Au, nisam svracao neko vreme a tema se bas prosirila.
Izgleda po vasim postovima da je situacija generalno vrlo losa. Slazem se. U principu, mala je ponuda posla jer je u Srbiji najunosnioji onaj posao o kome ne postoji nikakva evidencija, planiranje i sl. Pa sto bi te neko placao da mu sredis vodjenje poslova kad mu to ne odgovara. Dobro placenih pozicija ima malo, treba se naci na pravom mestu u pravom trenutku inace ode voz. Mada i za vrhunski IT ti treba veza - ako bas i ne znas dobro poslace te na placenu obuku i eto, a "tata" ce nabaciti neki posao firmi i svi zadovoljni. Poznajem licno bar 10-ak takvih. OK su ljudi, moglo im se i eto.
U "drzavnim" firmama jeste manja plata (ali raste svuda), a imas dodatne pogodnosti, javis se ujutru da kasnis cuku vremena i OK, kurseve sa sertifikatima i sl. a glava te ne boli.
Razumem i neke poslodavce - ogromna je nesigurnost posla, nema garancija placanja te su uvek na oprezu spremni da se "pokupe" i povuku. Privreda nam STOJI bukvalno, poslednjih meseci narocito, svi cekaju "sta ce biti" sa Srbijom. Dok je tako, ponuda radne snage ce rasti a plate samim tim ce ici na dole. Trziste.
Nego, neko rece da se nas posao "ne razume" bas najbolje. To je problem i zato smo potcenjeni. Mislim, neverovatna je disproporcija u potrebnom znanju za ovaj, IT posao, i vecinu ostalih poslova, koji su ne retko u istoj firmi isto ili bolje placeni. A to se ne shvata i ne prihvata. Zato i jesmo "oni kompjuterasi". Pa da bi neku stvar odradio, kako kazu za 2 sata, desavalo se da citav vikend kod kuce listam dokumentaciju od par hiljada strana, a to se ne vidi, ili se po hodnicima prica "eno ga, cita nesto, ne radi nista trenutno, sad cu ga pozvati da uradi to i to".
Moj cimer iz studentskih dana, zavrsio ETF u BG, razvozi cigarete za 2.5 puta vecu platu nego sto je imao u struci. Privikao se i to je to. *****ava se sa klinkama po trafikama. Svestan je da je krajnje vreme da se vrati u struku, ali kako, lova mu treba sad a ne za 10 godina kad ce mozda sve doci na svoje.
Znaci, cini mi se da je nepodeljen utisak da je struka potplacena. Ovakvoj Srbiji treba samo par hiljada IT strucnjaka raznih nivoa znanja, i dok se ne promeni opsta privredna klima, bojim se da ce ostati tako. Pa sad, kako se ko i gde snadje. Srecno svima.