Nani, meni je totalno nebitno koja je rezolucija bolja: 720p ili 1080i.
Ja sam ti samo skrenuo pažnju da si u svom tekstu previše iskritikovao 1080i. Toliko si je kritikovao da čitajući tvoj tekst neko može da stekne utisak da 1080i čak i nije HD. U tom tekstu si napisao:
1080i rezolucija u jednom taktu izbaci 540 linija i predstavlja ustvari 540p rezoluciju koja nije ni HD ready (720p).
Opet ti kažem, nemoj se ljutiti ali mislim da je pogrešno reći za 1080i da nije ni HD ready.
Mit broj 1: 540p
Da razjasnimo ovo:
Na ovom linku se može pročitati kako se rezolucije obeležavaju i shodno tome šta bi značio 540p kada bi postojao.
http://en.wikipedia.org/wiki/High-definition_television#Notation
Verovatno svi znaju, ili mogu bar da pretpostave da je Nanijeva 540p rezolucija: Ona rezolucija koja ima
540 linija u
progressive modu.
Znači 540 linija jedna ispod druge bez ikakvog razmaka. Linija slike, pa opet linija slike i tako 540 puta.
Sa druge strane imamo 1080i. Ovo malo slovo „i“ označava da je ova rezolucija interlace-ovana. Kod interlace-a se jedan frejm sastoji od dva polufrejma (poluslike, fielda). To izgleda ovako:
Sa leve strane je prva poluslika a sa desne druga, kada se dve poluslike sastave dobija se jedan ceo frejm. Ove poluslike se nazivaju neparnim i parnim (odd & even) poluslikama.
U slučaju 1080i ovo znači da u neparnoj poluslici (na ilustraciji sa leve strane) imamo 1080 linija, od toga 540 linija slike i 540 linija ničega tj. praznog.
Znači: linija slike, linija ničega, linija slike, linija ničega... i tako sve do 1080.
Ovo ne možemo tumačiti kao 540p. Mogli bi kada ne bi imali prazne linije, ali one su tu. Zbog toga se ovo zove 1080i i nije isto što i 540p. Nani je u pravu kada priča o 540 linija ali
pogrešno je tih 540 linija nazivati 540p jer to označava nešto drugo.
Kada se 1080i prikazuje na
HD CRT televizoru dešava se sledeće:
Elektronski top iscrtava prvo linije neparnog fielda od gornjeg levog do donjeg desnog ugla. Znači iscrta prvu liniju, pa preskoči drugu, pa iscrta treću i tako sve dok ne iscrta svih 540 linija prve poluslike.
Posle toga top iscrtava drugu liniju, pa preskoči treću, pa iscrta četvrtu i tako dok ne iscrta svih 540 linija druge poluslike.
Što znači da se na ekranu pojavilo prvo 540 linija prve poluslike pa posle toga i druge poluslike. Međutim zbog svojstva fosfora i lenjosti oka mi vidimo to kao jednu sliku.
Ako nekoga detaljno interesuje kako funkcioniše interlace neka pročita:
http://en.wikipedia.org/wiki/Interlace#Description
Such scan of every second line is called interlacing. A field is an image that contains only half of the lines needed to make a complete picture. The afterglow of the phosphor of CRTs, in combination with the persistence of vision results in two fields being perceived as a continuous image which allows the viewing of full horizontal detail with half the bandwidth that would be required for a full progressive scan while maintaining the necessary CRT refresh rate to prevent flicker.
Sve ovo važi za CRT televizore. Za plazmu i LCD je malo drugačije.
Kako znamo da plazma/LCD televizori mogu da prikažu samo svoju nativnu rezoluciju u progressive modu onda se 1080i mora de-interlace-ovati i eventualno skalirati.
Da neko ne shvati pogrešno plazma i LCD mogu da prikažu više rezolucija od svoje nativne (fizičkog broja piksela na ekranu) ali se ta rezolucija skalira. Ako grešim neka me neko ispravi.
Sada dolazimo do onoga dela gde se Nani i ja ne slažemo: Kako se prikazuje 1080i na plazma i LCD ekranima?
Čitajući Nanijeve postove i tekst, pretpostavljam da Nani misli da se 1080i prikazuje polusliku po polusliku na ekranu.
U tom slučaju imali bi sledeću situaciju: Televizor kreće da iscrtava sliku od prve linije, preskače drugu, iscrtava treću itd. dok ne iscrta svih 540 linija slike. U ovom slučaju na ekranu nam ostaje 540 linija crnog tj. praznog prostora.
U sledećem koraku iscrtavaju se parne linije a neparne ostaju prazne. Tako da opet imamo 540 linija slike i 540 linija ničega, tj. ono što Nani naziva 540p.
Ovo nije tačno.
Na plazma/LCD televizorima 1080i se ne iscrtava polusliku po polusliku nego se prvo de-interlace-uje, tj. napravi se progressive rezolucija.
Pravilnim de-interlace-om se pravi 1080p. I onda se na ekran rezolucije 1920x1080 iscrtava slika rezolucije 1920x1080 isto iz gornjeg levog do donjeg desnog stim što se ništa ne preskače.
Ako meni ne veruješ imaš isto i ovde:
http://blog.ultimateavmag.com/scottwilkinson/052608interprog/
A modern TV with 1920x1080 resolution can normally accept either type of signal and display each frame in its entirety. In fact, the electronics within such a TV must end up with a 1080p signal before the image can be displayed. If it gets a 1080i signal, it must convert it to 1080p internally, a process called, logically enough, "deinterlacing."
OK. neko bi sada mogao da kaže da ja tvrdim da je 1080i bolja od 720p pa da je čak isto kao i 1080p. Ne.
Po meni je rezolucija slike totalno nebitna ako je ne prati adekvatan bit rate. Više puta sam rekao da 720p na 20 Mbps u MPEG4 kodeku izgleda mnogo bolje od 1080p na 2 Mbps u istom kodeku.
Ponavljam: Ne tvrdim da je 1080i bolja od 720p nego da sigurno nije toliko lošija kako je Nani predstavlja.
Now lot of people argue with me saying that 1080i belongs above 720p and lot of people argue my point that belongs below it. You know there is no right answer. The one thing is 1080p is the ultimate place to be you. That’s were you really want to be.
Ne znam procenite sami šta je Ben hteo da kaže, ja mislim da ni on nije siguran.
Takođe si rekao da obratim pažnju na 540p u videu. Jeste spominje se 540p. I Benjamin kaže:
So if we were to convert that to progressive it's 540 progressive lines of information.
Benjamin je ovo rekao misleći na konverziju 1080i u progressive.
Nani, ako mi objasniš kako se 1080i konvertuje u 540p ja ti dam 20 €. Mislim mogao sam da kažem da bih ti dao i 100 ali ja stvarno mislim: Ako mi pokažeš kako se 1080i konvertuje u 540p imaš od mene 20 €.
Važi i za sve ostale.
Slika govori vise od 1000 rijeci
Slika govori i mnogo više samo ja ovu sliku ne razumem baš najbolje.
Prva stvar koju sam primetio jeste da su sličice skroz desno iste veličine. Ovo nikako ne bi smeo da bude slučaj jer svi znamo da je 1920x1080 veće od 1280x720. Da je kojim slučajem prikazana prava razmera videla bi se i prednost 1080i rezolucije.
Drugo ispod slike skroz desno piše 1080i = 540/60i.
Ovo je čak mnogo lošije nego što Nani tvrdi 1080i = 540p.
Da li možeš da nam daš link gde si našao ovu sliku pa da vidimo i objašnjenje, jer kažem ti neke stvari nisu u redu na ovoj slici.
Ono što slika u principu prikazuje jeste deformacija lopte, pretpostavljam u pokretu. To jeste problem kod de-interlace-a i to stoji. Da li je baš tako u praksi, ne verujem. Ali činjenica je da to postoji.
Ovo možete i sami da proverite. Dosta članova ovog foruma ima LCD/plazma televizor i na njemu gledate domaće TV kanale. Svi ti domaći kanali su interlace-ovani pa obratite pažnju sledeći put kad budete gledali neku utakmicu.
Naravno pričamo o SD televiziji tako da taj efekat (zbog ionako mutne slike) neće biti toliko uočljiv ali to je to...
Toliko od mene za večeras...
Pozivam sve da probaju da naprave ovo što Ben i Nani tvrde tj. da od 1080i naprave 540p. Ko prvi uspe dobije 20 €.
Poz.