Poslao sam Intezi malo širi mejl, zvali su me malopre, i potvrdili sve ono što sam i do sada pričao ljudima kako rade intezine kartice, internet VISA i Electron VISA, vezane za devizne račune:
- Na računu UVEK i SAMO držati evre. Banci na naplatu UVEK dolaze evri, (pitajte državu Srbiju zašto je to tako) i skidaju vam evre. Vi možete držati USD, banka potražuje EUR, nemate EUR, razmene vam USD u EUR na po njih povoljniji način. I tada dolazi do duple konverzije. Dakle, UVEK i SAMO evre držati.
- NE POSTOJI nikakva konverzija u dinare, iz dinara u evre, pa nazad, za bilo kakva plaćanja u inostranstvu. To su devizni računi, i dinare ne možete ni uplatiti, ni pretvoriti, ni podići na njima.
- REZERVACIJA uvek postoji, rezerviše se od 4 do 6 posto više, i postoji čak i ako imate evre, i cena je u evrima, rezervacija će postojati, ali biće naplaćeno tačno. Jednostavno, takav je softver.
- Kada povlačite pare (nebitno odakle i kako, u to sada ne ulazim) na Visa Internet karticu, odnosno njen račun, ne možete da podignete, već je potrebno da ih prebacite na običan devizni i da podignete odatle. Ako imate Visa Electron uz taj običan devizni, možete i na bankomatu dinare, ali dobijate ih po kursu kao da ste na šalteru digli devize, i razmenili u evre. A svi znamo kakav je to kurs. Znači, bolje dizati evre, ili ko ima HIT, da ih online pretvori u dinare po HIT kursu, pa nek diže dinare sa tekućeg.
- Kada povlačite pare (nebitno odakle i kako, u to sada ne ulazim) na Visa Internet karticu, ili Visa Electron karticu, odnosno njihove račune koji su vezani, UVEK ĆE VAM LEĆI EVRI. Znači, nebitno da li povlačite dolare, funte, na račun će vam uvek leći EUR valuta. Za dizanje, pogledaj stavku iznad