Šta je novo?

Plata u IT

@Haludza

Naprotiv, u velikom broju slučajeva je baš rad za malu platu luksuz koji sebi mogu da dozvole samo oni koje dotiraju roditelji, deda, baba, rođaci sa sela im šalju hranu itd. To su mahom ljudi koji nemaju toliko bogatu zaleđinu da ih neko 100% izdržava, ali uz dodatak sa strane nekako preživljavaju. Onaj koji nema nikoga i koji se zaista izdržava potpuno sam mora ili da nađe posao sa koliko-toliko normalnom platom ili da se okrene nekom drugom rešenju.

Neko ovde reče "ne može se na posao u trenerci itd". Ja sam svojevremeno seo i precizno stavio na papir svoje troškove rada u jednoj firmi. Računica je pokazala da sam u proseku svakog meseca u minusu za 50 maraka. Dakle, tzv. plata nije pokrivala ni puke troškove rada, dolaska na posao itd, nego sam na to još morao svakog meseca da dotiram firmu iz sopstvenog džepa. Naravno da sam brzo otišao odatle, kao i mnogi drugi. A ko je ostao tamo da radi? Kao što rekoh na početku: žewne koje su izdržavali muževi, ljudi koje su izdržavali roditelji i sl.

Svakako da ima ovoga, i potpuno si u pravu, sem u jednoj kljucnoj stvari! To nije u "velikom broju slucajeva" vec naprotiv - u malom broju slucajeva. Probajte da niste subjektivni po ovom pitanju. U velikom broju slucajeva, nazalost, ih je muka naterala. Ovo znam pouzdano, jer drugar koji vodi tu it firmu mi je pricao profil ljudi koji su dolazili na razgovore. I svaki gazda vishe voli lika koji MORA da mu radi bez obzira na platu, radno vreme, izivljavanja, itd. nego lika koji ima zaledjinu i moze da da otkaz kad oce. Razmisli.. A ovaj gazda (a ne samo on) dobro proceni ko MORA da radi i samo takvog zaposljava..

Elem, zamislite to. Šta bi poslodavci mogli da urade? Da zatvore firme? Ne, morali bi da plate onoliko koliko radnici traže, ili da uvoze jeftiniju radnu snagu.

Ne bi morali ni jedno, ni drugo! Ima dovoljno nezaposlenih koji će raditi za male pare!
Odakle znam? Radim u NSZ (Nacionalnoj službi za zapošljavanje) kao informatičar (održavam sistem u jednoj od filijala). Škola - Viša! Plata - jedva 200 Eura! Što ne tražim bolje? NEMA POSLA!!! Na izvoru sam takvih informacija, pa valjda znam o čemu pričam.
Plata u IT sektoru - pre neki dan sam prisustvovao, tzv., posredovanju (kada Poslodavac, tj., gazda firme ili njegov direktor - traže radnike), za IT stričnjake. Posao - u pitanju je IT firma koja je dosta jaka. Drže je moji bivši profesor i njegov brat. Dok sam sklapao skalameriju laptop/projektor za njih (da ljudi lepo prezentuju svoju firmu), uhvatim deo razgovora. Odprilike, traže da imaš 6. ili 7. stepen škole, iskustvo nepotrebno, naičićeš nešto, a i perspektiva je tu.... Fino, a onda kaže, neki se odluče da sklapaju računare, neki da budu sistem administratori (pokazujući u mom pravcu), ali oni koji hoće ono pravo, bave se programiranjem! Super, moj posao pljuje čovek koji me je iškolovao za njega. Usput - zaboravlja kako je on počeo, kao profesor, a danas soli pamet drugima!
Fino - samo, na kraju čujem da im plata neće biti puno veća od moje + što trebaju da se razbijaju od programiranja za to. Da radim u C++ ili .NET, za 200 Eura?! Ubio bih se! Naravno - dok god imaš takve "gazde", nema leba od IT škole ovde. Čast izuzecima, ali ipak je to surova realnost kod nas. Znam i za pozitivne primere, naravno, ali u pitanju su ljudi koji rade od kuće i koji nastupaju solo za druge firme. Njihova zarada je puno bolja, ali opet ni blizu onima na zapadu.

Poslednja izmena:
A ovaj gazda (a ne samo on) dobro proceni ko MORA da radi i samo takvog zaposljava..
Vidi, ja sam upravo u takvoj situaciji da nema ko da me dotira, pa znam o čemu pričam... Kad sam bio mlađi i mogao sam da trpim takve gazde, sad bi sasvim izvesno takav lik dobio prvu flašu ili monitor u glavu. Otićiću u zatvor? Super, pa da li znate koliko bi mi to smanjilo životne troškove. Još mogu da izdam stan za to vreme, i-haaaj. :d

@Trajče

Pročitaj ponovo šta sam napisao, ima nezaposlenih i drugde, ali je poenta da niko neće da radi za platu koja je ispod nekog minimuma.

Koliko naplaćuje vodoinstalater da ti otpuši klozetsku šolju? Pa, zaboga, otpušavaću klozetske šolje i biti 25 dana u mesecu slobodan i neću imati ni šefa, ni direktora, ni radno vreme, a zaradiću tih 200 evra.

Poslednja izmena:
Haludza druze nemogu da se slozim sa tobom, iz prostog razloga sto ja zivim sam sa devojkom i znam kako je znaci, ako mi neko kaze da iznajmljuje gajbu, placa racune, hranu, odecu i ostalo sa 300e plate ..... laze ko pas, osim ako ne zivi u nekoj vuko****ni na 1,5h voznje od gradai placa gajbu 50e ili zivi sa bubama u kuci punoj vlage, ja ne hvala.
Ja i devojcica hvala bogu mozemo da zaradimo taman koliko nam je potrebno, iako sam i dalje u kurcu jer nikad nista necu ustedeti, ali radi se i na tome, a oni maloumnici (da opet ih tako nazivam izvini ali to je moje misljenje) koji ce da rade za 200e i manje (da ima i takvih) ce brzo shvatiti da su se lepo *****ali i pocece da rade nesto pametnije.
A to sto si pomenuo decu...... e za takve ljude koji prave decu kad nemaju para ni sebe da izdrzavaju imam stvarno najnize misljenje. Nemam da jedem ali zato je*** ko budala neznam sta mi je dosta pa onda na vrh toga zena radja decu, i onda cemo svi ko socijalni slucajevi celog zivota da se vucaramo, i deci nikad necemo pruziti normalno detinjstvo.
Ali na kraju krajeva da se vratimo temi slazem se sa tobom 10000% da treba naoruzati sirotinju, ali pre toga treba urediti drzavu pa da krenu da kucaju na vrata nezaposlenim ljudima koji voze BMW ili slicno, pa onda gazdama koji obrcu miloone a radnici im navodno zaradjuju minimalac. Do tada ...... nadam se da cu biti dalekoooooooooooo od smrdljive Srbije. (izvinjavam se patriotama ali to je realnost).

A u drugim zemljama postoji zakonom propisana min. plata koja omogucava normalan zivot, a ovde u srbiji sa min platom nemozes ni racune da platis!!!!!

Poslednja izmena:
Ajde malo konkretnih podataka:

- firma državna ili paradržavna :), mesto - teška provincija, rukovodeće mesto u IT službi opsega 8-10 potčinjenih, klizno radno vreme, zagarantovan odlazak u preranu penziju .... beneficirano radno vreme, posla preko glave itd... stalno otvoren konkurs za prijem sa strogim kriterijumima koji podrazumeva još nešto osim formalnih stručnih kvalifikacija, plaćen prevoz, topli obrok, poslovni mobilni ..., relativno česti službeni putevi po zemlji ... prosečno radno vreme 200 sati mesečno...

500 - 600evra zavisno od godina staža.

Poslednja izmena:
Haludza druze nemogu da se slozim sa tobom, iz prostog razloga sto ja zivim sam sa devojkom i znam kako je znaci, ako mi neko kaze da iznajmljuje gajbu, placa racune, hranu, odecu i ostalo sa 300e plate ..... laze ko pas, osim ako ne zivi u nekoj vuko****ni na 1,5h voznje od gradai placa gajbu 50e ili zivi sa bubama u kuci punoj vlage, ja ne hvala.

E moj prijatelju, da ti znas kako neki ljudi zive.. Pazi kad je 300E cak i dobra plata!? Onako solidna it plata. A kad pitas nekog coveka, kako prezivljava sa 200E mesecno, ni on sam ne zna da ti odgovori! Odvaja od usta, svaki dinar meri, racuna, razvlaci, kupuje plinski sporet da ustedi struju, donosi klopu sa sela, cekovi, krpi garderobu, itd.. Na ivici bede eto kako.. Zivi bate od 200E! Neverovatno! I snalazi se kako zna i ume, kao uostalom i 90% naroda ovde gurnutog u bedu..

Naoruzajte sirotinju!

Ps: ja sam imao konkretnu ponudu za jednu kanadsku firmu - programer - e sad, bash baje programeri (a isto vazi i za animaciju) uzimaju oko 80 (zavisi od ugovora, velicine firme itd) kanadskih dolara sat ;). Pekovremeno se placa 20% vishe! Inace kanada je dosta opustenija zemlja od amerike, manje je: "surova grabljivost i gazenje preko mrtvih za posao i napredovanje", na radnom mestu je opustenija atmosfera, a kanadski socijalni program (jaci od americkog) je posle shvajcarkog najaci na svetu. Ja nisam dugo izdrzao ;). Klima, ljudi, atmosfera, ribe (katastrofa - nasa Knez Mihajlova leti i ribice u minicima su pojam za njih, to cak priznaje i ovaj moj ortak - janicar ;) koji prezire Srbiju, samo nesto kuka, i odusevljen je zapadom, kad vidi ribice, zaboravi sta je rekao :), prosto je zacudjen kako se drze i nose..) svaka zapustena, dronjava i cesto debela, neka vlaga u vazduhu, istocno evropske doshljake tamo znaju da zovu (ne samo Srbe) "white niggers" ;), iako je to naseljenicka zemlja!? ljudi hladni, rezervisani, svi zarobljeni nekim kreditima zbog kojih neki rade i 2 posla paralelno, nema opustenog zezanja, i kad se retko izadje - svak oce sto pre da se napije, preterivanje, ko sumanuti, hrana bezukusna, modifikovana. Ma zhasu.. Dzaba im i standard i (a standard, tj spoljasnjost - bruka!) i putevi, i cistoca, i sjaj, i organizovanost, kad nema zivota. Samo rad.. Daleko im lepa kuca. Srbija - najlepsha zemlja ;).. Samo da se sve uredi kako treba (zakoni), videcete, Srbi su prirodno snalazljiv narod, i opet ce biti lideri u regionu! Treba cuvati svoje..

80$ x 8 = 640$ dnevno x recimo 25 radnih dana 16.000$ mesecno uzme baja tamo. Naravno porez to dosta umanji, pogotovo ako su ti primanja preko 100.000$ godisnje, onda si neka kategorija za reket porezni, tj placas porez vishe nego kad si ispod 100.000, imaju tacno klase, sad ne znam precizno pa ne bi da lupim, al to vam je ugrubo to. Poenta je "budite baje" ;), naucite jezik perfektno (prvi uslov!) radite tamo, ne predugo da ne zastranite ;), vratite se i kapital ulozite u Srbiju..

E da kod nas se pre par godina otvorilia it firma, koja je inace iz nemacke, tj sediste joj je tamo, a ovde su otvorili konkurs za programere. E sad posao je bio opusten, dobijes task i shljakash ga gajbi, ne morash da si u firmi, ne treba da nashih odelo, itd.. Uslov - mora da si baja.. Plata 8E sat ;). Svak ce reci wow! 8x8 = 64 x 25 1.600 E mesecno, wow plata za ove ovde prilike. Jes al za malo ;). Gubljenje vremena. Za taj isti posao shvabo je tamo placen 70-80E sat, a oni su to ovde otvorili zbog jeftine radne snage. Toga ce biti sve vishe..

Poslednja izmena od urednika:
Jel to proverana informacija da ti "švabski programeri od kuće" zarađuju 16.000 Eur mesečno?
Mislim pitam ovo zato što to dođe bez bonusa i ostalih akcija nešto malo manje od 200.000 Eur godišnje ... nije nezamislivo ... ali nešto mi to ne zvuči kao neka prosečna IT plata u Nemačkoj ili bilo gde drugde.

. Ako jedna ista mašina proizvodi i ovde i u USA, recimo, 2000 komada nečega, kako to da tamošnji radnik na toj istoj mašini zarađuje 20-30 puta više od ovdašnjeg?

Pa ne mozes bas ovako da uporedjujes, USA je jedno ogromno potrosacko drustvo. Oni gutaju sve sto proizvedu, a i to im je premalo. Vece trziste diktira politiku zaposljavanja i plata.
Nama preostaje jedino da se integrisemo nekako u ovo malecno balkansko (da ne kazem cefta) trziste sto vise mozemo. Ipak su 2 glave ...vece od jedne, a da nekazem nekoliko.

da odgovorim na pitanje ;)
kolege: 2 komada
diplomirali, pocetna plata od najmanje 500€ (neto, ono sto njima ide, ne bruto, sto uglavnom spominje Haludza u svojim primerima), programiranje je u pitanju (Java je u oba slucaja, mislim)

e, sad, da objasnim par stvari pre nego sto se neko zaleti: obojica imaju znanje i iskustvo koje su tekli (i) tokom studija (znaci, uce dosta, usavrsavaju se itd itd)

Poslednja izmena:
Shang druze gresis tu, mi smo malo potrosacko drustvo prvenstveno zato sto nemamo pare :), kako ja da kupim neki novi model automobila bilo koje marke, ili PS3, ili da odem na karibe na letovanje sa platom od 500e? pazi mozda bih i mogao da dignem kredit kad bi bio prijavljan na punu platu ;) ali mi smo u Srbiji ;)
Imate moje postove od pre, znaci ko nezna objasnicu jos jednom i jos 1000x nemojte da vas lazu i loze da je tamo nesto skuplje nego ovde iz prve ruke vam kazem poslom sam bio u Londonu na 3 nedelje, i tamo je SVE jeftinije nego ovde, jedino sto je skuplje su prevoz, nocni izlasci i stanovanje, ali to je ponovo u normalnim granicama za njihove plate skupo je meni ali njima nije, ali zato hrana, odeca, obuca, tehnika ...... samo da places, kupovao sam Umbro majce za 2funte EEEEEEEEEEEEE aj nadnj mi majcu u BGu za 230din !!!!!!! pa nek je i ona pravljena kod nas u nekoj garazi !!!!!!! patike ...... ima za po 12f npr one reebok clasic sto nosi svaki drugi covek u BGu, hrana ...... hahahah jeftinija i to lepo :) a sto haludza kaze neukusna ..... ako ti oni prave ;) ako sam kupis i napravis .... isto ko ovde sam primetio da paradajz tamo ima ukus a ne ovo kod nas 200din kg paradajza koji je ..... pa .... lep na oko ;)
Mogao bih da vam pricam do sutra, ali iskreno sumljam da ce se bilo sta promeniti u Srbiji, a ja cu otici, i iskreno neverujem da cu se vracati da ulozim kapital jer ovde samo cekaju takve da ih opeljese da raznim porezima i potplacivanjima raznoraznih sluzbenika da bi bilo sta normalno zapoceo, dok te u drugim zemljama ljude u dupe ako doneses kapital da pocnes nesto.

Ja ako sam dobro pročitao taj "Švabo" zarađuje dest puta više na sat. Pa ako ovaj naš kućni programer zarađuje 1800 Eur onda ovaj 18.000 Eur mesečno uzima.

nemojte da vas lazu i loze da je tamo nesto skuplje nego ovde iz prve ruke vam kazem poslom sam bio u Londonu na 3 nedelje, i tamo je SVE jeftinije nego ovde, jedino sto je skuplje su prevoz, nocni izlasci i stanovanje, ali to je ponovo u normalnim granicama za njihove plate skupo je meni ali njima nije, ali zato hrana, odeca, obuca, tehnika ...... samo da places, kupovao sam Umbro majce za 2funte EEEEEEEEEEEEE aj nadnj mi majcu u BGu za 230din !!!!!!! pa nek je i ona pravljena kod nas u nekoj garazi !!!!!!! patike ...... ima za po 12f npr one reebok clasic sto nosi svaki drugi covek u BGu, hrana ...... hahahah jeftinija i to lepo :) a sto haludza kaze neukusna ..... ako ti oni prave ;) ako sam kupis i napravis .... isto ko ovde sam primetio da paradajz tamo ima ukus a ne ovo kod nas 200din kg paradajza koji je ..... pa .... lep na oko ;)

E a josh london u pitanju! Najskuplji grad u evropi! Tacno znam o cemu pricas i u pravu si 100% da je tamo jeftinije!? Zvuci neverovatno ali je tako. A tek kanada - amerika bruka! Skuplje su recimo gajbe za rentanje, maintenance, porez na nekretnine recimo je ZHASU (sto je najcrnje ovo se i nama sprema)! i naravno porez, porez, POREZ. Mi smo josh male bebe za njihove poreze. Hrana, garderoba, detrdzent, tehnika, namestaj, osnovne zivotne potrepstine, itd - doosta jeftinije. Mada nisi u pravu za paradajiz ;). De ti kupujesh paradajiz prijatelju? Idesh li ti na pijac :d. Njihov paradajiz je duplo veci od nasheg, i nema apsolutno nikakav ukus!? Isto tako je i sa mesom!? Ko karton za nashe tele :d..

@Marvin ako si baja programer ili animator, uleteo si u jaku kompaniju, pogodio si se za jaku platu, nikakav problem da zaradjujes vishe od 100.000$ godishnje u kanadi, ili na zapadu. Znam da za nashe uslove zvuci neverovatno. Ali treba da si baja. Te pare neces videti ni u ludili ako si prosek - serviser, mrezni administrator, itd.. Mislim da je slicna kinta i za baju - privatnog zubara (ali treba da si baja), ili recimo baju (ovo cak znam provereno) farmera!? (al mora da si extra vredan i sposoban) koji se bavi prodajom grozdja!? ima plantaze grozdja i valja drzavi grozdje!? Uzima milijune! A drzava farmere oslobadja gomile poreza, otkupjuje im sve sta uzgaje, motivishe ih - ma neverovatno uredjen sistem! A sto je najbitnije za zapad - ako si sposoban, posla ima kolko oces, mada zadnjih godina i njih drma zesca kriza - pogotovo evropu, ima i gomile otpustanja bash iz IT sektora svuda po svetu. Sve zavisi koliki si "baja" i koliko si prodoran - sposoban. Dzaba ti i ako ima c++ u malom prstu ako si smotan..

Poslednja izmena:
@Haludza: Sad mi nešto nije jasno ... da li se ova tema zove šta bi bilo kada bi bilo u IT sektoru ? Ako si "baja" onda ovako, ako uletiš u veliku firmu, ako se pogodiš ... ima tu mnogo ako. Ako se sva ta ako ispune ... provališ da si Bill Gates i da su ti lična primanja vrlo visoka. Naravno da treba da budeš dobar u svom poslu a onda će poslodavac to adekvatno da ti nadoknadi. Valjda je preduslov da neki posao obavljaš da znaš šta radiš i da budeš u tome dobar. U kompaniji u kojoj radim, moj "šef" ima titulu Senior Network Administrator i (u ludilu ili ne) pravi više od 100k godišnje. Nije nikakav genije-superheroj, već čovek koji je dobar u svom poslu sa dosta iskustva iza sebe (to i sam za sebe kaže). Ono što hoću da kažem je da primer koji si naveo (programer koji opušteno od kuće radi parče koda i zarađuje 200K Eur godišnje) nije baš tipičan primer nekoga ko je zaposlen u IT-u. Ne znam kakvo je stanje u Srbiji što se ovoga tiče, ali da bi stekao neki utisak kako se kreću plate na "zapadu" koji si spominjao, možda je dobro pogledati www.salary.com ma da nisam siguran ni da je ovo najpouzdaniji izvor podataka.

Pozdrav

Poslednja izmena:
Valjda je preduslov da neki posao obavljaš da znaš šta radiš i da budeš u tome dobar.

Ne uvek. Da je tako svi bi bili "baje" ;)..

kompaniji u kojoj radim, moj "šef" ima titulu Senior Network Administrator i (u ludilu ili ne) pravi više od 100k godišnje. Nije nikakav genije-superheroj, već čovek koji je dobar u svom poslu sa dosta iskustva iza sebe (to i sam za sebe kaže).

Nije super heroj, ali je baja ;).

Ne znam kakvo je stanje u Srbiji što se ovoga tiče

I bolje ;).

Poenta je sve zavisi kako se ko snadje. Mi smo neka varijanta postkomunistickog pocetnickog kapitalizma - najgora varijanta. Zapad je Liberalni kapitalizam - znaci koliko si sposoban da se probijesh, naplatish i nametnes sebe - tako ti je..

Poslednja izmena:
Shang druze gresis tu, mi smo malo potrosacko drustvo prvenstveno zato sto nemamo pare :), kako ja da kupim neki novi model automobila bilo koje marke, ili PS3, ili da odem na karibe na letovanje sa platom od 500e? pazi mozda bih i mogao da dignem kredit kad bi bio prijavljan na punu platu ;) ali mi smo u Srbiji ;)

Pa to je i moj zakljucak. Dzaba kod nas neko da nam uvozi 1000 plazmi, LCD-a i ps3 konzola mesecno, kad to nema ko da kupi. Pa cak i da se proizvedu ovde, u nasoj srbiji, to opet ne bi imao ko da kupi. Tacno je da para nema, ali ni ameri nisu bas gradili oblakodere odma cim su se osamostalili... Proci ce jos dosta vremena pre nego sto ce Srbin opet moci da nakrivi kapu, pljune u dlan, dovati lopatu (tastaturu il stavec) i posteno zaradi svoj dinar (ili euro, ako do tad udjemo u EU).

Proci ce jos dosta vremena pre nego sto ce Srbin opet moci da nakrivi kapu, pljune u dlan, dovati lopatu (tastaturu il stavec) i posteno zaradi svoj dinar
To možda kad pomru ovi menadžeri i ostali što su se raširili ko zarazna bolest, ne znaju ništa da rade, imaju plate od 100.000+ dinara i igraju se šefova.

pazi ja imam firmu, i ocu da zaposlim jednog super ultra bemchmark japija koji ima ideju, od mene dobija materijalnu i logisticku podrsku a ja njemu odredjeni procenat po dogovoru.
Znaci treba mi neko od vas ko zna da pravi pare ali nema uslova...
Ajde sad ponude na pm

ajde neko , imamo firmy u hrvatskoj i holandiju, dobre veze sa grckom u amerikom.
Gde je taj nas potencijal, znaci nema plate nudim ortakluk, neko sa idejom?

Ono dućanče koje uvaljuje falične hardove bez dana garancije ti smatraš firmom za kojom vredi potrčati? Nije ni čudo što nema nikog.. :trust:

ducanche od 50 m2 , i ne prodajemo nikakve diskove

Poslednja izmena:
Evo, ja ću javno da ti ponudim ideju. Ponudi ljudima doooobre plate i radne uslove kakvi se samo poželeti mogu (ko je spomenuo Google?). Ako to hoćeš i možeš da finansiraš dobićeš u relativno kratkom roku bezmalo sve najjače IT ljude iz zemlje u svojoj firmi, u nešto dužem roku i ljudi van zemlje će početi da pristižu (ne samo naši). Uz dobar menadžment sa takvom ekipom moraju da se naprave velike pare, a "konkurencija" će za koju godinu da se prešaltuje na prodau kokica i pljeskavica.

Kao partneri, ti i ja ćemo tada, po prirodi stvari, biti među najbogatijim ljudima u Evropi. ;)

"Ladno tamo u Švedskoj, ali standard ...."

Ako oćete da osetite šta je svetski standard, ali i svetska konkurencija kineza i indijaca izvolite: www.elance.com

Mogućnsti neograničene, nema poreza, nema PDV-a, nema srpskih japija ....
Samo, šta imate i šta možete da ponudite SADA ODMAH ?!?

Evo, ja ću javno da ti ponudim ideju. Ponudi ljudima doooobre plate i radne uslove kakvi se samo poželeti mogu (ko je spomenuo Google?). Ako to hoćeš i možeš da finansiraš dobićeš u relativno kratkom roku bezmalo sve najjače IT ljude iz zemlje u svojoj firmi, u nešto dužem roku i ljudi van zemlje će početi da pristižu (ne samo naši). Uz dobar menadžment sa takvom ekipom moraju da se naprave velike pare, a "konkurencija" će za koju godinu da se prešaltuje na prodau kokica i pljeskavica.

Kao partneri, ti i ja ćemo tada, po prirodi stvari, biti među najbogatijim ljudima u Evropi. ;)

ok, a sta cemo da radimo?
da se razumemo, ima poentu ova moja prica.

Pa kad bi imao mnooooogo para da ulozis u firmu i marketing ne znam da li bi neko prihvatio samo procenat. Svakoj firmi treba dosta vremena da se razvije, a ljudi koji znaju nesto ne ce da rade za dzabe.

pa sta bi razvijao i sta bi reklamirao?
pa nisam mislio procenat nego (n x procenat) n stvar dogovora

Čekajte ljudi, toliko bullsxita i kuknjave u temi da se pitam da li vi nešto radite uopšte ozbiljno ili samo kukate?

Nema šanse da će poslodavac da vas pusti da odete ako mu donosite brdo para i zbog vas mirno spava. Plate od preko 1000€ su još uvek retkost, ali tik ispod toga bi trebalo da može da se zaradi. Mogu samo da mislim kako živi čovek sa platom od 300€ i kakvi su mu pogledi na svet - još gore, nije mi jasno kako u Beogradu može da se preživi za taj novac, ako ne živiš kod keve i ćaleta i da su ti svi troškovi pokriveni.

Pa u ovom gradu je problem naći vaspitanu i finu osobu sa dovoljno kućnog vaspitanja, plus još ako je pametan, spontan, brzo uči i donosi solidno znanje, nema šanse da ne može da se naše zajednički jezik sa poslodavcem. Još ako se redovno kupa, pa poslodavac je dobio džekpot...

;)

pazi ja imam firmu, i ocu da zaposlim jednog super ultra bemchmark japija koji ima ideju, od mene dobija materijalnu i logisticku podrsku a ja njemu odredjeni procenat po dogovoru.
Znaci treba mi neko od vas ko zna da pravi pare ali nema uslova...
Ajde sad ponude na pm
Sa ovim što si napisao čovek stiče utisak da ta firma nema para/posla, jer da ima zaposlila bi nekog i dala mu platu 500e. Tražiš čoveka koji ima ideju (što je obično najvrednije), zna da napravi pare. Taj koji zna da napravi pare ih je napravio i stvorio sebi uslove u kojima može da radi.

nidza je napisao(la):
vaspitana i fina osoba, pametan, spontan, solidno znanje

Problem je shto ove uslove ne zadovoljava velika vecina pomenutih poslodavaca, tako da vecina normalnih ljudi ne mogu da nadju kako ti kazesh zajednicki jezik sa njima...

Poslednja izmena:
Sa ovim što si napisao čovek stiče utisak da ta firma nema para/posla, jer da ima zaposlila bi nekog i dala mu platu 500e. Tražiš čoveka koji ima ideju (što je obično najvrednije), zna da napravi pare. Taj koji zna da napravi pare ih je napravio i stvorio sebi uslove u kojima može da radi.

pa zasto bi ja dao nekom platu od 500e da me pljuje kako on zasluzuje vise , a sto bi ja nekog ko nema ideje ne zna da pravi pare zaposliio i dao mu 500e. Da bih mesecno morao da
mu izdvajam 500e plus doprinosi on mora da zaradi toliko i jos nesto za mene. Ovde ljudi pricaju kako je u srbiji ovo ili ono, ja hocu da kazem da treba znati napraviti pare, pa ajde neko ko zna i ko sme da stane iza toga nek se javi. A za firmu ne brini ppp, za sad nije lose.

Vrh Dno