Šta je novo?

Platne kartice za Online internet placanje (FAQ u prvom postu)

Da li je nisko ili nije može da se diskutuje, ali to je uslovno rečeno "standardan sistem" za prodaju nečega na mala vrata. Ne kaže se tek tako "Always read the small prints".

LC, prokomentarisacu sta si rekao, samo sa namerom da dam precizne informacije i savete, ne branim Intesu nista posebno, niti napadam tebe, da se razumemo :)

Prihvati ili probaj drugde, videces da je Intesa i dalje najbolja. Uz to nije 6%. Ja sam lepo rekao u svakoj temi da treba imati +5% +10EUR. To sto kod Intese prodje i manje cesto je drugo. Negde MORA stvarno +5%+20EUR (ne salim se, ima mesta gde 20EUR mora stajati na racunu uvek, kao rezervisana sredstva tokom zivota tog racuna).

Za koju karticu? Na MasterCard ja primetim da za dan-dva se proknjizi skoro uvek. Dok evo za Visa Electron (za fizicka lica) 6 dana jos stoje, sto je vec cudno.

Ne kapiram te? Da li je ovo isto sto si mislio gore (zasto zastita od kursne razlike u EUR) ili ti oni ne vrate ceo iznos za placanje u evrima?

Dodji u Beograd, nadju se filijale gde se ne ceka preko 10 minuta nikada :)

Mada, sem Raiffeisena ja ne znam da ima banke gde nema suludih guzvi :(

Znam da nije uvek 6%, to je za manje sume (recimo do 50-ak € je uvek bilo oko 6%) a za vece sume je padalo skoro na 5% ali posto mi je 90% placanja do 50-ak € meni je 6% najcesca provizija!

DA, bas na to mislim da je nepotrebna zastita od kursnih fluktuacija ako ja nesto platim preko PP-a u € sa kartice na kojoj mi stoje €, nek je lepo krste kao proviziju, a da se za $ i ostale valute zove zastita od fluktuacija, ionako nikad ne vrate koliko su uzeli ni kad ima konverzije, uvek manje!!

Visa Internet kartica je inace u pitanju, i lepo bi bilo da moze to tako da kupujem preko kartice i ne moram da platim tu kursnu zastitu cak i kad mi je valuta kupovine drugacija od €, ali problem je sto sam ja jedva cekao PP slucajuci horor price o prevarama preko neta preko grane (nismo mi najgori uopste) i karticom placam samo na Aliju.

BG mi je 130km daleko i ne isplati mi se, a znam da se Intesi ne isplati da za grad sa nesto ispod 50 000 stanovnika pravi jos 1 filijalu, ali nije OK da im stoji 50 ljudi u 25kvm ispred saltera (u Г je, tj u П gledano da od vrata udesno ide) a njima radi 2 do ponekad 3 saltera dok jos par radnika sedi za svojim salterima i kulira, jos i zagovara ove sto rade da ih jos uspori (kao da nam je malo ovih sto dolaze po platne kartice, WU uplate i slicno sto traje po 20-25 minuta po osobi)...

Znam da nije uvek 6%, to je za manje sume (recimo do 50-ak € je uvek bilo oko 6%) a za vece sume je padalo skoro na 5% ali posto mi je 90% placanja do 50-ak € meni je 6% najcesca provizija!
A meni uzmu po nekoliko evra vise od toga, tako da na ispod 20e ispadne +200% ponekad. (1.41EUR po srednjem, rezervisano 6EUR - go figure!)

DA, bas na to mislim da je nepotrebna zastita od kursnih fluktuacija ako ja nesto platim preko PP-a u € sa kartice na kojoj mi stoje €, nek je lepo krste kao proviziju, a da se za $ i ostale valute zove zastita od fluktuacija, ionako nikad ne vrate koliko su uzeli ni kad ima konverzije, uvek manje!!
Ne znam, ali ovo rade sve banke, sem unutar maticne zemlje. Kao onaj primer sa nemackom karticom (u EUR znaci), placanje u Austriji (u EUR isto), ima rezervacije. Ko ima dinarske kartice, primetice da nema nikakve dodatne rezervacije za dinare.

Visa Internet kartica je inace u pitanju, i lepo bi bilo da moze to tako da kupujem preko kartice i ne moram da platim tu kursnu zastitu cak i kad mi je valuta kupovine drugacija od €, ali problem je sto sam ja jedva cekao PP slucajuci horor price o prevarama preko neta preko grane (nismo mi najgori uopste) i karticom placam samo na Aliju.
Haha, ja bas na Aliju bi primarno koristio PayPal:)
Ti ne placas kursnu razliku za EUR - samo ne mozes koristiti te evre tih nekoliko dana. Ima razlike.
Mene to licno ne pogadja, ali shvatam kako nekome smeta (iako je u pitanju drzanje nekih 5EUR na racunu preko u vecini slucajeva dovoljno)

BG mi je 130km dalekoi ne isplati mi se
To sam se salio :)

Onda kod tebe nesto ne pase kako treba, meni su najvise rezervisali 6,1%...

Ako je i kod drugih tako onda je to vec "udruzeni zlocinacki poduhvat"! :d Sljam se dogovorio i to nek bude i OK tako ako je vec pravilo, ali ne kapiram kako neko moze da mi rezervise 4€ za placanje u € i da mi posle 9 dana vrati 2,3€, necu propasti za manje od 2€ sto mi cornuli ali sto sebi sto drustvu (vise njima) bar 1 nedeljno nesto narucim, i na duzi period skupi se!!!
A ne kapiram gde bi inace mogli nestati ti sitni iznosi ako se vec kao opste pravilo i € kad se placa u € rezervisu a ocigledno za druge neke svrhe, sta moze da pojede 40% nekog iznosa za 9 dana!?

Zar moze uopste da se placa na Aliju drugacije sem karticom, tek nekoliko kupovina imam tamo ali radnje/prodavci koji su mi prodavali su trazili Visa ili Wire transfer ili WU, ne pamtim da sam vidjao PP, mozda to tek poneka prodavnica ima!?

Kapiram da si se salio i vise sam to shvatio kao poziv da vidim kako se kod vas u prestonici postuje klijent, nego da bukvalno dolazim tamo da vrsim placanja, nadam se da ce se rascistiti malo da bude bar kao letos/jesenas kad nisam ni ja cekao vise od 5-15 minuta!

CHF je za jedan dan 20% pao pre koju godinu. U skorijih godinu dana nisam video da je ista sem rublje toliko palo u kratkom roku. A rublja je pala recimo na pola vrednosti za koji dan.
Evro i australijski dolar sa pali po 10% cesto, mada ne secam da je to bilo zadnjih godinu dana. A dinar je pao 5% za nekoliko dana:)
To je samo ono sto se secam u sred noci of the top of my head:) a sigurno ima jos primera.

A u Intesi ne vidim neko posebno postovanje klijenata, osim za one sa Magnifica statusom, jer imamo licnog bankara koji svu papirologiju spremi pre nego sto dodje klijent, i ti samo potpises.
Nazalost to znaci sami ljudima koji mogu lako skoknuti do maticne filijale, tj.najblize filijale gde ima licnih bankara, posto samo velike filijale to imaju.

CHF je za jedan dan 20% pao pre koju godinu. U skorijih godinu dana nisam video da je ista sem rublje toliko palo u kratkom roku. A rublja je pala recimo na pola vrednosti za koji dan.
Evro i australijski dolar sa pali po 10% cesto, mada ne secam da je to bilo zadnjih godinu dana. A dinar je pao 5% za nekoliko dana:)
To je samo ono sto se secam u sred noci of the top of my head:) a sigurno ima jos primera.
Pao je odlukom centralne banke, i nakon toga je ostao 25-30% jači nego pre krize u odnosu na dolar i euro.

Jel je moguc povratak novca sa AliExpressa na intezinu internet karticu? Vidim svi preporucuju nju, ali nsiam siguran da li je povratak novca moguc, jer znam da nije moguce uplacivanje novca na nju(osim u banci). Mislim na povracaj novca ako posiljka ne stigne ili je ostecena.

Meni je Intesa pristojna,samo nek sam se sklonio od Raiff,pa oni su do ne tako davno online banking imali samo za Internet Explorer i izgledao ko da je pravljen u Sovjetskom Savezu, dalje da ne idem :d

Poslednja izmena:
RF e-Banking je trenutno mozda najbolji (radi i na mobilnom preko Chrome-a).

AIK ima isti, samo drugi skin. Intesa nikako da se skloni od miniCDa :(

Juče konačno sam podigao Intesa internet karticu i odmah uplatio nešto novca na njoj, ali su mi rekli da mora da prođe 24h kako bi kartica postala aktivna. To vreme je prošlo, e sad zanima me jel mogu ja nekako da proverim na njihoovom sajtu ili kako već koliko imam stanje na računu na kartici? Ako mogu kako? Tražio sam nešto sad na brzinu na njihovom sajtu o tome ali nisam našao ništa što bi mi pomoglo. Kasnije malo kad imam vreme potražiću malo detaljnije, ali ako zna neko nek napiše slobodno ako može i kako ;)

Ako si se prijavio za elektronsko bankarstvo proveri tamo. Pored kartice će da piše AKTIVNA. Trebalo bi da jeste ako je prošlo 24č, od vremena kad ti je teta dala karticu i pritisnula enter da je preuzeo... :) Ako nije pošalji mejl ili kontakt centar, odgovaraju brzo, a verovatno će reštiti problem odmah.

Ljudi koji bese link za proveru stanja online? Imao sam ga na papir, ali sam ga izgubio.
EDIT: Nasao sa ga

Poslednja izmena:
Imao sam kupovinu preko PayPala na Sportdirectu 24.12, koja je otkazana 25., na PP se vodi kao Pending, a kod Intese je blokiran iznos, takođe sam video da mi za karticu Visa Electron piše da je neaktivna, šta im to znači. Probao sam da pokrenem dispute kod PP, ali izbacuje grešku, pisao sam SD pa ću videti šta kažu.

Neaktivna znaci da je istekla ili jos nisi uzeo novu.

Sad sam baš gledao, piše 2/15, moguće da su uradili novu, ali i ova bi trebalo da je važeća.

Urađena ti je nova kartica, a stara je blokirana. Isto mi se desilo prošlog meseca, neaktivna iako je važila za taj mesec. Trebalo bi uskoro da dobiješ SMS da odeš po novu. Račun ti nije u blokadi,samo kartica koja ti je sad vezana za njega nije više u upotrebi

Poslednja izmena:
Koliko treba otprilike PayPalu da mi pošalje taj četvorocifreni kod kojim ću potvrditi moju karticu. 13. januara sam otvorio nalog na PayPalu.

Koliko treba otprilike PayPalu da mi pošalje taj četvorocifreni kod kojim ću potvrditi moju karticu. 13. januara sam otvorio nalog na PayPalu.
Koliko se ja sećam kod je u nazivu transakcije koju vidiš na onlineu.

Meni su verifikovali, ali nisu vratili iznos za verifikaciju.

Pre neki dan sam tražio verifikaciju i stiglo je odmah. Ali zavisi ipak od kartice. Na Amex mi nije stiglo uopšte, na Visa Internet karticu momentalno.

Aha evo sad sam lepo pročitao na mailu koji su mi poslali da taj kod mogu da vidim na "card statement" samo što ne mogu da nađem gde je to?

To je u detaljima transakcije, ako uspes da je pronadješ i imaš ebanking, ako ne, zovi njihov call centar.

Za kartice je iskljucivo pod "Nedospele obaveze, kada se na glavnom Portalu (odmah kada se uloguje u e-Banking) izabere koriscena kartica, pa onda EUR, ako valutni racun ima vise valuta.

Sad sam baš gledao, piše 2/15, moguće da su uradili novu, ali i ova bi trebalo da je važeća.
Ipak stara važi do kraja februara, a ovo što piše neaktivna je za novu karticu, rezervisana sredstva od refunda mi drži Paypal , kažu 30 dana!

Kupovao sam neki telefon iz Kine,a na internet kartici sam imao 100€.Sam telefon je kostao 87,50€.To je bilo pre 4 dana i vidim da su mi "zarobili" 99,96€!Jel u redu da mi toliko uzmu,ja znam da treba da bude nekih 5-6% od vrednosti kupovine,a ovo je malo vise.Cekam da prodje tih-koliko bese 5-6 dana pa da vidim koliko ce mi vratiti.

Ma ukrali su ti, Ali je to dodatno naplatio, nema sanse da sada vratis tu razliku :( Sreca da si imao 100e samo, vidis da su uspeli skoro u cent da uzmu?

Kad nekoga mrzi da procita Sticky od juce, i prvi post iz teme u kojoj pita, neka mu je :D

Gledao sam prvi post,a on je iz 2008 godine.To svakako vise ne vazi.Procitao sam zadnje 2-3 strane,i tu se prica o 6%,a ako je veca cena onda je 5%,ako sam dobro razumeo.Zato i pitam.

Edit:Sad sam opet pogledao prvi post i vidim da je editovan,ali se to vidi tek na dnu posta,jelte,skroz slabo vidljivo.Mogli bi pri vrhu posta velikim slovima napisati da je post editovan,i datum edita,da bude jasno vidljivo.Da je bilo tako ne bi ovde pitao.

Znaci,u stvari sam imao srece sto sam uopste uspeo da kupim taj telefon,da je bilo 4 centa vise,ne bi proslo!!!:)

Poslednja izmena:
Vrh Dno