Šta je novo?

Podloga za hlađenje Laptopa???

Skapirao sam i da platim 45 EUR koliko koštaju neke od ploča i dalje će one više predstavljati šminku nego što će mi raditi posao.
Zato sam napravio model u AutoCAD-u i planiram da tražim mesto gde to može da se izvede a da me ne košta po tržišnoj ceni nekog zdravog bubrega. :D

Znači potrebna je prvo nabavim ploču od aluminijuma dimenzija ~ 5 x 420 x 550mm,
Od dorade ima da se rade 2 do 4 savijanja i bušenje ~ 500 rupa mašinskim putem...
Treba posle i da se izvrši zaobljavanje tih rupa ...a onda se ja dalje igram sa šmirglom, bojama i elektronikom. :crash:

Zna li neko gde mogu da kupim a gde da izvršim željenu obradu te aluminijumske ploče??? Naravno za neke normalne novce!!!

Poslednja izmena:
pole,
za Al ploce mozes da pogledas u stovaristima metala na potezu pancevacki most - viline vode, ima ih bas dosta i posto svi rade (uglavnom) na veliko, ta tvoja od 0,5 m2 je maciji kasalj, mislim da ces je pronaci gotovo sigurno.

Sto se tice radova, to sve mozes da odradis u domacoj radinosti, uz pomoc kucnog alata, samo redosled da bude busenje - obrada rupa - savijanje:smash:, pa ostalo... naravno, ako volis malo da se bavis masinstvom i trosis vreme na to. Dobices bas to sto si hteo.;)

@bluesman

Hvala ti na informacijama... to će mi pomoći MNOGO!!!

Što se tiče radova... hmm... voleo bih da imam alat kojim bih pedantno to mogao da uradim ali na žalost nemam.
Zapravo voleo bih da to sam napravim, da imam kontrolu nad celim procesom i da to uradim bas onako kako sam zamislio, bez kompromisa!
Samo zato što nemam uslove, više mi odgovara da mi to neko uradi... mislim mašinsko savijanje i bušenje.
Ako se savije jedan stepen manje ili više to već može biti problem!
...a rupe koje se buše... ima ih podosta... ukoliko se ne buše mašinski onda će ružno da izgledaju... al' to nije jedini problem već što razmak između njih treba da bude kao sa specifikacije... tako da ručna varijanta otpada.
Te iste rupe treba da se zaoble sa obe strane i to bi bilo efektno, ponavaljam samo ako bi bilo rađeno mašinski. :)

Odatle bih ja mogao da preuzmem... znači... neko zaobljavanje ivica... farbanje, lakiranje... itd. To sa farbanjem bih mogao da odnesem kod nekoga ko se tim bavi... da to uradi propisno... prvo podloga, pa lakiranje, sušenje u komori... i onda bih rado okačio slike gotove stvari ovde. Ima tu deo sa kablovima, ventovima, potenciometrom i slično, ali to, kao i šminkanje ne bi trebao da bude problem! :D

Bilo bi lepo kada bih to mogao da uradim već ovih dana... ali videću koliko to sve prvo košta pa onda odlučiti. Ukoliko bude do recimo 60 EUR biće OK!
Preko toga mi jednostavno nije isplativo!

Da rezimiram... zna li neko gde bih to savijanje i bušenje moglo da mi se završi???

Poslednja izmena:
Samo jedan momenat si predvideo... "For 12” ~ 15” Notebook" :(

BTW... blago rečeno upućen sam u sve moguće modele koji se fabrički prave...
Od onih koji imaju da se kupe kod nas, kojih ruku na srce nema mnogo... do onih koji se mogu kupiti širom planete. Za oko 15 dana istraživanja našao sam sigurno preko 40 modela različitih proizvođača i nijedan... ponavljam nijedan nije zadovoljavao!

Jedno od dva potencijalna rešenja a koje bi kao moglo da odgovara je Cooler Master Infinte čiji su gabariti premali za moj laptop ili bar na granici, sa dimezijama 380x300x10~50 mm, dok su dimenzije moga laptopa 395x290mm... znači mogao bi da stane ali jedva. Drugi veliki nedostatak je što taj 90mm kuler zamišljen da hladi celokupnu donju površinu računara ne može dovoljno da ohladi moj laptop u ovim vrelim danima, možda kada bi ventilator radio na maksimalnom broju obrtaja. Kada se postavi na srednju i najveću vrednost za broj obrtaja tada je prebučan i njegovo korištenje tj. kupovina gubi smisao. Treći nedostatak je što je od plastike... ali to je već priznajem subjektivno... mada se neki žale da se ona gornja mreža ugiba pod težinom računara.

Drugo rešenje je ovo ali i to ima svoju manu a to je tišina zbog oblika rebara kroz koji prolazi vazduh i činjenice da hladi samo gornji deo laptopa... Cena mu je povelika ali ne bi bila problem da je i on odgovarajući.

Rešenja moga problema je jednostavno, moraću sam da napravim to hlađenje.

Poslednja izmena:
@bluesman
Zapravo voleo bih da to sam napravim, da imam kontrolu nad celim procesom i da to uradim bas onako kako sam zamislio, bez kompromisa!
Samo zato što nemam uslove, više mi odgovara da mi to neko uradi... mislim mašinsko savijanje i bušenje. Ako se savije jedan stepen manje ili više to već može biti problem!
...a rupe koje se buše... ima ih podosta... ukoliko se ne buše mašinski onda će ružno da izgledaju... al' to nije jedini problem već što razmak između njih treba da bude kao sa specifikacije... tako da ručna varijanta otpada.
Te iste rupe treba da se zaoble sa obe strane i to bi bilo efektno, ponavaljam samo ako bi bilo rađeno mašinski. :)

Samo ti to lepo skiciraj i ne brini, sem ako ne daš nekom kvazi majstoru da ti to napravi. Naime, bilo koja alatničarska radionica je dovoljno opremljena za takav poduhvat. Kod mašinskog savijanja i oblikovanja nema odstupanja, pa što se toga tiče ne moraš da brineš. Znači ti se pobrini o merama, rastojanjima rupa, poluprečniku zaobljenja itd. a ostalo prepusti KV majstorima :)

Da rezimiram... zna li neko gde bih to savijanje i bušenje moglo da mi se završi???

U KG-u postoji nekoliko alatničarskih radionica koje imaju sve potrebne mašine za takav poduhvat. Oni uglavnom rade velikoserijsku proizvodnju ali i za to se nađe rešenje. To što ti hoćeš ne mora da se uradi na mašini ali ako ti je bitna preciznost, a koliko vidim jeste, uradi to mašinski. Kad smo već kod toga onda se i zaoljavanje ivica radi mašinski pre savijanja.
Veliku uštedu bi imao ukoliko bi našao nekog inženjera ili maš.tehničara da ti odradi tehnološki postupak izrade. Naime, to takođe ulazi u cenu izrade pa verujem da ukoliko bi nekome ponudio da ti tvoje parče lima propusti kroz obradu po tvom tehnološkom postupku ne bi imao neke velike troškove. Čak sam i ubeđena da bi te to koštalo gajbu piva za majstore :) , ali KG nije BG pa ti vidi kako ćeš to tamo da regulišeš ;)

Zahvaljujem na informacijama...
Verujem da i u BG mogu da nađem slično.

BTW... Ja sam napravio model u AutoCAD-u koji naravno mogu da pretvorim u tehničku dokumentaciju na osovu čega KV majstorima sa adekvatnim mašinama ne bi trebalo da bude problem da model izrade. Jedino što me interesuje/brine je kako da se izvede zaobljenje rupa!

Naravno prvo da nađem adekvatnu ploču i da prelomim oko dizajna pa ću da vidim šta dalje!

Koliko ja vidim, od svega novog, nista specijalno novo :) cetiri ravne podloge, unapredjeni Infinite sa 4 USB porta (+ofarban u srebrnu boju) i jedna polovicna podloga :)
Sto se tice zaobljavanja rupa, nemoj nista da brines, sa masinama za obradu materijala mozes da napravis svasta. Ja sam jednom nosio da mi naprave neku aluminijumsku navlaku, napravio sam crtez, obezelio zaobljenje ivice i otisao kod prvog strugara i dobio u milimetar identican proizvod koji je odgovarao slici. Ne znam kod koga bi te uputio u BG da uradis to sto planiras, mada u zavisnosti od slozenosti posla, mozda je bolje da to bude neko ko strucniji.

Pazi za početak može kontakt tog strugara... ;)

Gde si se krio ti do sada... hehehehe
Konačno neko sa živim informacijama!!! :)

Što se tiče novina... slažem se da ne deluju ništa funkcionalnije već da samo predstavljaju demonstraciju novog dizajna iz CoolerMastera...
Ne mogu da verujem da još nemaju rešenje koje koristi recimo dva 120mm ventilatora... iskreno sam se tome nadao kada su njihovi novi proizvodi u pitanju kao i da će novi modeli imati veći stepen modabilnosti.

Poslednja izmena:
Hmmm, kontakt. Pazi ovako, to sam radio pre 2 godine, i ne secam se tacno lokacije. Znam da se strugar nalazio u Dimitrija Tucovica, kada iz Batutove skrenes levo prema centru, pa ne tako daleko (ne mogu cak ni odokativno da ti kazem, ali ne verujem da je vise od 1 km). Ne znam koliko ti je to blizu, preporuka je da odes kod najblizeg strugara i da pitas coveka da li moze to da uradi i koliko para. Pa kad obidjes par njih da vidis gde je najbolje odraditi posao.
A oko ubacivanja 12ica, s obzirom na rezultate koje daje Infinite, (ako je verovatni CM i komentarima na netu) izgleda da nema potrebe da se ubacuju 12ice u coolere za laptopove.

Pazi moći će i 80mm i 120mm da se koriste... takav je plan... i to verovatno full dubine od 25mm (pa samim tim i oni niskoprofilni) a razlog je odnos protoka vazduha i buke!

Sada već imam realnu predstavu kakvo hlađenje je potrebno mom laptopu a i mnogo toplijim laptopovima. Finalni cilj je ohladiti tj. držati u nekim granicama temperaturu donje površine laptopa i iskoristiti sve potencijalne otvore na dnu kako bi u njih ugurao što veću količinu ohlađenog vazduha. Samo tako se može uticati na gornju površinu laptopa tj. njenu temperaturu.

Prosto želim da izvučem maksimum. Ponoviću po milioniti put, voleo bih da postoji fabričko rešenje koje mi radi posao... ali takvog nema.... ili je njegov efekat bio jedva primetan. Pa kažem ako onda pravim hajde da napravim rešenje koje će da mi radi posao baš kako treba... ali i da bude neko univerzalno rešenje koje ću moći i na nekom sledećem laptopu da koristim. :type:

Evo jednog interesantnog rešenja: http://www.gigabyte.com.tw/Products...pec.aspx?ProductID=2671&ProductName=G-Pad Pro koje svakako ostavlja prostor za jedan novi način razmišljanja! ;)

Je li neko viđao kod nas nisko profilne 120mm ventilatore?

Poslednja izmena:
A jel bi mogao da stavis skicu tog postolja, makar da imamo uvid u mere toga. Pretpostavljam da si razradio celu koncepciju, sto podrazumeva i uvodjenje vazduha. Meni se mnogo dopala ideja koja je realizovana na CM Infinite, koji ima uvodjenje vazduha od pozadi, tako da mozes da ga postavis i u krilo ili krevet i neces blokirati uvodnik za vazduh. Slazem se da sto veci cooler sa istim protokom pravi manje buke. Ja sam cisto gledao karakteristike CM Infinite koji (barem oni tako tvrde) smanjuje temperaturu za 13 ili 15 stepeni, a slozices se da je to impresivan ucinak. Sto se tice niskoprofilnih 12ica, mislim da je 20mm najtanji profil koji se pravi, mozda gresim. Evo necega, vidim da su i na nekih stranim forumima pominjali ovaj ventilator. Da li kod nas moze da se nabavi nesto slicno, nemam pojma :)
http://www.yateloon.com/detail/87428/87428.html

Na žalost još ne mogu... jer treba da poradim na par sitnica pa tek kada završim kompletan projekat podeliću to sa vama! :)
Radim na nekoliko verzija istovremeno a od skora sam dobio i neke dodatne ideje pa u ovoj fazi ne bih želeo da to postatavim ovde.
To će verovatno biti kada prelomim stvari oko dizajna, uradim tehničku dokumentaciju, rendere itd.
...što će verovatno biti negde krajem septembra kada ću projekat i dostaviti profesorima na reviziju! :smoke:

Nakon toga stupa faza sa traženjem materijala, mesta i načina da se to izvede! :smash:

Poslednja izmena:
Na žalost još ne mogu... jer treba da poradim na par sitnica pa tek kada završim kompletan projekat podeliću to sa vama! :)
Radim na nekoliko verzija istovremeno a od skora sam dobio i neke dodatne ideje pa u ovoj fazi ne bih želeo da to postatavim ovde.
To će verovatno biti kada prelomim stvari oko dizajna, uradim tehničku dokumentaciju, rendere itd.
...što će verovatno biti negde krajem septembra kada ću projekat i dostaviti profesorima na reviziju! :smoke:

Nakon toga stupa faza sa traženjem materijala, mesta i načina da se to izvede! :smash:

jel zavrshen taj projekat ?

treba mi neshto slicno kako bih mogao da drzim laptop u krilu :)

Znači ljubimče mi se greje... koji je najbolji način da ga oladim!
Naravno govorim o postolju sa jednim ili više ventilatora, tihim i sa mogućnošću fine regulacije brzine obrtaja!
Uzmite u obzir da se na mome čedu HP 8710w ventilator za cpu nalazi u gornjem levom ćošku.

Nema nekog posebnog izbora kod nas pa je sadašnji izbor CoolerMaster Notepal Infinite...

Naravno interesuju me lična iskustva sa ovim i sličnim proizvodima, predlozi, ideje... sve dolazi u obzir!!!
Ja sam kupio Cooler master NotePal Infinite
Procitaj ovde sta pise bas za tvoj laptop
http://www.laptoptestovi.com/Testov...ASTER-NOTEPAL-HLADNJAKA-ZA-LAPTOP/Page-2.html

Hladnjak koji je uspeo najviše da ohladi naše test laptopove je NotePal Infinite. Procesoru na HP Compaq 8710w je uspeo da obori temperaturu za 20 stepeni, ali moramo reći da je reč o laptopu koji se veoma zagreva, pa će kod većine drugih modela hlađenje biti nešto manje, ali ipak veoma primetno. Napravljen je od plastike, ali je mrežica na kojoj stoji laptop od aluminijuma. Poseduje samo jedan ventilator, koji je primetno veći nego kod drugih NotePal-ova (90 mm u prečniku).

Cooler Master Notepal Infinite

Još jedna osobenost je mogućnost promene brzine okretanja ventilatora – 1000, 1500 ili 2000 rpm. Zahvaljujući tome pogodan je za laptopove koji se veoma greju. Naravno, u "High" režimu hlađenja je nešto bučniji, ali je to i dalje u granicama prihvatljivog. Infinite sa našeg testa nema dodatne USB konektore, ali se u ponudi Cooler Mastera već nalazi novi model koji ima 4 dodatna USB porta. Gornja površina mu je pod malim nagibom, pa je i kucanje lakše, uz manje zamaranje zglobova. Pogodan je za laptopove svih veličina, uključujući i one od 17 inča

Prvo jedno izvinjenje svima koji su pratili ovu temu... radio sam još neke stvari pa sam ovo totalno zapostavio. :beer: :party: :guitar: :hump:

Prva slika prikazuje kako to na početku treba da izgleda, sa napomenom da su ovde samo neke stvari rešene!
Znači napraviću prototip pa ću onda da vidim realne nedostatke u dizajnu! To se pre svega odnosi na dimenzije, debljinu materijala, nagib... itd. Mere koje sam na postojećem modelu odredio su plod ličnog istraživanja tržišta i tiču se svih postojećih proizvoda iste namene do kojih sam mogao doći... zato ovaj spartanski dizajn uzmite malo sa rezervom!

Druge dve pokazuju izgled rupa... verovatno će biti kao sa prvog primera (vidi sliku okrugliotvor.jpg), znači promenjene u tzv. naizmenični raspored, a ne paralelni kao što to sada izgleda na modelu (vidi sliku okrugliotvor3.jpg). Razlog je veća gustina rupa i samim tim bolje hladjenje...

Dalje ide onaj smarački deo... koji me zapravo uvek obeshabri kada nešto treba da se radi, a to je potraga za materijalom... prvo do Jeep Commerce-a da vidim da li imaju ploču od aluminijuma potrebnih dimenzija... ali pre toga moram sa zovem ove ljude... Perform Požega da vidim koliko bi me koštalo bušenje i savijanje!

Posle ide dorada... e sad plastificiranje... ili farbanje... to tek na kraju... jer će biti još dorade! Ima tu još detalja... koje život znače a na koje treba misliti... ;)

Što se ostalog tiče nadam se da nećete čekati ovoliko! ;)

Sh@rance
Pročitao sam taj članak... i odavno već razmišljam da pazarim taj CoolerMaster Infinite... ali sve nešto odlažem... a i buka me interesuje!
Ako taj toliko skida temperaturu mom laptopu... onda ću moje čedo tek čuda da pravi... hehehehehe...

Reci mi koliko je bučan na kom broju obrtaja... iz tvog iskustva... i kako se ponašaju temperature laptopa pri kojoj brzini!
Nagib da li ti odgovara... da li ti je prevelik ili ti je OK?
E da... koji laptop koristiš???

Prilozi

• podloga.jpg
    podloga.jpg
    94.6 KB · Pregleda: 131
  • okrugliotvor.jpg
    okrugliotvor.jpg
    6.7 KB · Pregleda: 410
  • okrugliotvor3.jpg
    okrugliotvor3.jpg
    5.8 KB · Pregleda: 372
Poslednja izmena:
@ video sam tu podlogu... ali moram da vidim koliko bi to odgovaralo mom laptopu... i pre svega kako bi ga hladilo. Tu mi se dopada što je ceo od aluminijuma... što ima tri venta i koji su baš tihi i što ima taj "kanal" u kome se nalaze ventilatori koji rasporedjuje dotok hladnog vazduha po donjoj površini... odnosno poboljšava odvodjenje toplog!
Nego mi je sve nešto glupo da to kupujem... a baš mi treba... iz razloga što ću da je pravim!!!

Pa te nogice spadaju u detalje na kojima još treba da radim... Još neka 3-4 elementa je ostalo da smislim... mislim tu pre svega na te silikonske, gumene, plastične stvari... kao i potenciometar za podešavanje brzine obrtaja ventilatora!

Ustvari i ti delovi su manje više smišljeni nego gledam da nadjem najelegantije moguće rešenje... i po mogućnosti da je već gotovo pa samo da ga prilagodim!

Poslednja izmena:
Na kraju stavi nalepnicu "MADE BY POLE" i oglasi se na benchshopu, sve mi se cini da ce da ide ko alva :D
Uzgred, koje ventilatore planiras da stavljas? Ja ne bih isao ispod 120mm.

Na kraju stavi nalepnicu "MADE BY POLE" i oglasi se na benchshopu, sve mi se cini da ce da ide ko alva :D
Uzgred, koje ventilatore planiras da stavljas? Ja ne bih isao ispod 120mm.

Hahahaha... "MADE BY POLE"... super... :D:D:D
BTW... već imam logo urađen!

Što se tiče ventilatora... ima tu jedna caka... ;) pa zato sačekajmo da finiširam ovo pa ćemo onda davati više informacija!

Ukoliko neko zna gde mogu do aluminijumskih ploča debljine 4 ili 5mm izuzimajući Jeep Commerce jer sam tamo bio... slobodno neka mi javi!
Takodje tražim gde ima da mi CNC mašina uradi bušenje!

Poslednja izmena:
Pole, dizajn mi se dopada, ali imas tu jedan veliki problem. To je savijanje aluminijuma. Aluminijum je veoma osetljiv na savijanje i lako puca. Zbog razlicitih cvrstoca aluminijuma, najbolje je koristiti nelegirani aluminijum koji je najmeksi i najlakse se savija, ali ne znam da li toga ima u Jeep-u. U slucaju da koristis neku leguru, problem se javlja u tome sto prilikom savijanja, odnosno grejanja, po boji ne mozes da ocenis koliko je aluminijum zagrejan, pa ne mozes ni da ocenis da li mozes da pocnes sa savijanjem ili ne. Kada se promasi temperaturna tacka savijanja, dovodis ga u stanje topljenja, a ni to nije ono sto zelis. To se resava koriscenjem sapuna, tako sto se nanese sloj sapuna na aluminijum, pa pri zagrevanju sapun pocrni i to je znak da je aluminijum dovoljno zagrejan i moze da se savija. Ovo sto radi CM, pretpostavljam da je izlivanje u kalupima, pogotovo sto je to masovna proizvodnja.
Po meni najbolja opcija jeste varenje, ali i to je zeznut proces, posto nije varenje metala i aluminijuma ista stvar, odnosno jednostavnije je variti cekik nego aluminijum.
Treca opcija koja ti ostaje jeste srafljenje, koje opet moze dosta elegantno da se izvede i da se dobije i malo industrijski izgled, sto po meni daje neki svojstveni sarm :)

Pa imam i drugi dizajn pripremljen... u principu... koji zaobilazi ovo hard core savijanje...
Prvobitna ideja je da ima što manje sastavnih delova... što jednostavniji dizajn!
Zato nisam ni pravio neke varijante sa preklapanjem... da bi se lakše prenosila podloga i slično.

Ideja je pre svega stona varijanta... koja može da se koristi u krilu... i da sam postaviš ventove gde želiš! Zato je donji deo tako savijen... i nije zatvoren kao na CM Infinite baš zbog većeg protoka vazduha. Jedino bih postavio one žičane grilove na ventilatore... čisto da ne upadne neki prstić... hehehehe!

...i da... svestan sam problema oko savijanja, pogotovo zbog debljine koja iznosi 4 ili 5mm, ali ako to neko drugi bude radio... mislim savijanje i to... nešto neću da mislim o tome da li će on iz 1 ili 10 puta da uspe da savije... a verovatno već i ima iskustva sa tim!

Naravno moram da obratim pažnju na troškove... jer dok ovo ne napravim ne mogu biti u potpunosti siguran koliko je dizajn uspešan... a ovo će svakako da košta!

Problem su mi zaobljenja otvora... na sa donje i gornje strane... Ima ih oko 2200 i svaki pojedinačni da sam ručno zaobljavam šmirglam i slično ima da se otelim!
Plus što će biti neravno koliko god se trudio... al' idem fazu po fazu!

Zato je donji deo tako savijen... i nije zatvoren kao na CM Infinite baš zbog većeg protoka vazduha.
!
Na CM Infinite zadnji deo je zatvoren ja ima taj hladnjak. Ideja za pravljenje hladnjaka ti nije losa ali toliko zezancije oko toga, a bar oni nisu skupi.

Ako ti Obrenovac nije daleko dodji kod mene na kafu i probaj moj hladnjak na tvome laptopu ionako na Laptop testu kazu da je ovaj hladnjak najbolji za tvoj laptop.

Moze u krilo ovaj hladnjak je sa strana i odozdo skroz oblozen plastikom bez bojazni da ti prst upadne u ventilator:D. Gornja stana gde stoji laptop je od aluminiuma a usis za vazduh e sa zadnje strane. Inace ovaj hladnjak je za 15.4" i 17" laptopove.

Ovo je stara verzija Infinite-a. Ima 2 USB-a (mislim da je jedan iskoriscen za napajanje, ali nisam 100% siguran). Nova verzija (srebrna - koju posedujem, kao i Sh@rance) ima 4 USB-a + jos jedan mini USB za napajanje. Platio sam oko 2700. Ako te interesuje gde, pusti PM, da ne reklamiram ovde.

@misterx: Moze u krilo bez problema. :-D Podlogu koristim sa Acer-om 7720, tako je ovo taman za 17".

Kapiram, meni bi vise odgovarala u black varijanti zato sto je i lap crn, ali ako nema...pravicemo silver-black style :smash:, imas PM.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno