Šta je novo?

Plasma vs. lcd

tesla

Slavan
Učlanjen(a)
12.06.2005
Poena
310
Da li neko moze da mi objasni razliku izmedju plasme i lcd,a da me ne kritikuje:wave: :wave: da gledam ostale postove jer sam ih vec pregledao:wall: :wall: :wall: :wall:Sta je bitno prilikom kupovine datog uredjaja:smash: :smash: :smash:

btw, bash me interesuje kako to gledate 4:3 sliku na 16:9 televizoru ?
Caletu sam namestio na Sony bravia smart screen mod. Kao sto sam gore napisao u tom modu dolazi do sabijanja gornih delova slike i blagog razvlacenja sa leve i desne strane, i blagog zooma. Koliko god to delovalo nakaradno, rezultat je sjajan. Gotovo da ne mozes da primetis da se radi o 4:3 signalu na 16:9. Jedino sto se recimo logotip kanala nalazi malo blize vrhu ekrana nego sto smo navikli i sto recimo siri logotipi budu siri nego sto bi trebalo (recimo logotip Sport kluba), ali u 95% slucajeva ovaj mod potuno zadovoljava.

Na plasmama na kojima sam gledao 4:3 bile su podesene na panorama mod (Samsung i LG plasme). To je razvlacenje slike u krajevima, dok centar ostane ne deformisan.
I to je sasvim korektno izgleda recimo u 90% slucajeva.

U svakom slucaju, navodjenje kao glavnog aduta za ne kupovanje 16:9 televizora zbog ne mogucstva konfornog gledanja klasicnih 4:3 kanala, definitivno ne pije vodu.

U svakom slucaju Sony je sa svojim smart screen modom to resio skoro do perfekcije.

Pitao bih Petarst kako je to reseno na tvom Panasonicu?

Ja i dalje ne verujem svojim ocima kada citam da neko moze da kaze da plazma ima bolji prikaz od lcd. Strashno.
Jedina prednost plazme je u velikim ekranima gde je jeftinija od lcd-a.
Bio sam u bestbuy, circuit city, aaronsu u nekoliko gradova dok sam trazio sta cu da kupim. Nisam bio ogranicen nicime osim kvalitetom. lcd je mnoooogo bolji i ne znam cemu cela ova prica. plazma sluzi da je amer natovari na svoj trak i donese kuci a pri tom je veca 2" od komsijine...
"truck"-je dovoljan za plasma tv ali da se ne trese previshe:D
Shalim se,ja bih pre uzeo LCD.Da ne ponavljam zashto jer je vec navedeno.Plasma tv. treba uzeti ako imash dosta novaca za I klasu.Ostalo je krsh ili ti "crap".Ali ako 90% tv koristish za nashu televiziju uzmi CRT tv jer je bolji i dugovechniji.Ali nemoj samo kod nas ove cheshke,poljske i shpanske sonije,philipse i ostalo jer je to 3 klasa koju chak ni te firme u svojoj zvanichnoj ponudi ne navode.

Caletu sam namestio na Sony bravia smart screen mod. Kao sto sam gore napisao u tom modu dolazi do sabijanja gornih delova slike i blagog razvlacenja sa leve i desne strane, i blagog zooma. Koliko god to delovalo nakaradno, rezultat je sjajan. Gotovo da ne mozes da primetis da se radi o 4:3 signalu na 16:9. Jedino sto se recimo logotip kanala nalazi malo blize vrhu ekrana nego sto smo navikli i sto recimo siri logotipi budu siri nego sto bi trebalo (recimo logotip Sport kluba), ali u 95% slucajeva ovaj mod potuno zadovoljava.

Na plasmama na kojima sam gledao 4:3 bile su podesene na panorama mod (Samsung i LG plasme). To je razvlacenje slike u krajevima, dok centar ostane ne deformisan.

U svakom slucaju, navodjenje kao glavnog aduta za ne kupovanje 16:9 televizora zbog ne mogucstva konfornog gledanja klasicnih 4:3 kanala, definitivno ne pije vodu.

U svakom slucaju Sony je sa svojim smart screen modom to resio skoro do perfekcije.

Kapiram da imamo potpuno drugachija ochekivanja od HDTVa. Ja ako ga kupim, ochekujem HD signal na njemu, 720p minimum, bez razvlachenja, muljave TV slike i ostalog, za shta su inache ti televizori i napravljeni. Ochekujem da svaki pixel na tom TVu ima "svoj signal", sve ostalo je sporedno, i slika mi uopshte nije bitna, jer je losha kako okrenesh..

Poslednja izmena:
Ali ako 90% tv koristish za nashu televiziju uzmi CRT tv jer je bolji i dugovechniji.Ali nemoj samo kod nas ove cheshke,poljske i shpanske sonije,philipse i ostalo jer je to 3 klasa koju chak ni te firme u svojoj zvanichnoj ponudi ne navode.
A koji onda CRT da uzme. Nije tacno da CRT modele koji postoje na nasem trzistu kompanije ne navode na zvanicnim siteovima.

Caletu sam namestio na Sony bravia smart screen mod. Kao sto sam gore napisao u tom modu dolazi do sabijanja gornih delova slike i blagog razvlacenja sa leve i desne strane, i blagog zooma. Koliko god to delovalo nakaradno, rezultat je sjajan.

Lepo kazes- nakaradno. I to sto si rekao da je rezultat sjajan govori koliko nam se opazanje razlikuje posto je po meni to mnogo loshe, mislim kad fali parche slike.
Moj Philips ima za razliku od sonijevog stupid screen moda:) adaptivni format sto znaci da se u roku od 0.8 sekundi prilagodjava prikazu i prepoznaje sta ide na screen.
Tako na primer kad gledam HDTV sve je full-max-giga i to tu nema sta da se adaptira. Kada, medjutim, idem na analogne signale onda sam rasiri sliku tj spakuje na optimalno ali onda fale odredjeni delovi. E sad kad TV detektuje da se nesto pojavilo u tom delu (gore ili skroz dole) odmah se slika sabija i prikazuje taj novi sadrzaj. Cim sadrzaj nestane slika se vraca na prethodni oblik. Mnogo dobra stvar....

E da, samo da dodam mada nisam siguran 100% - ovo sto se slika skuplja kada se nesto pojavi skroz dole ili gore mislim da ima veze sa nekim security feature-om (mislim da su proizvodjaci obavezni da to ubace) jer se u tom skroz gornjem i donjem delu pojavljuju najave za uragane, spiskovi sklonista, procedure za evakuaciju i slicno....

Poslednja izmena od urednika:
A gde naci i koje hd satelitske receivere ?Koji satelit daje hdtv programe ?koliko sam video astra ima neke kanale .....interesuje me najvise discovery hd .....

Ne treba kupovati nikakav HDTV jer trenutno premalo toga mozesh da pustish na njemu, a pogotovo ne treba dati 2000e za plasmu ?!?!?!?. Gledati obichan TV ili DVD na HDTVu je glupost kao i gledanje PCa na CRT televizoru...

Mene uopshte ne interesuje nishta osim minimum 720p HD signal, i tu je LCD majka i otac za bilo kakvu plasmu. LCD cu kupiti kada za to bude potrebe, znachi kada budem imao HD player, kada budem imao Playstation3, HD satelitski resiver...

btw, bash me interesuje kako to gledate 4:3 sliku na 16:9 televizoru ?

Ako neko ima para treba bas SAD da kupi HD plazmu i da uziva u gomili materijala i preko satelita i preko raznih foruma gde isti moze da se downloaduje, takodje mozes da pustas HD filmove preko xbox-a ,a iste da kupujes preko amazona za 19$, stoga sad je pravo vreme ako se ima para.

Kad budes dosao kod mene videces kako je to reseno ( koliko hoces modova za sliku) , ja imam samo jedan problem sa tim televizorom u kuci ,a to je nikako da se odvojim od istog.

A koji onda CRT da uzme. Nije tacno da CRT modele koji postoje na nasem trzistu kompanije ne navode na zvanicnim siteovima.

Tachno je...trazio sam dosta modela koje chak nisam nashao ni u arhiviranim artiklima tih firmi..o tome je bilo ovde rechi pre godinu dana pa koristi malo search opciju foruma i vidi i sam.....kupish lepo sony a ono na stand by cujesh visokofrekventno zujanje losheg trafoa....ma uzas..ali koliko para-toliko muzike...taj trafo je poljske prozivodnje..daj lepo oko 1000 eu za crt tv i imacesh kvalitet.Ali gde ga kupiti?U centrlanoj Srbiji nigde.Sve kante.
Zato sam i napisao da ne uzima 300eu klasu jer je 3 klasa(100hz,ravan ekran ali 3 klasa:D)
O ovome sam upoznat i znam kako se uvozi,gde se sklapa i ostalo.. posao mi je da znam...zato batali me....

Poslednja izmena:
Ako neko ima para treba bas SAD da kupi HD plazmu i da uziva u gomili materijala i preko satelita i preko raznih foruma gde isti moze da se downloaduje, takodje mozes da pustas HD filmove preko xbox-a ,a iste da kupujes preko amazona za 19$, stoga sad je pravo vreme ako se ima para.

SADA je to sve budzenje. HD playeri i diskovi su tek pocheli, koshtaju mnogo, X360 ne pushta HD filmove bez HDDVD addona, filmove mozesh da skidash, ali morash da imash bar 1mbit da to ne postane frustrirajuce. Prerano je, tek za godinu dana ce to biti kako treba, kada sve bude dostupno i jeftinije, chak i kod nas...

pa odgovori te mi

Znaci koliko sam skapirao ne treba kupovati LCD dok je jos anog.signal!a signali koji se emituju preko sbb,ptt, mislim na strane programe kao na primer discovery,national geographic,hisotry,explorer itd.A sto se tice pay tv signala????! Plasma ne podrzava HDTV
????? Da li LCD ima vremesko ogranicenje kao PLASMA tj .u pogledu sati ekrana i sta kad prodje to vreme (npr.10.000 da maximum).Sta misli te o funkcij PIP,PAP,na LCD?!!!!Daj te mi neki predlog "modela" za kupovinu LCD ili Plasme kod nas DO 32 ?Sta misli te da odustanem od kupovine LCD i Plasme pa da kupim neki od CRT modela 32,29????!!!

STO me kulirate pa niko nece da mi odgovori:S: :S: :S: :S: :S:

jer je na ta pitanja vetj odgovoreno... a i imas google...

a ja ti savetujem, kao neko ko je relativno skoro kupio lcd tv i prosao istu dilemu kao ti, procitao skoro sve rasprave lcd vs plasma, da batalis sve to, odes u prodavnicu/e, trazis da ti puste isti signal i uzmes daljinski pa podesis sliq kako ti odgovara... sta ti se vise svidja uzmi od ovoga tje te samo boleti glava a taj tv netje gledati neko sa foruma koji se kune u plasmu ili lcd nego ti... i naravno poneses svoj dvd/ hddvd ili sta ti je referentno...

@tesla pa evo prvo cu ti reci da plasme postoje u najmanjoj velicini od 37".
Do 32" uzmi CRT, imaces bolju sliku nego na LCD-u, ako bas hoces tanak fancy tv, a mozes da napravis kompromis na kvalitetu slike onda uzmi LCD do 32".
Ako hoces da uzmes 40+ " panel onda plasma, mislim da na celom topicu imas mnogo materijala za i protiv i jednog i drugog.

Poslednja izmena:
@tesla pa evo prvo cu ti reci da plasme postoje u najmanjoj velicini od 37".
Do 32" uzmi CRT, imaces bolju sliku nego na LCD-u, ako bas hoces tanak fancy tv, a mozes da napravis kompromis na kvalitetu slike onda uzmi LCD do 32".
Ako hoces da uzmes 40+ " panel onda plasma, mislim da na celom topicu imas mnogo materijala za i protiv i jednog i drugog.
OK VIDECU :smash:

Posle detaljnog gledanja plazme i LCDa dosao sam do zakljucka da je globalno za svet bolji LCD ali da je za nase uslove bolja plazma. Iz prostog razloga sto su kod nas jos uvek analogni izvori a LCD se veoma lose sa njima snalazi. Sto se DVD a tice, to je stvar ukusa. Na lcdu sve izgleda mnogo detaljnije tj ostrije i boje su prenaglasene, dok je na plazmi, po meni, nekako sve ipak blize CRTu.
To je moje misljenje posle gledanja i jednih i drugih u Merkuru i Eltimu. BTW jos uvek ne znam sta da uzmem hahahaha.

Opet cu da ponovim, kako kriterijum moze da bude "bolje je za nas, nemamo HD kanale" Pa necesh valjda dati 1000e da bi gledao smeshnu rezoluciju pogreshnih proporcija, bilo koji CRT je bolji za to a daleko jeftiniji, mi ionako necemo imati HD kanale josh 10 godina. Prednost HD televizora i razlog zashto oni postoje je da bi mogao na njima da pustish vecu rezoluciju nego shto je do sada bio sluchaj...

citam i nemogu da verujem

kolika je gledanost nase kablovske televizije u kompjuterskoj populaciji, jes da je signal katastrofa i da nam uzimaju pare sto pustaju FTA satelitske kanale pa nam prodaju maglu ali nemogu da se nacudim ko bi od vas koji gledate u lcd ili crt monitore za vasim racunarima uopste kupio lcd ili plazmu da bi gledao ovaj krs od signala koji se odaziva na ime kablovska tv?
Za tv vam toplo preporucujem 54 ekran crt sto jeftinije to bolje menjajte ga ko graficke karte i drzite u kuhinji da vas uveseljava dok rucate. Za dnevnu sobu home cinema i satelitski risiver na plazmi ili lcd-u stvar je izbora a izbor zavisi od vise stvari. Prvi i osnovni je velicina sobe tj udaljenost do tv-a. ako do njega ima 3.5-4 m onda je lcd od 32" ako ima vise od 4m onda moze i plazma od 40". Ni jedan ni drugi netreba gledati sa manje udaljenosti. Licno imam lcd i stojim na strani lcd-a iz vise razloga. Neko je pomenuo da tv-i poznatih proizvodjaca nema na sajtovima istih sto neodgovara istini. Ako idete na www.sony.com baci vas u usa a tamo su drugi standardi modeli koji se prodaju ovde su za istocnoevropsko trziste i kao takvi sklapaju se ovde oko nas. Konkretno moj TX-32LX60P je za nase trziste i kao takav nema dvr-t tjuner dok za zapadnu evropu ide oznaka TX-32LX60PD gde D oznacava i taj doticni tjuner. Plazme koje su bile u cenovnom rangu ovog tv su bile modeli stari i do 2 godine bez hdmi-a, malih rezolucija i sl. kakve se uglavnom kod nas i prodaju. LCD sa HDMI-em ekran od 26-32" je trenutno best by.

Nisam hteo da se flejmujem ali ne mogu da verujem kakvi su neki ljudi..... Ako si ti u fazonu da ne bi gledao nasu kablovsku na plazmi ili LCD i da je bogohuljenje, to je tvoje misljenje. Ja radim po ceo dan i kada uvece dodjem ok 19h zelim da se opustim uz razlicite stvari, a jedna od njih je tv. Hvala bogu pa sebi mogu da priustim Plazmu ili LCD, a soba u kojoj gledam tv je velika tako da mi je CRT 72 vec mali, tako da je to jedini razlog sto zelim da kupim tv. Pored kablovske gledam i DVD relativno cesto. To sto nemam satelitskih kanala koji su full HD pa da "uzivam u slici" nema veze sa zivotom. Meni je samo cilj da se opustim i da uzivam u velimo ekranu i da mi dodju ortaci pa da gledamo fudbal zajedno. To je poenta velikog tv po meni. Znaci drustvo i zezanje, a ne vrhunski HD kvalitet slike. Sto se mene tice, ja bih pre uzeo projektor ali je neisplativ jer se lampa istrosi mnogo brzo a kosta EUR 300-400. Tako da rezolucije i sve ostalo moze samo da sluzi za komp i buducnost, a sada je samo u pitanju kvalitet slike sa nasim izvorima i za gledanje DVDa.....

Nisam hteo da se flejmujem ali ne mogu da verujem kakvi su neki ljudi..... Ako si ti u fazonu da ne bi gledao nasu kablovsku na plazmi ili LCD i da je bogohuljenje, to je tvoje misljenje. Ja radim po ceo dan i kada uvece dodjem ok 19h zelim da se opustim uz razlicite stvari, a jedna od njih je tv. Hvala bogu pa sebi mogu da priustim Plazmu ili LCD, a soba u kojoj gledam tv je velika tako da mi je CRT 72 vec mali, tako da je to jedini razlog sto zelim da kupim tv. Pored kablovske gledam i DVD relativno cesto. To sto nemam satelitskih kanala koji su full HD pa da "uzivam u slici" nema veze sa zivotom. Meni je samo cilj da se opustim i da uzivam u velimo ekranu i da mi dodju ortaci pa da gledamo fudbal zajedno. To je poenta velikog tv po meni. Znaci drustvo i zezanje, a ne vrhunski HD kvalitet slike. Sto se mene tice, ja bih pre uzeo projektor ali je neisplativ jer se lampa istrosi mnogo brzo a kosta EUR 300-400. Tako da rezolucije i sve ostalo moze samo da sluzi za komp i buducnost, a sada je samo u pitanju kvalitet slike sa nasim izvorima i za gledanje DVDa.....

nisi me bas najbolje razumeo ako je frka oko tv-a upucena meni mislim na kvalitet slike. Sve je u rezoluciji, los signal sa kablovske na crt moze da prodje jer se nevidi toliko, na plazmi i lcd-u pogotovo los signal znaci vrlo losu sliku u odnosu na mogucnosti tv-a, formulu 1 npr gledam preko satelita na rtl-u a ne na b92 iako su komentatori dobri ali je slika ocaj. na sbb-u sam da ne bude zabune. Moj savet je bio da ako je gledanje tv-a primarna stvar netreba trositi novce na skupe tv-e dok se ne popravi situacija u kablovskoj, a ako ti je gledanje filmova sa dvd-a i pracenje sporta rekreacija onda je lepsi ugodjaj na velikom ekranu tj na lcd-u.

p.s i ja radim po ceo dan imam igraonicu nemam zaposlene i kad dodjem kuci vece mi je uzivanje da pogledam neki film sa dvd-a nego da slusam nebuloze sa tv-a, oce li izbori u decembru ili januaru, ko je u stvari ubio Djindjica odnosno kako nismo mogli da nadjemo treci metak a ima ga sigurno i slicne stvari.

a nije bilo upuceno tebi, sorry, vec Driveru ali nema veze. E a sada si rekao pravu stvar. Na plazmi se ti nedostaci mnogo manje vide nego na LCDu zbog mnogo vece ostrine LCDa. LCD je sto se tice globalnog kvaliteta bolji na boljim izvorima, dok je po meni plazma za nase trziste bolja. Ja sam rekao razloge kupovine velikog televizora, a to su zabava i drustvo prvenstveno, a tek onda kvalitet slike. Ako gledamo po principu sta je bolje a sta je nama dostupno, onda bi svi trebali da vozimo juga, zato sto je kvalitet naseg benzina katastrofa, pa se ipak kupuju novi automobili. Ovo je ista stvar. Jednostavno, volim da se opustim kod kuce sa drugarima, a ovo ce biti pravi dodatak, kada kupim TV, jer se jos nisam odlucio da li kupiti plazmu ili LCD.

Pozdrav

a nije bilo upuceno tebi, sorry, vec Driveru ali nema veze. E a sada si rekao pravu stvar. Na plazmi se ti nedostaci mnogo manje vide nego na LCDu zbog mnogo vece ostrine LCDa. LCD je sto se tice globalnog kvaliteta bolji na boljim izvorima, dok je po meni plazma za nase trziste bolja. Ja sam rekao razloge kupovine velikog televizora, a to su zabava i drustvo prvenstveno, a tek onda kvalitet slike. Ako gledamo po principu sta je bolje a sta je nama dostupno, onda bi svi trebali da vozimo juga, zato sto je kvalitet naseg benzina katastrofa, pa se ipak kupuju novi automobili. Ovo je ista stvar. Jednostavno, volim da se opustim kod kuce sa drugarima, a ovo ce biti pravi dodatak, kada kupim TV, jer se jos nisam odlucio da li kupiti plazmu ili LCD.

Pozdrav

sto se tice benzina ne b itrebali da vozimo nista. Cak ni juga.

Mellow, to je isto kao da si kupio color TV da gledash crno bele filmove. LCD/Plasma ti nishta bolju sliku nece dati nego obichan CRT, josh ce ti sve biti spljoshteno, a ako vec ne planirash da gledah HD filmove u skorijoj buducnosti, ne vidim opravdanje kupovine HDTVa, osim ako bash necesh ultraveliki ekran kakav na CRTu uopshte i ne postoji..

E pa upravo je to poenta. Kao sto sam gore vec naveo 2 puta, treba mi veliki ekran jer takvog CRTa nema. Ja nigde nisam ni rekao da je na plazmi/LCDu bolja slika nego na CRTu (osim na DVDovima i HD materijalu).
Takodje, nigde nije receno da necu gledati HD materijal, vec sam, stavise, naveo ce da pored gledanja kablovske TV biti koriscen za gledanje DVDjeva (ukljucujuci i HD).
U svakom slucaju, ovo je nesto sto hocu sebi da priustim za svoju dusu, kao sto neko kupuje komponente konstantno i daje novac za to.... ***a, zivimo u potrosackom drustvu......

Meni je TV signal bitan koliko i driveru MS...znaci nista :)

Jedini pojam kojim se vodim je kvalitet a LCD je tu u vodjstvu...HD BRE!

Evo odgovor za sve. Prestanite (pogotovo andjelko) da gurate podatke, brojeve, chartove i gluposti. Pogledajte veliku plasmu i LCD jedan pored drugog (1080p sony) sa 1080p HD snimkom, pa cete videti zashto kazem da je plasma prsla. Kupice je onaj koji ce isto pre honde ili toyote kupiti VW ili Opela. Nigde nisam ni prichao da marketshare znachi mnogo, to u vecini sluchajeva vishe znachi ljudsku glupost nego realni kvalitet proizvoda.

Ne mozete gledati TV program ili DVD na LCDu pa da prichate o tome kako je dobar ili ne. Plasma je bolja nego shto je bila ranije, ali je i dalje muljavina u odnosu na LCD i koprca se samo zato shto je jeftinija za proizvodnju.

1. TFT je jeftiniji za male dijagonale, plasma za vece. Znaci generalizacija ne vazi.
2. plasma iz blizine izgleda losije ali iz daljine izgleda bolje
3. crna je na plasmi crna, odziv je za klasu bolji a i boje su znacajno bolje

Nego, bas me zanima sta si ti to video kao razliku izmedju HD plasme i tft-a kada si ih gledao iz blizine.

Poslednja izmena:
Iz koje blizine, gledao sam ih iz "svih daljina", i kada pogledash LCD posle plasme, odjednom izroni milion detalja, naravno ako prichamo o HD snimku. Uopshte ne pricham o pixel peepingu, vec sa normalnih daljina od par i nekoliiko metara. Ja TV 40" sigurno necu da gledam sa 10 metara, tako se verovatno ne vidi razlika.

1. TFT je jeftiniji za male dijagonale, plasma za vece. Znaci generalizacija ne vazi.
2. plasma iz blizine izgleda losije ali iz daljine izgleda bolje
3. crna je na plasmi crna, odziv je za klasu bolji a i boje su znacajno bolje

Nego, bas me zanima sta si ti to video kao razliku izmedju HD plasme i tft-a kada si ih gledao iz blizine.

Slazem se u potpunosti. Pogotovo boje koje nisu ujednacene na LCD-u, a to se moze proveriti vrlo lako. Ubacite neki demo DVD i pogledajte neko cvece jarke boje i primetice te sledece:

Boja unutar latice je veoma ujednacena, medjutim na borderima latice ta ista boja isijava.
Sto se mene tice to je dovoljan razlog da mi LCD ne cini posao.

Oprosti gde si ti to gledao HD snimke u Srbiji da odem i ja da pogledam iste?

Nazad
Vrh Dno