Šta je novo?

Plata u IT

a sto ne odete preko svi vi strucnjaci pa unovcite svoje znanje, tamo preko je sve bolje, tamo preko svi vas vole. Afirmacija i sve ostalo ceka vas. Pa nadjes posao lepo i odlozis govnjive motke i drugi alat za okopavanje i manes se prepucavanja i odete tamo gde ce vase potencijale iskoristiti do maksimuma.

a sto ne odete preko svi vi strucnjaci pa unovcite svoje znanje, tamo preko je sve bolje, tamo preko svi vas vole. Afirmacija i sve ostalo ceka vas. Pa nadjes posao lepo i odlozis govnjive motke i drugi alat za okopavanje i manes se prepucavanja i odete tamo gde ce vase potencijale iskoristiti do maksimuma.
Mislim da odavde nije otisao samo onaj ko ili nije imao mogucnosti i hrabrosti, ili je bio ludo vezan za nesto i pored svega ostalog...

Ne mislim da ti treba nesto od mogucnosti, vize i put ne kostaju toliko da nisu moguci.
Pre ce biti da ljudima fali hrabrosti i vere u sebe, a kako je najteze priznati da je nesto "do tebe" onda ostaje samo da se se preklinje sudbina, kritikuje i samosazaljeva. Naravno, uz obavezno pljuvanje po onima koji su uspeli, preko veze naravno, drugacije nije moguce.

Ne mislim da ti treba nesto od mogucnosti, vize i put ne kostaju toliko da nisu moguci.
Pre ce biti da ljudima fali hrabrosti i vere u sebe, a kako je najteze priznati da je nesto "do tebe" onda ostaje samo da se se preklinje sudbina, kritikuje i samosazaljeva. Naravno, uz obavezno pljuvanje po onima koji su uspeli, preko veze naravno, drugacije nije moguce.
hoces da kazes kako svako moze dobiti green card, samo da trazi. tako nas svi vole da nas prihvataju oberucke :)
zasto svaka internacionalna kompanija ima fabrike u zemljama treceg sveta?

Poslednja izmena:
hoces da kazes kako svako moze dobiti green card, samo da trazi. tako nas svi vole da nas prihvataju oberucke :)

Tačno tako.. Zato je i moja sestra, iz gore pomenute priče,išla na obuku/seminar/šta li već u jednu skandinavsku zemlju,ali je morala da se vrati i radi u Serbiji. Zašto da je tamo plaćaju 10 puta više kad ovde mogu 10 puta manje? :)

Uh sto bih voleo da je zaista tako lako.

Hipoteticki covek se odluci da ode, obezbedi nekako materijalne uslove, kako doci do radne vize?

Ici na blef nema smisla... mislim zamisli sletis u NY i sta onda... a recimo ne znas nikoga... u hotel pa pravac oglasi za zaposlenje ili tako nesto...

Da li je kompanijama preko zaista toliko stalo do nasih ljudi da im salju garantna pisma i ostale papire?

O tome covek mora da razmislja... ja to nikako da smislim ili da bar dodjem u poziciju da steknem pravu sliku o tome...

A sto se tice ovoga svi su preko veze... ne naravano... ali sem veza jos gomila faktora igra tu neku ulogu...

pa o tome se i radi, pravog strucnjaka ce oni i da plate, imaju i onu dva miliona sistem administratora i Ubuntu-mahera...

Poslednja izmena:
Jedino vidim da Duksa, govori realno, sasa ko po obicaju prica nesto van pameti, iako misli da je popio svu pamet ovoga sveta :0

a sto ne odete preko svi vi strucnjaci pa unovcite svoje znanje, tamo preko je sve bolje, tamo preko svi vas vole.
Vidi ovako Dukso... Pre svega, ja veoma dugo nisam mogao nigde da odem. Duga je priča zašto je bilo tako, a i nije za ovaj forum. Sad sa svojih 40+ stvarno nemam želju da bilo gde idem "trbuhom za kruhom" (ne znači d ane bih otišao ako bi iskrsla neka povoljna prilika).

No, ono što je ovde bitno... U normalnoj zemlji ako si ti profesionalno u tački X i hoćeš za 5 godina da budeš u tački Y (položaj, plata, ovo, ono...), onda prilično tačno znaš šta treba da radiš. Kakva ti znanja trebaju, kakvo iskustvo, kakve škole, kursevi itd. Znači, ako si u stanju da postigneš ono što je neophodno ti sa velikom izvesnošću možeš računati da ćeš za 5 godina biti tu negde blizu ili na toj tački Y. U Srbiji to nije moguće, ovde jednostavno nema pravila.

Znam za slučaj žene, nazovimo je "osoba B". Ta žena je držana na jednom marginalnom poslu bezmalo iz sažaljenja. Kad bi se desilo da treba da uradi najtrivijalniji zadatak iz jedne oblasti, nazovimo je "sektor X", svi bi čupali kosu, jer ona ni to nije umela, ništa nije bila u stanju da uradi, bila je totalno nesposobna i lišena svakog znanja i talenta. Danas, ova žena je rukovodilac upravo "sektora X" u jednom velikom beogradskom javnom preduzeću. Clue? Udala se za jednog od direktora tog preduzeća.

I o čemu mi onda pričamo?

i ja znam za jednog decka koji je sa 24 osnovao firmu, a sa 25 jos jednu i radi ko zmaj,
nit je varao nit je lagao, pa sta
to nista ne dokazuje, znanje mora da ispliva ako je praceno ambicijom

Poslednja izmena:

A amerika je jedina opcija i to bas preko lutrije ?
Preko znanja tj. ucenja je mnogo jednostavnije i prakticno svako pametan to moze da postigne.

Ajde konkretno pitanje, da li moze da se uspe u zemljama EU samo sa znanjem engleskog, recimo ode neko u Austriju a ne zna rec nemackog?

I da mozete slobodno da promenite naziv teme u kako uspeti u IT-u... o platama skoro i nije bilo reci...

A amerika je jedina opcija i to bas preko lutrije ?
nije, ali zasto ako vec biram ne izabrati Ameriku. zar nije bolje (lupam cifre) 10k$ za isti posao u Americi nego 5k$ u Holandiji ?

idi na sajt recimo FBI-a pa vidi kolike su plate.
Koji crni 10k

a sto ne odete preko svi vi strucnjaci pa unovcite svoje znanje, tamo preko je sve bolje, tamo preko svi vas vole. Afirmacija i sve ostalo ceka vas.

Ja ne kontam, pa zar niko nije provalio da je covek sarkastican? I potpuno u pravu! Jedna zemlja ne reshava problem svoje nezaposlenosti (u ma koliko malom broju ona bila), tako sto zaposljava stranu radnu snagu. Vec sam ranije u ovoj temi rekao kako u canadi zovu istocno-evropske doshljake.

Ma koliko ljudima ovde ovo delovalo kao nesto sumanuto, covek je u potpunom pravu! Najveci problem je sto ljudi nemaju dovoljno hrabrosti i vere u sebe! Evo moj drugar iz potpisa, o kome sam pricao na ovoj temi, je POTPUNO sam i na apsolutni BLEF zapalio u holandiju - amsterdam a da NIKOG zivog nije znao tamo, niti je imao BILO kakav posao obecan tamo!!! Banuo covek, pobegao zbog najave bombardovanja (dok je bio ovde imao je tezgu na buvljaku, ziveo na ivici bede), i odlucio da se ne vraca. E sad, para je imao nesto malo, jedva je placao najeftiniji smestaj, za hranu gotovo nista, i kopao je i rukama i nogama da nadje nekakav posao. Tumarajuci tako ulicama amsterdama, je naleteo na lika iz Beograda, koji je tamo neki Krishna!? monah, guru sta li vec, pa ga je istripovao da je spoznao Krishnu, pa je obrijao vugla, pa im se uvalio u Krishna templ, gde je imao hranu i smestaj za dz. Iako on neda ne veruje u tu Krishnu, nego bre covek veze nema sa time! Samo da prezivi! E ondak kad se snashao za smestaj i klopu, uleteo je prvo u teshke fizikalije, jer dok PERFEKTNO ne znas jezik, samo to mozesh da radish. Iako je dobro zaradjivao na fizikaliji, nije bio lenj, nego je ucio i ZANAT i JEZIK (holandski), i mic po mic, na kraju je imao radnike koji rade renoviranja gajbi za njega!!! Pogadjao citave blokove zgrada. Vratio se odande 2005 kao milijunash (ne sad bukvalno - al kako je krenuo - jednog dana sigurno)!

Stoga, ko je sposoban, za njega nema zime! Ko samo ceka da mu padne sa neba i sazaljeva sebe - tom tesko da ce biti bolje. Ako je mlad, sta reci, batice nisi kriv, opsti je haos, al morash se boriti! A ko ima isuvishe godina da bi sad palio negde, a strasno je nezdovoljan postojecim uslovima - sta reci sem:

Naoruzjte sirotinju!

to iz Alan Forda
bolje zivjeti cjeo zivot kao bogatas neko jedan dan...

kako ne kapiraju, pa rachunari radi rachunara ne postoje, postoje radi
magacionera, inzinjra, tel operatera, sekretarice, daktilografkinje, sluzbenice doktrorke....
I svih onih koji kreativno koriste iste. A svi oni koji odrzavaju umrezavaju antivirusuju, ciste podesavaju servisiraju.... su to zbog onih koji kreativno rade.
Tj to o znanje o kojem mi pricamo je znanje preciznog mehanicara koji pere pisace masine ljudima koji na tim masinama prave pare. Taj sminker sa ekonomskimprekovezemetata ubacio
pravi pare, a ti ja mi svi koji mu namestimo misa ( mi smo mnogo pametni da znamo sta je usb) ili mrezu smo glupi jer te iste ne pravimo. Mi samo namestimo to sto njemu treba da nastavi da pravi pare....

nije, ali zasto ako vec biram ne izabrati Ameriku. zar nije bolje (lupam cifre) 10k$ za isti posao u Americi nego 5k$ u Holandiji ?
Nije sve u plati.
U Evropi su porezi na plate veci nego u USA, ali su zato veca i zdravstvena i socijalna zastita. Zatim nacin zivota, mentalitet,... Postoji dosta razloga zasto bi neko odabrao manju platu u Evropi nego vecu u USA. I obrnuto, naravno. Sve zavisi od osobe do osobe.

Nego, da se malo vratimo na plate u IT kod nas i zasto su one cesto male. Firme se mogu podeliti u dve grupe: u one malobrojne u kojima je IT osnovni posao (napr. programerske firme, sistem integratori, itd...) i one ostale mnogobrojne koje se bave nekim drugim poslovima.
U ovim ostalim, IT je samo jedan od sektora koje firma mora da ima, isto kao i knjigovodstvo ili nesto slicno, i jedina mu je svrha da pomogne poslovanje firme. IT u ovakvim firmama ne donosi pare - bar ne direktno, vec samo moze da olaksa/poveca zaradu uspesnom IT podrskom ostalim sektorima. Na zalost, mnogi IT "profesionalci" ne shvataju koja je zapravo njihova uloga u firmi: da olaksaju posao ostalim sektorima. S obzirom da ni sami ljudi iz IT ne znaju zasto su u firmi, nije cudo da ni ostali u firmi takodje ne znaju zasto IT postoji. A kad nekog placate a ne znate zasto, onda se trudite da ga placate sto manje. Znaci, jedan od puteva ka vecim platama u IT je i obrazovanje drugih - objasnite im zasto je IT tu i kako koriscenje IT tehnologija moze da pomogne firmi da poveca zaradu.
Neko je gore spomenuo da obicni komercijalista cesto ima vecu platu nego neki IT specijalista u istoj firmi. Ja tu ne vidim nista cudno: naravno da ce komercijalista imati vecu platu, ako je on taj koji svojom prodajom direktno donosi pare firmi. Kada IT uspe da direktoru objasni da komercijalista tokom prodaje koristi informacioni sistem i izvestaje iza kojih stoji IT, onda ce i ugled IT-ja porasti - kao i njihove plate.
Sa druge strane, bavljenje IT-jem nije vise privilegija nekolicine posvecenih, vec je to samo jos jedno u moru obicnih zanimanja: neko lepi plocice, neko popravlja automobile, a neko administrira Unix servere. Dobar broj ljudi iz IT-ja ovo jos nije shvatio i misli da samo zbog toga sto se malo vise razume u racunare, treba da ima ne znam kako povlascen polozaj u firmi, ogromnu platu i ne znam sta jos... Lepo bi to bilo, ali nije tako... IT moze da se izbori za vece plate jedino putem kvalitetne podrske poslovanju firme.

Pozdrav

da ali nije posao IT strucnjaka da objasnjava vlasniku firme (direktoru) zasto ga je ovaj zaposlio, firma zaposljava IT strucnjake valjda zbog bolje produktivosti, a ne zato sto to vide u susednoj firmi, pa kao sto i mi ne bi imali kompjutere. Valjda direktor firme zna neke osnovne stvari o biznisu i pomoci IT u svakodnevnom poslovanju firme, koja ce dovesti do veceg prihoda. I ako zna da ce taj sektor pomoci u boljem poslovanju, to treba da se i plati.

Ajde konkretno pitanje, da li moze da se uspe u zemljama EU samo sa znanjem engleskog, recimo ode neko u Austriju a ne zna rec nemackog?

Moze, ja sam sasvim neplanirano zapalio za DE bez znanja ijedne reci nemackog. Firma koju sam kontaktirao radi posla u engleskom govornom podrucju je bila samo filijala nemacke firme i preusmerili me u centralu. Sad ga govorim najnormalnije (jezik se najbrze uci kada *moras* da ga govoris u svakodnevnom zivotu).

Ja ne kontam, pa zar niko nije provalio da je covek sarkastican? I potpuno u pravu! Jedna zemlja ne reshava problem svoje nezaposlenosti (u ma koliko malom broju ona bila), tako sto zaposljava stranu radnu snagu. Vec sam ranije u ovoj temi rekao kako u canadi zovu istocno-evropske doshljake.

Zavisi od zemlje do zemlje. Mnoge evropske zemlje imaju problem starenja drustva zbog loseg prirastaja. Imas sve vise penzionera i sve manje mladih ljudi koji rade i od cijeg se rada oni izdrzavaju (i ne samo oni, celo drustvo). Tu ne pomazu ni prekvalifikacije ni popunjavanja rupa iz sopstvenih izvora, jer njih, u principu - nema dovoljno. A kad vec moraju da popunjavaju ljudima sa strane (posto drzava ne moze da stane dok se situacija ne popravi), onda barem biraju strance - da budu dobro obrazovani, iz deficitarnih grana, strucnjaci i ostalo - to regulisu te imigracione politike koje racunaju "poene" za svakog potencijalnog emigranta. Da li je to resenja na duge ili kratke staze, ne zna jos niko, jer niko nije do sada zavrsio taj krug "osvezavanja".

da ali nije posao IT strucnjaka da objasnjava vlasniku firme (direktoru) zasto ga je ovaj zaposlio, firma zaposljava IT strucnjake valjda zbog bolje produktivosti, a ne zato sto to vide u susednoj firmi, pa kao sto i mi ne bi imali kompjutere. Valjda direktor firme zna neke osnovne stvari o biznisu i pomoci IT u svakodnevnom poslovanju firme, koja ce dovesti do veceg prihoda. I ako zna da ce taj sektor pomoci u boljem poslovanju, to treba da se i plati.

To vazi za svaki sektor u firmi i za svakog zaposlenog - da povecaju produktivnost. IT sektor da omoguci IT infraskrukturu koju drugi koriste kao alat, kadrovsko da resava rupe oko radne snage, tetkica da cisti da se ne bi udavili u djubretu. Sa te strane, IT direktoru spada u tzv. "operations" i to sto je svakome od nas IT posebno prirastao srcu, ne mora da znaci da je ista situacija i kod direktora.

Nije sve u plati.
U Evropi su porezi na plate veci nego u USA, ali su zato veca i zdravstvena i socijalna zastita. Zatim nacin zivota, mentalitet,... Postoji dosta razloga zasto bi neko odabrao manju platu u Evropi nego vecu u USA. I obrnuto, naravno. Sve zavisi od osobe do osobe.

Potpisujem.

I da mozete slobodno da promenite naziv teme u kako uspeti u IT-u... o platama skoro i nije bilo reci...

Može se preživeti pod uslovom da priroda posla zahteva komunikaciju sa malim brojem osoba koje se isto tako pristojno koriste engleskim (kao što je npr. pisanje koda za računarom 8h dnevno).A veoma je preporučljivo znati,jer ako ne razumeš šta oko tebe pričaju,ako si strašno ograničen u komunikaciji,ti si samo 1 vanzemaljac,a vazemaljcu je, između ostalog, strašno teško da se predstavi u najboljem svetlu i bori za svoja prava. Ako te zadesi da se zaposliš u zemlji čiji jezik ne poznaš,svakako je učenje istog prvi prioritet.

Može se preživeti pod uslovom da priroda posla zahteva komunikaciju sa malim brojem osoba koje se isto tako pristojno koriste engleskim (kao što je npr. pisanje koda za računarom 8h dnevno).A veoma je preporučljivo znati,jer ako ne razumeš šta oko tebe pričaju,ako si strašno ograničen u komunikaciji,ti si samo 1 vanzemaljac,a vazemaljcu je, između ostalog, strašno teško da se predstavi u najboljem svetlu i bori za svoja prava. Ako te zadesi da se zaposliš u zemlji čiji jezik ne poznaš,svakako je učenje istog prvi prioritet.
Sad mi dodje krivo sto smo u osnovnoj imali neku glupacu, koja je pola vremena provela na porodljskom, pa su zamene dolazile svakih par meseci sve gore od gore... mogao sam bar tu da naucim Nemčki... ako nista... samo još jedan prilog tome kako nam je glup obrazovni sistem...

Dobro znači nije nemoguće ali što pre naučiti jezik kojim se govori...

pa su zamene dolazile svakih par meseci sve gore od gore... mogao sam bar tu da naucim Nemčki... ako nista... samo još jedan prilog tome kako nam je glup obrazovni sistem...
Obrazovni sistem nam je grozan... Ja sam formalno nemački učio 14 godina. Ej, trebalo bi da pričam bezmalo kao Nemac. A u praksi je bilo: ove godine jedan program, one godine drugi... Pa većina škola u Bg nije imala nemački, pa polažeš ispit na kraju (i puste te), pa na faksu pretežak program za nekoga ko de facto u srednjoj školi uopšte nije imao nastavu nemačkog...

I sad sam u apsurdnoj situaciji. Rezultat učenja nemačkog od malih nogu je da kad bih sad uzeo da naglas čitam neki nemački tekst vi bi mislili da radim kao spiker na ZDF-u. Istovremeno, kad na Net-u nađem neki tekst na nemačkom ja ga ubacim u Babelfish da ga prevede na engleski (koji, BTW, ja nikad u životu nisam formalno učio, nikad ni jedan jedini čas engleskog nisma pohađao). Imam savršen nemački naglasak, razumem užasavajuće malo, a valjda sad još jedino umem da kažem "Guten Tag". Žalosno. :S:

plata...

Vidim da ovde mnogi brkaju babe i zabe!
Plata je tolika kolika je!
Ako ti se ne svidja, idi u drugu firmu, u inostranstvo, vrati se u Srbiju, ili zapali cigaretu.Ma radi sta oces, bre!te price, "It je podcenjen" ovo - ono, nemaju veze s mozgom.To se odnosi na sve grane ne samo na IT.
A takav (socijalni sistem razmisljanja) je ostao od "Juge", s...erem se na jugu i Tita i sve ostalo sto nam usadi takav sistem razmisljanja!
Zato sada postoji armija onih koji cekaju da im drzava ili firma ili lutrija pruzi nesto!Nezadovoljni, apaticni, opstruirajuce nastrojene individue kojima je plata nije dovoljna a obzirom na vrednost smatram i preplaceni su!
Nema sanse da neko ima manju platu nego sto zasluzuje!
Svi ovde imaju onoliko para koliko zasluzuju, jer ako su podplaceni, a i dalje rade za tako malo, onda i ne zasluzuju vise iz drugih razloga (karakternih) i obrnuto_Oni koji su vezom dobili lovu su se izborili za takvu kombinaciju dok si ti gulio knjige i ucio on je radio na necem drugom (uvlacenje u b...ulju) i on je stekao lovu ti nisi!
Moje iskustvo:
Ja sam poceo da radim za 19.000, pa sam rekao sefu:Sefe meni daju 32.000, glupo je da idem jel ja vise trebam vama nego vi meni.On da 32.000.Posle par meseci novi posao, ko ce -niko nece, evo ja cu!Odradim posao.Sve vreme bez obzira na posao koji imam idem na razgovore i javljam se na konkurse (i sada posle pet godina na sve se javljam). Dobijem ponudu za 45.000 da predjem odem opet kod njega i kazem mu (i jos gomilu drugih stvari) on da 50.000. Sada sam na 70.000 i do kraja godine moram doci do 1000€:Moram!
Nikavu vezu nisam imao!
Nikakva poznastva!
Nista!
samo zelju da se borim i da dokazem da mogu i da sam najbolji izbor za poslodavca!
I dosta kukanja o tome kako je ovde lose!
Pa jel vama jasno da se ovde formira trziste:Sada je sansa za sve da u nedostaku kadrova i mladih sposobnih ljudi uz isti napor ostvarite duplo brzi napredak nego bilo gde u EU!
Rad bre, herc, udri u vugla, padni ustani obrisi prasinu, kreci ne osvrci se!

Bravo, lepo rečeno. Prvo nauči da radiš, zatim nauči i da pregovaraš za platu. Lično nisam neki pregovarač, ali u ovom prvom delu priče izuvam, pa mi obično mi poslodavac da dobar start, kojim ne mogu mnogo da zeznem lošim pregovaranjem. :)

Vrh Dno