Šta je novo?

Platne kartice za Online internet placanje (FAQ u prvom postu)

Digni pare na bankomatu sa tom italijanskom, pa da vidiš dal nemaš provizije...

Ni sa našom ne plaćaš proviziju nikom kad kupuješ u prodavnici, ja na znam šta si ti pročitao ....

Znaci ipak cu da odem do banke. A sto se pice placanja u prodavnici kakva je situacija?

Sa VE za fizicka lica placas Hit kurs. Sa VBE (biznis) nema provizije za dinarska placanja jer postoji dinarska partija.
Ako placas sa VE u dinarima, ima konverzije dinara u evre. Ovo je redji izuzetak, a ne pravilo kod nas i kod Intese uopste.
Zato, ko moze MasterCard, nema bolje kartice sto se tice provizija kod nas.

Poslednja izmena:
Pa ti rece ovo. Mozda nije provizija, ali je vrlo slicno.

Pa bre, kad plaćaš deviznom karticom kod nas gde je dinar sredstvo plaćanja, normalno je da ćeš platiti konverziju kao da si devize razmenio u banci na šalteru. Ništa više od toga. E, sad, što banke imaju lošiji kurs od menjačnice ....

Ako hoćeš da ništa ništa ne plaćaš od harača kod nas, uzmeš dinarsku karticu. Koliko dinara, toliko dinara. Ni dinar manje ni dinar više.

Jel pametnije, kad se radi withdraw sa paypal, uraditi ga na karticu ili racun u banci? Kao manje vremena treba kada se ide na racun u banci ali ne znam kakve su provizije i posledice toga.

Pitam jer ponovo cekam sada vec 7 dana i nista nemam na racunu. Znaci sutra ce biti osmi dan. To je celih 5 radnih dana. Sada sam ih zvao opet i posto je proslo 5 radnih dana, promenili su i pricu (a bila je prica prosli put DO 5 radnih rada) u "potrebno je 5 do 7 radnih dana".

Poslednja izmena:
????

Pa i kartica ti je vezana za racun u banci kakva je tu razlika??? ne vracaju se pare na karticu nego na racun vezan za karticu, sto je po meni bolje u banci manje postavljaju pitanja. Ako ides na obican devizni racun uvek mogu da traze potvrdu tog priliva zbog poreza!!!

PS
ume da potraje ali samo opusteno lecice pre ili kasnije :D

Poslednja izmena:
Cekaj, ako sam dobro shvatio ti podrzavas opciju withdraw-a na karticu?

Pa i kartica ti je vezana za racun u banci kakva je tu razlika???

Pa ne znam kakva je razlika, zato i pitam. Posto imaju obe opcije na PP-u.

Withdraw to creditcard moze samo u nekim paypal nalozima onim sa najvisim mogucnostima.

a da li si probao withdraw na racun Banke? Otkud ti racun Banke u Paypalu? Recimo u Madjarskoj mozes samo forinte da dobijes na racun banke :D.

Naravno da bih uvek povlacio pare na karticu, jer na vecini naloga ne mozes povuci pare na racun bance u Srbiji. Doduse ti nisi ni rekao gde zelis pare :D

E ovo je dobro pitanje... kako si uopste dodao banku iz Srbije? :D
Posto pita covek u Banca intesa kartica temi, verovatno za BIB pita.

Logiku sam davno presto da koristim po forumima ;D
jasno da pita za Inezinu karticu ali racun moze da ima u bilo kojoj banci cak i u inostranstvu iako je to zakonom zabranjeno :D za nas iz Srbije :p

Imam racun u banci Intesi i Visa Electron karticu. Dodao sam nasu karticu bez problema i sve dva puta sam povlacio pare.

ma to je lepo ali na koji racun u kojoj Banci si hteo da povuces pare!!! na intezin racun ne mozes direktno nego samo preko kartice. ili jos bolje na ciji paypal si otvori nalog i koje banke si stavio za povlacenje para?????

Pa hteo sam na racun banke intese, logicno. Ma nije mi bitno da li je na racun ili na karticu, zavrse na istom mestu u oba slucaja, samo me zanimalo sta je prakticnije, zbog brzine.

ili jos bolje na ciji paypal si otvori nalog i koje banke si stavio za povlacenje para?????

Ovo nisam razumeo. Kako ciji paypal? Italijanski. A stavio sam 3 neke italijanske kartice i jednu nasu intesinu.

pa italijanski ima sve sto paypal nudi, vecina ostalih nema

https://www.paypal.com/worldwide/

Italijanski mozda dozvoljava withdraw na racune Banaka u Srbiji to mozes sam da proveris. U sustini na racun banke moze da bude samo brze ili u najgorm slucaju isto kao i na karticu!!! Za Srbiju ja i dalje preporucujem karticu manje peripetija nego uplata direktno na racun zbog poreza, provera porekla i dr.

Poslednja izmena:
Cek, jesi li ti uspeo da postavis racun iz SRBIJE za withdrawal na bilo kom PayPal-u? (nebitno da li si probao withdrawal na njega, vec da li si uspeo da ga dodas?)
Mada, sad shvatam - to sto je racun iz Srbije ne znaci da je vlasnik drzavljanin Srbije uopste (moze nerezident da ima racun ovde)

Javi u svakom slucaju, nekome ce znaciti!

Meni na korejskom PP-u recimo dozvoljava iskljucivo korejske racune ili USA da ukucam (i tu ne mogu da ubacim uopste IBAN, jer trazi US ABA/routing ili korejski stil racuna); dok je na italijanskom sigurno IBAN moguc, i mozda ne proveravaju uopste zemlju racuna za iBANove, a mozda i nije nedozvoljeno da se prebaci na srpski racun, jer nekad stvarno jeste tako logicno.

U svakom slcaju, za manje sume te vise kosta racun zbog intermediary bank provizije koje nema za karticu.

Poslao sam Intezi malo širi mejl, zvali su me malopre, i potvrdili sve ono što sam i do sada pričao ljudima kako rade intezine kartice, internet VISA i Electron VISA, vezane za devizne račune:

- Na računu UVEK i SAMO držati evre. Banci na naplatu UVEK dolaze evri, (pitajte državu Srbiju zašto je to tako) i skidaju vam evre. Vi možete držati USD, banka potražuje EUR, nemate EUR, razmene vam USD u EUR na po njih povoljniji način. I tada dolazi do duple konverzije. Dakle, UVEK i SAMO evre držati.

- NE POSTOJI nikakva konverzija u dinare, iz dinara u evre, pa nazad, za bilo kakva plaćanja u inostranstvu. To su devizni računi, i dinare ne možete ni uplatiti, ni pretvoriti, ni podići na njima.

- REZERVACIJA uvek postoji, rezerviše se od 4 do 6 posto više, i postoji čak i ako imate evre, i cena je u evrima, rezervacija će postojati, ali biće naplaćeno tačno. Jednostavno, takav je softver.

- Kada povlačite pare (nebitno odakle i kako, u to sada ne ulazim) na Visa Internet karticu, odnosno njen račun, ne možete da podignete, već je potrebno da ih prebacite na običan devizni i da podignete odatle. Ako imate Visa Electron uz taj običan devizni, možete i na bankomatu dinare, ali dobijate ih po kursu kao da ste na šalteru digli devize, i razmenili u evre. A svi znamo kakav je to kurs. Znači, bolje dizati evre, ili ko ima HIT, da ih online pretvori u dinare po HIT kursu, pa nek diže dinare sa tekućeg.

- Kada povlačite pare (nebitno odakle i kako, u to sada ne ulazim) na Visa Internet karticu, ili Visa Electron karticu, odnosno njihove račune koji su vezani, UVEK ĆE VAM LEĆI EVRI. Znači, nebitno da li povlačite dolare, funte, na račun će vam uvek leći EUR valuta. Za dizanje, pogledaj stavku iznad :) :) :)

Cek, jesi li ti uspeo da postavis racun iz SRBIJE za withdrawal na bilo kom PayPal-u? (nebitno da li si probao withdrawal na njega, vec da li si uspeo da ga dodas?)
Mada, sad shvatam - to sto je racun iz Srbije ne znaci da je vlasnik drzavljanin Srbije uopste (moze nerezident da ima racun ovde)

Javi u svakom slucaju, nekome ce znaciti!

Meni na korejskom PP-u recimo dozvoljava iskljucivo korejske racune ili USA da ukucam (i tu ne mogu da ubacim uopste IBAN, jer trazi US ABA/routing ili korejski stil racuna); dok je na italijanskom sigurno IBAN moguc, i mozda ne proveravaju uopste zemlju racuna za iBANove, a mozda i nije nedozvoljeno da se prebaci na srpski racun, jer nekad stvarno jeste tako logicno.

U svakom slcaju, za manje sume te vise kosta racun zbog intermediary bank provizije koje nema za karticu.

Dodao sam Intesa Visa Electron karticu na italijanski paypal racun. Kartica je logicno vezana za moj devizni racun u banci Intesa. I da, drzavljanin sam Srbije, ako to nekome znaci. :)

Kada povlačite pare (nebitno odakle i kako, u to sada ne ulazim) na Visa Internet karticu, odnosno njen račun, ne možete da podignete, već je potrebno da ih prebacite na običan devizni i da podignete odatle.

Ja kad sam to pricao ovde rekli su mi da lupam i da oni bez problema dizu pare sa Internet Kartice.

ovde se brkaju neki pojmovi

kao prvo nikad ne mozete da skinete pare sa kartice jer na kartici i nema para :smash: vec na racunu vezanom za karticu. Sa internet kartice (tj njenog racuna) ne mozete podizati pare jer je ona namenjena internetu!!!! ali zato mozete tim parama placati dalje po internetu. Da bi bukvalno podigli kes morate pare prebaciti ili na obican devizni racun pa u banku ili na racun neke ne-internet kartice pa na bankomat

Pa da. Ja sam to i pricao. Da prvo moras da prebacis pare na devizni racun, ne taj namenski za internet karticu nego drugi pa tek onda da podignes pare. Ali su drugi pricali da oni normalno odu i podignu pare bez prebacivanja na drugi racun. Mrzi me sad da trazim, ali mogao bih da nadjem gde se diskutovalo o tome.

Kad se na nekom sajtu bira valuta, dolar, euro, australijski dolar... da li će u toj valuti biti i faktura, pa je onda bolje ići na evro , da se izbegne konverzija?

Uvek je bolje valuta samog sajta da se koristi - jedini izuzetak je bio SportsDirect koji je imao bug, pa je cena u EUR bila manja iz nekog razloga. Inace ce sajtovi dodati SVOJU konverziju, tj. proviziju za istu, pa ce biti veca ukupna cena.
Npr. ShareIt dodaje 10% ako se placa u drugoj valuti od one koju prodavac trazi! I nikako to nije jeftinije onda.

- Kada povlačite pare (nebitno odakle i kako, u to sada ne ulazim) na Visa Internet karticu, odnosno njen račun, ne možete da podignete, već je potrebno da ih prebacite na običan devizni i da podignete odatle. Ako imate Visa Electron uz taj običan devizni, možete i na bankomatu dinare, ali dobijate ih po kursu kao da ste na šalteru digli devize, i razmenili u evre. A svi znamo kakav je to kurs. Znači, bolje dizati evre, ili ko ima HIT, da ih online pretvori u dinare po HIT kursu, pa nek diže dinare sa tekućeg.
E ovo me je zanimalo za Visa Internet karticu...hvala Magic na iscrpnom odgovoru... Znaci sa Skrilla bez problema prebacis pare na karticu, pa sa tog racuna na klasican devizni i izbegavas potpisivanje bilo kakvih izjava o prilivima i sl. :)

E, sad, to za potpis ne znam, da li imaju nalog da te jure za izjavu cim legnu pare, ili kad ides da potpises, ili kako vec radi .... ne verujem da je pri podizanju, jer onda mozes da dizes na bankomatu neke leve nbanke i prezalis 3 posto.

Pa ja sam mislio da cak te pare koje prebacis na devizni racun prekonvertujes u dinare i prebacis na dinarski racun, pa tako mozes i sa njihovom maestro karticom da podizes sa njihovih bankomata :) I izbegnes svaki dodir sa njihovim "strucnim" sluzbenicima...

Nema pitanja kad se prebaci na kartice, barem meni nije bilo.
I mogu da potvrdim da cak i ljudi koji sa nelegalnih sajtova povlace novac (betting, koji je nelegalan kod nas :D) nisu imali pitanja (da se razumemo, nisam ja, nemojte me na PM pitati koji sajt, kako sta, nego imam uvid u izvode nekoliko ljudi koji to rade, pa znam ;))

Posto sam od skora u intezi otvorio devizni racun i imam visa electron interesuje me samo par stvari; mozda je vec bilo reci o njima ali sam unapred zahvalan svakom ko utrosi vreme i odgovori

1. Posto imam devizni racun, kada odnesem recimo 5000e i stavim na racun, da li posle nekog vremena mogu takodje da podignem tih 5000e ili oni racunaju na osnovu njihovog kupovnog kursa koliko su dobili i na osnovu prodajnog ce posle da mi daju tj uskrate me za tu konverziju?!

2. Na bankomatu kad proveravam uvek dobijam iznos u dinarima i to me jako nervira; ako sam otvorio devizni racun i stavio devize na njega, zasto koji moj onda ne mogu i da vidim stanje u devizama?!

3. Kada placam nesto u inostranstvu, da li oni racunaju tu uplatu po kupovnom, srednjem ili prodajnom kursu u odnosu na dinar?!

4. I takodje kada kupujem nesto preko da li uzimaju dodatnih 2% provizije ili je to samo kada podizem pare?...znam da mi je ona na salteru pricala pola sata nesto ali pola od toga mi je proslo kroz glavu!

Ako neko hoce da koristi Intesa Mobi na VIP-u i dobija gresku 1004 tokom aktivacije, probajte ponovo nakon sto obrisete Proxy server iz APN-a. Problem se javlja samo tokom aktivacije, jer zahteva da se koristi 3G samog broja izgleda (preko WIFi-a javlja gresku 500 tokom aktivacije), dok sam rad posle ide i preko 3G sa proxy-em i preko wifi-a.
Zeznuta stvar za VIP posto se nakon svakog ukljucivanja vrati stari glupi APN :(

1. Posto imam devizni racun, kada odnesem recimo 5000e i stavim na racun, da li posle nekog vremena mogu takodje da podignem tih 5000e ili oni racunaju na osnovu njihovog kupovnog kursa koliko su dobili i na osnovu prodajnog ce posle da mi daju tj uskrate me za tu konverziju?!
Ne mogu da ovo smatram ozbiljnim pitanjem od nekoga sa tvojim iskustvom :D
Naravno da imas evre, nema nikakve konverzije.

2. Na bankomatu kad proveravam uvek dobijam iznos u dinarima i to me jako nervira; ako sam otvorio devizni racun i stavio devize na njega, zasto koji moj onda ne mogu i da vidim stanje u devizama?!
Bankomati nisu u stanju da to vide, jer oni ti mogu dati samo dinare. Meni je recimo u Koreji stanje u KRW sa Intesine kartice :)

3. Kada placam nesto u inostranstvu, da li oni racunaju tu uplatu po kupovnom, srednjem ili prodajnom kursu u odnosu na dinar?!
Ehm... bilo je bas na ovoj/prethodnoj stranici iskustvo MM-a i poneki moj izvod :) Ako placas u Evrima VE-om, nema troskova. Ako placas u drugoj devizi, zavisi. Za USD je <0.5% izgleda, za GBP je ispao 1%. Ovo vazi i za Visa Business Electron, znaci iste su kartice ipak, iako se meni ranije cinilo da je VBE bolja (posto mi je konverzija za KRW i RUB bila mizerna pa je nisam ni primetio)

4. I takodje kada kupujem nesto preko da li uzimaju dodatnih 2% provizije ili je to samo kada podizem pare?...znam da mi je ona na salteru pricala pola sata nesto ali pola od toga mi je proslo kroz glavu!
2% za podizanje? Na bankomatu BIB treba biti 0%:
http://www.bancaintesa.rs/upload/documents/tarifa_23_7_2013.pdf
9.13. Isplata gotovine na bankomatima Banca Intesa ad Beograd
9.13.14. Visa Electron bez naknade
Drugih banaka: 9.14.17. Visa Electron 2% (Min. RSD 150)

Za placanja van zemlje imas "provizije" koje sam pomenuo gore. Znaci manje nego konverzija EUR/RSD, ali ipak nije sitna kao sto je za MasterCard.

Hvala na informacijama Alfa; nikada se ranije nisam igrao sa bankama, racunima i karticama pa nemam iskustva uopste ;)

Ajd jos da pitam na kom principu radi ovo banca intesa online; predpostavljam da dobijem neki softver od njih i disk za autentikaciju!? Treba mi najlaksi put kojim bi prebacio pare sa trenutne visa electron na recimo visa internet koju planiram da uzmem i koristim za online placanje. I da li su visa internet sve iste ili treba da vodim racuna kad uzimam da trazim nesto posebno?!

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno