Problem sa AI je što kad halucinira i ne zna da halucinira.
Ne smeš nikako da se osloniš na njegovo gotovo rešenje, već moraš da mu tražiš odakle mu ta informacija, a onda sam da proveriš. Naravno ako možeš i ako je u pitanju nešto bitno.
Skoro smo imali debatu oko istaknutih cena u prodavnici pa rešili da ubrzamo i da nam AI pomogne.
Ukratno su mu bili ovi odgovori:
Po važećem Zakonu o zaštiti potrošača Republike Srbije, ako je za proizvod istaknuta cena, na kasi ne sme biti viša cena od te istaknute.
Tražili član zakona, pa je naveo:
Član 6 reguliše obavezu isticanja cene.
Član 12 precizira da se trgovac mora pridržavati istaknute cene i uslova prodaje.
Našli članove zakona i tamo ne piše, pa mu iskopirali zakone.
pravu si — u članu 12 ne postoji tačka koja propisuje obavezu da se na kasi primeni istaknuta cena.
Zakon o trgovini („Sl. glasnik RS“, br. 52/2019, 30/2023)
Član 34, stav 3 (ključni član)
Našli član 34. Nema toga. Iskopirali mu član 34.
Tačno — član 34 nema veze sa cenom. On reguliše deklaraciju robe.
Zakon o trgovini („Sl. glasnik RS“, br. 52/2019, 30/2023)
Član 35 – Isticanje cene
Našli član 35 i nema ni tamo. Iskopirali mu.
U pravu si — ni u članu 35 nema odredbe koja izričito kaže da se u slučaju razlike primenjuje niža cena.
Da bi na kraju kleštima izvukli:
Precizan zaključak
- Ne postoji tačka ili stav koji to kaže „jednom rečenicom“
Nikakav problem za AI da izmisli član zakona i čak broj službenog glasnika. Ko poveruje na prvu loptu i ne proveri, može gadno da se provede sa ovakvim stvarima.
Meni je AI super koristan u poslu. Da mi parče gotovog koda, ili objašnjenje kako nešto da postignem. A onda isprobavam i u nekoliko iteracija dođem do rešenja. Nije samo copy-paste kao što neko misli. Moraš da se razumeš u to što radiš i da ti AI bude samo alat koji ti pomaže, a ne neko ko će sve da ti radi.
Pitanje je samo da li neki CEO ili CFO to razume. Neki od njih su učuli da AI može nešto mnogo brže da uradi i onda porede koštanje licenci sa koštanjem ljudstva. I na kraju ako je 2 manje od 3, otpustićemo određeni procenat.