Šta je novo?

Plasma vs LCD

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nani, jos jednom puno hvala, dosta sam naucio, kako sa linkova koje si postovao, tako i iz samih tvojih postova. Nadam se da ti nece smetati da te jos nesto pitam jer vidim da se dosta razumes?
Evo novog pitanja, tj dileme
Samsung PS42C410C1 (ili slicni modeli sa C, A410...) i Panasonic PV70(moze poredjenje i sa PV8)
Ovde(u Srbiji), Panasonic je dosta na ceni(pretpostavljam i zasto)ali me interesuje s obzirom da cu 70% vremena gledati sugavi kablovski signal sa IKOM-a, 20% igrati igrice sa kompa(naravno bice povezano DVI na HDMI), gledati DVD i DIVX filmove a samo 10% gledati BR i HD filmove(ako nadjem), da li onda ima smisla da placam vise za Panasonikovu plazmu ili ce me i ovi modeli Samsung zadovoljiti? U cemu je tolika prednost Panasaonika? Za mene laika samo u ceni, ali voleo bih da cujem tvoje strucno misljenje.

I mene ovo zanima, kao i poredjenje istih proizvodjaca ali 50" plazme. Moze i noviji modeli.

Nani tvoje misljenje o Samsung PS42B450

@DjumaBG
Nema na cemu, prijatelju.
Dakle pricat cu o modelima do 2009 godine, jer Samsungove midrange i high-end plasme jos nisu izasle, osim B450 i B550 modela.

Kada se pogleda kvaliteta slike, najvaznija stavka je prikaz crne boje, sto je crna boja bolja to je prikaz cjelokupne slike realniji sa vise detalja, sa vise sjena itd.
Panasonic je pratio Pioneera na tom polju, naravno ne ravnopravno ali Pioneer se prodavao pod premijum cijenom koju mnogi nisu zeljeli platiti jer je Panasonic davao "skoro najbolje" za dosta manje novaca.
Takodjer kao i Sony, Panasonic je pravio odlicne CRT televizore i tu kvalitetu je prenio na plasma paletu.
Jos jedna jako vazna cinjenica je ta da je Panasonic nasao nacin da PV60, PV70 i PV80 modele suprotstavi dosta skupljim modelima kako plasma rivala tako i LCD tabora. Svi ti modeli su za dosta manje novca davali puno bolju sliku od konkurencije, imali bolju elektroniku, zadovolavajuci broj koenktora, jednostavan meni, odlican daljinski, brzo mjenjanje kanala itd, sto su kupci prepoznali.
Samsung sa druge strane kad je u pitanju proizvodnja novijih HD televizora je imao na pocetku par propusta.
Recimo pitao si me za C ili Q model, ti modeli ne primaju 1080p signal, dakle uopste nije do samog panela vec do elektronike na kojoj se bespotrebno stedilo. To u praksi znaci, kupis recimo PS3 ili blu-ray player ili cak zelis da pustis 1080p mkv film sa kompjutera, TV nece primiti taj signal imat ces crn ekran.

PS3 bi onda morao biti setovan na 720p izlazni output, kao i blu-ray player recimo, ne bitno da li se radi o 1080p igrima, originalnom blu-rayu ili mkv ripu.
Dok je PV70 bez problema primao 1080p signal.
Nadalje Sasmungovi modeli su imali problema sa EDID-om, koji se najvise manifestirao po Evropi gdje se primaju sky digitalni i HD signali, slika je trzala, EPG electronic program guide nije radio kako treba, 24p podrska sa PS3 takdojer nije radila kako treba itd.
Samsung je ispravio ove bugove u 2008 godini i zaista je sad kvalitetan brand, ono sto se treba uzeti u obzir da Samsung pravi jako jeftine entry level modele pocevsi od serije 3, 4 i 5 za LCD-ove ili serije 4 za plasme pa preko midrange-a serija 6 i 7 i 8 za LCD-ove, odnosno 5 i 6 kod plasmi, te high-enda preko 9 serije kod LCD-ova koji su oznaceni kao LED TV a ne samo LCD, do 7 serije kod plasmi. Ove godine ima jos vise modela, gdje ima samo 3 serije u okviru LED modela, 6000, 7000 i 8000 sa Edge LED pozadisnkim osvijetljenjem. Pocetkom 9 mjeseca ce izaci premium model 9000 takodjer LED ali sa najboljim LED backlight pozadisnkim osvijetljenjem. Od plasmi ljudi su napravili pravo remek djelo u vidu B650 i B850 modela, gdje su stanjili plasme na 1 inch. Slike i cijelu liniju za 2009 godinu mozes pogledati ovde;
http://hdtelevizija.com/forum/viewtopic.php?f=33&t=664

Dakle opus proizvedenih modela je strasan po konkurenciju, gdje kad udjes u neki shop ima 70% Samsung modela od svih ukupnih televizora.
Radi se o masovnim proizvodnjama pa je samsungu lakse i smanjiti cijene high-end modela.
Ono sto je jako uoocljivo je da Samsung zaista iz godine u godinu gazi novitetima sve pred sobom, recimo novi LCD oznake B650 ne daje filmovima prilikom ukljucena 100Hz moda "video-look" vec film izgleda kako i na plasmama (doduse sa manje linija pokretne rezolucije). To Sony nema dakle u ovom momentu Samsung je napravio veliki iskorak ispred Sony-a i zadao jak udarac sa manuelnim settnigsom nivoa 100Hz interpolacije.
Kod Plasmi B850 je moj favorit kad je u pitanju izgled, ako slika bude bila bare bare sa Panasonic V10 serijom, tesko ce se biti odluciti za kupovinu.
Za kraj cu ti reci da je Samsung uvjek imao jako dobu reprodukciju primarnih boja, dok je Panasonic uvjek bjezao u crveni spektar, odnosno ljudska koza je izgledala manje prirodno na Pansonic-ovim nego na Samsungovim modelima. Panasonic je taj nedostatak komenzirao boljom reprodukcijom crne boje.
Za tvoje potreb prijatelju idi na Samsung A410 model iz 2008 ili na B410 iz 2009 godine. Bit ces vise nego zadovoljan.

@Nabukodonosor
Sto se tice 50" modela, dosta toga sto sam napisao kolegi DjumaBG vazi i ovde, Panasonic kod 50" V10 modela ima jedna marketinski trik u vidu "one sheet glass" dizajna, dok je sve ostalo isto. Panasonic je B850 model stanjio na svega 1 inch (Panasonic V10 ima 2 incha). Radi se o novijim modelima pa bez testne opreme do ne testiramo pomenute modele ne mougu da pricam o kvaliteti slike puno vise.
Oba koriste NeoPDP tehnologije, koja eliminise burn-in i konzumira manju potrosnju ele. energije. Nivoi crne boje su na razini Kuro G8 panela od 0,03 do 0,02 cd/m2. Opet ovaj podatak se treba provjeriti.

@gaca
Samsung B450 je nasljednik A410-450 modela iz 2008, nazalost B450 je entry level model i nema NeoPDP modul kao B650 i B850.
Ono sto ima kao i Panasonicov X10 model je 600Hz subfield o kojem sam pisao na ovom linku http://hdtelevizija.com/2009/03/15/edukativni-clanak-neopdp-tehnologija/
Koristi takodjer Wide Color Enhancer II koji pokriva RGB spektar po HD specifikaciji i 18-bitni procesor za vece gradacije sive boje, ili ti bolji prikaz sjena i prelaza.
Sve u svemu, model koji ce biti jako popularan cjenom i prikazom slike na ovim prostorima.

Poslednja izmena:
A kada bi poredio pioneer lx 5090 i samsunga b850 ...

Da li ce se pojaviti modeli pioneera za 2009 godinu?

Pioneer ce nastaviti proizvoditi vec predstavljene KRP-500A i 600A dok ne potrosi namjenjene panele i to je to sto se tice Pioneera.
LX5090 bi sigurno imao bolji prikaz crne boje 0,0031cd/m2 na prema 0,02cd/m2 kod b850.
Medjutim B850 ima 600HZ subfield sa 1080p linija pokretne rezolucije, LX5090 je imao oko 900.
B850 ima NeoPDP modul sa duplo manjom potrosnjom, LX5090 je standarndo gutao kao svaka 2008 plasma.
B850 ima prikaz 24p preko 96Hz, LX5090 je to radio preko 72Hz. Mada je i to dovoljno.
B850 ima mkv i h.264 podrsku pa na njega s emoze nakacit externi disk sa mkv ripovima i da sam televizor zamjeni ulogu htpc-a kad je u pitnaju reprodukcija filmova razlicitih formata.
B850 je najljepsi tv (moj subjektivni dojam) koji je ikad izasao.
Dakle moj bi izbor bio B850.

Poslednja izmena:
Znas li mozda da li ce ronis imati nju u ponudi?

A o nasledniku lx5090? Da li ce uopste pioneer proizvoditi plasme ili je bankrot definitivan?

Hvala ti nani kao i uvek.

Da, upravo tako, kao sto Colt rece, nema nasljednika trenutnih Pioneer modela.
Da Ronis ce imati i B850 u ponudi, cim izadje.

Problem sa panasonicom je sto ih uglavnom nema na lageru, tj cim dodju se prodaju, pa toliko o poredjenju PLAZME I LCD TV-a:banana:

Hajde, molim te, samo mi objasni kakve veze ima to sto neceg nema na lageru sa tim da li je nesto bolje tj. kvalitetnije?!
Pritom ne mislim samo na LCD i Plazmu, nego i na bilo koji drugi proizvod, narocito jer na to da li nesto brze ode utice mnogo vise faktora nego sto je kvalitet (kolicina, cena, ekskluzivnost...).
Takodje i kod LCD TV-a ima modela koji brze odu sa lagera nego neki drugi, sto uopste nije argument da se na osnovu toga donese neki zakljucak koja je tehnologija bolja - Plasma ili LCD.
Drugim recima ovaj tvoj zakljucak, o tome da li necega ima ili nema na lageru ne predstavlja uopste odgovor na pitanje iz naslova teme.

@DjumaBG
Nema na cemu, prijatelju.
Dakle pricat cu o modelima do 2009 godine, jer Samsungove midrange i high-end plasme jos nisu izasle, osim B450 i B550 modela.

Kada se pogleda kvaliteta slike, najvaznija stavka je prikaz crne boje, sto je crna boja bolja to je prikaz cjelokupne slike realniji sa vise detalja, sa vise sjena itd.
Panasonic je pratio Pioneera na tom polju, naravno ne ravnopravno ali Pioneer se prodavao pod premijum cijenom koju mnogi nisu zeljeli platiti jer je Panasonic davao "skoro najbolje" za dosta manje novaca.
Takodjer kao i Sony, Panasonic je pravio odlicne CRT televizore i tu kvalitetu je prenio na plasma paletu.
Jos jedna jako vazna cinjenica je ta da je Panasonic nasao nacin da PV60, PV70 i PV80 modele suprotstavi dosta skupljim modelima kako plasma rivala tako i LCD tabora. Svi ti modeli su za dosta manje novca davali puno bolju sliku od konkurencije, imali bolju elektroniku, zadovolavajuci broj koenktora, jednostavan meni, odlican daljinski, brzo mjenjanje kanala itd, sto su kupci prepoznali.
Samsung sa druge strane kad je u pitanju proizvodnja novijih HD televizora je imao na pocetku par propusta.
Recimo pitao si me za C ili Q model, ti modeli ne primaju 1080p signal, dakle uopste nije do samog panela vec do elektronike na kojoj se bespotrebno stedilo. To u praksi znaci, kupis recimo PS3 ili blu-ray player ili cak zelis da pustis 1080p mkv film sa kompjutera, TV nece primiti taj signal imat ces crn ekran.

PS3 bi onda morao biti setovan na 720p izlazni output, kao i blu-ray player recimo, ne bitno da li se radi o 1080p igrima, originalnom blu-rayu ili mkv ripu.
Dok je PV70 bez problema primao 1080p signal.
Nadalje Sasmungovi modeli su imali problema sa EDID-om, koji se najvise manifestirao po Evropi gdje se primaju sky digitalni i HD signali, slika je trzala, EPG electronic program guide nije radio kako treba, 24p podrska sa PS3 takdojer nije radila kako treba itd.
Samsung je ispravio ove bugove u 2008 godini i zaista je sad kvalitetan brand, ono sto se treba uzeti u obzir da Samsung pravi jako jeftine entry level modele pocevsi od serije 3, 4 i 5 za LCD-ove ili serije 4 za plasme pa preko midrange-a serija 6 i 7 i 8 za LCD-ove, odnosno 5 i 6 kod plasmi, te high-enda preko 9 serije kod LCD-ova koji su oznaceni kao LED TV a ne samo LCD, do 7 serije kod plasmi. Ove godine ima jos vise modela, gdje ima samo 3 serije u okviru LED modela, 6000, 7000 i 8000 sa Edge LED pozadisnkim osvijetljenjem. Pocetkom 9 mjeseca ce izaci premium model 9000 takodjer LED ali sa najboljim LED backlight pozadisnkim osvijetljenjem. Od plasmi ljudi su napravili pravo remek djelo u vidu B650 i B850 modela, gdje su stanjili plasme na 1 inch. Slike i cijelu liniju za 2009 godinu mozes pogledati ovde;
http://hdtelevizija.com/forum/viewtopic.php?f=33&t=664

Dakle opus proizvedenih modela je strasan po konkurenciju, gdje kad udjes u neki shop ima 70% Samsung modela od svih ukupnih televizora.
Radi se o masovnim proizvodnjama pa je samsungu lakse i smanjiti cijene high-end modela.
Ono sto je jako uoocljivo je da Samsung zaista iz godine u godinu gazi novitetima sve pred sobom, recimo novi LCD oznake B650 ne daje filmovima prilikom ukljucena 100Hz moda "video-look" vec film izgleda kako i na plasmama (doduse sa manje linija pokretne rezolucije). To Sony nema dakle u ovom momentu Samsung je napravio veliki iskorak ispred Sony-a i zadao jak udarac sa manuelnim settnigsom nivoa 100Hz interpolacije.
Kod Plasmi B850 je moj favorit kad je u pitanju izgled, ako slika bude bila bare bare sa Panasonic V10 serijom, tesko ce se biti odluciti za kupovinu.
Za kraj cu ti reci da je Samsung uvjek imao jako dobu reprodukciju primarnih boja, dok je Panasonic uvjek bjezao u crveni spektar, odnosno ljudska koza je izgledala manje prirodno na Pansonic-ovim nego na Samsungovim modelima. Panasonic je taj nedostatak komenzirao boljom reprodukcijom crne boje.
Za tvoje potreb prijatelju idi na Samsung A410 model iz 2008 ili na B410 iz 2009 godine. Bit ces vise nego zadovoljan.

@Nabukodonosor
Sto se tice 50" modela, dosta toga sto sam napisao kolegi DjumaBG vazi i ovde, Panasonic kod 50" V10 modela ima jedna marketinski trik u vidu "one sheet glass" dizajna, dok je sve ostalo isto. Panasonic je B850 model stanjio na svega 1 inch (Panasonic V10 ima 2 incha). Radi se o novijim modelima pa bez testne opreme do ne testiramo pomenute modele ne mougu da pricam o kvaliteti slike puno vise.
Oba koriste NeoPDP tehnologije, koja eliminise burn-in i konzumira manju potrosnju ele. energije. Nivoi crne boje su na razini Kuro G8 panela od 0,03 do 0,02 cd/m2. Opet ovaj podatak se treba provjeriti.

@gaca
Samsung B450 je nasljednik A410-450 modela iz 2008, nazalost B450 je entry level model i nema NeoPDP modul kao B650 i B850.
Ono sto ima kao i Panasonicov X10 model je 600Hz subfield o kojem sam pisao na ovom linku http://hdtelevizija.com/2009/03/15/edukativni-clanak-neopdp-tehnologija/
Koristi takodjer Wide Color Enhancer II koji pokriva RGB spektar po HD specifikaciji i 18-bitni procesor za vece gradacije sive boje, ili ti bolji prikaz sjena i prelaza.
Sve u svemu, model koji ce biti jako popularan cjenom i prikazom slike na ovim prostorima.

Izuzetan post, i stvarno dobra objasnjenja.
Hvala puno!:wave:

HVALA KOLEGA NANI,

SAD JEDNO PITANJE AKO IMA 600HZ ONDA JE I 20NM TEHNOLOGIJA FOSFORA STO JE ONDA UJEDNO I OSNOVA NEOPDP, NE ZNAM DALI SAM U PRAVU. DRUGO VEZAO BIH TV SA KOMP ALI ZA TO TREBA 15M HDMI KOLOKO CE U TOM SLUCAJU SLIKA DEGRADIRATI/

Hajde, molim te, samo mi objasni kakve veze ima to sto neceg nema na lageru sa tim da li je nesto bolje tj. kvalitetnije?!
Pritom ne mislim samo na LCD i Plazmu, nego i na bilo koji drugi proizvod, narocito jer na to da li nesto brze ode utice mnogo vise faktora nego sto je kvalitet (kolicina, cena, ekskluzivnost...).
Takodje i kod LCD TV-a ima modela koji brze odu sa lagera nego neki drugi, sto uopste nije argument da se na osnovu toga donese neki zakljucak koja je tehnologija bolja - Plasma ili LCD.
Drugim recima ovaj tvoj zakljucak, o tome da li necega ima ili nema na lageru ne predstavlja uopste odgovor na pitanje iz naslova teme.
Bila je greska u kucanju, mislio sam da to dovoljno govori kakav je Panasonic plazma:banana: Sto se odmah hvatate za rec i samo bi raspravljali o nekakvim glupostim. Pustite ljude da pisu sta hoce, OVO JE FORUM, a svoja subjektivna misljenja zadrzite za sebe, mislim koga to interesuje. Ako se vratis samo par stranica unazad videces gde to vodi - NIGDE. Nekome je LCD vrh, nekome PLAZMA i svako ima pravo na svoje misljenje. Ja sam se uclanio na forum da bih saznao nesto vise od ljudi za koje mislim da su strucni a ne da bih se sa nekim raspravljao sta je bolje, sta sam napisao, da li sam imao pravopisnih gresaka i bla,bla,bla...:D

NANI CARE, ne znam kako da ti se oduzim, jer ovo je i vise nego sto sam ocekivao;)
Bicu bezobrazan, pa cu te jos kontaktirati i pitati ako me nesto interesuje, ali na pp da ne bih druge ljude uznemiravao. Evo jednog pitanja koje ce mozda sve interesovati:
Kako se podesavaju plazma televizori, ili mozda tacnije kako da podesim ova dva modela(samsung A410 i panasonicPV70 ili PV80) jer bih da se u radnji uverim sta je mom oku lepse i prihvatljivije. Znam da prodavci nemaju pojma o podesavanjima(bitno je samo da sljasti) pa te zato molim za neko detaljno objasnjenje podesavanja.

P.S. Danas sam bio u Technomax-u i Tehnomarketu, naravno imaju najvise Samsunga izlozenih ali tek sad sam video zasto je PIONEER najskuplji. Stvarno je najbolji ali cena je da se use..s:wall:
Posle tek idu Panasonic(mada bi mogao da poradi na dizajnu), Samsung....pa ostali.
Napominjem ovo je moje licno misljenje, a ono nije toliko relevantno jer sam ja totalni laik:D

Nisam Nani ali cu ti odgovoriti posto znam odgovor.:D

SAMSUNG PS-42A410 i PS-42A417 su modeli iz 2008 godine a razlika je sto ovaj drugi poseduje dvb-t tuner.Imas ga trenutno na akciji u metrou za 51890 dinara!
PANASONIC TH-42PV70P je model iz 2007 godine.

Hvala Show man!
Samo nije mi jasno koji od ta dva modela je na aukciji i kako ja kao fizicko lice da pazarim u Metrou? Da li bi preporucio da pazarim u Metrou, ipak oni prodaju sve i svasta pa ne znam kako se odnose prema TV-u i da li su vec radili u radnji?!

sumnjam da je ijedan na aukciji :d

Hvala Show man!
Samo nije mi jasno koji od ta dva modela je na aukciji i kako ja kao fizicko lice da pazarim u Metrou? Da li bi preporucio da pazarim u Metrou, ipak oni prodaju sve i svasta pa ne znam kako se odnose prema TV-u i da li su vec radili u radnji?!

Na akciji je model a516 isto kao a517 mislim da je razlika u onoj traki na jednom je cvena na jedno plava u sustini isti monitori.

Slobodno mozes da uzmes tv u metro-u dobijes normalnu garanciju i nemas sta da brines jaka je to firma ne ubacuju oni kutije od televizora u kamion isto kao kutije od krem banana.:)

A kao fizicko lice,ne znam kako bi mogao da dodjes do kartice pretpostavljam da neki tvoj prijatelj ima karticu al opet to mu se vodi na firmu pa ne znam koliko je pametno.Sigurno ce ti neko kompetetniji ovde odgovoriti.

@show man:
jel sam dobro shvatio da taj a417 trenutno kosta ~52.000? pa to je fantasticna cena, 10k manje nego u tehnomarketu. ako nije problem da proveris do kad traje akcija, izgleda da sam pronasao nesto za sebe... :)

@show man:
jel sam dobro shvatio da taj a417 trenutno kosta ~52.000? pa to je fantasticna cena, 10k manje nego u tehnomarketu. ako nije problem da proveris do kad traje akcija, izgleda da sam pronasao nesto za sebe... :)

Akcija traje od 26.3. od 6h ujutru pa do 8.4.2009. do 24h.

PS42A416 51.908,00
PS50a416 76.452,00

Inace ako nekog zanima na akciji ima i TOSHIBA xv5506 fullhd lcd + Toshiba XD-e500kb dvd player koji vrsi 1080p upscaling za 68.428,20

A imaa i TOSHIBa AV500 37" za 51.976,00 dinara ;32" za 40.000;26" za 33.972.

Poslednja izmena:
Jel moze neko da objasni svima nama princip kupovine u Metrou, preko firme naravno. Ja licno imam firmu i tako bih i kupio tv, bez obzira gde da ga kupim. ALi me zanima ovo u Metrou, kako to ide, kako se placa itd.

ima li oni toga na stanju ili su izdvojili po 2 primerka koji su odma prodati ??

Uzmes podatke od svoje firme odneses njima i zatrazis karticu ... posle samo sa karticom i KES-om placas ... nisi oslobodjen pdv-a ako si na to mislio ?
Kakva je onda svrha svega toga ako ja placam u kesu?!?!

ali ima pravo na povracaj pdv-a tokom kvartalnog obracuna, zar ne?

ima li oni toga na stanju ili su izdvojili po 2 primerka koji su odma prodati ??

Skoro pa nemaju...

Uzeo sam večeras PS42A416 u Metrou i mislim da ga je ostalo vrlo malo. U krnjači nisu imali ništa sem jednog 410 i jednog 416 koji su izloženi, a u Zemunu im je ostalo 5-6 410 modela.

Poslednja izmena:
Ne znam koja je svrha da dajem papire firme da bih dobio karticu i onda platio u kesu?! Al dobro je da ima i opcija da moze i preko racuna.

Nisam ga kupio za sebe, ali u subotu ću se malo poigrati pa ću preneti utiske...

Bio nesto do NBG pa svratio malo do Technomaxa. Pogledao izlozene televizore, na plasmama pici promo Divx,onaj najgoreg moguceg kvaliteta,slika im treperi bukvalno, ono je strashno za gledati. Stvarno nisu u redu, em sto su im televizori na najgorim mogucim podesavanjima, em sto su prikaceni na neki falicni izvor,mora da im je riknuo razdelnik kolko slika treperi. Pogledam lcd sekciju, naravno HD materijal, sve cakum pakum. Covek bi rekao da namerno hoce da namecu da se lcd bolje prodaje. Cist bezobrazluk.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno