Šta je novo?

Platne kartice za Online internet placanje (FAQ u prvom postu)

U pitanje je jako jeftino resenje za IE i extremno skupo (procentualno) za ostale!
Mislite da bi ste vi uradili nesto drugacije na mestu direktora Intese? Malo Morgen :) Samo u ludilu :)

Intesa znaci treba da plati mesecno/godisnje odrzavanje non-IE e-bankinga da bi vas nekolicina mogla da, zbog hira, ne koristi IE?
Da, hira... vi birate banku, ne ona vas :) Zasto ste kod Intese ako vam ovo smeta? Zato sto ima nesto sto druge nemaju verovatno a to vam je bitnije od e-bankinga van IE-a.

A sad da za sacicu vas Intesa placa non-IE resenje JA bih bio ljut! Zasto? Zato sto ce ona to naplatiti meni kroz vece provizije, vece troskove odrzavanja racuna i slicne glupsti... ne, nece vama! Vas nema dovoljno da isplatite to resenje verovatno....

335$#%#$^%%$^%$^%$&%$
Da, ljut sam, izvinjavam se na rantu.

Pa i treba da ti naplati kad tako razmišljaš.
Gori si od iNisam ovisnika.

Ja da placam vase koriscenje e-bankinga?:) Tebi je to normalno razmisljanje?
:)

Mislim da dostupnost u obliku kolicine dostupnih browsera poboljsava ponudu banke, a to privlaci korisnike. Upravo je neko ko je izabrao drugu banku zbog supporta drugih browsera, mogao da dodje, ili se sad premesti u Intesu kad bi uvela ovo. Tako da ne bi ti placao nego bi se pare kumulisale od novih korisnika. Ne znam sto dramis toliko kada sigurno ne bi placali licencu po svakom korisniku ponaosob, pa da to svako od nas osetno oseti. Bilo koju sifru koliko bi ovo moglo da kosta da uzmes i pomnozis sa 10, ponovo je zanemarljiva u odnosu na broj korisnika.

Koliko ja znam, klađenje u inostranstvu još uvek nije zabranjeno. :)
Na Intezinom eBankingu, kada se pogledaju rezervisana sredstva postoji iznos u originalnoj valuti (poslednja kolona), tako da nema potrebe zvati banku da bi se proverila kontrolna suma koju Moneybookers rezerviše.

Što se tiče podrške za druge browsere - da imaju neku računicu sigurno bi brzo napravili verziju koja ne koristi ActiveX. Ja pretpostavljam da je broj novih korisnika koje bi dobili na ovaj način zanemarljivo mali.

Poslednja izmena:
Ne slazem se. Nece ovo privuci ko zna koliko korisnika.
Intesa i RF imaju >50% korisnika u Srbiji sto se fizickih lica tice (i ako se ne varma mnogo vise kada su firme u pitanju). Obe koriste ista resenja.
Vas, koji samo zbog browsera birate banku i presli bi ste u Intesu/RF da podrzavaju non-IE, ima previse malo. Mozda toliko malo da sav novac koji imate na racunima u banci ne bi bio dovoljan da se plate licence za non-IE resenje godinama. To nije dobra investicija za banku.
Da si direktor banke, sigurno bi i ti tako razmisljao.

Ja nemam konkretne podatke, naravno, koliko vas zeli non-IE resenje a jos manje koliko vas je to stavilo kao uslov da predje u Intesu. Ali oni sigurno imaju :) I imaju jos bolji uvid koliko ljudi ne bi koristiti IE resenje da ima non-IE resenje. Izracunali su da im se ne isplati ocigledno da zbog vas to urade.
Nemoj da mislis da strane banke drugacije razmisljaju... korejske banke nisu uvele Mac resenja jer su mislili da ce time privuci klijente nego im je neko platio :) I dalje nisu podrzani ostali browseri iz Windows-a.
Dakle.... banka ce gledati koliko bi to sigurnih novih klijenata donelo. Moja procena je... <100. I da je 10.000 (sto je, GARANTUJEM, prevelika cifra)... treba vremena da isplate resenje i da jos placaju odrzavanje preko toga.
Resenje za sve browsere ih kosta x puta vise od 2-3 miliona RSD koliko bi jedan mesec odrzavanja Osnovnog/Hit racuna bio.
Mislite da vas je vise od 100 koji sada ne koriste Intesu a koristili bi da ima non-IE e-banking? Ne budite lenji.. napisite ljubazno, precizno pismo... kazite da bi ste presli u Intesu da ima non-IE resenja i da do tada necete.
Jedan, dva... bice ignorisano.
Kada dodje desetak, primetice se.
Ako stotinak vas posalje pismo, bice dovoljno. Da posalje stotinak ljudi pismo, znaci da ima i vise takvih samo se ne javljaju svi.

Ovako se samo zalite po forumima, ja vam lepo objasnim da to banci nije u interesu, pogotovu ako bi povecala cene necega da pokrije troskove VASIH hirova, cime bi izgubila druge klijente.
Ako hocete da se nesto promeni po tom pitanju, uradite kao sto sam gore rekao.

Inace, ajde vi koji ste kod drugih banaka, zasto bi ste presli kod Intese a trenutno ste kod druge banke?:)

Usput, da li neki e-banking za firme uopste radi van Windows-a i bez IE-a?

Evo ja ću ti odgovoriti. :)

U UniCredit banci sam, jako zadovoljan uslugom, brzinom i korisničkom podrškom.
Imam ebanking koji je fenomenalan i radi u svim browserima (Chrome, Safari, IE, Firefox, WebKit), Android aplikaciju, iPhone aplikaciju, login uz pomoć token-a i solidan paket usluga.

Firma je isto na UniCredit-u, ebanking radi bez problema, kao i za moj privatni nalog. Kolega koristi Mac, tako da eto odgovora i na to pitanje.
Priliv iz inostranstva je mnogo brži nego kod drugih banaka, recimo u ProCredit banci čekali po par dana, sada čekamo par sati.

U Intesu nikad ne bi prešao, jednom sam čekao u redu tamo i nikad više. :) U UniCredit idem samo ako je potrebno podići karticu ili tako nešto, inače ih ne posećujem. Nikad nisam čekao više od 10min u redu ako je i bilo reda.
Jedino što bi voleo od Intese je Amex kartica, samo što Intesa neće da mi da karticu, nema razloga... jednostavno sam odbijen. A ne želim da prebacim sve kod njih, samo želim karticu od njih i to je to. Može ali ne može. :D

Poslednja izmena:
Nesto si pomesao, ovo nije odgovor meni nego si se, naprotiv, slozio sa mnom :)
Nisi ti primer nekoga ko bi presao u Intesu samo kad bi radio e-banking na non-IE. Ti ocigledno uopste ne bi presao u Intesu.
Postujem UCB sto radi na svim tim platformama. Ali da su druge banke proracunale da bi dobile musterije izmenom e-banking resenja, uradili bi to odavno.

Ja u Intesi, kao firma, dobijam priliv iz Koreje u roku od sat vremena. Isto i u RF. Isto i kao fizicko lice, stizali su prilivi istog dana iz Evrope i bili na raspolaganju cim se potpise izjava.

Za Amex - trazi kreditnu sa depozitom, izdace ti je odmah, mozda ti cak urade po hitnom postpku.
OT: Ne znam da li imas neki konkretan popust uz Amex, koji ti znaci, ali sem toga - mislim da nema razloga placati jos jednu karticu koja se vrrrrrlo retko prima.

Poslednja izmena:
Pa i odgovor da nikad ne bi prešao je odgovor. :)

Što se tiče Amex-a, ne postoji razlog zašto baš Amex osim što sve ostale kartice imam, pa ako već uzimam novu ne bi bilo loše uzeti jedinu koju nemam. :)
Zgodna mi je kupovina na nekoliko rata bez kamate u nekim slučajevima i to bi bio jedini razlog zašto Intesa i zašto Amex.

Razmišljao o depozitu ali pošto mi nije baš hitna kartica, sačekaću još malo, možda se oraspolože pa mi i ovako izdaju ili saznam šta je razlog odbijanja.

Osim ako ne dobijas dodatni limit na toj kreditnoj (bez depozita znaci) ili je koristis za neke popuste (svaka kartica ima neke kao popuste za stvari koje nikad neces koristiti sem mozda RentaCar), nema razloga za dodatnom karticom. Koliko sam upucen (imam samo MC uz Hit), sve kartice (osim Diners) i svi krediti se registruju u kreditnom birou, tako da se ne moze dobiti kreditna u drugoj banci recimo ako si vec premasio dozvoljeni limit kredita/kreditnih.
To je najverovatniji razlog odbijanja.

Sa druge strane, negde se dobijaju primetni popusti za koriscenje branded kartica (Samsung Co-brand, KTF co-brand, Amazon co-brand, itd....), pa ljudi imaju vise kartica da bi ostvarivali te popuste i ni za sta drugo ih ne koriste (drug iz Koreje, u 27 godina je imao torbicu samo za kreditne :)).
Posto kod nas osim eventualno mt:s Maestro kartice nemas neku korist od co-brand kartice, sve ti je jedno.

MC isto ima mogucnost kupovine na 6 rata kao Amex (uporedjujem oba kod Intese), i vise je prihvacen.

Nemam kredite, sve je uredno, tako da to nije razlog. U kreditnom birou sam apsolutno čist. Stan na moje ime, računi svi plaćeni, porezi, sve čisto.
Čak sam popričao i sa drugarom koji radi u Intesi, apsolutno ne vidi zašto me odbijaju. Jedini razlog koji je moguć je to što je firma za koju radim jako mlada. Mada imam staž od nekih 7 godina ukupno, od toga godinu dana u trenutnoj firmi, svi doprinosi plaćeni.

Nemas kreditnu u drugoj banci?

Ne. Ne bi mi bila zanimljiva ni Amex iz Intese da ne nude kupovinu na rate. :)

Ne slazem se. Nece ovo privuci ko zna koliko korisnika.
Intesa i RF imaju >50% korisnika u Srbiji sto se fizickih lica tice (i ako se ne varma mnogo vise kada su firme u pitanju). Obe koriste ista resenja.
Vas, koji samo zbog browsera birate banku i presli bi ste u Intesu/RF da podrzavaju non-IE, ima previse malo. Mozda toliko malo da sav novac koji imate na racunima u banci ne bi bio dovoljan da se plate licence za non-IE resenje godinama. To nije dobra investicija za banku.
Da si direktor banke, sigurno bi i ti tako razmisljao.

Ja nemam konkretne podatke, naravno, koliko vas zeli non-IE resenje a jos manje koliko vas je to stavilo kao uslov da predje u Intesu. Ali oni sigurno imaju :) I imaju jos bolji uvid koliko ljudi ne bi koristiti IE resenje da ima non-IE resenje. Izracunali su da im se ne isplati ocigledno da zbog vas to urade.
Nemoj da mislis da strane banke drugacije razmisljaju... korejske banke nisu uvele Mac resenja jer su mislili da ce time privuci klijente nego im je neko platio :) I dalje nisu podrzani ostali browseri iz Windows-a.
Dakle.... banka ce gledati koliko bi to sigurnih novih klijenata donelo. Moja procena je... <100. I da je 10.000 (sto je, GARANTUJEM, prevelika cifra)... treba vremena da isplate resenje i da jos placaju odrzavanje preko toga.
Resenje za sve browsere ih kosta x puta vise od 2-3 miliona RSD koliko bi jedan mesec odrzavanja Osnovnog/Hit racuna bio.
Mislite da vas je vise od 100 koji sada ne koriste Intesu a koristili bi da ima non-IE e-banking? Ne budite lenji.. napisite ljubazno, precizno pismo... kazite da bi ste presli u Intesu da ima non-IE resenja i da do tada necete.
Jedan, dva... bice ignorisano.
Kada dodje desetak, primetice se.
Ako stotinak vas posalje pismo, bice dovoljno. Da posalje stotinak ljudi pismo, znaci da ima i vise takvih samo se ne javljaju svi.

Ovako se samo zalite po forumima, ja vam lepo objasnim da to banci nije u interesu, pogotovu ako bi povecala cene necega da pokrije troskove VASIH hirova, cime bi izgubila druge klijente.
Ako hocete da se nesto promeni po tom pitanju, uradite kao sto sam gore rekao.
Inace, ajde vi koji ste kod drugih banaka, zasto bi ste presli kod Intese a trenutno ste kod druge banke?:)
Usput, da li neki e-banking za firme uopste radi van Windows-a i bez IE-a?

Apsolutno je ovo razlog.
Procenjena dobit (direktna&indirektna) koja bi proizisla iz poprilicne investicije u razvoj kompletno novog online eBanking sistema nije dovoljna ni izbliza da pokrije investiciju.
As simple as that.

Jedan od kljucnih razloga je da 99% korisnika i pored toga sto ga ne koristi aktivno ima IE instaliran na racunaru.

Mislim da je tokom legalizacije softvera bio najveci moguci i realni push banaka da naprave non-IE, u stvari non-Windows resenje. Jer je dobrom broju firmi trebala, legalno gledano, Windows licenca samo zbog e-bankinga. Sigurno je dobar deo firmi to rekao bankama, ili rekao da su zbog toga pobegli ili ne zele da posluju sa njima vise.
Ako taj push nije mogao da pokrene promenu... mnooooooogo fizickih lica mora da se zali i ode da bi oni i porazmislili da nesto urade po tom pitanju. Njih ne zanimaju klijenti koji prime platu u banci, podignu je odmah, i to je to. Njih zanimaju klijenti koji ostvaruju ceste prilive i cesta placanja. A najmanja firmica ima vise prometa i cini vise zarade banci nego 50-ak prosecnih fizickih lica. Em sto firma ne moze tek tako da podigne novac kad zeli :)

kljucno je to sto intesa vec ima sistem... kad su pravili nisu bili dovoljno obavesteni ili im je uvaljeno resenje koje se oslanja na ActiveX... menjanje se naravno ne isplati...

ali sada za intesu imate android app kojim moze i da se placa i sve ;) potrebno je da se prijavite i uzmete neki pin... placa se 50din mesecno

Neko je ovde pominjao da se to sprema za ovu zimu. Ne mogu sad da se setim tacno ko :)

I ja sam čitao, ima čak i na marketu.

Intesa MOBI

Jedan od komentara:

Mratchny on January 19, 2012 (Version 1.1.25)
Odlično

Odlično radi, aktivacioni kod uzet u ekspozituri, aktivirano, sve kako treba :)

Ne znam da li da dodam i tih 50 na već 300 dinara održavanja :) :)

Poslednja izmena:
Nije problem ni u Intesi ni u bilo kojoj drugoj banci. Problem je što je na našem tržištu postojalo dva rješenja - Halcom i Pexim. Izaberi manje od dva zla. Iz "nekog" razloga, većina banaka je izabrala Pexim. I to se tako razvlači godinama.

Prije nekih 15ak dana sam pročitao informaciju da bi Saga trebala da izbaci svoje, platfom-independent, rješenje za eBanking i da se to radi sa skoro svim bankama u državi.

Konačno lepa vest!

Pre svega, pozdravio bih sve vas koji ste učestvovali u ovoj temi i zahvalio se na svakom zahtevu i primedbi koju ste uputili vašim bankama, kako bi svima nama pružili kvalitetan i savremen software.

Ovim putem bih želeo da vas informišem da mnoge banke uskoro izbacuju novo eBanking rešenje po imenu iBanking

Naime radi se o potpuno revolucionarnom projektu na kome je radio tim predanih i priznatih stručnjaka okupljenih pod krovom evropske New Frontier grupacije. Rešenje je u potpunosti optimizovano sa svim browserima, i operativnim sistemima.

Ono sto ga čini posebnim je tehnologija u kojoj je radjen, a zbog koje će moći mnogo brže da opsluži mnogo veći broj korisnika. To je zato što dobar deo operacija on ne radi na serveru već baš kod vas. Za razliku od svih prethodnih projekata on je od samog početka ne samo testiran već delom i razvijan na Mac OS kako bi u njega uneli onaj MoJo koji samo Apple ima. Budite sigurni da će podjednako dobro raditi i na vašem IE 7 i na mom iPad 2 ☺.

…kao što već nagađate, imam zadovoljstvo da radim upravo u ovom timu koji već mesecima sprema ovo iznenadjenje za vas i sada kada je spremno da zasvetli na vašim safarijima dodao bih jos pojedinosti.

Domaće banke od kojih uskoro možete očekivati iBanking su:
-Raiffeisen
-Intesa
-Societe Generals
(Lista je poduža ali ovo su one koje su imale sreće da se plasiraju medju prioritetne, te će ranije moći da vam ponude ovu uslugu.)

iBanking je trenutno jako tražen u Rusiji, Nemačkoj i Austriji, sa mnogim bankama iz inostranstva su već sklopljeni ugovori i kako deluje svi su prepoznali viziju koja mu je utkana duboko u srž, a to je dati potpunu kontrolu korisniku, ma na kom uredjaju on bio. Bez osiromašenih varijanti, cenzura i automatizma.. Budite sami svoj bankar, gde god i kad god!

…Ne! Pročitajte opet, zaista to mislim, vi više nikad ne morate zakoračiti u banku!

Što se tiče načina autentikacije iBanking podržava sve poznate varijante:
-Sms
-Lična karta
-Kartice
-Tokeni
… a to koje će vama opcije biti omogućene zavisi samo od politike banke i dogovora koji je ta banka sklopila sa nama. Svi vidovi su testirani na vodećim OS kao što su Win, Mac, Lin(Distribucije: RedHat, Fedora, Ubuntu, Suse).

Nadam se da sam vas obradovao i da će iznenadjenje koje vas tek čeka opravdati trud i rad koji je moj tim uložio sve ovo vreme kako bi konačno mogli da se oprostimo zastarelog, osiromašenog, sporog, ružnog, nekompitabilnog i dosadnog software-a.

A ima i PDF whitepaper.

Obavestenje sa Intezinog FBa:

Banca Intesa: Izrada novog On-linea je uveliko u toku. Podržavaće različite browsere, kao i različite operativne sisteme. Datum starta novog On-linea će biti objavljen uskoro :)

Poslednja izmena:
I najnovije:

Banca Intesa:

Klijentima Banke će biti na raspolaganju nova generacija On-line usluge u toku maja tekuće godine, koja će biti kompatibilna sa svim aktuelnim operativnim sistemima, odnosno pretraživačima (Firefox, Safari, Chrome, IE itd.) i omogućiće autentifikaciju korisnika na bezbedan način i na uređajima koji nemaju optiče čitače.

Poslednja izmena:
Nije valjda da ce prestati sa distribucijom naj*****nijeg softvera na planeti koji je napravio Pexim? Ja bih tim ljudima cestitao na *****izmu, dao im medalju za najvece ****** od softvera ikad napravljeno, to je to ljudi nema dalje, nema potrebe da trazimo konkurenta.

Ah da, mogli bi za promenu da izdaju ljudima kartice sa sertifikatima koji su ZAISTA importovani u njihov CA a ne da ljudi izgube tonu vremena i zivaca pokusavajuci da se uloguju na nesto sto ne radi.

Nije valjda da ce prestati sa distribucijom naj*****nijeg softvera na planeti koji je napravio Pexim? Ja bih tim ljudima cestitao na *****izmu, dao im medalju za najvece ****** od softvera ikad napravljeno, to je to ljudi nema dalje, nema potrebe da trazimo konkurenta.

Ah da, mogli bi za promenu da izdaju ljudima kartice sa sertifikatima koji su ZAISTA importovani u njihov CA a ne da ljudi izgube tonu vremena i zivaca pokusavajuci da se uloguju na nesto sto ne radi.

obožavam kad vidim "smirenog" moderatora koji deli moje stavove :p
A i dobro je da su se napokon smilovali da nas reše ActiveX muka....

Prosao sam kroz trodnevnu frustraciju sa gore pomenutim smecem od softvera i Intesom tako da sam jos uvek pod utiskom :)

Verovatno će da omoguće autentifikaciju preko tokena. Ako se dobro sećam, dao sam im 1.000 dinara da bih mogao da plaćam karticom i kada sam zamenio karticu, trebalo je prvo da mi blokiraju karticu, da bi naknadno rekli da za tu novu nije bila omogućena ta usluga (?!).

kUdtiHaEX, za pravna lica? Moje cimanje je trajalo 2 dana, a od svih problema, najgore mi je što se operater iz call centra tokom prva dva-tri poziva ponašao kao da smo u obdaništu (skroz dole desno imate sat, da li vidite da se tu nalazi sat, levo od njega bi trebalo da se nalazi nekoliko sličica). Na kraju su mi, posle bezupešnog slanja 200MB na mail (a ja im rekao da ne pokušavaju), poslali link ka verziji aplikacija koja radi bez problema. Naravno da onu koja se dobija preko sajta nisu promenili.

Koja aplikacija za pravna lica se dobija preko sajta?
Meni inace iz call centra devojka deluje treznije i pametnije nego u bilo kojoj firmi kod nas, sta vise shvatili su vrlo brzo da je jednom prilikom problem bio sto je vremenska zona bila podesena na Koreju ;)

Poslednja izmena:
da li neko koristi online uslugu preko IE10. Ja sam instalirao W8 i sa njom sa njom sam dobio I IE10.
sad imam problema sa logovanjem, naime ono poje gde se unosi partija i lib je cudno kao da nije skroz ucitano, kada kucam podatke vrati me na istu stranicu pise "molimo unesite podatke i rad sa file sistemom nije moguc podesite IE". a podesen je prema upustvu.
Dali je to do jave ili cega vec. Kako da instaliram IE9 preko IE10?

na zalost vise se visa kartice Intesa banke ne mogu koristiti na paypal-u... probao sam da registrujem visa electron i visa internet karticu i obave su odbijene :( Srbija...

Nazad
Vrh Dno