Šta je novo?

Pocetnik sam...

00101110

Čuven
Učlanjen(a)
15.10.2003
Poena
619
E pa ovako, instalirao sam Visual C++ 6

I sta sad? :d

Da li neko moze da me uputi kako da pocnem, gde mogu da nadjem knjige za pocetnike (naravno na web-u) i tako...
Znaci otju da naucim da programiram i da naucim C jezik... i naravno malo cu vas smarati oko nekih "glupih" pitanja...

Znaci, da li je neko ljubazan da mi pomogne?
:)

Poslednja izmena:
Odes na ETF i kupis knjigu "Programski jezik C" od Lasla, i krenes da je citas, pa polako...

Imam Visual C++ 6 II izdanje od Davis Chapman-a

I pocecu da citam, ali sada pitam ovako, da li ima neki tutor prost ili sta znam, neki vasi predlozi...

Poslednja izmena:
des :) dovla ,
najbriz nacin je da se javish meni ;)

aj pa se cujemo

ne verujem da cesh moci da pratish bilo koju knjigu vezanu za Objektno orjentisano programiranje ( C++ ) pre nego shto nauchis "cist" C.
Znachi, svrati do ETFa i uzmi pomenutu knjigu, stvarno je odlichna.

Ne znam zasto delite objektno programiranje kao koncept, pristup programiranju i sintaksu jezika? Ne vidim zasto bi iko isao na debelo ucenje prvo C jezika, a onda ucio C++. Prvo, svaka C++ knjiga bio ionako trebala da 'ispredaje' tu istu sintaksu. Drugo, c i c++ nisu isti jezici, bas semantika pojedinih sintaksnih struktura im se razlikuje (pogotovo sto C nije odavno apdejtovan). Trece, ako pocetnik ide prvo na ucenje strukturnog programiranj (za sta C definitivno jeste), to mu moze predstavljati problem kod ucenja i razumevanja objektnog programiranja. Moje skromno misljenje - nepotrebno gubljenje vremena koje moze da ga odvuce u pogresnu stranu - i to samo zato sto c i c++ dele veci deo sintakse.

P.S.
Onda bi svakome ko hoce da uci Javu ili C# ili neki drugi slican jezik takodje dali savet neka ide dobro nauci prvo C, pa onda ove jezike? Nonsens.

Poslednja izmena:
silverglider je napisao(la):
Ne vidim zasto bi iko isao na debelo ucenje prvo C jezika, a onda ucio C++.
.........
Onda bi svakome ko hoce da uci Javu ili C# ili neki drugi slican jezik takodje dali savet neka ide dobro nauci prvo C, pa onda ove jezike? Nonsens.

Apsolutno se slažem....

Stvarno, zašto insistirate na učenju C-a pre C++-a? Naravno da će neko prvo da nauči sintaksu jezika i neke osnovne stvari, pa tek onda da pređe na nešto komplikovanije. Ali zašto bi to radio u C-u u kome se dosta stvari razlikuje od C++-a?

Ja recimo C nikada nisam koristio pa mi to ni malo nije smetalo da prilično dobro naučim C++.

a je li, jeste vi na svojim lepim komodorima i spektrumima prve dodire sa programiranjem imali sa OO jezikom ili sa skochi-ovde-skochi-onde bejzikom? sta fali da se zna C (ne mora "do kraja", ali solidno) pre prelaska na C++? jel to znaci da su na ETF-u ludi sto predaju (ovim redom) asembler, C, C++, Javu ili bi trebalo da predju na Javu od prve godine?

Na svojim prvim racunarima nismo imali prve dodire sa OO prosto zato sto tada OO nije postojao u praksi, vec samo kao koncept. Cim je postao dostupan u vidu alata i dokumentacije, preslo se na OO. Danas se odnos OO i strukturnog programiranja moze opisati otprilike kao 85:15 i moze se sa velikom sigurnoscu reci da ce novopeceni programer raditi OO daleko pre strutkurnog programiranja. Ovo drugo ce mu trebati jedino ako radi neko skript programiranje, embedded sisteme ili bas low level sistemske stvari.
Ne fali nista da se zna C pre prelaska na C++, ali postavlja se pitanje "zasto uopste ici na nesto drugo pa praviti prelazak?". Zasto novopeceni programer mora da ide tim zaobilaznim putem kojim smo mi morali? Podvlacim "morali", jer smo tada bili prisiljeni - drugog puta nije bilo kada kao programer sazrevas paralelno sa jezikom ili konceptom. Osim toga, mogli bi onda reci i "sta fali da pre tog C++a nauci prvo bejzik, pa fortran, pa cobol i smalltalk, pa onda predje na C++ kada kroz ove jezike provali dobro razlicite koncepte programiranja? S obzirom da je OO danas debelo dominantan nacin programiranja, mislim da je u njegovom slucaju to zaobilazenje jednostavno gubitak vremena. Prosto zbog toga sto ima korisnijih polja na koje moze da potrosi vreme - recimo proucavanje principa programiranja, struktura podataka, algoritama i slicno. Koristeci objektni model.

A zasto tim navedenim redosledom predaju na ETF-u zna onaj ko im je pisao nastavni plan i program. Najverovatnije zato da bi studentima edukativno predstavio i evoluciju jezika (sto naravno ne treba svakome, jer je svet pun odlicnih programera koji nisu isli na ETF). Dakle, ne smatram da su ludi, ali ni ne mislim da sve mora da se ravna prema takvom programu, jer "zaboga, tako rade na ETF-u", a znas li ti bogati sta je ETF?...

Bogamu, nije se zezati sa ETF-om :d

Shalu nastranu, uvek je bolje imati vishe iskustva nego manje :)
Chovek treba lepo da uzme da drlja C, i kad stane na noge i predje na C++, onda shvati njegove prednosti.

Voodoo_NBGD je napisao(la):
Chovek treba lepo da uzme da drlja C, i kad stane na noge i predje na C++, onda shvati njegove prednosti.

:trust:

Ma da... Najbolje onda da prvo malo programira u mašincu, pa onda da pređe na asembler da vidi prednosti, pa tek onda C i C++...

Sve šta bi naučio u C-u će naučiti i u C++-u, plus neće morati da se navikava na razlike između ta dva programska jezika. A da ne računamo to da je najnoviji C star jedno 15 godina sigurno (neka me neko ispravi ako grešim).

Logično je da će prvo početi da uči neke osnovne koncepte jezika koji su nasleđeni iz C-a, ali nema nikakve potrebe da za to koristi C kompajler i literaturu pisanu za C.

edit:

je li, jeste vi na svojim lepim komodorima i spektrumima prve dodire sa programiranjem imali sa OO jezikom ili sa skochi-ovde-skochi-onde bejzikom?

Kakve sada to ima veze... Na C64 nismo imali C++ nego Basic i asembler, pa smo se time zanimali. Šta sad i on treba da nabavi C64 pa da počne sa njim?

Poslednja izmena:

Ovo zvuci kao savet "nadji devojku svog zivota, ozeni se, pa se nakon nedelju dana razvedi od nje, da bi shvatio koliko ti znaci i koliko ti treba".
Alal vera na savetu...

Meni vise zvuci na savet tipa: pronadji devojku, drndaj se sa njom godinu dana, a onda nadji bolju... stara ti nece nedostajati. ;)

silverglider je napisao(la):
Ovo zvuci kao savet "nadji devojku svog zivota, ozeni se, pa se nakon nedelju dana razvedi od nje, da bi shvatio koliko ti znaci i koliko ti treba".
Alal vera na savetu...

Pa reci, jel nije dobar savet? :d

Pa reci, jel nije dobar savet? :d
Savet je odlican, zapravo dobio sam ideju ;)
Inace, potpis ti je jos bolji :-devil-:

jel to znaci da su na ETF-u ludi sto predaju (ovim redom) asembler, C, C++, Javu ili bi trebalo da predju na Javu od prve godine?
Na ETFu su do pre dve godine predavali fortran...
A do ove je bilo pascal, c, c++, java, asm, stim što su strukture podataka (i to sve u pseudojeziku) rađene paralelno sa javom i asmom!??
I Java je bolji jezik za kapiranje OO od C++

Otvorili ste mi oci za zenu a sta cu za C ? :D
znaci da pocnem od cistog C-a prvo, cisto povrsno da ga upoznam ?

Prvo C, dabome...
Ne shkodi, a kad ne shkodi, znachi da koristi...

Ozbiljno, nece te boleti a dobro ga je znati...

Ok, krenucu od njega ako zaglavim ili nesto neshvatim vikacu upomoc ;)
p0z za sada i hvala na pomoci...

И убедише човека Силвере, ово је да не верујеш. :wall:

Ако већ ПОЧИЊЕШ почни како треба, послушај Силвера.
Уби се човек постујући овде линкове и литературу са савременим концептим за развој софтвера, али џаба.

Не дели ОО програмирање и Ц++ јер је то данашња "природа Ц++ језика" и природно окружење тог језика или алата ( назовига га како ти драго ) .

Ако до краја не научиш синтаксу Ц језика ДАНАС, никаква штете немаш сутра !!!

Ко зна од чега ћеш да живиш сутра ( претпостављам да се за Ц++ не хваташ хобија ради ) , али ће ти ОО програмирање и развој И ТЕ КАКО ТРЕБАТИ НАДАЉЕ ако ти је то професионални избор .

Na ETFu su do pre dve godine predavali fortran... A do ove je bilo pascal, c, c++, java, asm, stim što su strukture podataka (i to sve u pseudojeziku) rađene paralelno sa javom i asmom!?? I Java je bolji jezik za kapiranje OO od C++

1. Ништа не фали том Фортрану ЗА ПОСАО ЗА КОЈИ ЈЕ НАМЕЊЕН :

а ) Као семантички сиромашан и строго дефинисан језик одличан је јер се лако учи,

б ) Лако преносив, прилагодљв у случајевима потребе за вишеструком прецизношћу алгебарских и нумеричких израчунавања ( мерено хиљадама децималних места ) ..... Сетите се само проблема са прецизношћу у М$ Екселу код простих алгебарских операција.

Е, тога не би било да је неко у М$ слушао математику код Д. Славића.

в ) Фортран има ОГРОМНЕ библиотеке ЉУДИМА ПОТРЕБНИХ рутина и функција КОЈЕ функционишу баш свуда ( тренутно рецимо чак и на Марсу ! ) .

СТАВ КОНТРА:

Нема свако данас потребу за таквом применом ФОРТАРАНА - односно превише људи је задовољно ПЕРСОНАЛНИМ РАЧУНАРИМА и њиховим могућностима. Ипак има области људског деловања где то није довољно.

2 . На студијама се учи превише јер нико се не школује за ЈЕДНО И ЈЕДИНО радно место. Саветујем Вам да предмете учите колико да положите али посветите им онолико пажње колико заслужују. При тој процени послушајте мало и оне који од програмирања живе
не дан, два већ годинама !

3. Јесте и Џава згодна за савладавање ОО. По мени је свеједно.
Некако ми по навици у пакету иду Виндоуз, Мајкрсофт и Ц++.

Poslednja izmena:
AuReUs ReCtoR je napisao(la):
Otvorili ste mi oci za zenu a sta cu za C ? :D
znaci da pocnem od cistog C-a prvo, cisto povrsno da ga upoznam ?

Nemoj da gubiš vreme. Apsolutno je nepotrebno da radiš tako nešto. Nećeš imati nikakve koristi, pošto se neke stvari razlikuju u C-u i C++-u. Na C++ gledaj kao na jezik koji je evoluirao iz C-a a ne na neku nadogradnju. Vremenom su se i neki aspekti jezika nasleđeni iz C-a promenili (usavršili na bolje). Više ćeš posle imati problema nego koristi. A i nepotrebno ćeš izgubiti vreme.

Sve to što misliš da moraš da učiš u C-u, ćeš naučiti i u C++-u. Nabavi knjigu Dragana Milićeva "Objektno orijentisano programiranje na jeziku C++" i po njoj kreni polako da učiš. Tu ti je sve lepo izloženo po redosledu koji odgovara nekom ko se do sada nije susretao sa C-om, C++-om i konceptom objektno orijentisanog programiranja.

Je li Voodoo, da instaliram ja prvo win98 (ili 95), da se malo upoznam sa windowsom, ono kako se klikce na start meni i to, pa da onda kad budem malo iskusniji predjem na neki NT? Mislim, ne moze da mi skodi...
Malo glupo poredjenje, ali covece, razmisli malo. Uostalom, koliko mi je poznato, sam Bjarne Stroustrup (tvorac C++) je rekao da nije potrebno uciti C pre ucenja C++, cak sta vise, bolje je odmah uciti C++ jer iz C-a mogu da se prenesu neke gadne navike

chivitli je napisao(la):
Je li Voodoo, da instaliram ja prvo win98 (ili 95), da se malo upoznam sa windowsom, ono kako se klikce na start meni i to, pa da onda kad budem malo iskusniji predjem na neki NT? Mislim, ne moze da mi skodi...
Malo glupo poredjenje, ali covece, razmisli malo.

Poređenje uopšte nije glupo - baš odgovara.

chivitli je napisao(la):
Uostalom, koliko mi je poznato, sam Bjarne Stroustrup (tvorac C++) je rekao da nije potrebno uciti C pre ucenja C++, cak sta vise, bolje je odmah uciti C++ jer iz C-a mogu da se prenesu neke gadne navike

Da, mogu da se prenesu loše navike - da se, recimo, koriste pokazivači :wall:
Onda najbolje da čovek uzme C# pa da s njim radi ko sa visual basicom...

Alo bre ljudi, jel se sećati vi kako ste se osećali dok niste znali programiranje? Čovek reče da hoće da nauči da programira, nije spominjao nikakvo prethodno iskustvo (možda ne zna ni paskal) a vi ga upućujete na high-level programming! Treba krenuti od početka, od hello worlda, a ostalo će doći samo.

PS. Reči nekoga ko je napravio neki jezik nikako ne treba uzimati zdravo za gotovo. I ja da napravim svoj (koji bi drugima bio nelogičan), hvalio bih ga...

PPS. Ako mu preporučujete OO, onda bolje da krene sa Delphijem. C++ može samo da ga odbije od programiranja, a Delphi daje dobre rezultate na svim nivoima znanja, a uopšte ne izaziva konfuzije i frustracije i pruža lep osećaj da će vaš program raditi dok ga pravite :d (tako je bar kod mene :) )

Poslednja izmena:

A u C++ neće naučiti da koristi pointere? Nije mi jasno kako će to u C-u bolje naučiti rad sa pointerima (ili bilo šta drugo) nego u C++-u.

Treba krenuti od početka, od hello worlda, a ostalo će doći samo.

Opet ću ponoviti pitanje: Zašto ne može tu istu hello world aplikaciju da napiše u C++-u?

edit: Mislim dajte neki konkretan argument - šta će to lakše naučiti u C-u nego u C++-u i zašto?

Poslednja izmena:
Može, al je (meni) lepše da se poziva funkcija koja to radi nego da se tekst šalje na stream.

Ja se povlačim iz diskusije jer nam se pogledi na programiranje razlikuju. Ja programiram što volim i želim da i drugi isto tako rade, a vi se, ili možda grešim, trudite da neko što pre dođe na viši nivo bez detaljnijeg upoznavanja (neko će reči mrcvarenja) sa metodama programiranja.

Pozdrav.

Onda najbolje da čovek uzme C# pa da s njim radi ko sa visual basicom...

Alo bre ljudi, jel se sećati vi kako ste se osećali dok niste znali programiranje? Čovek reče da hoće da nauči da programira, nije spominjao nikakvo prethodno iskustvo (možda ne zna ni paskal) a vi ga upućujete na high-level programming! Treba krenuti od početka, od hello worlda, a ostalo će doći samo.

A da ti jos jednom procitas sta si napisao?
Znaci ako hocu "hello world" da napisem u C++ - u ima da propisam krv do to naucim (ili to u njemu ne moze da se izvede, jer je C++ samo za high level programiranje?)

Znaci da bi naucio u C++ da napise
Kod:
#include <iostream.h>

int main()
{
    cout << "Hello World!" << endl;
    return 0;
}
ima jadan da umre uceci, dok bi to u C-u prosto uradio sa
Kod:
#include<stdio.h>

int main()
{
    printf("Hello World");
    return 0;
}

Nego ovaj, jel se pokazivaci ne koriste u C++ - u? Izgleda da sam nesto propustio...
Eeeeeeee...

Može, al je (meni) lepše da se poziva funkcija koja to radi nego da se tekst šalje na stream.
Pozdrav.

U MS Visual C++-u uopšte ne mora da koristi iostream. I dalje postoji stdio.h biblioteka i normalno može u console aplikaciji da se koristi printf(); (ako ti je već tako lepše).

OOP nije high level programiranje (šta god značilo "high level"). OOP predstavlja drugačiji pristup programiranju od proceduralnog (što bi moj profa sa faksa rekao "drugačija paradigma").
A što se tiče prethodnog iskustva, da bi se počelo dovoljno je osnovno znanje bilo kog struktuiranog proceduralnog jezika: procedure i funkcije i kontrola toka. A kako je to odrađeno u BASIC-u, Pascalu, C-u ili bilo kom drugom jeziku je samo stvar sintakse koja se nauči za par dana.

Poslednja izmena:
Vrh Dno