Šta je novo?

Platne kartice za Online internet placanje (FAQ u prvom postu)

Pitam jer kada pokusam da prodam evre, izbacuje mi gresku "transakcija je nemoguca izmedju partija errXYZ". To je na Intesa Mobi, dok na netu preko menjacnice ne mogu ni da izaberem devizni racun da menjam novac.

Kratko pitanje:

Intesa Visa Internet i Visa Electron imaju nezavisne devizne račune?

Imam Visa Internet, a hteo bih da uzmem i Visa Electron.

Pitam jer kada pokusam da prodam evre, izbacuje mi gresku "transakcija je nemoguca izmedju partija errXYZ". To je na Intesa Mobi, dok na netu preko menjacnice ne mogu ni da izaberem devizni racun da menjam novac.

Ne mozes direktno sa njenog racuna, nego prebaci na obican devizni, pa sa njega prodaj.

ljudi može li neko da mi pomogne. treba da podignem novac sa stp-a, verifikovana mi je visa electron kartica i bankovni račun ali nikada do sada nisam povlačila novac sa stp-a. čujem priče da debitne kartice ne mogu više tako da se koriste sa platnim procesorima a da ako povučem na bankovni račun mogu da me smaraju odakle taj novac itd u banci i da me ne isplate, da li je to realno? s obzirom da ja dajem swift itd bilo kome ko uplaćuje na moj devizni račun jer drugačije nije moguće. šta je najpametnije da uradim? suma nije baš mala da isprobavam

SolidTrustPay? Poslednji put sam povlacio pocetkom 2014. godine. Direktno na intezinu visa internet karticu. Podizao posle novac u banci, niko nista ne pita. Vise sam problema imao sa STP-om, nisu bas pouzdani, zato sam odavno prekinuo da koristim njihove usluge.

Zasto ne mogu debitne vise da se koriste?

Ljudi, malo mi je hitno. Sestra putuje na duze u inostranstvo, pa joj treba neka platna kartica...
Dakle treba joj mogucnost da ovde uplati na karticu € sa kojima moze tamo da placa i podize sa bankomata. Zatim i mogucnost da dok je tamo prebaci sredstva sa dinarskog racuna na taj devizni sa koga moze da placa...

SolidTrustPay? Poslednji put sam povlacio pocetkom 2014. godine. Direktno na intezinu visa internet karticu. Podizao posle novac u banci, niko nista ne pita. Vise sam problema imao sa STP-om, nisu bas pouzdani, zato sam odavno prekinuo da koristim njihove usluge.

a znam ali šta da radim to je bila jedina solucija, stp. izgleda da ne daju više na debitne kartice povlačenje samo na kreitne zato i neću na karticu da povlačim nego baš na račun pa me interesuje da li pravi banka problem po tom pitanju ili ne. suma je oko 900$ pa mi se ne igra s tim puno

Ljudi, malo mi je hitno. Sestra putuje na duze u inostranstvo, pa joj treba neka platna kartica...
Dakle treba joj mogucnost da ovde uplati na karticu € sa kojima moze tamo da placa i podize sa bankomata. Zatim i mogucnost da dok je tamo prebaci sredstva sa dinarskog racuna na taj devizni sa koga moze da placa...
Требају јој текући динарски(са картицом),текући девизни(са картицом,може и без),електронско банкарство.Трошкови за дизање с банкомата,конверзију валута,мјењачницу су различити,од банке до банке.Имаш Интезу,АИК,Комерцијалну,Рајфајзен...па види,истражи.Можда иде у земљу у којој је бесплатно дизање с банкомата(нпр. Уникредит,Интеза...)па води рачуна о томе.Укратко.

Poslednja izmena:
Raiffeisen, Erste, Sberbank i Piraeus izbegavati za koriscenje u inostranstvu jer imaju troskove za ino-placanja!
Mislim da je najzgodnija opcija Telenor banka, najzgodniji je e/m-Banking i odlican je kurs u oba smera. Jedino AIK ima bolji kurs cesto za kupovinu evra, kliko sam primetio.
Druga alternativa je Intesa, ali kod TB se Starter paket ne placa i super je za koriscenje u inostranstvu, dok se kod Intese placaju svi dinarski tekuci racuni, a kurs je losiji od Telenora.

Jane, probaj manju sumu na Electron, pa i da ne uspe, malo ces se iscimati mozda dok je vrate na STP racun - nece sigurno nestati.
Ne pravi banka nikakav problem, na njima je samo da pokupe izjavu odakle je novac i da potvrde koliko-toliko da nije rec o pranju novca. A da li ti govoris istinu sa poreske strane - njih zabole, pardon my French ;)

Jane, probaj manju sumu na Electron, pa i da ne uspe, malo ces se iscimati mozda dok je vrate na STP racun - nece sigurno nestati.
Ne pravi banka nikakav problem, na njima je samo da pokupe izjavu odakle je novac i da potvrde koliko-toliko da nije rec o pranju novca. A da li ti govoris istinu sa poreske strane - njih zabole, pardon my French ;)

haha razumem te i htela sam tako ali navodno je sada problem do solida a ne banke što se tiče povlačenja na debitnu karticu. automatski ouzmu to što povučeš i lupe kaznu do 50$. e sad da li da vučem na banku ili ne je glavno pitanje. to nije problem kod solida ali samo da ne bude do banke, tj. nemam šta da lažem taj novac se meni uplaćuje jer sam ga zaradila ali kako oni to prihvataju ja ne znam

Oni prihvataju sta god napises na izjavi, nije na njima da proveravaju poreski tretman. Na njima je jedino da provere da ne pises "pomoc rodbine" a ono od firme neke, ili da nije od firme koja je na nekoj crnoj listi.

Da ti prave problem, u smislu "ne damo novac", ne smeju da urade bez sudskog naloga ;) sem kad je pranje novca u pitanju.

Imam internet Intesinu karticu, zanima me da li neko drugo moze da uplati novac na taj devizni racun vezan za Internet karticu? Nemam vremena da citam sve, hitno mi treba informacija. Hvala unapred!

Samo ako ima ovlascenje za taj devizni.

@alfa @tarantula

Hvala obojici! Ima vec tekuci u intezi, tako da ce verovatno kod njih sve da zavrsi

Intesina visa electron, nema provizije za placanje u inostranstvu, al ima prilikom dizanje kesa sa bankomata, mislim da je 2% tj min 150din.
Sto se tice uplate tarantula888 je lepo napisao, ima i druga opcija bez otvaranja tekuceg racuna (otvaranje i odrzavanje deviznog je besplatno), da sestra ovlasi nekog al taj mora licno u banci da uplacuje devize.

Treba mi visa kartica za povlacenje novca sa pp.
Ako uzmem intesa internet karticu da li postoje neki troskovi odrzavanja ?
Ona je vezana za devizni racun koji je besplatan. Da li se tada otvara i dinarski, ili ja to mogu da odbijem ?
Ne zelim da placam odrzavanje racuna.
Pitao sam u erste, kazu da ne moze. Kod njih uz visa karticu obavezno pored deviznog ide i dinarski tekuci.

@alfa @tarantula

Hvala obojici! Ima vec tekuci u intezi, tako da ce verovatno kod njih sve da zavrsi
Са Визом инспајер је бесплатно дизање с Интезиних банкомата у иностранству али имаш трошкове за конверзију(продајни курс банке за ефективу или по Хит курсу ако има Хит рачун) па види шта ти је исплативије и ком картицом,дизати,плаћати итд.

@electro
Све је за :)Џ,нема динарског рачуна само девизни.

Intesina visa electron, nema provizije za placanje u inostranstvu, al ima prilikom dizanje kesa sa bankomata, mislim da je 2% tj min 150din.
Само да додам да је ово за Срб. а дизање у иностранству је 2%,мин. 3 евра.

drugari mala pomoc
juce sam podigao intesinu internet karticu(u 8:30h) uplatio lovu.hocu da obavim prvu kupovinu na aiju,ali ne prolazi kartica.
da proverim jel negde gresim> 1.klik na card type-Visa 2.Security code -to je onaj trocifreni br na prednjoj strani kartice ispod koga pise validation code?
3.ime i prezime pisem sa nasim slovima?(probano sa i bez nasih kvacica)
4.na papiricu ima i neki lib broj.za sta sluzi i gde je njega potrebno imati?

ili mozda treba da zovem da se odblokira kartica ili sta vec.(u banci sam pitao i rekli da sutradan normalno mogu da kupujem)
hvala drugari unapred

ok hvala.da kucam nasa slova ili...ako opet ne prodje kupovina da mi ne blokiraju karticu

Kucas latinicna. Meni je na svim karticama ispisano sa "tj" (c, mrzi me da menjam u SR tastaturu..), ali svugde kucam obicno "c". (Jova Jovic, bukvalno tako)

LIB je da imas pristup e-Bankingu, za pravljenje korisnickog imena. Iskoristi ga, napravi user/pass za e-Banking, pa ces moci na njemu da vidis koliko imas na kartici, i da li je aktivna vec, bez da probas kupovine.

Са Визом инспајер је бесплатно дизање с Интезиних банкомата у иностранству али имаш трошкове за конверзију(продајни курс банке за ефективу или по Хит курсу ако има Хит рачун) па види шта ти је исплативије и ком картицом,дизати,плаћати итд.

Iz licnog iskustva mogu da kazem da se ovo isplati samo za podizanje EUR u inostranstvu sto vecina nas i radi.
Ali ako se kojim slucajem zadesite u BiH i vidite poznati Intesin logo na banci pa pomislite kako cete podici bosanske marke bez provizije uz konverziju eur u bam po normalnom kursu e tu ste se grdno prevarili kao ja. Nece vam biti naplacena provizija ali ce kurs biti neki levi, nesto sacuvaj boze oko 1,92 bam za 1 eur
E posto sam ja malo tvrdoglav i ne volim da me neko hebe za rodjene pare i kad znam da sve karticarske organizacije racunaju 1 eur = 1.955 Bam pa onda provizija ako postoji, posle par mejlova Intesi, NBS-u, Intesi BiH, Visa.com doslo je do razjasnjenja : Intesa racuna da sam ja eure promenio u dolare pa dolare u bosanske marke i onda se dodje do ovog kursa koji koristi samo inteza i samo za ovu karticu V.I. ako podizete kesh. Kod placanja racunaju regularno 1.955. Neko ce reci da nije neka razlika, ja sam podigao malo vecu kolicinu i 10tak eur im necu tako lako dati.
A kakvi nesposobnjakovici rade u Intezi u Srbiji to je posebna prica. Sluzba za zastitu korisnika NBS me je prijatno iznenadila, trazili su tri puta objasnjenje od banke jer su uvek odgovarali bez dokaza, kao njima Visa kaze koliko da racunaju za taj i taj dan a meni je Visa odgovorila da je merodavan kurs sa sajta visa.com ali da banka uvek ima pravo da racuna na nacin kako njoj odgovara. Na kraju su tek u trecem pismu priznali da se u konverziji koristi i kurs dolara iako moja kartica nema nikakve veze sa dolarima, vezana je za dinarski i eur racun a podizao sam bosanske marke. Rekose da koriste kurs dolara jer je visa americka firma a ne sto dolar ima najvecu razliku izmedju kupovnog i prodajnog kursa. Naravno u ugovoru ili u opstim uslovima poslovanja nigde ne pise da ce dolar biti posrednik u konverziji.

Jedino ako za Visa Inspire samo to vazi (i to nije jedina glupost sa tom karticom, pisao sam u zasebnoj temi zasto da se ta kartica izbegava).

Jesu tebi skidali dinare ili evre sa Visa Inspire? Da li si imao evre u dovoljnoj kolicini da podignes?

Poslednja izmena:
Vrh Dno