Šta je novo?

Platne kartice za Online internet placanje (FAQ u prvom postu)

Da li je neko placao WizzAir deviznim karticama do sada? Koji kurs su primenili? Najvise me zanima ako neko ima AIK karticu, ili Intesinu Visa Electron da mogu direktno da uporedim.

Ukoliko ste placali dinarskom, koliko je naplaceno naspram onoga kolika je cena na Wizzu bila?

Imam neslaganje od 70RSD (Na 15.000) za AIK karticu (koja je za dinare bila extra precizna za sve do sada. 123.7 EUR naplaceno, 123.4111 je bio srednji, sto izadje 15.265 RSD, a treba 15.195 da bude naplaceno.
Pa da vidim gde da trazim krivca.

Daj SS na sta mislis, samo izbrisi racune i sume.

Evo slika

Prilozi

• 001.jpg
    001.jpg
    85.6 KB · Pregleda: 104
  • 002.jpg
    002.jpg
    88.1 KB · Pregleda: 94
  • 003.jpg
    003.jpg
    137.4 KB · Pregleda: 101
Pa nemas EUR partiju. Ja nikada nisam mogao da biram RSD partiju da prebaci na EUR racun.
Jesi imao Visa Inspire sa EUR ranije? (Intesa Hit-EUR ili nesto slicno?)

Kod mene postoje zasebno (kao na prvoj slici, samo sto ima Visa Inspire i Visa Inspire-EUR)

Pa nemas EUR partiju. Ja nikada nisam mogao da biram RSD partiju da prebaci na EUR racun.
Jesi imao Visa Inspire sa EUR ranije? (Intesa Hit-EUR ili nesto slicno?)

Kod mene postoje zasebno (kao na prvoj slici, samo sto ima Visa Inspire i Visa Inspire-EUR)

Ne, samo ova 2 racuna imam vec godinama, a mogao sam da dopunim Internet karticu sa dinarskim racunom.

Ja to nisam mogao :)

Koji kurs su primenjivali, jel' znas? Kako ti izgleda transakcija neka kada si to platio?

Kod:
29.03.2016	29.03.2016	ON-LINE - kupovina deviza	xxxxxxxxxx	EUR		35,00	49,54

...

05.12.2015	05.12.2015	ON-LINE - kupovina deviza	xxxxxxxxxx	EUR		10,00	40,01

edit - uspeo sam! Ne znam sta im bi, ali menjacnica je proradila. :D Evo od malopre:
Kod:
28.08.2016	28.08.2016	ON-LINE - kupovina deviza	xxxxxxxxxx	EUR		10,00	15,92

Poslednja izmena:
Pa to si onda u Menjacnici a ne u Prenosi uradio?:)
Ovo je deo koji pokazuje koliko je EUR uplaceno, ali ne i koliko je RSD skinuto. Sta ti stoji za Visa Inspire racun tog dana?

Sad sam primetio da nisam bio poslao tab za menjacnicu, nije mi ni to radilo.

Da li je neko placao WizzAir deviznim karticama do sada? Koji kurs su primenili? Najvise me zanima ako neko ima AIK karticu, ili Intesinu Visa Electron da mogu direktno da uporedim.

Ukoliko ste placali dinarskom, koliko je naplaceno naspram onoga kolika je cena na Wizzu bila?

Imam neslaganje od 70RSD (Na 15.000) za AIK karticu (koja je za dinare bila extra precizna za sve do sada. 123.7 EUR naplaceno, 123.4111 je bio srednji, sto izadje 15.265 RSD, a treba 15.195 da bude naplaceno.
Zar WizzAir ne naplaćuje u valuti zemlje iz koje letiš? Meni je kada sam leteo iz Beograda uvek naplaćivao u RSD a iz Budimpešte u HUF. U pitanju je Intezin Master (sa RSD i EUR partijom).

Zar WizzAir ne naplaćuje u valuti zemlje iz koje letiš? Meni je kada sam leteo iz Beograda uvek naplaćivao u RSD a iz Budimpešte u HUF. U pitanju je Intezin Master (sa RSD i EUR partijom).

I treba. Ali po ovome je naplatio vise.
Nemam ranija wizz placanja da mogu uporrditi.

I treba. Ali po ovome je naplatio vise.
Nemam ranija wizz placanja da mogu uporrditi.
Jesi kupovao karte sa BEG? U kojoj valuti ti je Wizz prikazao cene pri checkoutu? Bune me ovi evri što pominješ, Wizz cene u evrima su orjentacione (ako letiš sa BEG), i idu po nekom bezveze kursu.

Iz BG letim, naplata u RSD, 15.195RSD. Naplaceno je 123.7 EUR po kursu 123.4111 za taj dan, sto je 15.270RSD (AIK MC uz Flexi racun sva dinarska placanja vrsi po srednjem kursu)

Nije valjda da pravis problem za 70 din? Cime god da ides na let, kostace te vise od 70 din, toliko ostavis taxiju baksis nekad

Ne smaraj. Moze biti i dinar, ali ovo je bankarska transkacija i mora u CENT da se poklopi.
Ako zelis banci ili Wizzu davati 70 dinara za nesto, izvoli, nemoj takvu "pamet" prosipati drugima :)

Ko god da je ovde pogresio, prekrsio je zakon. Ako je banka, onda krsi ugovor. Ako je Wizz, onda krsi zakon o oglasavanju cena (bilo kod nas, bilo u EU)

Iz BG letim, naplata u RSD, 15.195RSD. Naplaceno je 123.7 EUR po kursu 123.4111 za taj dan, sto je 15.270RSD (AIK MC uz Flexi racun sva dinarska placanja vrsi po srednjem kursu)
Mislim da je ovde stvar u kursu, tj, prvo bih jurio banku. Sa Wizzom sam leteo više puta, i uvek je naplaćeno odgovaralo obračunatom (uvek plaćao u dinarima).

Zvao sam AIK, ali oni nemaju uvid u originalnu valutu i iznos, samo u naplaceni iznos :) Sto ce reci ili ga nema, ili je naplaceno u EUR, a ne RSD.

Niko nije placao ne-dinarskom karticom Wizz iz BGa?
Sestra i sestric su isli 3-4 puta (on je placao svojom karticom), i nije mi pominjao da se ne slaze nesto, pa pretpostavljam da je imao dinarsku.

Теби је у ствари наплаћено мање од средњег курса?Тј. како функционише та картица,у девизама или дин.?

Aik mc flexi provereno koristi srednji kurs za dinarska placanja a vezan je za eur.
Meni je naplaceno po 50 para manjem kursu. Vise nego sto je mc kurs ali opet nize od bilo koje moguce provizije jer je ispod. 0.5 %.

Proveri kurs na datum knjizenja a ne na datum transakcije.

122.85 nije bio mesecima srednji :)

Pozdrav,

Samo jedno pitanje na koje se nadam da mi neko moze dati odgovor.
Naime, koristim Visa Classic karticu Raiffeisen Banke za koju sam morao dati depozit. Uzeo sam je pre 6-7 godina jer mi je trebala jedna kartica sa kojom mogu vrsiti internet kupovinu (letovi, hoteli, itd..) i da mogu da placam i podizem novac sa ATM u inostranstvu. Tada su mi rekli da Visa Electron nije imala sigurnosni broj pozadi itd... da ne duzim pa je jedina opcija bila da platim visok depozit za Classic. Ne treba mi minus ili ne znam sta vec samo da koristim sredstva koja imam na deviznom racunu. Koja banka i koja kartica je najbolja opcija a da ne moram da dajem depozit ?
Trenutno sam u Srbiji i setih se skoro tog depozita pa sam hteo nesto da uradim po tom pitanju ako ima neka druga opcija...
Unapred Hvala.

Elem, trazio sam zvanicno od banke da mi daju originalnu valutu i iznos. I dobio ne tako zeljen odgovor :(
Iako nigde nisam nasao da pise, placanja AIK MC karticom (uz Flexi racun) ide po MC Kursu ako je u pitanju online placanje! Samo za POS i ATM vazi srednji kurs evra :(
Ocekivao sam da trajati prilicno dugo dok dobijem odgovor i dok shvate sta trazim uopste (iako kod intese isto ima na izvodima, a ranije je cak i na e-Bankingu postojalo), ali za manje od pola sata sam dobio odgovor :)

Dakle, kartica nije isplativa za online placanje u dinarima kao sto je POS i ATM u dinarima. Ali je mnogo preciznija od Intese, gde nikada nisam mogao da uhvatim koji tacno dan se koristi - kod AIKa su mi bas zbog ovoga istakli da se koristi zadnji radni dan do dana transakcije (ne dana knjizenja). Sto se inace i poklapa za ranija placanja.
A za ovo WizzAir placanje se u CENT poklapa!

Mislim da bi ovo moglo u FAQ da se doda, mozda treba malo da formiram samo bolje :)

@Mikroskop, nijednu kreditnu ne mozes dobiti bez depozita ako nemas posao u Srbiji, stalni.
Dalje od toga, najbolji izbor je i dalje Visa Electron Intesina. Ne moras nista drzati na racunu a za SVE funkcionise (gde god se Visa prima). Jedino nije za dinarska placanja.

Poslednja izmena:
da se koristi zadnji radni dan do dana transakcije (ne dana knjizenja)
Је ли задњи радни дан - до(прије) или од(послије) - трансакције?Први пут чујем да неко тако обрачунава курс,задњи радни дан.

Zakljucno sa danom transakcije. Meni je ovo i logicnije.

То је већ у реду.Тако сам ја некад и мислио да се врши конверзија а не на дан књижења,кад оно...

Kod Intese nema pravila, nekada sam vidjao neki skroz izmedju datum (da nema smisla ni vremenska zona, ni datum knjizenja ni transakcije).
A nekada uopste nije MC kurs, nego neki drugi... tipa ECB srednji. Uvek je odlican kurs (za razliku od ovog slucaja za dinare), ali opet... ne mogu da uhvatim ni za glavu ni za rep :)

Komercijalna radi na dan knjizenja a mislim i RF - cini mi se da su time pravdali onaj depozit od 20€.

Nemam iskustva sa te dve, pogotovu sto u RF znam da ide provizija za devizne transakcije, i samim tim je to veliki trosak za mene godisnje.

Piraeus sam probao jednom i isto nisam mogao da skapiram koji dan koriste, niti koji kurs, ali je def. neisplativa.

Vrh Dno