Da
Samo sto je kod nas 100Hz/200Hz zbog PAL signala.
120Hz/240Hz su NTCS telke namjenjene obicno americkom trzistu.
Decenijama nas je katodna cev bila po ocima, taman smo se je otarosili, a evo sprema nam se ni manje ni vise nego laser :wall:.
Nesto mi se ovaj laser ne svidja po pitanju stetnosti po oci. Ipak je to laser, a ja ne bi da me TV laserom bije po ocima :smackbum:
Koliko ja znam, nemaju tn panele, bar nemaju oni koji sam ja gledao, a veravatno ni jedan danas.A koje panele imaju LCD televizori- TN ili (pretpostavljam) neki od x-PVA?
TN користе рачунарски LCD-и.A koje panele imaju LCD televizori- TN ili (pretpostavljam) neki od x-PVA?
S-PVA
Color Reproduction Great
Contrast Great
Viewing Angle Great
Motion (Response-Time) Good
AMVA
Color Reproduction Good
Contrast Fair
Viewing Angle Good
S-IPS
Color Reproduction Great
Contrast Fair
Viewing Angle Good
IPS-alpha
Color Reproduction Great
Contrast Good
Viewing Angle Great
ASV
Color Reproduction Great
Contrast Great
Viewing Angle Good
Motion (Response-Time) Great
In general...
Sony , Samsung -> S-PVA
LG , Philips -> S-IPS
Panasonic , Hitachi -> IPS alpha
Toshiba -> S-PVA , S-IPS
Sharp -> ASV
Benq , Acer -> AMVA
Funai , Mirai -> VA extreme
All big manufacturers in cheaper models (for example Samsung 4 series, Sony U + Ρ , Philips 5 series , Toshiba XV κτλ.) use panels from AU Optronics (Taiwan) and Chi Mei (China).
Имају их све мање и мање :d.recimo samsung uglavnom S-PVA i S-MVA
Для входа в Advanced Menu нажать 0000
Dimm Type INT, INT_NEG, EXT_POS, EXT_NEG, EXT
32”, 37” : INT Other : EXT
Type в T-PRLPEUMD-1004.0
A5
32A AG50 72, 32L AG50 72
37L AG50 72
40D AG50 72, 40A AG50 72, 40L AG50 72
46A AG50 72, 46L AG50 72, 46D AG50 72
52A AG50 72,
A6/A7
32A SC50 72,
37L AG100 72
40A SC100 72
46A SC100 72, 46D SC100 72, 46A AG100 72,
52A SC100 72, 52A AG100 72
Как читать эту абракадабру?
- первые две цифры определяют диагональ
- буква - производитель: A- Samsung L- AUO D-CMO I-CPT
- SC - Super Clear
- 100 - поддержка 100Hz панелью
- 72 - % Gamut
Nadalje, kako sam pisao i ranije, LCD koristi interpolaciju za prikaz brzih scena(100Hz ili 200Hz mod), interpolacija dodaje nepostojece frameove izmedju 2 postojeca frame-a da bi postigla fluidnost prikaza i izbjegla blur. Zbog umetanja vjestackih frameova javlja se tzv "video efekat", tj blu-ray izgleda kao da je snimljen amaterskom kamerom.
Ako ti ili bilo ko voli gledati blu-ray kao da je dokumentarac ili dnevnik u pola 8, onda je LCD izbor za tebe.
Sto se tice ostrine, LCD proizvodjace vrse tzv edge sharpning, tj da LCD-ovi out of the box izgledaju ostrije, ti fino uzmes daljinski od plasme i povecas sharpness na 100% i nikakve razlike u ostrini izmedju 1080p LCD-a i 1080p Plasmi ti neces vidjeti.
Prva i najbitnija cinjenica je da LCD-ovi imaju vece osvijetljenje od plasmi, to im omogucava da imaju tzc shop ili home mode.
100Hz mod se može i isključiti (pored Low, Mid i High podešavanja). Edge sharpening kao i overall sharpness se takođe mogu nezavisno podešavati a i isključiti. Govorim konkretno o A656 seriji sa kojim sam proveo najviše vremena jer ga posedujem.
Kako onda plazma radi u 100Hz (120, 200, 240Hz... svejedno) ako ne interpolacijom 24p signala??
Priče da je sve nabrojano mana LCD jednostavno ne stoji.
Kako ijedan LCD moze imati vece osvetljenje od Plazmi???
Ako je NESTO na strani plazme, to je OSVETLJENJE i kontrast, JEDNOM ZA VEK VEKOVA!!! E da i ghosting koji kod plazme ne postoji, a sve SVEEEE drugo je na strani LCD ekrana, bilo, jeste i bice (dok ne dodje treci igrac).
Da LCD ima shop mode na trecu (kubno), i dalje ne bi mogao sa "pozadinskim" osvetljenjem da primirisi plazmi od pre 10 godina, kamli novijim.
Ja sam pobornik LCD-a, ali si ti naveo njegove mane kao njegove vrline i to ne bi valjalo da neko sa strane procita.
@Nani
Ko jos gleda film based materijale sa ukljucenim 100hz? To se ukljucuje eventualno za igre i za sport materijale, mada ni tad ne bih ukljucivao. Ne znam o kakvom se motion bluru prica ovde, mozda neki lcd od pre par godina ili tako nesto. Ja svoj 100hz motion plus drzim na off i nemam ama bash nikakav blur dok gledam filmove sa brzim scenama. Malopre sam gledao Tokyo drift i o bluru nije bilo ni govora.
Sto se tice onoga da poveca sharpness na 100% da bi slika izgledala kao na lcd je lol. Sharpness bi trebao uvek da bude na minimalnoj vrednosti, najvise do 5, jer sve ostalo daje slici artificial contouring information i artifacte, sto cini sliku vestackom.
BoArDsLiDe tebi ako je slika na lcd-u subjektivno bolja, ne moras da se pravdas nikome, i niko ne moze da te ubedi u drugacije.
LCD zaista pruza brighter image od plasme, tu nema nista netacnog, i tacno je da plasma ima veci kontrast od LCD tako da Nani nije nigde pogresio.
Pretpostavka, možda plazme nemaju shop mod (max brightness) zbog burn-ina?
Inače, bio sam u Tuckwood-u pre neki dan (bioskop, za one van BG) i imaju na zidu Pioneer plazmu (ko zna od kad) i u donjem delu ekrana gde idu titlovi slika je vidno degradirana, tačno se vidi da je tu ekran "izgoreo"![]()
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari