazi u obzir!!!

Ja sam za svoj nc8430 uzeo Zalman ZM-NC1000.

Ima regulaciju obrtaja,dva ventilatora,napravljen je od aluminijuma, i dosta lepo hladi...
U proseku mi je spustio temperaturu laptop-a za bar 7-9 stepeni.

Znaci lepo pozitivno iskustvo :)

:wave:

Poslednja izmena:
Gledao sam taj Zalman (mislim na netu i to)... problem je što na mestu gde bi najveći protok vazduha trebalo da bude nema ventilatora tj. na gornjoj polovini...
barem kada je moj računar u pitanju! Inače verujem da je vrhunski izrađena i tiha podloga!

Poslednja izmena:
hmm, ako ti se ne poklopi vent na notepalu sa naj grejnim tackama laptopa, onda je bolje samo da stavis na dve dascice :D

Poslednja izmena:
:D :D :D
Već samo počeo da razmišljam o izradi adekvatnog hlađenja ;)
Ima tek nekoliko gotovih rešenja koja mi koliko-toliko odgovaraju, mislim ovako odokativno... naravno toga nažalost nema kod nas u 99% slučajeva! :S:

Poslednja izmena:
A Cooler Masterov Notepal? Ima ga u crnoj i Al verziji, dva ventilatora u gornjo polovini, pristojan nagib, USB... Imam ga, ventilatori se čuju pomalo u pozadini, ali to moze i da se promeni. Nema regulaciju obrtaja.

O njemu sam takođe razmišljao ali bi mi u tom slučaju odgovarala isključivo verzija W1 (R9-NBC-AWBK/AWBS). To je ona sa 3 ventilatora.
Zašto baš ta verzija, pa jer se na njoj levi ventilator nalazi na mestu gde je usisni deo za CPU na mom laptopu. On je dimenzija 400x300x42 mm.
Doduše kada se stavi računar na W1 gornji deo štrči pa mi se opet ne poklapaju usisnik na laptopu i ventilator.
Računar mi je dimenzija 390x270 mm pa mi je Infinite koji je 380x300x10~50 mm, baš taman ili možda čak prekratak... odnosno i dalje jedino moguće rešenje.
Gledao sam gde su mi stope računara i definitivno bih trebao to uživo da probam. Svakako bi bio stabilniji da je 2 cm širi.
Prednost Infinite u odnosu na W1 je podešavanje brzine rada ventilatora (mada to nije problem da se ubudži), veća površina hlađenja (valjda) ali i jedna od bitnijih je da vazduh uvlači spreda što omogućava da se laptop koristi u krilu. Nisu mi prioritet USB portovi jer ih na računaru već ima 6 a i sam računar ima čitač memorijskih kartica... tako da u nekom izboru modela to nije presudna činjenica.

Nego ima li negde konačno da se pazari... ili nema, zna neko?

Poslednja izmena:
Sto se tice CM-a, ja imam NotePal Infinite a imao sam i iskustva sa NotePal W1 R9-NBC-AWAS-GP 15-17 koji je sa dva ventilatora i licno mislim da drugi bolje hladi.
Infinite ima tri brzine ventilatora, ali je zaista suvise bucan kada stavis na najvecu, a samo postolje ne hladi bas najbolje posto je u dodiru sa laptopom mrezasti aluminijum koji je dosta tanak. Pozitino je doduse to sto kod njega imas pristup prednjem delu laptopa. Inace ima jedan ventilator od 90x90mm.
NotePal W1 R9-NBC-AWAS-GP 15-17 sa druge strane dosta bolje hladi u pasivnom rezimu zahvaljujuci masivnom aluminijumu, a preko toga dva ventilatora od 70x70mm koji su solidno tihi vrlo lepo potpomazu. E sada, za razliku od prethodnog modela prednji deo laptopa je potpuno blokiran.
Ja bih licno izabrao NotePal W1 R9-NBC-AWAS-GP 15-17 i uz pomoc busilice i malo alata sredio da imam pristup konektorima za zvuk koji su napred i tako resio jedini problem koji doticni model zadaje. Takodje misim da ti je nepotreban model sa tri venitilatora, ali ako hoces da budes 100% siguran da ce lepo da hladi...
Sto se kupovine tice, pogledaj na itsvetu i pcberzi.

Posedujem NotePal W1 R9-NBC-AWAS-GP 15-17 i dok sam imamo jednog asusa sa turion-om prilichno fino mu je obarao temperaturu. Videcjemo da li cje biti potrebe ponovo da ga aktiviram ovog leta s'obzirom da sam se konachno skrasio i uzeo notebook sa c2d procesorom..videcjemo..ali slazem se sa Lammasu, ne primecjuje se neka buka i zaista zna da obori temperaturu i do 8 stepeni shto je skroz ok.

Pogledajte link da bi ste skapirali o čemu govorim.
Kada ne bi bilo onog dela na dnu koji služi za oslanjanje ruku ili kada bi mi cooler na laptopu bio niže onda bi mi W1 odgovarao... ovako mi samo podigne laptop a deo sa coolerom visi preko ivice i efekti su minimalni.

Vidim da ću morati da napravim sam nešto i to sa nekim lepim 90mm ili 120mm fanom.

au kako sam ja omanuo izvinjavam se svima tachan model koji imam je ovaj
COOLER MASTER
NotePal P1 R9-NBC-APMS-GP 15-17

bigimg.jpg

Ja imam Notepal W1 sa 3 ventilatora, i mogu ti reci da obara temperaturu i do 10 stepeni na mom FSC Amilo Xi1526 (Core2Duo i go7600). Najtoplija preporuka.

Osim ako ti laptop nije nestabilan na toj podlozi nemas sta da se brines, aluminijum je taj koji odvodi toplotu, ventilatori samo pojacavaju efekat;)

Btw, odavno merkam i razmišljam da pazarim HP 8510w. Nije valjda da se toliko greje? Kako je kad se drži u krilu? Čuo sam da se novije verzije ove HP serije sa npr Peryn procesorima (novija serija u 45nm) manje greju.

au kako sam ja omanuo izvinjavam se svima tachan model koji imam je ovaj
COOLER MASTER
NotePal P1 R9-NBC-APMS-GP 15-17

bigimg.jpg

Imam upravo taj kuler i koristim ga pasivno (pomaze i temperature su manje nego bez njega) a ako bih ukljucio ona dva ventilatora buka je stvarno prevelika za moj ukus.

Btw, odavno merkam i razmišljam da pazarim HP 8510w. Nije valjda da se toliko greje? Kako je kad se drži u krilu? Čuo sam da se novije verzije ove HP serije sa npr Peryn procesorima (novija serija u 45nm) manje greju.

Mislim da je nVidia ta koja podiže temperature...
Moja verzija procesora je čini mi se 65nm tako da se malo više greje u odnosu na 45nm ali... to stvarno nije toliko mnogo. Često kada duva ventilator zapravo izbacuje hladan vazduh.
Mislim da je caka u tome što se on ima tri režima sa različitim brojem obrtaja, pa onaj najbučniji aktivira na određenoj temperaturi što ja želim da sprečim.
Sve to naravno zavisi od toga šta radiš i koliko je to zahtevno... kada radiš render onda se naravno greje, ventilator onda radi i definitivno se čuje. Cilj mi je da i kada nešto zahtevno radim on ostane tih... tako što ću temperaturu spustiti direktnim duvanjem ladnog vazduha sa nemim 90mm ventilatorom koji će se nalaziti direktno ispod procesora a dok bi drugi trebao da hladi HDD i memoriju.
To što su neka rešenja od aluminijuma verovatno pomaže ali na pad temperature definitivno više utiče dobro postavljen ventilator pristojen veličine i broja obrtaja (naravno pri tome i nečujan)

To što astan kaže da mu je lap hladniji i kada ne rade ventovi... pa biće isto i ako podigneš gornji deo laptop i ispod podmentes običnu knjigu čime će se smanjiti temperatura podloge na kojoj stoji laptop a samim tim će i hladniji vazduh ulaziti u otvor za hlađenje.

Ukoliko uzmeš 45nm mislim da ti to neće biti problem. :wave:
p.s. 8510w je manji laptop tj. 15" tako da on može biti samo topliji jer mu je kućište manje.
Razlika u ceni je mala da bi uzimao manji ekran... iz mog ugla bitnija mi je bila veličina ekrana u koji non-stop buljim nego tih par cm ili grama manje težine.

Poslednja izmena:
Izbegavajte da drzite laptop u krilu, jer toplota koju stvara utice na stvaranje sterilnosti kod muskaraca !!!
Ne salim se, to su potvrdila i klinicka ispitivanja !!!

Verujem da je to tačno... ali to neće sprečiti ljude da to rade.
Uostalom svaki oblik "zagrevanja", koliko sam ja razumeo je štetan... :mad:
...ali ako jaja budu adekvatno lađena... neće da se pokvare... :d:d:d

off: Primetićete da Donald Tramp u onoj svojoj emisiji priča najobičnijim žičanim telefonom a on definitivno ima kintu da bira... ;)
Da li bi trebalo da nosimo mobilne telefone, verovatno da ne... :trust:

@ Bartman: E ***, pa ne drzi se valjda laptop na j@jima? :D Svasta... Ako nista drugo, drzis ga na kolenima i resen problem (jedino ako nece i ona da se "pokvare" od toplote). :d

Pa na kolenima se drzi en drzi se valjda na .....
sad cu svega da se pazim da ne disem ovaj zagadjen vazduh jer stvara nesto ...

@Extreme

Ako ti koleno greje na 50 C sta mislis koliko je onda oko jaja ako se primeni zakon provodjenja toplote provodjenjem kroz telo (u ovom slucaju noge) ?
To je zvanicno istrazivanje !!!

^Pa ne znam ja koje ti je to "zvanicno istrazivanje", ali da bude 50 stepeni, nema sanse... To mozda u laptop-u ali ne i na kolenima. U svakom slucaju, gde god da si procitao/cuo, lupaju gluposti. Ne postoji laptop cija je temperatura kucista 50 C. Kad bolje razmislim, sve i da nakacis neku vrstu grejnog tela/peci, ne bi uspeo da zagrejes kolena ili bilo koji deo tela ni blizu toliko.

Pozz i ne veruj svemu sto cujes/procitas

Poslednja izmena:
Ovo je postao žestoki off... budimo konstruktivni... ionako nam se jaja ovih dana svima kuvaju! :d:d:d

Ma ne stradaju jaja od toplote nego od elektromagnetnog zracenja koje dolazi iz laptopa.Da im steti toplota ne bismo smeli da se suncamo na plazi (lezeci stav na ledjima),jer tad su ti jaja direktno izlozena suncu i toploti.

Off topic:
Nije do zracenja nego do vise temperature. Muske polne celije ili popularno spermatozoidi, se proizvode u gonadama (polnim zlezdama) na temperaturi koja je za 1 stepen niza od temperature tela. Povecanjem te temperature, celije se deformisu, slabijeg su kvaliteta te se na taj nacin izaziva sterilnost. Ko ne veruje u ovo sto sam napisao, neka pita bilo kog lekara za potvdu.
Inace sto se tice zracenja, ono steti, ali neuporedivo manje od zagrevanja. Zracenje je opasno u smislu mutacije genetskog materijala i to tip znan kao Gama zracenje, ali cisto da vas obavestim da obican fen za susenje kose zraci 10.000 puta vise od bilo kog mobilnog, wierless-a i sl.
Ko ne veruje neka proveri kod strucnjaka i na Netu.
Ovde stajem i necu se upustati u dalju diskusiju i molim administratora da ne lock-uje ovu temu.

^Znaci, nista od laptop-a, suncanja, tusiranja toplom vodom, sex-a i dr. oblika zagrevanja gore-pomenutih organa :d , inace smo na*ebali, sterilitet nam svima preti! :D
A sto se tice Gama zracenja, ne znam bas kakve ono veze ima sa fenovima :d (koje btw. uopste ne koristim niti sam ikad), wireless-om, mobilnim telefonima i laptop-ima - mislio sam da je druga vrsta/spektar zracenja u pitanju, al' mozda sam ja lose obavesten, tj. nisam pazio na casovima fizike pre x godina :D :d , ali je zato kolega forumas pazio na casovima Biologije! :d

Pozz :smoke:

Poslednja izmena:
moze neka konkretna preporuka za HP 6715b (da svi portovi budu dostupni bez budzenja.trebaju mi obavecno dsub,svi usb,audio i lan). trentuno mi je to jedini kompjuter u kuci i uglavnom radi kao desktop i ne znam koliko jos moze da izdrzi ove vrucine.na nekim delovima je zaista vreo,pa se malo plasim. dajte neki konkretan model koji lako moze da se nadje u bgu,pa da pazarim nesto ovih dana,da malo skinem muke laptopu...

edit

posto se bas ne razumem u podloge,je l moze neko malo da mi objasni o cemu bih sve trebao da vodim racuna.dakle,hocu da mi ostanu dostupni 3USBa,D-SUB i audio obavezno,a i lan zna da zatreba i da se ne opecem kada pridjem laptopu.mrzi me da se setam od prodavnice do prodavnice sa laptopom i isprobavam,pa mi je najbolje resenje da ovde zatrazim uputstva...

Poslednja izmena:
Ma ispada da kod nas nema ništa sem nekoliko modela... i to kada ih stvarno ima u ponudi a ne na papiru ili berzi.

Vrh Dno