Šta je novo?

PlayStation 5 - opsta tema

Tesko da možeš desk bez 1.2-1.4K sa 7800xt jer još uvek drži solidno cenu... Sem ako baš ne tempiras neki ultra budzetni build..
Ali bih rekao da te desk izadje kasnije dosta jeftinije na 2-3 godine zbog cene igara, a i realno možeš da ga voziš duže od konzole bez udara na performanse.

Ps5 pro je cena jedne grafičke u EU, ali opet ne vidim svrhu kupovine jer hardverski skok/upgrade nije veliki a nema ni dobrih Sony naslova da bi se prodavao hw...

Situacija je gde je bolje uzeti basic slim model i odigrati sta Sony nudi na toj platformi ili uložiti više love i uzeti u desk i biti miran narednih 5 godina sa mnogo većim brojem naslova.
Najcrnje je što Soni još uvek drži svoje naslove na PS store-u poprilično naduvano dok se za PC (koji su došli) mogu naći dosta jeftinije

Problem mi je sto sam vec dao jedan Pro na godisnje pretplate i za par novih igara sto su izasle za sve ove godine, dok bi na kompu toliko ustedeo.
Stavicemo na papir prednosti i mane, pa cemo da vidimo.

Zamisljam hipoteticku situaciju u kojoj neko ima PS5 Pro, koristi ga neko vreme i onda ga prijatelj nagovori da ga proda i da kupi PC koji isto kosta. To prijateljstvo bi bilo zauvek raskinuto u roku od 10 minuta nakon sto taj krene da se igra na takvom PC-u...

u sustini za iste pare koliko kosta pro kod nas, moze da se sklopi pc sa 7800xt i ryzen 7600:D
to vec tesko jer samo 7800xt i 7600 u prodavnici kada ih kupis nove kostaju kao PS5 Pro kod nas.

Ono sto bi u tom budzetu definitivno moglo jeste neka polovna AM4 konfiguracija.
Tipa 5900x, arctic 36 za pocetak, solidna maticna, 32gb 3600mhz, 1TB NVME, napajanje 850w i recimo neka 6800xt. I to sve pod uslovom da imas neko svoje kuciste. Ako bi se sparalo na nekim komponentama i trazile bolje cene i npr uzelo 16gb rama umesto 32gb moglo bi se ubaciti i kuciste za tih 900e budzeta koliko je i PS5 Pro.
Da li bi se na toj konfiguraciji naigrao u 4k 60fps? Apsolutno ne ali koliko igara i na konzolama kubure sa realnih 4k i 60fps-a.
1080p opusteno i to da se uziva sa nekim 144hz monitorom, 1440p lagano otpanjen sa detaljima na 70-90fps-a.

Pa ni PS5 pro izgleda nece biti 60fps-a vec ciljaju high fidelity 30fps po svemu sudeci...
Totalno nerazuman potez odraditi upgrade hw-a across the board (cak i minoran) i onda ostaviti isti (samo malo klokovan) CPU.
U suprotnom kako ce moci da zavaljaju zvaku za PS6 i verovatno jos visu cenu...

Ja 5900x i 6800xt mogu lagano jos 2-3 godine da igram naslove u 1440p >60fps-a, ali ce verovatno GTA6 zahtevati upgrade GPU-a dogodine i to verovatno nesto iz xx70/x800xt tiera..

IGN i testovi, please.. :D Ali svakako ocena je izmedju 5 i 7.

7/10

"Which PlayStation 5 Pro Game Are You Most Excited to See Upgraded? "

Sta reci koju poruku poslati lebe mekani... Pritom neki naslovi opet imaju 30fps cap zarad "fidelity moda"...
Nadam se iskreno totalnom flopu konzole jer nove ekskluzive izgleda necemo videti u ovoj generaciji.

Oni su otišli u aut kad su odložili prezentaciju ps5 konzole zbog, pazi sad..,
CRNCA NA FENTANILU koji ima dosije jer je pretio pištoljem trudnoj ženi.
Zaista bi me iznenadilo da povuku neki dobar potez, al' mrka kapa.
Vječnaja pamjat

PS5 pro je sto se mene tice od pocetka "pisi propalo", a cini mi se i vecini zajednice. Namazali malo deblji sloj pastete na leba, pa ajmo u cerupanje korisnika.

Smesno mi je sto su im primeri da bi se uocila razlika, slike koje su uvecane ne znam koliko puta da bi jedva primetio neku razliku sto u realnom vremenu neces ni izvaliti pri igranju. Kao vidite, uzmemo ovu scenu, pauziramo, izdvojimo ovaj jedan predmet koji je na slici, uvecamo jedno 5 puta i onda ako dobro obratite paznju videcete kako je ostrije na pro verziji i ima sigurno jedno 10% vise piksela. Ajte sada azurirajte svoju masinu, to ce biti 300-400e preko ili koliko vec.

Sve bi to bilo dobro, da ima igara, pa da ne mogu da postignem da ih predjem koliko brzo izlaze. A ovako, em sve dolazi i na PC, sami sebi pucaju u nogu. A o tome da su igre i pretplate sve skuplje, to je tek problem...

Ja samo mogu da im se zahvalim jer mi je backlog i ovako "to the moon and back", pa sto manje noviteta (koji me interesuju), to bolje 😅 Malo je sebicno, ali sta da radim.
Isto sam se nadao nekom ozbiljnijem strajku scenarista, ali na kraju ne znam ni sta je bilo i da li ga je bilo, ali imam osecaj kao da ga nije ni bilo. Svakako necu dalje u off sa tom temom.

Svakako izlazi uskoro, pa cemo videti na konkretnom primeru kad padnu recenzije po netu, ali iskreno ne znam sta vise ocekivati kad ni sam sony nije imao sta da pokaze.

Ne znam da li je neko kacio, ali evo videh sada sonijev blog o 50+ (WOOOOW 😮) igara koje su unapredjene.

Nemoj tako @Labello o Pro konzoli :p
To je nekst đen u kom svi treba da uživamo pa makar prodali običnu 5 da kupimo bolju :sneaky:

Онај ко има PS5 тај сигурно неће куповати/мењати PS5 Pro поготову ако је има као ја годину дана.

Ja bih menjao i dalje ovu moju, evo usli smo u 4u godinu pa kontam da je vreme da se uzme nesto novo.

Ne bih da preplacujem, sacekacu da bude neka akcija i cena ispod 800e.

zašto bi bacio 300€ više + disc drive, slim je racionalnija odluka

Disk mi ne treba, nemam ga ni sad. A iskreno ako se upustim u kupovinu ne bih uzimao slim jer ne dobijam bukvalno nista korisno. Ovde dobijam malo za mnogo para trenutno, ali ce biti kupovina opet za naredne 4 godine

Pro je trenutno čisto bacanje para...
Moogu da ga uzmem na Amazonu za 800e, trenutna pre-order cena, da prodam moj Ragnarok DE sa akcesoarima za 400e, opet doplaćujem jos jednu konzolu... A gde je pretplata tu i pre svega za koje igre da uzmem "pro" verziju kada nekih ekskluziva nema ni na vidiku?!
Pritom zbog istog CPU-a (a mogli su barem 30-40% brzi da ubace, isto ce maltene da radi GTA 6 u nekih 30-45fpsa...
Obrni okreni upgrade GPU za desk daleko bolja opcija na duže staze i šljakace bolje svi naslovi koji dodju na PC, a i biti jeftiniji nego na PS store - u

Mislim da je super akk svi razmisljaju kao mi.. mozda i izdaju neku igru.. bas je nula ova generacija.. igram f1 i bas nista drugo..

Pro je trenutno čisto bacanje para...
Moogu da ga uzmem na Amazonu za 800e, trenutna pre-order cena, da prodam moj Ragnarok DE sa akcesoarima za 400e, opet doplaćujem jos jednu konzolu... A gde je pretplata tu i pre svega za koje igre da uzmem "pro" verziju kada nekih ekskluziva nema ni na vidiku?!
Pritom zbog istog CPU-a (a mogli su barem 30-40% brzi da ubace, isto ce maltene da radi GTA 6 u nekih 30-45fpsa...
Obrni okreni upgrade GPU za desk daleko bolja opcija na duže staze i šljakace bolje svi naslovi koji dodju na PC, a i biti jeftiniji nego na PS store - u
Sve je to cool ali pod pretpostavkom da imas vec jaci pc kome samo treba da uradis GPU upgrade. Ako nemas nikakav PC kao ja onda je tu mnogo komplikovanija situacija jer za dobar pc od nule treba duplo vise para u odnosu na konzolu. E sad ovim pumpanjem cene nije to vise tako ali opet PC od nule je dosta skuplja varijanta. Tako da sam ja sad u teskoj dilemi dal ici na ps5pro ili sacekati skupiti dosta vise para i opet se bakcati sa PCem kao nekad. Vrv zbog zanra igara koji ja igram ce prevagnuti PC ali opet lakoca pristupa zbog dece je i dalje na strani PS

Pogledao sam malo Digital foundry review i niti je graficki bog zna kako bolje na ps5 pro, niti je mngo % visi FPS. Elden ring oko 20%. Ne znam, bezvezna rabota bakcati se pre GTA 6 sa ovom konzolom.

Pitanje i taj GTA VI koliko ce biti bolji, da ga optimizuju posebno za Pro da bude duplo bolji, ne verujem. Bice isto za nijansu "jasniji" u odnosu na obican model.

Sve je to cool ali pod pretpostavkom da imas vec jaci pc kome samo treba da uradis GPU upgrade. Ako nemas nikakav PC kao ja onda je tu mnogo komplikovanija situacija jer za dobar pc od nule treba duplo vise para u odnosu na konzolu. E sad ovim pumpanjem cene nije to vise tako ali opet PC od nule je dosta skuplja varijanta. Tako da sam ja sad u teskoj dilemi dal ici na ps5pro ili sacekati skupiti dosta vise para i opet se bakcati sa PCem kao nekad. Vrv zbog zanra igara koji ja igram ce prevagnuti PC ali opet lakoca pristupa zbog dece je i dalje na strani PS
Najveća ušteda PC i modovan switch za decu ako su mala. Ako su malo stariji onda PC. Čekam da klinac poraste još malo pa da se krene sa sklapanjem neke mašine.

Pitanje i taj GTA VI koliko ce biti bolji, da ga optimizuju posebno za Pro da bude duplo bolji, ne verujem. Bice isto za nijansu "jasniji" u odnosu na obican model.
Najveci problem konzole, a dalo se videti iz DF klipa, je sto je CPU i dalje vrlo limitiran i sto ce itekako imati uticaj na igre u buducnosti...
Lepo je to objasnio onaj kratko osisani krupajlija, kako na ovom poslednjem tako i u onom klipu od pre koji mesec na kraju gde je bila prva prezentacija iza zavesa za PS5 pro.
Ja bih rekao da se Sony vise fokusirao na neke feature koje hoce da "beta testira" za buducnost (AI, PSSR i game boost za starije naslove) koje cemo tek videti na PS6 konzoli u boljoj verziji...
Ovo guranje shitty RT-a je po meni totalno besmislena prica za ovu generaciju jer hw ispod haube nije sposoban za to - vise je pracenje trendova nego neka preko potrebna implementacija.
Trebali su da se fokusiraju prevashodno na 60fps-a fidelity+performance tj tzv "pro mode" kako ga sada zovu, a ne na feature koji su gimmicky

Da, neki naslovi profitiraju sada sa performance 60fps jer su prakticno sada fidelity sa 60fps-a, pa cak i druge igre (noviji naslovi poput ReFantazio) koji sada udaraju stabilnih 60 - ali opet da li je vredno toliko love vs obicna konzola koja sada deluje kao prilicno dobar deal (makar u EU gde su cene normalne)

Btw. onaj teardown Sean Evansa koji si kacio pokazuje da ih pro konzola poprilicno jeftino kosta za izradu iako ima modifikacija - pre svega jer je maltene skoro pa identican PCB sa slim modelima... Sto dosta o tome govori koliko nas Sony dere ovu generaciju - ovo je trebalo max biti 650e konzola u EU i to reci bez BR drajva, edg kontrolera i standa, pa onda da pricamo o nekom blagom "mid gen" upgradu koji smo dobili.
Btw. og PS5 sa launcha je daleko kvalitetnije, da ne kazem "skuplje", odradjenjen nego ova poslednja "revizija" koju smo dobili.

@Rizmal
Ko nema PS uopste a sada kupuje, bolje da stavi na papir i dobro razmisli pre kupovine PS5 pro - posebno koliko ce ga investicija kostati sa svim dodacima i igrama 2-3 godine down the line vs PC-a... Ko ima PS5, a nije tezak Sony fanboy, cekati na PS6 sada nikada nije bilo lakse...
Ja imam solidan desk koji je uzet sa tom namerom da se eventualno odradi jos jedan GPU upgrade, pred famozni GTA6 - mada iskreno niko nije ocekivao da ce ove generacije grafi toliko da potraju zbog FSR-a i DLSS-a... Pa i AFMF-a...

Ako nemas nikakav PC kao ja onda je tu mnogo komplikovanija situacija jer za dobar pc od nule treba duplo vise para u odnosu na konzolu.
Treba mnogo više od duplo, nekih 6x, ako ne želiš da razmišljaš uopšte o "mučenju" i podešavanju bilo čega, da sve bude na ultra i da klizi sve kao podmazano, hassle-free.
Sad naravno, šta je kome dobar PC to je drugo pitanje, takodje koje igre igra i koji kvalitet očekuje, VR ...

Možda ce ici i na kartu eksluzive, ako za PC bude GTA VI kasnio više od pola godine (mislio da je tako bilo za GTA V) onda će masa ljudi se okrenuti na konzole. Lako tih pola godine može biti i godinu pogotovo kada znamo ko to izbacuje.

Treba mnogo više od duplo, nekih 6x
Ех сад, претера га мало. 6х је 3к евра (да узмем цене обичне конзоле, не про) што је сулудо, док је 6х у односу на про верзију чак 4800е. Лепо је човек рекао дупло, илити ~1600е са којим ћеш сигурно имати исте перфомансе, ако не и боље у односу на конзолу на истим или чак и бољим подешавањима. Чак и да си хиперболично рекао 6х, опет је реално много и да је мања цифра у питању, односно свака преко 2х, у најгорем случају 2.5х

Nazad
Vrh Dno