Šta je novo?

PlayStation 5 - opsta tema

rečeno je da neće biti naslova iz postojećih franšiza … sto ne znaci da neće izbaciti neki novi IP možda … Santa Monica i Naughty Dog spremaju nešto već nekoliko godina pa možda se pojave ove godine

rečeno je da neće biti naslova iz postojećih franšiza … sto ne znaci da neće izbaciti neki novi IP možda … Santa Monica i Naughty Dog spremaju nešto već nekoliko godina pa možda se pojave ove godine
Čak i da je to u pitanju nemaju razloga da ćute. Svaki hype znači. Da nešto kvalitetno stiže izbacili bi bar teaser. Ovako žive na staroj slavi.

"No New PlayStation Games From Major Existing Franchises This Year; The PS5 is entering the latter half of the console cycle,"

Mozda je do mene ali PS5 era kao da nikada nije ni zapocela, a vec pricaju o padu. Sve ove godine su se vozili na PS4 igrama. Znaci nema ulaganja u PS5 ekskluzive, nema ulaganja u PSN servis, nema ulaganja u VR igre, sada PS5 PRO nema nikakve logike. Ovo nije hibridna konzola. Ovo je PS4 PR+. Gotovo je nemoguce izguglati PS5 ekskluzive jer je 80% igara svake liste na drugim platformama.

Sad onaj krš od PSN igara koje daju zadnjih pola godine ima smisla.

Malo pre pročitah. Evo je i zvanična vest. Malo čudno pošto su tek prošle godine stabilizovali prodaju. Možda je ovo sam ign click bait.

Nije samo IGN, svi ostali portali su rekli isto. To dolazi direktno od Sonya.

Zanci tek od Aprila 2025te se moze nesto novo ocekivati. Ovo mi lici na ono sto je Konami uradio PES-u.

Inace druge konkurentne konzole imaju taj paradox; nema prodaje jer nema igara a nema igara jer se platforma ne prodaje. Ali da se to desi najpopularnijem brendu konzola, mora biti ozbiljan mismanagement.

Ovakvoj situaciji možemo dodati i stanje konkurencije. PlayStation je očigledno dominantan i nemaju potrebe da zapnu, već lagano idu tek koliko treba. Zato nije dobro da Xbox pukne kao što najavljuju jer tek onda Sony neće imati razloga da se puno trudi i još će da nas dere sa vecim cenama.

Nema ekskluziva ali ima gomila novih igara koje su i na PC, takvo je sad stanje, ekskluziva će biti sve manje, ne vredi kukati zbog toga. A i čemu ekskluzive, nek igra svako na čemu hoće. PS5 za pristojnu cenu nudi mogućnost da kvalitetno odigraš svaku novu igru što izađe i to je to.

Iz tog razloga meni PRO prica nije pila vodu na pocetku spekulisanja, jer cemu, nema igre koja ce da oznoji ovu verziju konzole, a kamoli onu sa duplo jacom grafikom kako se prica.
Ali dobro, videcemo.. Nadam se da ce nas iznenaditi nekom igrom i svojom zahtevnoscu.

Znači taman po izlasku PS5 Pro će izaći talas novih eskluziva. Da se pokaže kako se PS5 muči da održi 30 fps u jednom jedinom modu. Dok PS5 Pro daje stabilnih 60 u grafičkom modu, a 120 u performanse modu 😁

I taman prilika da ubace neki upscale AI čip, da krene talas 8k televizora u 2025.

Ima potrebe za PRO modelom. Igra li iko danas na 30 fps?
Meni je posle 120 fps na PC, sad i 60 nekako tranjavo.
Treba da omoguće 60 fps u 4K, uz rt. Ili 1440p u 120 fps, to bi bilo ekstra.

I onda ce da rade rimejkove opet, doda 3 zbuna, 2 bare i 4 drveta, i naplati 50e. Sto bi.uopste pravili nove igre kada mogu vec postojece da prodaju po 5 puta.

To što su u planu imali da izdaju 12 live service igara do 2025 je razlog zbog čega nemaju igre jer se npr Naughty Dog zamajavao sa nastavkom Factions multiplayer igre a to je propalo, Guerilla pravi Horizon multiplayer igru isto tako i sa ostalim studijima. Sad su taj broj smanjili na 6 live service igara,par njih je otkazano dok će ostale biti ponovo razmatrane da li da se nastavi sa radom.Na to dodaj stalno remasterizovanje Uncharted i TLOU igara,pravljenje director cuts verzija igara i dobiješ to da imaju ovako lošu situaciju sa svojim igrama.

@uskmarko Čim se to desi, dobićeš lepše igre koje će raditi na 30fps. Kao da sada ne mogu da naprave igru da radi na 120Hz, ali to neće biti oku lepo kao one napucane grafički.
Nećeš, zato što će igra za PS5 Pro morati da radi makar na nestabilnih ~30 fps na PS5.

@rAMA to nije problem, samo će da smanje internu rezoluciju na PS5 ili neki nivo detalja i gotovo. Sanjamo mnogo promene a istorija se ponavlja.

Ako se obistine price koje trenutno kruze, na PS5 ce doci XBOX ekskluzive pa ce Sony i tu dodatno da zaradi i nece morati dodatno da se trudi.

Ipak, slazem se da je ponasanje Sony-ja malo cudno i da su prilicno neaktivni. Dok na XBOX-u zeljno iscekujem nekoliko igara, na PS-ju je mrtvo more, skoro nista sto najavljuju me ne zanima previse.

Slazem se sa Ogamerom, verovatno su investirali previse u live service igre i na to izgubili silno vreme.

Plaća se cena jednakosti, ljudskih prava i prava manjina. Svaki studio mora da ima npr. lgbtq+ lezbejku i crnca, + na to trenutnu inflaciju i dobijemo šta dobijemo. 🥲

I ja mislim da je bacanje para što sam kupio, praktično ne koristim.

Ja se ne žalim, preskočio sam celu prethodnu Sony generaciju, tako da sam se fino izigrao, a imam PS5 tek nešto jače od pola godine 😀

Počeo sam da igram Cyberpunk 2077 sa PS4 diskom. Uradio nadogradnju za PS5, obrisao PS4 verziju. Međutim, pošto je PS4 disk u konzoli, stalno mi pravi ikonicu za PS4 verziju i čeka da ubacim data disk kako bi kompletirao instalaciju. I ovo ne može da se sredi. Glupost koja nervira.

Ako realno pogledam, apsolutno je bila greška što sam pre tri godine bacio pare i prešao sa PS4 na PS5....
Koje pare? Prodao si PS4 za 300-350e, dodao 200-250e. Odnosno taj upgrade te je koštao nekih 75e po godini.

U vreme kada jedna igra košta 70e, kada jedan džojstik košta toliko, kada godišnja pretplata košta koliko košta. To nije nikakva stavka. Sa PS5 Pro će upgrade biti i jeftiniji od toga.

U vreme kada Žaomi srednje klase košta 400-500e, a telefon menjaš na dve godine, kada ti za TV (koji pravi razliku) Oled treba 1500e.

Kada ti samo grafička kartica koja izlazi paralelno sa novom konzolom ili njenim upgrejdom košta više nego konzola, za isti nivo detalja. Stvarno ne znam šta su bačene pare.

Stvarno bih bio zadovoljan kada bi me i redovan upgrade na PC-u koštao dvestotinjak evra na svake 3-4 godine.

Možda bilo nekad, sad baš teško kad imaš da kupiš peticu gde hoćeš za 60k.

Vrh Dno