Šta je novo?

Plasma vs LCD

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
-Kako moze rac da je Samsung LCD bolji ako nije uradio kalibraciju G10 plasme uporedo, pa je radi na zadnjoj strani foruma a unpaprijed govori LCD bolji.
-Pogledaj njegovog apsurda i strucnosti, G10 je THX certificiran display to znaci da pri perfektnoj vrijednosti game od 2.2 ima perfektnu vrijednost D65 skale, pogledaj na linku od G10 testa sta je on dobio. 2.09 Game sto je radio i PV80 prosle godine.
-Jesi vidio na ovom linku http://www.avsforum.com/avs-vb/showthread.php?t=1127577&page=8 kakav je vidljivi ugao kod LCD-a
-Gdje mu je popis test opreme koju je koristio, svaki colirimetar osim Eye one je osjetljiv na radne temperature setove pogotovo plasmi, pogledaj mu rezultate za G10 pri kasnijoj kalibraciji, nemoguci za fosforni panel!!!
-Gdje mu je opet ponavljam test za input lag koji najvise pogadja LED matrice od svih tehnologija na trzistu
-Gdje mu je izmjereni nivo crne boje
-Gdje su izmjerene linije pokretne rezolucije sa monoskopom, od oka po njemu ima 1080 linija pokretne rezolucije, to je mogao i zakluciti po Sony Z seriji koja je pri najvecoj interpolaciji imala 1080 linija i trgala sliku sa artifaktima uzduz i poprijeko, ista stvar i sa ovim 200Hz samsungom.
-On kao Pro ISF kalibrator stavlja sliku koja proizvodi "video efekat usljed interpolacije" ispred slike plasme. Ovde je sve jasno!
-Poredio je 2 neporediva tv-a kako sam i prije rekao
-On je izganjao na Samsungu D65 skalu i gamu i na to mu se sveo njegov zakljucak, pristrasno kao i svaki vlasnik LCD-a.

O razlici od 1500$ ili ti oko 1500e na ex-yu prostorima da ne pricam.
Evo ovo sto sam ja napisao zapitaj se i ti pa sam prevagni koliko je OK test.

Pogledaj sta ga pita D-nice:
What are your contrast ratios based on? Pre or post cal? Your post cal measurements do not coincide with your posted contrast measurements (specifically the on/off measurements).
Which Custom mode chart is the final calibration? One has the peak light output @ 44fL while the other is 57fL. Both look good but the 44fL would be better because of the gamma dip @ 90% stimuli on the 57fL chart.
Did you attempt to reduce the peak light output while in THX mode to be around 32-34fL? I saw the same dip @ 90& with the X1 and almost fixed it when i reduced the User menu Contrast setting and dropping the SM sub-brightness control by 1 click.

Covjek nije osnovne stvari napisao i izmjerio a profesionalni ISF calibrator.

Poslednja izmena:
Da ne ulazimo u dalje rasprave, ja sam na mnogim sajtovima video da THX mod na zalost, uopste nije kalibrisan kako treba. To mozes da vidis i kod LG i kod Panasonica 800 i 850, tako da pretpostavljam da se i ovde desila ista stvar. Drugo, ni LCD ni Plasma nisu njegovi. Trece, ako je on ovlasceni kalibrator, onda mi se ipak cini da ima malo znanja, tj morao je nesto da uradi kako bi dobio to zvanje. Prozivke tog tipa da on nema pojma mislim da ne stoje. Procitaj njegove argumente u oba threda do kraja pa ces videti sta covek misli.
U svakom slucaju, posto ces ti dobijati razlicite modele televizora, bas me interesuje kakve ces ti rezultate dobiti.
Ja ti opet ponavljam, mene ne moras da ubedjujes, posto imam plasmu i mislim da je bolja tehnologija.

@Mellow
Ne ubjedjujem ja tebe, niti mi je to namjera, govorim samo na jako puno propusta koji su napisani uporedjujuci 2 tv-a iz razlicitih segmenata i razlicite cjenovne kategorije. Porediti Audia A6 sa OPleom GTC-om nema nikakve veze jel da. Em je prvi dosta skuplji em nisu u istom segmentu.
Postavio sam na drugom linku test 40b650 LCD-a, tako se testira uredjaj kao sto je Vincent na hdtvtest.com uradio. Ili kao sto ljudi sa digitalversusa rade.
Pogledaj ako nista vidljivi ugao tog B7100 modela, da ne pricam o input lagu koji je ocajan kod 40B650 modela a ne kod tog B7100 sa LED osvijetljenjem, koji tradicionalno imaju veci input lag od CCFL modela.
Taj B7100 nije dobar ni za filmove ni za igre.

Poslednja izmena:
Cini mi se da u temi ovde nije spomenuto, Samsung BXXX serija ima "edge LED" backlight, diode su samo na ivici panela koji je spod LCD-a, skroz je nova tehnologija i osim tog jednog testa / prikaza koji se pojavio nema mnogo informacija, tako da svaka cast, ti znas koliki je input lag i da nije dobar ni za filmove ni za igre :)

Izaci ce sutra tekst oko NeoPDP i NeoLCD tehnologije koji jasno docarava mane Edge LED tehnologije a imao si priliku da citas zasto LED matrice imaju veliki input lag.
Novi 40B650 sa CCFL osvijetljenjem/matricom koja ima manji input lag od LED modela ima problema sa ulaznim kasnjenjem, imas test na www.hdtvtest.co.uk. Da ne pricam o B7000 seriji kojoj treba duze vremena da procesira signal zbog Edge implementacije. Meni je posao ovo da znam a tebi hobi ;)

Poslednja izmena:
Nani nisi odgovorio, da li Samsung plazma PS-50A656 izbacuje punu 1080p rez u pokretu. tj da li daje svih 1080 linija kako si vec objasnjavao ili ne?

Ludi, dok se vi dogovorite ko je bolji plazma i lcd vise nece ni biti u upotrebi.

@Kir Janja
1080p plasme u 2008 godini su izbacivale oko 900 linija pokretne rezolucije, ista stvar je i sa 50a656 modelom.

Ludi, dok se vi dogovorite ko je bolji plazma i lcd vise nece ni biti u upotrebi.

Bas su veceras na prvom gnjavniku program RTS potvrdili tu tvoju informaciju naime Srbija se priljucuje misljenju Evropske zajednice o stednji energije:D

Poslednja izmena:
Heh, prvo mislio sam ljudi a ne ludi - izgubi se j :)
Drugo, to je glupost. Kvlaitetan Hi-Fi ili Home Theater sistem normalno da trosi vise struje od obicnog plastik kompleta OC zvucnika ali daje neuporedivo bolji zvuk i dozivljaj. Obrok moze kostati 20din i sta mozes pojesti za to ali kvalitetnija varijanta moze kostati koliko? Plazma koju ja imam trosi oko 150w, sto je 50w vise od CRT koji je u drugoj sobi ili maltene koliko i LCD slicne velicine. Nesto drugo je ovde u pitanju.

Gledam malo pdf-um Sta i gde da kupim? i gledam koliko ljudi zeli da kupi Plazmu ili preporucuju Plazmu...E sad tu nema nista lose, samo skoro sam citao da ce se u EU zabraniti kupovina Plazma TV zbog velike potrosnje, sto onda svi kupuju Plazmu???
Jer zbog toga sto Srbija nije u EU?:D:d

Gledam malo pdf-um Sta i gde da kupim? i gledam koliko ljudi zeli da kupi Plazmu ili preporucuju Plazmu...E sad tu nema nista lose, samo skoro sam citao da ce se u EU zabraniti kupovina Plazma TV zbog velike potrosnje, sto onda svi kupuju Plazmu???
Jer zbog toga sto Srbija nije u EU?:D:d

Odgovor na tovje pitanje je ovde.

Znaci da se rascisti.Trenutno na primer Samsung plazma a417 od 55000 dinara daje boju sliku od npr Sasung a656 lcd u recimo analognoj,digitalnoj televiziji,bolje prikazuje 720p filmove,divx bolje skalira a i sa konzolama se bolje bori jedino nije bolja u monitor nameni i full hd filmovima?!
Po ovim postovima do sada ja sam dosao do ovog zakljucka.Najozbiljnije citajuci ove postove stekne se utisak da je lcd prilicno nedostojan konkurent plazmi a sta je istina nikad se nece otkriti.:)
Voleo bi da cujem sta Nani misli o ovome,kako se ponasa entry level plazma sa lcd-om vise klase.

Poslednja izmena:
LCD je jedino bolji u prikazu staticne rezolucije zbog bojazni od burn-ina i za jako jako osvijetljenje prostorije, mada 2009 plasme imaju AR filtere koji smanjuju odsjaj i do 70%.

HD ready plasme kao i LCD-ovi mogu imati 720 linija pokretne rezolucije, FulHD plasme i LCD-ovi mogu imati 1080 linija pokretne rezolucije. Ovo govorim iz razloga jer plasma pokazuje oko 83%% linaja pokretne rezolucije 2008 modeli(2009 modlei prikazuju svih 1080 linija dakle 100%) dok LCD pokazuje malo vise iznad 55% (600 linija sa ukljucenim 100Hz modom), izuzetak je Sony Z4500 serija sa 200Hz modom kao i novi Samsung 200Hz LED modeli takodjer sa 200Hz-nim ICFM-ovima koji prikazuju 1080 linija pokretne rezolucije ali moraju se iamti 2 stvari na umu:
1. Svaka interpolacija(100Hz-na ili 200HZ-na) izaziva neprirodni izgled filma daj dojam kao da je sniman video kamerom, sto je po meni najveci minus od svih nedostataka LCD-ova.
2.ICFM setovan na high daje 1080 linija ali pri high postavkama slika puca i pojavljuju se artefakti

Drugim rijecima ni jedan LCD ne daje prihvatljivu sliku 1080p rezolucije pri brzim scenama. Po meni dakle kupovina LCD iznad 32"(nema plasmi ove dijagonale) je cisto bacanje novca.
Ovo je samo moje misljenje i ne zelim da ulazim u raspravu sa vlasnicima LCD-ova koji ce tvrditi suprotno opcinjeni svojim subjektivnim dojmovima.
Ja bi u svakom momentu uzeo a416/417 plasmu nego a656 LCD, zbog navedenih razloga i zbog prikaza 700 linija pokretne rezolucije(HD ready je palsma u pitanju) na prema 600 linija koje proizvode "video-look" FullHD a656 LCD-a. O vidljivom uglu, i ostalim karakteristikama plasmi se sve vec zna tako da to ne bih ni pominjao.

Poslednja izmena:
Jesi, ali si ih ranije u postu #288 ipak iskoristio kako bi dokazivao ostrinu iako znas da je tako nesto nemoguce.

Jesam, ali to je "priblizni" prikaz, kakve su sve fotke panela uostalom. Nisam na netu video da je radjeno uporedjivanje na nacin na koji si opisao, jer ima dosta faktora koji uticu, a na kraju lanca ipak previse zavisi od monitora onog ko gleda. Ove slike na testu sa AVS-a su jako lose, pogotovo uzimajuci u obzir da je u pitanju uporedni test.

nema plasmi ove dijagonale

A LG 32PG6000 ?

Znaci da se rascisti.Trenutno na primer Samsung plazma a417 od 55000 dinara daje boju sliku od npr Sasung a656 lcd u recimo analognoj,digitalnoj televiziji,bolje prikazuje 720p filmove,divx bolje skalira a i sa konzolama se bolje bori jedino nije bolja u monitor nameni i full hd filmovima?!
Po ovim postovima do sada ja sam dosao do ovog zakljucka.Najozbiljnije citajuci ove postove stekne se utisak da je lcd prilicno nedostojan konkurent plazmi a sta je istina nikad se nece otkriti.:)
Voleo bi da cujem sta Nani misli o ovome,kako se ponasa entry level plazma sa lcd-om vise klase.

Nasho si koga da pitas bas. Nani zivi u svetu tehnickih specifikacija, i ja mislim da on uopste nema svoje subjektivno misljenje o lcd-u, i verovatno je testirao veoma malo modela lcd-a. Ne osporavam ja da je on strucnjak za obe tehnologije, ali jednostavno se previse oslanja na to da je plasma tehnicki u svemu bolja i tacka.

"1. Svaka interpolacija(100Hz-na ili 200HZ-na) izaziva neprirodni izgled filma daj dojam kao da je sniman video kamerom, sto je po meni najveci minus od svih nedostataka LCD-ova."

Kao sto je mnogo puta receno, ti motion plus opciju mozes(a i trebalo bi obavezno) da iskljucis.Da li se pojavljuje motion blur u brzim scenama sa iskljucenom opcijom? Naravno da se pojavljuje, ali da li je toliko izrazen da mozes da ga primetis i da ti kvari uzitak gledanja? Naravno da ne. Verovatno 1% ljudi ce ga primetiti a to su ljudi sa veoma osetljivim vidom, ista prica i sa phosphor lagom/green trails kod plasme,tako da meni nije bitno da li lcd prikazuje svih 1080 linija ili samo 300 kad ja ne vidim razliku izmedju toga. Nadji mi konkretno gde se neko zali na motion blur kod A656 sa iskljucenom opcijom motion plus.

Uzmi Nani na test A656 i A417 jedan do drugog, istestiraj ih temeljno pa mi kazi da sam budala sto sam kupio televizor koji je skuplji 45 000, umesto plasme koja je ocigledno u svemu bolja od njega...

Ocigledno je da svi gledamo televizor kroz instrumente a ne svojim ocima tako da kupujte onda svi plasme jer svi vlasnici koji su ikada kupili A656 ( a ima ih veoma puno jer je a656 best buy televizor u svojoj klasi ) nisu imali pojma da su mogli mnogo jeftinije da prodju sa mnogo boljim televizorom od njega kao sto je plasma A417.

Zasto je lcd prodavaniji od plasme? Ljudi nisu strucnjaci kao Nani da shvate koju gresku prave kad kupuju LCD.

@Gizmor

Sve sam citao ali ni meni nije jasno zasto ce plazma vremenom odumirati.Em je superiornija,em jeftinija.Najveci razlog za koji sam cuo je neobavestenost kupaca.Cudno,zar ne.Ali realno gledao sam bas pre neki dan u TM pv80 a pored njega neka toshiba full hd i moglo je da se primeti da na plazmi prelazi crne bije su gotovo savrseni i neprimetni dok je na lcd-i vide kao neki talasi da ih tako nazovem.Inace na lcd-u je vidno ostrija slika ali sad koliko je to potrebno u dnevnoj sobi i koliko je ta ostrina realna to je vec drugo pitanje.

Poslednja izmena:
...Najveci razlog za koji sam cuo je neobavestenost kupaca....

Ne bi rekao da je to, jer vecina tih neobavestenih kupaca sve "ravne" i "tanke" televizore naziva zajednickim imenom PLAZMA :d
Takodje, ono sto dodatno odvraca takve kupce je cinjenica da plazmi nema u manjim dijagonalama a i izbor modela je, bar kod nas, daleko manji.

Ako ne znas kakvo je, ti pitaj posto je- kaze stara narodna. E sada, ja bih se tako dje ukljucio u raspravu kao ponosni vlasnik A656 serije LCD TV-a. Ustvari postavio bih pitanje Nani-u, zasto se kvalitetne Plasma TV prodaju po neverovatno paprenim cenama (Pioneer Kuro, npr.) kada su Plasme u globalu jeftinije za proizvodnju od LCD tehnologije?

Juce sam kod druga testirao Sony 52W4500 (dakle tv koji kosta EUR 2000). Sta da vam kazem kada je covek sam, posle mog testiranja (dogovorio se da ako mu se ne svidja da ga vrati) i pokazivanja odredjenih stvari (covek nema veze sa tehnickim stvarima, dakle samo gleda sliku kao sliku), dosao do zakljucka da je konkretno ovaj TV krs i da ce da ga vrati i uzme plazmu. A evo i zbog cega. Kao prvo, kada je ekran taman, probijalo je svetlo u tri ugla (ovo je poznata stvar kod ovog modela). Cak je i njegova devojka ovo primetila :) Zamislite da gledate Dark knighta u potpuno zamracenoj sobi, i da vam je u gornjem desnom uglu bljesti belilo. Drugo, crna je smesno crna, tj vise je siva, makar meni koji sam navikao na plazmu. Trece, pomeranje sa centra gledanja, dakle i makar 10 stepeni od centra (dakle sedeo sam na uglu ugaone garniture) je toliko menjalo kvalitet slike (isprane boje i crna) da je bilo stvarno mnogo lose (da ne upotrebljavam jace reci).
E sada, ovo mi je bio prvi test stvarno skupog i velikog LCDa. Koriscena su namastanja sa interneta koja su kalibrisana (ljudi koji su ih postovali su televizore kalibrisali). Posle svega smo mi svi zajedno zakljucili (gledali Blu rayeve i igrali igre na PS3) da je ovaj Sony stvarno los televizor. Ne znam da li je ovako sa svim ostalim markama(vidjao sam samo jeftinije modele), ali ako jeste, onda je LCD stvarno promasena tehnologija (osim LED lcd-ova). Jedino u cemu je ovaj Sony bio bolji od moje plazme je ostrina prikaza, ali je sve ostalo bilo na strani plazme. Ne bih da ovo shvatite kao flame, ali sam se jednostavno toliko razocarao da ne mogu da verujem da ljudi daju ovolike pare za onakav kvalitet slike.

zasto se kvalitetne Plasma TV prodaju po neverovatno paprenim cenama (Pioneer Kuro, npr.) kada su Plasme u globalu jeftinije za proizvodnju od LCD tehnologije?

Pioneer je high-end ;). U "price premium" preko cene najblizeg konkurenta su "ukljuceni" MLL (minimum luminance level) koji na najboljim Elite i Elite Signature modelima ne moze da se izmeri tj. ispod je 0.001fL, "textbook" grayscale, kvalitet izrade, dizajn i naravno elitni status najboljeg TV-a. Uvek je bilo i bice da se za "mali" pomak u kvalitetu/brzini plati nesrazmerno vise i ta stepenica vise kosta.

@Gizmor

Sve sam citao ali ni meni nije jasno zasto ce plazma vremenom odumirati.Em je superiornija,em jeftinija.Najveci razlog za koji sam cuo je neobavestenost kupaca.Cudno,zar ne.Ali realno gledao sam bas pre neki dan u TM pv80 a pored njega neka toshiba full hd i moglo je da se primeti da na plazmi prelazi crne bije su gotovo savrseni i neprimetni dok je na lcd-i vide kao neki talasi da ih tako nazovem.Inace na lcd-u je vidno ostrija slika ali sad koliko je to potrebno u dnevnoj sobi i koliko je ta ostrina realna to je vec drugo pitanje.

nece odumirati, jedino ako se pojavi laser ili oled, a inace ljudi vise kupuju LCD zbog:

1.utiska koji ostavlja u prodavnicama preveliko osvetljenje itd...

2.neobavestenosti prodavca, tipa "lcd je naprednija tehnologija a plazma je zastarela"

3.Ljudi uglavnom kupuju LCD za svoj prvi TV, nemaju prestavu o razlicitosti boja ili bilo cega vise, bitno je da je veliko i lepo(panasonic bi morao da poradi na dizajnu)

4.efekat upecene slike, zamisli da kupujes prvi veliki TV i moras iskesirati od 50 000 do 150 000rsd i onda ti prodavac saopsti da u garanciju ne ulazi upecena slika ako je slucajno zaboravis ili sta znam vec, i ti se pitas pa sta da radis (zamisli da kupujes nov BMW i prodavac ti kaze gospodine prvih 50 000km moracete da vozite samo do 100km/h i ne duze od 200km u jednom cugu i ti kazes sebi dajem tolike pare za to ma nema sanse, kad sednem u kola hocu da cepam gume i da ne mislim nista- da se izivljavam, prolazim kroz crveno, vozam po 5 riba na zadnjem sedistu i sli:-devil-:)

ali izgleda da pojavom NEO-PDP ce to biti promenjeno, mislim da bi pravi pogodak bio kad pi proizvodjaci plazmi uveli pod garanciju upecenu sliku.

Ali i licni utisak je bitan neko voli crne neko plave a neko plazme a neko lcd.

Da blur se primjeti bez ukljucenog ICFM-a, i to jako puno, nemoj uzeti filmove kao primjer vec dresove na igracima tokom utakmice pa pokusaj da im procitas broj o imenu da ne pricam dok trce. Ovde ne bi ulazio u uzasan izgled i video look koji daje 100Hz algoritam kao da je film sninmljen amaterskom kamerom.
Kad ljudima bude jasno da FullHD LCD nije FullHD pri brzim scenama onda ce se promjeniti misljenje o ovoj tehnologiji.
Reci mi koje na ovim prostorima predstavio pojam pokretne rezolucije, i docarao u tolikoj mjeri nedostatke LCD-ova? Ja ne radim to iz razloga jer Plasma konzorcij stoji iza mene pa me placaju da pisem sto pisem, vec da ti ili bilo koji drugi korisnik-potencijalni kupac dobijes najvise za svoje novce. Ako ti kazem da HDready plasma ima vise linija pokretne rezolucije ne od HDready LCD-a vec od FullHD LCD-a zar nije bacanje novca onda uzezi LCD???
Ti nisi vezan za svoj LCD, ako si zadovoljan ostavit ces ga ako nisi uvjek ga mozes prodati, zar ne.
Ne moze mi niko rec nastranu instrumenti da ne vidi blur i los ugao na LCD-ovima kao i losiji prikaz crne boje, ovo su sve subjektivni dojmovi.
Momci prije mene su odlicno odgovorili zasto je LCD prodavaniji, tako da nema potrebe dalje komentarisati na tu temu.

Nani,
koju opremu si koristio da bi dosao do zakljucka da FullHD LCD ne prikazuje celokupnu "pokretnu" rezoluciju? Prosto mi deluje neverovatno da LCD koji ima 60Hz osvezenje ne moze da prikaze vise od 55% pokreta. Moze li neki link za tu tvrdnju ili sl.?

imas X linkova u ovom topicu, kao i objasnjenje, covjek vec previse ponavlja jedne te iste stvari :p

Monoskop koji je sastavni dio FPD Benchmark Software For Professional diska. Za sve ostalo hvala kolega joriq ;)

Nani, kada se ocekuje Samsung plazma koja prikazuje svih 1080 linija pokretne rezolucije? Rekao si vise puta da ce sve full HD plazme prikazivati 1080 linija pokretne rezolucije u 2009-oj a sada je vec uveliko 2009-a a Samsung jos nema 1080 linija pokretne rezolucije(bar ti tako kazes jer si vec komentarisao seriju 7 Samsung plazmi za 2009-u).

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno