Šta je novo?

Podloga za hlađenje Laptopa???

Onaj crni ima dva usb-a jedan za napajanje a drugi da ti zameni usb sto ti je zauzet na laptopu samo silver varijanta ima 4xUSD + 1 USB za napajanje inace ostalih razlika nema

Na CM Infinite zadnji deo je zatvoren ja ima taj hladnjak. Ideja za pravljenje hladnjaka ti nije losa ali toliko zezancije oko toga, a bar oni nisu skupi.

Ako ti Obrenovac nije daleko dodji kod mene na kafu i probaj moj hladnjak na tvome laptopu ionako na Laptop testu kazu da je ovaj hladnjak najbolji za tvoj laptop.

Hvala na pozivu... Sh@rance

Čitao sam taj test gde mom laptopu Infinite obara temperaturu za celih 20 stepeni... koliko želim da verujem da je to tako, jer bi mi to potpuno odgovaralo... toliko sam i sumnjičav! Takodje na testu ne piše da li tada ventilator radi na maksimalnom broju obrtaja i koliko je to bučno!

Moram da ponovim... nije moj motiv za pravljenje ovoga samo hlađenje laptopa... već je pre svega izazov koji sam sebi postavio ali i deo ispita koji treba da položim i izložba koju fakultet sprema! Prosto u fakultetskoj radionici nisam mogao da radim sa aluminijumom! Tamo se uostalom retko prave funkcionalni modeli... Svakako je lakše kupiti gotovo rešenje ili čak nešto zbudžiti za manje novca!
Ukoliko model ne bude uspešan... uvek mogu da kupim Infinite... i definitivno verziju sa većim brojem USB portova!
Eto... čisto da razumete moje motive!!! ;)

Poslednja izmena:
Fino izgleda, dodaj samo neke gumene "nogice" da ti laptop ne bi klizio stalno ;)
Infinite ko sto sam vec pisao u ovoj temi imam vise od godinu dana i iskreno suvise mi je bucan, jeste da na maksimumu dobro hladi, ali izdrzljivo je jedino sa slusalicama! Ja bih sada pre uzeo ovako nesto:
http://www.itsvet.com/proizvod/cooler-master-notepal-w2-r9nbcawcsgp-3-fans/comp_comp_cooler/54/600

Uzeo sam ovu podlogu. Glavni problem je sto nema ventilator u gornjem levom uglu gde se nalazi usisnik na 8710w. Podloga nije bucna. Hladi dobro, pogotovo bateriju. Ako vas interesuje mogu da napravim testove pa da okacim rezultate.

Uzeo sam ovu podlogu. Glavni problem je sto nema ventilator u gornjem levom uglu gde se nalazi usisnik na 8710w. Podloga nije bucna. Hladi dobro, pogotovo bateriju. Ako vas interesuje mogu da napravim testove pa da okacim rezultate.

Znam to za raspored ventilatora... a što se tiče testa... TO SE TRAŽI... hehehe!!! :banana:

Samo napred...:)

Poslednja izmena:
Izgleda fenomenalno, samo tesko da mogu da se odrade ovako ostri "uglovi savijanja" aluminijuma...

uff gledao sam stranu br2 i odmah odgovorio, pa ne videh da je to u vezi sa savijanjem vec komentarisano na strani 3, sorry.

Izgleda fenomenalno, samo tesko da mogu da se odrade ovako ostri "uglovi savijanja" aluminijuma...

Izleda...
Prvo ću da vidim šta se tu zapravo može uraditi... zapravo.... i da li je moguće ako smanjim na 4mm debljine moguće kontrolisano savijanje!
Moraću izgleda da nadjem prvo neko manje parče od 4 i 5 mm... i da probam da ih savijem... pa da vidim šta može, dokle može i kako... pa da prema tome radim i novi dizajn!

E znao sam jednu livnicu gde su mogli da urade tako nešto ali je trebala biti zatvorena u leto 2008. Što se verovatno i desilo jer koliko sam razumeo nisu bili rentabilni! Ali i taj proces je ono baš zeznut... mislim... prvo model.... pa onda kalup... pa onda livenje... a to košta boga oca... valjda!

Sada to varenje deluje kao super ideja... hehehehehe!

@Sime moze testic :) , mada se ni ja ne bih odlucio za tvoju zbog rasporeda zona za hladjenje i usisnika na mom lapu (vidi u prilogu)

@pole
Veoma zanimljiv poduhvat, kao i motivi, ne znam kako ce ici sa savijanjem, mogao bi da konsultujes nekog limara koji je nekada to radio, liv je kao sto si rekao veoma slozen proces i totalno neisplatljiv, pogotovo kada uzmes cenu gotovih od 2.5k dinara, ali izazov je izazov...

Generalno mislim da svaka masina zahteva odredjenu podlogu u zavisnosti od zona zagrevanja. U prilogu je fotografija stanja kod mog MSI-a GX700X...tako da bi mu odgovarala podloga kao Sh@rance-ova (mislim da je slicno i kod njegovog MSI-a)

Prilog:

@Sime moze testic :) , mada se ni ja ne bih odlucio za tvoju zbog rasporeda zona za hladjenje i usisnika na mom lapu (vidi u prilogu)

@pole
Veoma zanimljiv poduhvat, kao i motivi, ne znam kako ce ici sa savijanjem, mogao bi da konsultujes nekog limara koji je nekada to radio, liv je kao sto si rekao veoma slozen proces i totalno neisplatljiv, pogotovo kada uzmes cenu gotovih od 2.5k dinara, ali izazov je izazov...

Generalno mislim da svaka masina zahteva odredjenu podlogu u zavisnosti od zona zagrevanja. U prilogu je fotografija stanja kod mog MSI-a GX700X...tako da bi mu odgovarala podloga kao Sh@rance-ova (mislim da je slicno i kod njegovog MSI-a)

Prilog:

E pa vidiš... da moja podloga postoji... svaki laptop bi mogla da ladi... baš zato što je "konfigurabilna" po pitanju rasporeda, veličine ventilatora i njihove brzine!!!
...a na sve to paše svakom laptopu do veličine 17"

*** što više o ovome diskutujem sve više gubim volju pri pomisli koliko bih para mogao da puknem a da to opet ne bude uradjeno kako treba... tj. kako je zamišljeno. Tako dolazimo do neminovnog kompromisa ili u materijalu ili nekim dodatnim radnjama koje su potrebne... ili čak u obe stvari... a to već u startu uništava "umetnikovu viziju", tj. sam dizajn! :S:

...što se tiče CoolerMaster W2 podloge... tačno je da se ventilatori ne nalaze tačno ispod odredjenih tačaka ali obrati pažnju na profil u sredini gledano sa boka tj. kanal gde se nalaze ventilatori i primetićeš da se protok vazduha širi gotovo po celoj površini izlazezeći sa leve i desne strane najvećim delom.
Takodje je bitno, tamo gde nema ventilatora da stoji aluminijum koji će na sebe preuzeti odvodjenje toplote... a ako je taj aluminijum hladjen aktivno onda će i hladniji vazduh da ulazi u otvore i na nepristupačnim mestima i neće se javljati onaj efekat da je površina na kojoj laptop stoji... recimo odredjena površina stola, do te mere ugrejana da ona dodatno podiže temperaturu vazduha koji ulazi u otvor za hladjenje samog laptopa! ;)

Idealno bi bilo nešto kao Infinite... al' sa debljom gornjom povšinom i nešto većim rupama... sa nekim 14mm ventilatorom ili možda dva od 12mm sa naravno podesivom brzinom obrtaja (i to ne u koracima već linearno), da je unutrašnjost takodje uradjena sa sistemom kanala i da je podloga napravljena kompletno od aluminijuma!!!
Ima tu posla oko proračuna za inženjere koliko hoćeš! :D

Poslednja izmena:
Apsolutno se slazem sa tobom, aluminijum i njegova povrsina sama utice da se toplota eliminise (rastura), kao i kanalnost. Ja sam vodjen nekim bolesnim perfekcionizmom da ventilator "peva kriticnoj zoni na uvce", sto ne mora uopste biti uslov, ali bi valjalo, sve u svemu, bilo koja podloga slicne arhitekture kao W2 imace izuzetnu efektivu na bilo kom laptopu, kao sto kazes bolje i to nego da lezi direktno na sto...no dacemo rec korisnicima, bas bi zeleo da cujem neku studioznu teoriju. :banana:

Enermax je napravio ultimativni Lap kuler sa 25cm ventilatorom (impressive!) i dosta na ovaj prototip.Cena mu je ~35 bodova,preko.

EnermaxAeolus.jpg

En1-big.jpg

aeolus-cp001_5_big.jpg
cp001b03.jpg

Upravo pregledah ovde ( http://forum.notebookreview.com/showthread.php?p=4081748 ) kako lezi u kombinaciji sa lapom i mogu konstatovati da mislim da mi ne bi odgovarala iz razloga zato sto je "zub" na koji se prislanja lap suvise visok i "zaklonio" bi mi ono sto veoma puno i non-stop koristim Firewire, Card rider, input, output, kao sto se vidi na slici (suvise je tanak lap) :( , inace fan mi deluje impresivno :) :banana:

Poslednja izmena:
Znam za ovu Enermax-ovu podlogu... i slažem se sa tobom da je to odmorište za dlanove loša stvar! Kao daje stabilnost laptopu i sprečava ga da sklizne... ali sa druge strane prednji deo laptopa postaje neupotrebljiv! To isključuje sve modele laptopova koji imaju bilo kakve konektore napred... DVD drajv... čitače kartica... zvučnike u slučaju mog laptopa... i sl.

Ostalo je OK, mada bih voleo da ima neki finiji potenciometar i više nekih portova!
Jedan nedostatak koji mi pada na pamet je što se ne može držati u krilu jer se useca!!!
Voleo bih da znam koliko je zapravo afektno to hladjenje i koliko je bučno!!!

Zna li neko gde bih mogao da kupim ovakav 25cm fan... ako uopšte ima tako nešto negde da se kupi u slobodnoj prodaji???

Probacu da uradim test do ponedeljka. Kojim programima je najbolje da testiram? Da li je CoD4 dovoljan za stress-test ili ima neki drugi program koji ce bolje da zagreje racunar?

@pole: Mislim da bi ovaj W2 mogao dobro da se modifikuje. Samo mu izbusis jednu rupu u gornjem levom uglu i stavis preko nje obican grill. Jedini je problem sto ne moze da se stavi veci ventilator od 90mm, ali ionako je usisnik na 8710w toliki pa mozda i nije toliko strasno.

Evo cisto da ne budem 100% lenj, malo sam testirao ovaj moj CM Infinite kuler. Star je nekih cetrnaest meseci ali sam ga otvarao i cistio pre nedelju dana(nit manje sprave nit vise srafova), tako da je ko nov ;)
Testirao sam ga u Everestu, tako sto sam ga prvo pustio tri sata da se zagreje bez hladjenja, a onda sam ukljucio kuler na najslabije pa onda na svakih narednih sat i po povecavao brzinu istog.
Drugim recima:
slika br 1. temperature sa iskljucenim cm-om
slika br 2. temperature sa ukljucenim cm-om na najmanjoj brzini
slika br 3. temperature sa ukljucenim cm-om na srednjoj brzini
slika br 4. temperature sa ukljucenim cm-om na najvecoj brzini
slika br 5. temperature u slucaju kada je cm bio ukljucen na najvecoj brzini od pocetka testa.
Iskreno malo sam iznenadjen po pitanju temperatura, ali to je ono sto sam ja dobio, premda je licni utisak da je sam laptop pod rukama znatno hladniji kada radi na najvecoj brzini.

E da, imao sam na jedan dan ovu podlogu i licni utisak je bio da ne hladi nista losije od moje +znatno tisa. Doduse i ona ima prednji zub ali ovi novi w2 nemaju taj problem tako da se ja drzim tvrdnje da je to najbolje na nasem trzistu trenutno:)
http://www.itsvet.com/proizvod/cooler-master-notepal-w1-r9-nbc-awas-gp-15-17/comp_comp_cooler/54/454

Prilozi

• Capture.PNG
    Capture.PNG
    68.6 KB · Pregleda: 139
  • Capture2.PNG
    Capture2.PNG
    62.4 KB · Pregleda: 106
  • Capture3.PNG
    Capture3.PNG
    58.6 KB · Pregleda: 95
  • Capture4.PNG
    Capture4.PNG
    63.9 KB · Pregleda: 103
  • Capture5.PNG
    Capture5.PNG
    59.4 KB · Pregleda: 107
Poslednja izmena:
I ja sam imao problem sa pregrewanjem laptopa, i reshenje je bilo kranje jednostawno.

Dok je bio now grejao se kao lood, i tada sam jurio owe podloge za laptopowe.
E onda je jednog dana x200 otishao na servisiranje, momci u servisu su ga ochistili i sada uopshte nemam problema sa temperaturom.

Fazon je u tome da sam laptop uwek drzao na stolu, jedino kad je mogla da udje neka prashina je bilo dok je bio u torbi, tako da mi nishta nije jasno. A grejao se chim je kupljen tako da i nisam imao kad da ga napunim prashinom.

Tako da moj sawet je da odnesete mashine na jedno chishcene i widite dal ce to reshiti problem.

A shto se podloga za hladjenje tiche pogledajte owo

rnc03_m.jpg

Ja ti imam Cooler Master Notepal Infinite ∞
Temp. za 10 stepeni ide dole ali bucan je na max. (3 brzine ...)

Poslednja izmena:
Uskoro uzimam laptop...tacnije Apple Powerbook G4, pa se razmisljam da odmah i uzmem neko postolje sa hladjenjem za laptop.
Ako je to uopste potrebno?
Koje biste mogli da mi preporucite da je dobro i da ima lep dizajn!:D

evo i ja nesto da pitam imam asus x59sr sa dual core t3200. e sada kad sam preko everest radio opterecenje na procesor digao je 90 stupnjeva. sad otvorio malo zacistio prasinu i sad kad je opterecen dodze do 80. interesuje me koji od ova podloga da uzmem jer ima jedan mali problem. znaci na ovaj asus ventilator je postaven u sredini gore(kad ga gledas odozdo). isto sta sam primetio kad sam otvorio oni otvori mali za ventilacija ispod nisu otvoreni nego ima ko neka crna folija na njih zalepeno ne kontam zasto dal je to da ne ulazi prasina ili mozda na neki drugi od ovaj isti model je isto ko kod mene:S. e sad kontam da cooler master infinite ne bi mi bio ok jer on gore u sredina nema ventilacioni prostor vec ima neka plocka.

hladnjaci

Evo i ja da iznesem moje skromno misljenje .

Sto se tice tih coolera za laptopove probao sam sva tri modela Colermastera i nesluze nicemu samo pravi dodatnu buku na Aceru 6530.
Laptop ima svoj power menadjment kad pali i kad ( na kojoj temperaturi) gasi ventilator u sistemu za hladjenje a i smatram da laptopovi imaju male proreze za hladjenje.

Tako da zakljucak je bio da ne moze da ohladi ili minimalnih 2-3C ali nikako ispod 80C na kojoj i pali vent na laptopu.
Sad je druga prica da li je dobro podeseno paljenje ventilatora ili je trebalo biti na nizoj temperaturi.

Pozz

Moram da se slozim sa gornjom konstatacijom...Ja npr panicim zbog mojih temperatura laptopa koje se krecu od 48C-60C (full load) za procesor i oko 45-55C za hard disk...Sta sam ja onda probao...Stavio lap na VENTILATOR VIVAX (da da onaj sto se ladimo mi u ova vruca vremena) dakle laptop je imao Katrin ispod sebe medjutim sta se desilo temperature su pale svega nekoliko stepeni ispod gore navedenih...

Tako da ja sigurno necu kupovati doticne notebook kulere jer sigurno te smesne 7 ice i 9 tke nemaju moc hladjenja kao vivaxova 20 tica :)

hah pa vidi nije moguce da mnogo spustis ako je dobro projektovano ladenje na lap top to je to mozes neki par stepena nesto sitno

Kuler za laptop - da. Ne obavezno, ali skoro.
Notepal - ?? ja ga imam u klasicnoj izvedbi sa 2 ventilatora. Sve je OK, sem sto mi je izlaz za sluške i ulaz za mikrofon na prednjoj strani, a Notepal ima ugibljenje napred, na koje se laptop naslanja. I, nije moguće ubosti sluske i mic i da komp stoji kako je CM projektovao. Ako je nekom bitno ;)

Nazad
Vrh Dno