Šta je novo?

PlayStation 5 - opsta tema

Ima li slucajno neki sajt da ima kolekciju svih PS5 dostipnih igara, da pretragom mogu naci tehnicke karakteristike, konkretno frame rate?

Zareda par indie/platform igara, sjeo za vikend da igram i da odmorim od AAA, i SVAKA je bila 30 FPS. Ala Ashen, Long Dark, Crash, We Happy Few itd. Smorilo me guglanje jer vecinom pisu gluposti kako u ovom postu kaze, pa prije downloada, cisto da ima na jednom sajtu da se provjeri, da li je 30 ili 60 FPS.

image.png

Zaleto bi se da pokupujem tako par igara pa da igram lagano kada sma free, ali guglati za svaku je smor.

^ dok si na sankama pokazuje ti koje dugme da stiskas. Ne možeš pogrešiti
Kad te Freya napadne, na ekranu se pojavi dugme koje moraš da pritiskaš brzo da bi se odbranila. Mada, ako sa tim imaš problema, šta će tek biti kad stvarno krene igra..😀
Izgleda da sam corava, moram opet pokusati veceras/sutra pa javljam sta sam uradila ☺️ Inace smotala sam za sve ove novitete pa sam i FIFA23 igru igrala onako kako ja znam a drugi od mene umirali od smeha. Kaze muz kada bi pravi igraci igrali tako fudbal ne bi izdrzali vise od 15-20 min na terenu. Ja to teram samo jednim igracem sve dok ne dam gol a crveni mi je redovan bar jedan jer ne znam drugacije da ukradem loptu 🤣🤣🤣
Ljudi lik vas troluje još od prethodnog naloga koji mu je likvidiran.
Ako na mene mislis moram da te razocaram ja sam zensko. Pravo ime mi je navedeno na nalogu za razliku od tebe. Da se upoznamo ja sam Marija, i da nalog mi je blokiran jer me mrzelo da citam pravila a prethodno sam videla da je dosta njih navodilo na razne prodavce sa KP pa sam smatrala da mogu i ja da kazem nekome ako mu treba ta vrsta preporuke. No kako kazu ko se o mleko opece i u jogurt duva tako da sad po tom pitanju cutim ali pricam/pise o onome sto me zanima i sto mi treba npr. memoriska kartica, igrice... Nadam se dobrom druzenju sa svima jer sam nova i na razumevanju jer masu pojmova ne znam ali cu se potruditi da ih naucim ☺️

Poslednja izmena:
@Glenn baci na resetera forum, tu imas dosta dobar info

Ja prebacio PS5 pored PC monitora, sad kad su pustili konačno 1440p je uživancija na QHD monitorima :)
Jedino ne ispratih da li će na uštrb manje rezolucije u nekim igrama biti omogućeno u više fps da radi ?

@Glenn baci na resetera forum, tu imas dosta dobar info
Jel može tamo (ili negde drugde) da se sortiraju igre po žanru i mogućnost lokalnog split screen igranja?

Ja prebacio PS5 pored PC monitora, sad kad su pustili konačno 1440p je uživancija na QHD monitorima :)
Jedino ne ispratih da li će na uštrb manje rezolucije u nekim igrama biti omogućeno u više fps da radi ?
I dalje se renda u nativnoj rezoluciji a nakon toga konzola radi downscale na 1440p. Npr ako neka igra ima framerate dropove, a nativna je 4K, mozes ti nju igrati na 1080p, isti ce framerat biti.

Inace sam do neki dan igrao na monitoru i iskustvo je stvarno odlicno. Uzmem novi TV pa sam je vrati u dnevnu sobu ali je mozda opet prebacim pored PC-a.

Koja je onda poenta 1440p ako uvek radi downscale?
Da monitori te rezolucije dobiju nešto bolju sliku nativnim renderovanjem na 4k, pa downscalingom?

Pozdrav Svima,

Treba mi mali savet sta raditi dalje,
Uzeo sam PS5 pre par dana, igram ga korektno nista previse, nije se pregrejavao, nije nesto vise zujao da kazemo da je hardverski bio korektan,
Ali mali problem koji imam je kad igram God of War 2018 sto imam stutter, judder, kako ga nazvati kad se okrece kamera kao da je asset loading,
igram na 27gn850 monitoru u 2k. Isto tako u centru mape na mostu , imam judder od par sekundi gde igrica kao da sitno secka i kao da odbija kameru na drugu stranu izgleda kao da ima sitno seckanje, da li mi mozete pomoci o cemu je rec, da li je moj ps5 problem ili je do igrice, a na netu ne mogu da pronadjem da su drugi imali takvih slicnih problema pogotovo za 2018 God of War na koji se gleda kao perfektnu igricu prebacenu na ps5,

Unapred puno zahvalan

Mozda je kabal ili monitor. Nakaci ga na tv. Prebaci ga na perfomance mod, da klizi u 60fps. Probaj ukljuci VRR za ne podrzane igre.

Mozda je kabal ili monitor. Nakaci ga na tv. Prebaci ga na perfomance mod, da klizi u 60fps. Probaj ukljuci VRR za ne podrzane igre.
Nazalost imam samo monitor, jedina opcija je on, VRR se ne podrzava u 1440p tako da ne bih mogao ni to,
monitor je isto noviji mesec dana ga imam, ne znam kakve bi on mozda imao veze sa hardverskim problemima mozda

Si prebacio igru u podesavanjima sa 30 fpsa na 60 fpsa da radi? Ali i da igras na 30 fpsa ne bi trebalo toliko da bude uocljivo.

Igrica je na enhanced, svakako bih primetio da je 30fps jer sam prebacio i na 30fps, ona je fluidna vecinom vremena tj 60fps dok ne dodje do tih ucitavanja, ili tog camera panninga pri ulazenju na nove delove mape, naravno nije to stutter ne znam kakav, ovo je cisto provere radi da znam da trazim zamenu za novi ps5

Mislim da nema to veze sa PS5-com. Otkaci, odi do komsije, drugara, rodjaka, nakaci na tv, drugi monitor. Promeni HDMI. Tek na kraju razmisljaj o zameni konzole, a uz to testiraj jos igre, skini neke free ako nemas ps pretplatu itd. Ako ostale igre prave problem, i na drugim displejima, onda znas na cemu si.

Imam pretplatu, proverio sam pes, radi top, proverio sam nioh, radi top, al opet nisu to graficki zahtevne igrice pa ih nisam uzimao u obzir,
Igrao sam i tsushimu na quality modu koji svakako radi 60fps al ima i on asset loading kad idem fast travel, i soetim da se fps droppuje,
e sad dal je taj fps drop zato sto je quality mode koji kod drugih po netu radi 60fps ili je do mene, stvarno ne znam, naravno zato sam i hteo da vidim sve opcije kod drugih da li us imali slicne momente, jedino sto meni pada na pamet da li je mozda do produznog, mozda sto je povezan na LAN, a ne na wifi, pokusavam da pronadjem sve opcije

Kod drugih radi bez problema, tako da je definitivno neki problem.
Moguce i da se konzola previse greje, da ti je zapao felerican model, da ima neki problem sa internim SSD-om, ili da je hdmi kabl los, moze da bude nekoliko razloga.

Probaj da zamenis hdmi i da izduvas prasinu, ako nista ne pomaze nosi u servis

Kod drugih radi bez problema, tako da je definitivno neki problem.
Moguce i da se konzola previse greje, da ti je zapao felerican model, da ima neki problem sa internim SSD-om, ili da je hdmi kabl los, moze da bude nekoliko razloga.

Probaj da zamenis hdmi i da izduvas prasinu, ako nista ne pomaze nosi u servis
Nema prasine, 5 dana je u kuci, od prvog dana kad je uzet tad se igrao i god of war, imam garanciju u gamecentru zasigurno bi islo do njih odmah, al bih opet radije da resim problem pre nego da imam toliki cim
@Najdan da li si ubacivao mozda dodatni nvme drajv koji je sporiji nego sto bi trebalo?
Nista nista, najcistiji ps5 koji moze da se kupi, tek sto je otvoren iz kutije sto se kaze

Sad opet proveravam, najbolji primer u onom jezeru kod ogromnog mosta koji vodi u ostale svetove (u slucaju da ste igrali igru) kako plivan i prilazim ka nekom delu mape osetim judder dok se ne ucita i opet nastavi bez problema, kao da ucitava daleki deo mape kojoj prilazim i u tom momentu nastaje to, slicno kao u AC Odyssey kiji kad si pomerao kameru isto se desavalo kao da kamera preskace po necemu i cini da igrica ima stutter

Jako tesko se uoci i kad se gleda sa mrtra razdaljine a ja oertim pri kontrolisanju, jos je teze posto je naglo pomeranje kamere
Što telefon, barem na PS5 može lepo klip da snimi i okači na jutjub, pogledamo kao ljudi :D
Hahahahahhaa, msm da se na kameri to ne bi videlo, nervira me sto ne mogu da snimam frametime i fps jer naravno gui od monitora dozvoljava proveru fps samo kad je displayport aktivan na kompu onda i vidim pomeranje fps ovako ne

Ne bilo ti teško odnesi sony kod nekoga i probaj da budes siguran da nije do monitora.

svakako i ako dokaze da mu secka u gow i da je do ps5, tesko ce mu priznati reklamaciju... Ovo je bas nezgodno... Morace dosta dublje da udje u problem i da sam verovatno nadje sta je uzrok/problem pa tek onda da reklamira

Ne bilo ti teško odnesi sony kod nekoga i probaj da budes siguran da nije do monitora.
Na kraju ce to biti, ili bar na neki drugi tv u kuci, *** nije vrr al je valjda dovoljan za ps5 cisto da proverim, sa li noze mozda lan kabl da bude problematican da probam preko wifi-ja ili da probam drugi hdmi kabl
svakako i ako dokaze da mu secka u gow i da je do ps5, tesko ce mu priznati reklamaciju... Ovo je bas nezgodno... Morace dosta dublje da udje u problem i da sam verovatno nadje sta je uzrok/problem pa tek onda da reklamira
Izbaceno je iz mogucnosti produzni, probao sam direktno iz zida, ostalo je jrdino da vidim da ide preko wifija ako to ima ikakve veze ili na neki tv stariji i ako sve to padne u vodu, idem do njih da se svadjam tamo

Koji ce nam djavo PS5 Pro kad nemamo igre da oznojimo ni ovaj sto sada imamo.
PS4 Pro je morao da izadje jer su 4K tv-i poceli da budu u trendu, a PS4 je bio preslab za novije naslove.
Trenutno PS5 vec treca godina nema igru novije generacije, a sumnjam da ce u naredne dve da dobije ista.
Tako da te price o Pro verziji su mi smesne, Slim verzija ok, malo fensi izdanje, lepse, manje, skuplje...

Koja je onda poenta 1440p ako uvek radi downscale?
Da monitori te rezolucije dobiju nešto bolju sliku nativnim renderovanjem na 4k, pa downscalingom?

Nece ti monitor prikazati 4K sliku, rece da ne podrzava, dok 1080p izgleda jako mutno.

Koji ce nam djavo PS5 Pro kad nemamo igre da oznojimo ni ovaj sto sada imamo.
PS4 Pro je morao da izadje jer su 4K tv-i poceli da budu u trendu, a PS4 je bio preslab za novije naslove.
Trenutno PS5 vec treca godina nema igru novije generacije, a sumnjam da ce u naredne dve da dobije ista.
Tako da te price o Pro verziji su mi smesne, Slim verzija ok, malo fensi izdanje, lepse, manje, skuplje...

Jedino sto vidim je da potera igre u 60fps a da izgledaju onako kako izgledaju kada ih igras u Quality modu na 30fpsa.
Znaci da sadasnji Quality mod ne bude 30 nego 60fps.
Mada ne znam koliko to ima smisla uopste, ali verujem da bi bilo kupaca.

Inace se slazem za konstataciju o igrama, evo ja se malo cak i razmisljam da prodam PS5, presao sam sve PS4 ekskluzive, presao sam Returnal, novi Horizon Forbiden West i GOW Ragnarok, i prakticno sam se vratio na PC.
Sigurno necu igrati nove igre u 30fps kao sto je Plague Tale Requiem, to cu na PC-ju.

Ok, verovatno cu obrnuti 2-3 igre na PS5 u 2023 ako budu neke ekskluzive, ali mrsavo je to..

Poslednja izmena:
sto se mene tice, ne mora nista od igara 2 godine da izlazi, imam sta da igram naredne 3 godine :)

Nazad
Vrh Dno