Šta je novo?

PlayStation 5 - opsta tema

razmatram da uzmem SP, e sad vidim da imaju sa diskom i bez, pa me interesuje koje je bolja varijanta?

razmatram da uzmem SP, e sad vidim da imaju sa diskom i bez, pa me interesuje koje je bolja varijanta?
Zavisi gde uzimaš.
Koliko ja znam u SRB regularne radnje ne prodaju verziju bez diska.
Meni lično je konzola bez diska lepša, ali ne poričem da sa diskom ima neke dodatne mogućnosti tipa stari dvd filmovi kojih imam onoliko...

Ja sam uzeo sa diskom cisto da se nadje iako je plan da se uglavnom sve digitalno kupuje.
Mozda za neke igre odlučim da uzmem disk, pa ga posle mozda i prodam dalje, ako ne planiram da imam u kolekciji. To bih obično radio za nove naslove za koje me svrbi da igram odmah, pa posle za slične pare prosledim dalje. Logika iza toga je da bih za relativno male pare igrao novu igru.

Varijanta bez optičkog uređaja (Digital) je lepša, ali je varijanta sa optičkim uređajem korisnija, jer imaš opciju da nabaviš i disk sa igrom. A neretko je igra na disku po oglasima povoljnija nego digital varijanta sa PS Store. Ja svakako preferiram diskove, pa mi je no-brainer varijanta sa optičkim uređajem.

Definitivno sa diskom, naleti po nekad na popustu igra na disku povoljnije, ili sto kazu gore kolege polovnjaci po oglasima.

Plus je odlican bluray player, a moze da se naleti na extra bluray materijal (Planet Earth, LoTR, Hobbit, itd. sto vredi imati na bluray).

A one varijante da mora da bude jedan disk unutra da ne bi zaribala glava citaca od nekoriscenja? Secam se da sam u ps4 pro drzao uvek jedan random disk zato 🤔

A one varijante da mora da bude jedan disk unutra da ne bi zaribala glava citaca od nekoriscenja? Secam se da sam u ps4 pro drzao uvek jedan random disk zato 🤔
Ice Cube Reaction GIF

Takodje, prvi put cujem za to.
Svakako treba povremeno i ubaciti neki disk da citac odradi svoje, ali drzati konstantno disk u konzoli mi nema nikakve logike :D

Pa nemam pojma, znam da su mi na starim racunarima redovno odlazile glave na citacima zbog nekoriscenja 🤷‍♂️
Tad dok sam imao ps4 pro ostavio sam fazon jedan jedini disk samo zbog toga - igrice su mi se instalirale brze preko neta nego sto su se kopirale sa diska :D

Wipe Out?

Param oci u Minhenu, ubili bi me na carini

Prilozi

• PXL_20231207_153319430.jpg
    PXL_20231207_153319430.jpg
    183.6 KB · Pregleda: 147
Pa ne mozes, 550e je. Na to ide opciona produzena garancija od 100e. Kod nas ce ova nova verzija biti jos skuplja nego stara tako da tesko da ce biti za 65 000

Koja je poenta ove Slim verzije, da li je razlika samo u dimenzijama ili ima jos nekih? Koliko vidim, razlika u gabaritima je mnogo manja u odnosu na prethodne generacije, kada se gledaju obicne i Slim verzije.

Ja sam primetio da sada imaju nogice kada se postavi vodoravno, onaj stalak koji se stavlja pozadi u klasik ps5 je bas bezveze naspram toga.

Ovo je narodski receno slim verzija, zvanicno je samo redizajn stare konzole gde su smanjili gabarite za 30% nakon 3 revizije stare konzole gde su smanjili sve sto se moglo smanjiti (u smislu unutrasnjih komponenti - manji hladnjak, manja ploca, manji vent samo sada ima drugacija perca, itd).

Jedine bitne razlike su (bar po meni):
1TB naspram 825GB
2x USB-C napred naspram 1x USB-A i 1x USB-C
Stalak za vertikalnu montazu se sada kupuje dodatno, u kutiji dolazi samo horizontalni
Odvojivi Bluray citac
Edit: Dodata i podrska za Wifi6

Kod nas ce, kao i u celom svetu, krenuti da prodaju ovu verziju cim rasprodaju stari lager.

U Gamesu je npr cena nepromenjena 73.999 su i jedna i druga konzola, obe u verziji sa diskom.

Edit: ovo je novi stalak, i kosta 30usd/e. Ne znam kakve nogice kolega spominje 🤷‍♂️

Prilozi

• 53247620392_435cd6d96e_h.jpg
    53247620392_435cd6d96e_h.jpg
    83.6 KB · Pregleda: 83
Pa zar nije bolje da je kuciste vece :) Nije ovo neki digitron, greje se on lepo.

Slazem se, ali oni ce milijarde da zarade time sto je kutija manja i laksa pa gde su do sada stajale 3 sada ce biti 4 u kontejneru (matematika mi nije jaca strana :D )

Opet, sto se tice performansi, nema sansi da su napravili konzolu koja je "slabija" od gabaritnije verzije. Svakako nema ni igara koje mogu da napregnu PS5 pa da radi kao fen (kao sto je na primer PS4 Pro radio kada upalis The Last Of Us Part2 ili neku od igara iz te zavrsne ture pre izlaska PS5).

Meni bi licno vise odgovarao manji, cak se i vrlo ozbiljno razmisljam da zamenim konzolu :)

Vrh Dno