Šta je novo?

PlayStation 4 in 3D

OK, ako nisam bio jasan.
Sada mogu da biram da li cu npr. Tekken 6, FF13 ili RE5 da igram na PS3 ili X360.
Ne posmatram iz ugla neobavestenog postrosaca, ali definitivno stvari dozivljavamo na drugi nacin.
Za tebe je napredak poboljsavanje hardware-a(jaka handheld konzola koja se moze koristiti i za gomilu drugih stvari, cell, ...) i guranje formata, dok je za mene napredak osmisljavanje potpuno novih stvari(dual screen handheld konzola sa touchscreenom, wiimote,..).
Ako posmatramo stvari iz tvog ugla Nvidia, Ati, Intel su veci inovatori od Sony-ja ...
Sony konzole su uvek imale inovativan software, to ne sporim, ali sam hardware ... sta ja znam, tu bih ipak stavio Nintendo na prvo mesto. Imam valjda i ja pravo na misljenje, iako se na konzolama igram tek od 1993 🙂.

Malo li je ps1 prvi cd, ps2 prvi dvd i ps3 prvi bd među konzolama 🙂? Nije to hardver radi hardvera (kao na pc), nego hardver radi softvera. Daleko od toga da su Nvidia i Ati inovatori... pa oni samo overklokuju grafičke već 15 godina. Razumem ja tebe, ali ni taj wiimote nije tolko zanimljiv da živiš sa njime svaki dan. Zanimljivo je da par voditelja na nekoj U. S. and A. televiziji odigraju nešto dok se kikoću, ali zapitaj se što se po internetu svakodnevno pravi lista igara koja ne zahteva mlataranje i nunčake? Možda zato što su ljudi shvatili koliko je bezveze mučiti se kvalitetnim imputom (pokretom rukama i telom), dok je kvalitet outputa na nivou Gamelotovih igara za Javu 😀

Za tebe je napredak poboljsavanje hardware-a(jaka handheld konzola koja se moze koristiti i za gomilu drugih stvari, cell, ...) i guranje formata, dok je za mene napredak osmisljavanje potpuno novih stvari(dual screen handheld konzola sa touchscreenom, wiimote,..).

To sve zavisi iz ugla korisnika, odnosno šta kome treba. Nekome su dobre igre od pre 20 godina, nekome ne. Svi mi imamo drugačiji prag zabave. Dakle, mene ne interesuje Mario Kart sa nekim smešnim čikicama i vozilima koja se voze poput kutije šibica, već realna simulacija realnih automobila (a da to bude igrivo tako da ne moram da budem Šumaher 🙂 ). U tom kontekstu, tip napretka koji nudi Sony je meni neuporedivo značajniji od napretka koji nudi Nintendo. Džaba meni motion kontrola kada ne detektuje nikakav iole sofisticiran pokret, džaba touchscreen - šta i kako da igram preko touchscreena? Nadam se da razumeš o čemu govorim 🙂 Ne zanimaju me featuri radi featura, treba mi nešto što je realno upotrebljivo u tipu igara koji igram, a to su dva potpuno različita sveta. Sve te igre koje su po žanrovima iste ili slične deklarativno jednostavno nemaju veze jedna sa drugom.

Ma nema potrebe da mi to pricas 🙂. Wii je zanimljiv za zezanje u drustvu i brzo dosadi, jer su igre dosadne i sam wiimote nije dovoljno precizan.
Ali sama ideja je odlicna i da nema toga, sta mislis u koliko bi se primeraka wii prodao?

Ma nema potrebe da mi to pricas 🙂. Wii je zanimljiv za zezanje u drustvu i brzo dosadi, jer su igre dosadne i sam wiimote nije dovoljno precizan.
Ali sama ideja je odlicna i da nema toga, sta mislis u koliko bi se primeraka wii prodao?

wii je gamecube koji se prodaje zbog novog kontrolera, ako se neko seca na prvom demu Wii-a (nesecam se tacno mislim da je bio E3) pustali su igre sa gamecube-a samo su mu prikacili Wiimote,

PS3 je na svet konzola dodao 7 jezgara i BD, sto daje mnogo vecu mogucnost developeri-ma igara da ostvare stvari koje do tada nisu bile moguce

a Xbox360 je prvi na svet konzola doveo novu generaciju igara, vece mogucnosti od dotada mogucih, ali ipak manje nego PS3

Svaka konzola je donela nesto novo na trziste ali po meni je Wii najmanje toga, al sta ces oce raja da mlatara daljinskim pa to...

Ok, videcemo da li ce biti mlataranja kada izadje PS4.
Tacno mi je zao sto Sony nije prvi izbacio nesto slicno. Garantavno ne bi moglo da se zivi od hvalospeva 🙂.

Ali shta mi imamo od toga shto je ideja odlichna kada je realizacija dno ? 🙂

Da je kontroler mnogo precizniji, da su igre ozbiljne kao na drugim konzolama, da je hardver blizi PS3/X360, to bi stvarno bila ultimativna konzola, ali Wii nema nishta od toga, Wii je samo zamena za Ne ljuti se choveche ili monopol, samo neozbiljna casual zabava.

Pa imamo to sto ce sve konzole u sledecoj generaciji imati unapredjenu verziju wiimote-a 🙂.

Pa je l reko neko nešto loše o wiimote? Ja ti pričam o wii igrama koje su tek malo bolje nego java i flash igre.

Velika vecina, ali ne sve. Ima i na wii dobrih igara.
A sem toga, nigde nista o igrama nisam pricao, vec o hardwarskim novotarijama.
Odvuce ja ovu temu u zesci offtopic ...

Ovi opet o čiji je veći i duži. :smash:

Jel ti mene zezash ili stvarno uporedjujesh igrice sa zekama i glavudzama, sa ozbiljnim igrama ? 🙂 Kakav sad Animal crossing koji je na tehnichkom nivou igre sa dobrog mobilnog telefona, ne na N64, nego na Wii 🙂

To shto je Kutaragi prichao je buducnost, i ne mora da znachi da ce uoshte zaziveti na PS3. Poenta je u tome da se ide i grabi ka toj buducnosti, ne da se vracamo 20 godina u nazad ili stojimo u mestu, i to je neshto shto Sony uvek ima i imace, za razliku od drugih, pa po cenu da ne zaradi tako dobro, ili da se nadje u zeznutoj finansijskoj situaciji, nije to prvi put.

Pa ako pričamo o 4D (proticanje vremena u igrama), Kutaragi nije rekao ništa novo. On je "predvideo" da će okolina u igrama u budućnosti menjati kako protiče vreme (ona rdja u WC je dobar primer). Ali to već odavno ima "ta igra sa zekama i glavudžama". Samo što ne rđa WC kotlić, već pada sneg.
Sigurno ima toga i u još nekim igrama (pogotovo u MMO igrama), ali sam naveo jedan lep primer, u koji se slučajno malko bolje razumem.

Ovi opet o čiji je veći i duži. :smash:

Pa ako pričamo o 4D (proticanje vremena u igrama), Kutaragi nije rekao ništa novo. On je "predvideo" da će okolina u igrama u budućnosti menjati kako protiče vreme (ona rdja u WC je dobar primer). Ali to već odavno ima "ta igra sa zekama i glavudžama". Samo što ne rđa WC kotlić, već pada sneg.
Sigurno ima toga i u još nekim igrama (pogotovo u MMO igrama), ali sam naveo jedan lep primer, u koji se slučajno malko bolje razumem.

Ja ne znam da li ti kapirash da to nije bitno da postoji u bilo kakvom obliku, vec u onom koji je upotrebljiv i znachi neshto. Shta me zabole ako brkovi Mariu otpadaju vremenom ako je sama igra za decu, kapirash ? Isto je i za wiimote. Da ga ima neka ozbiljna konzola, i da se wiimoteom igraju ozbiljne igre, bio bi sto puta upotrebljiviji, ovako moze da bude "laserska digitalna" tehnologija iz 2100. godine, a dzabe kada sa njom upravljash zeku.

Poslednja izmena:
Ja ne znam da li ti kapirash da to nije bitno da postoji u bilo kakvom obliku, vec u onom koji je upotrebljiv i znachi neshto. Shta me zabole ako brkovi Mariu otpadaju vremenom ako je sama igra za decu, kapirash ?

Možda tebi nije bitno, ali ni meni nije bitno da li je tebi bitno :d

Meni je bitno da ostali ljudi ne budu u zabludi, da misle da je Kutaragi "izmislio 4D za svoj PS".

Možda je baš Nintendo sa Animal Crossingom prvi uveo takvo nešto, možda nije. Nisam pretraživao tu temu. Nije ni to bitno :d.

Isto je i za wiimote. Da ga ima neka ozbiljna konzola, i da se wiimoteom igraju ozbiljne igre, bio bi sto puta upotrebljiviji, ovako moze da bude "laserska digitalna" tehnologija iz 2100. godine, a dzabe kada sa njom upravljash zeku.

Istoriju pišu pobednici. Kada ta tehnologija dođe na "ozbiljnu konzolu" zvaće se : Wii tehnologija u Playstationu.

Ali "ozbiljne konzole" i "ozbiljne igre" zahtevaju novu temu :smash:

Poslednja izmena:
Opet ovaj sa Animal crossingom 😀 Ako sam dobro razumeo po tebi je "4D" ako se lampa pomera levo-desno i ako igra proveri tvoj lokalni sat i po tome namesti da li je noc ili dan u igri? Ja sam mislio da si se salio sa tim 🙂 :trust:

Možda tebi nije bitno, ali ni meni nije bitno da li je tebi bitno :d

Meni je bitno da ostali ljudi ne budu u zabludi, da misle da je Kutaragi "izmislio 4D za svoj PS".

Ti i dalje ne razumesh i prichash trecu prichu :d Kutaragi nikom nije napravio shtetu u tome shto je govorio o 4D, ali Wii jeste napravio shtetu industriji napravivshi milione na retardiranoj konzoli, kapirash sad ? 🙂

Možda je baš Nintendo sa Animal Crossingom prvi uveo takvo nešto, možda nije.

I ponovo se igre za decu od pre 20 godina pominju kao neki inovatori ? Koliko ti imash godina, bash me interesuje ?

Istoriju pišu pobednici. Kada ta tehnologija dođe na "ozbiljnu konzolu" zvaće se : Wii tehnologija u Playstationu.

Ne, kada neshto slichno bude na Playstationu, to ce recimo biti iskorishceno kako treba, nece postojati tek da postoji.

Poslednja izmena:
Ti i dalje ne razumesh i prichash trecu prichu :d Kutaragi nikom nije napravio shtetu u tome shto je govorio o 4D, ali Wii jeste napravio shtetu industriji napravivshi milione na retardiranoj konzoli, kapirash sad ? 🙂

A ti skrećeš sa treće na četvrtu. Šteta industriji? To bih voleo negde da pročitam, a da nije iz kucano iz tvojih prstiju. To može da piše neko ogorčen, kome smeta uspeh Nintenda, neko kome propada biznis zbog "konkurencije koju ne priznajemo", itd.

I ponovo se igre za decu od pre 20 godina pominju kao neki inovatori ? Koliko ti imash godina, bash me interesuje ?

inovator - značenje

za one koje mrzi da kliknu : inovator - onaj koji unosi nešto novo po prvi put.
Ako je to sa igrama za decu, ipak je novo.
Ne mož' sad da mi dođe neki CEO SCE-a i kaže :" Vidite ovaj nineaxis kontroler, ima motion sensing, to samo mi možemo da vam ponudimo, ovo niste videli nikada " , ako sam ja to već video. "
Možda može tebi da upakuje zajedno sa nekom ozbiljnom konzolom uz ozbiljnu igru i sve to u crnoj piano boji, pa da se upišaš od sreće što je "Inovator u gejmingu" uveo nešto novo u kontrolere, ali meni ne.
"Sry gariša iz Sony-ja, ali sam ja to već video, nisi inovator."

Opet ovaj sa Animal crossingom 😀 Ako sam dobro razumeo po tebi je "4D" ako se lampa pomera levo-desno i ako igra proveri tvoj lokalni sat i po tome namesti da li je noc ili dan u igri? Ja sam mislio da si se salio sa tim 🙂 :trust:

Nego je ? Prosvetli me. Reci mi šta je Kutaragi mislio pod tim ?

Poslednja izmena:
ali Wii jeste napravio shtetu industriji napravivshi milione na retardiranoj konzoli
Prvo nemam Wii niti planiram da ga nabavljam,PC i PS3 su mi dosta.😀Ne mogu da verujem kakve ti izjave pises.Pa covece nece svi da voze GT5P i igraju Kill Zone 2.Jednostavno mnogi zele 15-20 min instant zabave.🙂

To sam i ja pokusavao da objasnim, ali ne vredi.

Ne mogu da verujem kakve ti izjave pises.Pa covece nece svi da voze GT5P i igraju Kill Zone 2.Jednostavno mnogi zele 15-20 min instant zabave.🙂
A ti koji zele instant zabavu su nizi sloj gejmera ... zar to nisi znao 🙂 ?

Nego je ? Prosvetli me. Reci mi šta je Kutaragi mislio pod tim ?

Ali sigurno nije to o cemu ti pricas :S: Recimo u Unchartedu postoji nesto sto bi se moglo svrstati u to, kad izadjes iz vode sav si mokar i postepeno se susis, ne toliko postepeno i fensi kao ona rdja u WC-u ali otprilike na takve stvari se misli kad se prica o tom 4D.. U KZ2 takodje kazu da ti se ruke oznoje posle duzeg trcanja pa se polako sushe.. tako neke stvari, dakle real-time postepene promene teksture..

Prvo nemam Wii niti planiram da ga nabavljam,PC i PS3 su mi dosta.😀Ne mogu da verujem kakve ti izjave pises.Pa covece nece svi da voze GT5P i igraju Kill Zone 2.Jednostavno mnogi zele 15-20 min instant zabave.🙂

Da, i sve su to ljudi koji su prvi put videli igre, sve im je dobro i totalno su nezahtevni, oni koji ne razlikuju Wii od igranja tablica. Da li mislish da je za "tebe" dobro da ta populacija kontrolishe igrachku industriju i neposredno utiche na druge konzole, pa da za 5 godina sve igre budu sa zekama i medama ?

Da, i sve su to ljudi koji su prvi put videli igre, sve im je dobro i totalno su nezahtevni, oni koji ne razlikuju Wii od igranja tablica. Da li mislish da je za "tebe" dobro da ta populacija kontrolishe igrachku industriju i neposredno utiche na druge konzole, pa da za 5 godina sve igre budu sa zekama i medama ?
Naravno da nece,uvek ce postojati hardcore igraci u to budi siguran.

Ali sigurno nije to o cemu ti pricas Recimo u Unchartedu postoji nesto sto bi se moglo svrstati u to, kad izadjes iz vode sav si mokar i postepeno se susis, ne toliko postepeno i fensi kao ona rdja u WC-u ali otprilike na takve stvari se misli kad se prica o tom 4D.. U KZ2 takodje kazu da ti se ruke oznoje posle duzeg trcanja pa se polako sushe.. tako neke stvari, dakle real-time postepene promene teksture..

Evo jedan primer, koji si video million puta u RTS-ovima, valjda.

Počinje da pada sneg, polako prekriva tablu (1.primer promene teksture), tvoje jedinice prelaze preko proplanka koji je zavejan, i ostavljaju tragove. Posle nekog vremena tvoji tragovi nestaju jer ga prekriva novi sneg (2.primer).

Tekstura je i "tvoja odeća" i "moj proplanak". Oba se dešavaju u real time, obe su teksture.

Kažu da kada trčiš u FPS-ovima, budeš zadihan i ne možeš smireno da ciljaš, treba vremena da bi ti se smirio puls. Tako kažu, nisam igrao davno neki. Eto sad dodaju znoj.

Sledeće će biti da igraš neki lov, trčiš, oznojiš se, počneš da se osećaš i počne lovina da te izbegava.

Poslednja izmena:
Opet se ili zezas ili ne znam sta 🙂 Kako je ista stvar, tvoj primer su 3 teksture, dakle po ON/OFF rezimu. Prva - suva, druga - sneg, treca - novi sneg eventualno druga nijansa bele.. Ja pricam o real-time promeni daj uozbilji se 🙂 Dakle izadjes iz vode sav si nakvasen, i u roku od 5 sekundi se promeni intenzitet te vlage u nekih 20-ak koraka... kapiras. Davno sam igrao Uncharted, ne mogu bas da se setim koliko je to detaljno bilo ali je jako dobro izgledalo, jel sad jasnije na sta mislim?

Opet se ili zezas ili ne znam sta 🙂 Kako je ista stvar, tvoj primer su 3 teksture, dakle po ON/OFF rezimu.
E, pa ne pričamo o igrama gde imaju velike glave! 😉

Prva - suva, druga - sneg, treca - novi sneg eventualno druga nijansa bele.. Ja pricam o real-time promeni daj uozbilji se 🙂 Dakle izadjes iz vode sav si nakvasen, i u roku od 5 sekundi se promeni intenzitet te vlage u nekih 20-ak koraka... kapiras. Davno sam igrao Uncharted, ne mogu bas da se setim koliko je to detaljno bilo ali je jako dobro izgledalo, jel sad jasnije na sta mislim?

Znači čim ugledaš pahulje na ekranu odmah bude sve belo? Nije postepeno? Siguran? 100%? Možda je u Unchartedu samo detaljnije? A?:sceptic:

Daj uozbilji se i ti 🙂

Poslednja izmena:
Ne mož' sad da mi dođe neki CEO SCE-a i kaže :" Vidite ovaj nineaxis kontroler, ima motion sensing, to samo mi možemo da vam ponudimo, ovo niste videli nikada " , ako sam ja to već video. "
Možda može tebi da upakuje zajedno sa nekom ozbiljnom konzolom uz ozbiljnu igru i sve to u crnoj piano boji, pa da se upišaš od sreće što je "Inovator u gejmingu" uveo nešto novo u kontrolere, ali meni ne.
"Sry gariša iz Sony-ja, ali sam ja to već video, nisi inovator."
E tu je razlika. Tebi je dobra inovacija da bi neko mogao da kaže da to i to ima, a onda igraš Super Marija. Meni inovacija treba radi nečeg korisnog. Meni ne treba "inovacija" motion sensinga koji na isti način detektuje pokret kada zamahnem kontrolerom da udarim bekend iz sve snage i kada samo malo mrdnem zglob pa cimnem kontroler u tom pravcu, ili koji ne razaznaje pokret ruke odozgo i sa strane, već sve interpretira onako kako on zamisli kako treba, odnosno udarac sa strane. I sve to vrlo neprecizno.

Meni treba precizna kontrola i detekcija složenih pokreta, ili mi ne treba uopšte. Treba da se implementira ovo, ili da se ništa ne implementira, jer samo nagoni na kreiranje igara gde fizika i ponašanje nemaju veze sa nekom logikom. I jeste tužno što će se, kada se - daj Bože - ovo bude implementiralo i kada se budu pojavile igre sa složenom detekcijom pokreta, horde hejtera prok*njavati kako je to sve već viđeno na Wiiju i sličnim uređajima...

A ti koji zele instant zabavu su nizi sloj gejmera ... zar to nisi znao ?
Naravno da su casual gameri niža vrsta igrača. Problem je što ih je mnogo. Ipak, vremenom, oni koji se igraju više počnu i da kupuju više, pa onda ukus diktiraju oni, a ne masa svih koji razgrabe konzolu u prve 2 godine. Nije džabe prodaja igara po jednoj Wii konzoli mizerna. Srećom, ima igrača koji kupuju one igre koje vrede najviše...Mislim, to jeste tako i realnost je, ma koliko se opirali tome. Može da prođe neka casual igra, kao što Simsi dominiraju prodajom na PC tržištu zadnjih 5 godina uz WoW. Pa opet, nisam primetio da se mnogo PC igrača hvali Simsima - i ne trebamo da se hvalimo time.

Poslednja izmena:
E tu je razlika. Tebi je dobra inovacija da bi neko mogao da kaže da to i to ima, a onda igraš Super Marija. Meni inovacija treba radi nečeg korisnog. Meni ne treba "inovacija" motion sensinga koji na isti način detektuje pokret kada zamahnem kontrolerom da udarim bekend iz sve snage i kada samo malo mrdnem zglob pa cimnem kontroler u tom pravcu, ili koji ne razaznaje pokret ruke odozgo i sa strane, već sve interpretira onako kako on zamisli kako treba, odnosno udarac sa strane. I sve to vrlo neprecizno.

Meni treba precizna kontrola i detekcija složenih pokreta, ili mi ne treba uopšte. Treba da se implementira ovo, ili da se ništa ne implementira, jer samo nagoni na kreiranje igara gde fizika i ponašanje nemaju veze sa nekom logikom. I jeste tužno što će se, kada se - daj Bože - ovo bude implementiralo i kada se budu pojavile igre sa složenom detekcijom pokreta, horde hejtera prok*njavati kako je to sve već viđeno na Wiiju i sličnim uređajima...
.

Kao što se , kad se pojavio telefon, odmah bio prenosan, bežičan i snimao video.

Ne znam koliko si mator i kako ti je porodica stajala materijalno, ali gari, jesi imao ti crno beli TV?
Ako si imao da te obavestim, da boje nisu delovale realno 😀 , i da je trebalo vremena da se usavrši? Ili si tada govorio : Meni trebaju verodostojne boje ili mi ne treba TV uopšte.

Koliko lupanja ima ovde 🙂

Pa opet, nisam primetio da se mnogo PC igrača hvali Simsima - i ne trebamo da se hvalimo time.

Možda je tvoj i njihov reon interesovanja drugačiji pa se ne srećete/družite?
Ne navraćaš u rođendaonice? 🙂

Poslednja izmena:
Ipak, vremenom, oni koji se igraju više počnu i da kupuju više, pa onda ukus diktiraju oni, a ne masa svih koji razgrabe konzolu u prve 2 godine. Nije džabe prodaja igara po jednoj Wii konzoli mizerna. Srećom, ima igrača koji kupuju one igre koje vrede najviše...Mislim, to jeste tako i realnost je, ma koliko se opirali tome. Može da prođe neka casual igra, kao što Simsi dominiraju prodajom na PC tržištu zadnjih 5 godina uz WoW. Pa opet, nisam primetio da se mnogo PC igrača hvali Simsima - i ne trebamo da se hvalimo time.

Ok, a zasto se onda igre za x360 prodaju u vecem tirazu od PS3 igara?
Nije bas toliko vise konzola MS prodao, na x360 postoji piraterija, a i Driver nas stalno ubedjuje kako cifra nije realna jer su mnogi kupili vise od jedne konzole.
Da li to znaci da su vlasnici PS3 razmazeni?

aj pliz vratite se na temu jer ovo je lock u najavi.. .. .. a i ne mogu ovakve diskusije mamuran da citam 🙂

Nazad
Vrh Dno