Šta je novo?

Plasma vs. lcd

tesla

Slavan
Učlanjen(a)
12.06.2005
Poena
310
Da li neko moze da mi objasni razliku izmedju plasme i lcd,a da me ne kritikuje:wave: :wave: da gledam ostale postove jer sam ih vec pregledao:wall: :wall: :wall: :wall:Sta je bitno prilikom kupovine datog uredjaja:smash: :smash: :smash:

Ja i dalje ne verujem svojim ocima kada citam da neko moze da kaze da plazma ima bolji prikaz od lcd. Strashno.
Jedina prednost plazme je u velikim ekranima gde je jeftinija od lcd-a.
Bio sam u bestbuy, circuit city, aaronsu u nekoliko gradova dok sam trazio sta cu da kupim. Nisam bio ogranicen nicime osim kvalitetom. lcd je mnoooogo bolji i ne znam cemu cela ova prica. plazma sluzi da je amer natovari na svoj trak i donese kuci a pri tom je veca 2" od komsijine...

Volim taj izraz mnoooggoooo boljeeee , super je samo ima malo plasticnu sliku ,blurr, ugao gledanja, mrtvi pixeli,response time, i tako naravno ako novac nije ogranicavajuci faktor onda te razumem zasto si izabrao lcd , ali do 3000 eura meni je plazma bolji izbor. Soba je dosta vazan faktor oko izbora TV-a, kao i izvor svetlosti u sobi, pixelna struktura je kod LCD manje vidljiva, stoga je daleko bolji izbor za manje razdaljine i prostorije.

Tema je smor jer postoji market i za plazmu i za lcd

Plasma gives you a bigger screen for your dollar, deeper blacks, and better pixel response times, but then LCD use much less power, and at the smaller end of the market, i.e. at less than 37-inch screen size, LCD is your only way forward if you want is something slim and stylish.

I still have trouble with the LCD TV - I feel like I'm watching movies on a computer - it's just not quite there yet for me.

Plasma seems to just give a better picture, from what I've sampled.

Driver je rekao da se ne seca koji je model tacno u pitanju pa sam mu ja odgovorio i stavio link ka reviewu gde se vidi koliko je kvalitetna Bravia i LCD

Imao sam priliku 1v1 i po mom misljenju plazma Panasonic TH42PX600

Poslednja izmena od urednika:
I still have trouble with the LCD TV - I feel like I'm watching movies on a computer - it's just not quite there yet for me...

Koji li je retard ovo napisao?! "I feel like...." *****.

BTW, jel imas ti HDTV signale i koje?

Sto se tice rangiranja LCD-a da kazem i to:
1. samsung
2. sony
3. panasonic i sharp
.
.
.
.
.
n. ostale bulje

Istu ovakvu rang listu su napravili i u Magnoliji (subbrand u okviru bestbuy) sa napomenom da je samsung ubedljivo najbolje sto danas postoji u njihovoj ponudi a svi imaju manje vis eistu ponudu.

Sto se tice rangiranja LCD-a da kazem i to:
1. samsung
2. sony
3. panasonic i sharp
.
.
.
.
.
n. ostale bulje

Istu ovakvu rang listu su napravili i u Magnoliji (subbrand u okviru bestbuy) sa napomenom da je samsung ubedljivo najbolje sto danas postoji u njihovoj ponudi a svi imaju manje vis eistu ponudu.

cek jel ovo i price ulazi u ocenu ili samo kvalitet?

Poslednja izmena:
samo kvalitet.
samsung je bio toliko bolji da sam se zezao i premestao kablove celo popodne u magnoliji.
ne mogu da vam opisem koliko je samsung superioran.

Evo odgovor za sve. Prestanite (pogotovo andjelko) da gurate podatke, brojeve, chartove i gluposti. Pogledajte veliku plasmu i LCD jedan pored drugog (1080p sony) sa 1080p HD snimkom, pa cete videti zashto kazem da je plasma prsla. Kupice je onaj koji ce isto pre honde ili toyote kupiti VW ili Opela. Nigde nisam ni prichao da marketshare znachi mnogo, to u vecini sluchajeva vishe znachi ljudsku glupost nego realni kvalitet proizvoda.

Ne mozete gledati TV program ili DVD na LCDu pa da prichate o tome kako je dobar ili ne. Plasma je bolja nego shto je bila ranije, ali je i dalje muljavina u odnosu na LCD i koprca se samo zato shto je jeftinija za proizvodnju.

Meni se cini da se ti previse oslanjas na podatke koje citas u katalozima.
Gotovo sam siguran da Sony HDTV LCD tj. model 46X2000 nisi video uzivo. Ja jesam, necu da se hvalim ali tako je. On zaista ima dobru sliku, na zidu je bilo jos 50-tak LCD/plasma televizora, i taj Sony ima najbolju sliku od svih LCD-ova, ali ne i od plasmi. Cak sve i da taj Sony ima prihvatljivu sliku, opet on kosta 5500 eur. A to je kao 2 odlicne 42" plasme HD ready.
Znaci ne isplativo uzeti takav tv jos uvek.

Cini mi se isto da ovde ljudi brkaju teoriju i praksu.
U teroriji LCD bi trebao da daje bolje rezultate nego plasma, dok u praksi su stvari malo drugacije.
Plasma ima toplije boje, i jednostavno lepsu sliku. To sto je slika zrnasta, to stoji, ali ako plasmu gledas sa 1.5m udaljenosti, a to ne radi niko.
Kad 42" plasmu gledas sa min. 3 m udaljenosti ti tu zranastost neces primetiti.
Kao sto sam rekao, imam prilike da gledam Sony bravia LCD skoro svakog dana kod caleta u stanu, i svaki put se sve vise uzasavam kvalitetom slike. Istina posle nekog vremena, naviknes se na taj kvalitet pa ti deluje sve normalno. Ali kad predjes na dobar CRT ili plasmu, onda vidis sta je stvarno kvalitetna slika.
Ako na tom Sony bravia mi se nesto svidja, to je onda smart screen mod, za prikazivanje 4:3 slike na 16:9 ekranu, koji radi savrseno i klasican tv program prikazuje sa minimumom izoblicenja (sabija sliku odozgo i odozdo, i malo razvuce, malo zumira, deluje nakaradno ovako kako sam ja opisao, ali rezultat je odlican).

Plasma je trenutno "keva" i to je tako. Mozda za 2 godine LCD bude dobra kupovina i u klasi preko 40", vreme ce pokazati. Za sada do 37" LCD, preko 37" plasma.

Pozdrav

Koji li je retard ovo napisao?! "I feel like...." *****.

BTW, jel imas ti HDTV signale i koje?

Imam dosta HD materijala (apolo 13, riddick, dosta dokumentaraca , vmw HD samplove) i tako, sto se tice HD signala nemam ga za sad (jer nemam jos svoj stan i satelitisku antenu ne mogu da instaliram).

Veliki problem mi je prostor na HDD-u ne znam sta da radim sa njim ,a opet glupo mi je da kupujem blue ray ili hd dvd player jer cekam kako ce rat standarda da se zavrsi.

Meni se cini da se ti previse oslanjas na podatke koje citas u katalozima.
Gotovo sam siguran da Sony HDTV LCD tj. model 46X2000 nisi video uzivo. Ja jesam, necu da se hvalim ali tako je. On zaista ima dobru sliku, na zidu je bilo jos 50-tak LCD/plasma televizora, i taj Sony ima najbolju sliku od svih LCD-ova, ali ne i od plasmi. Cak sve i da taj Sony ima prihvatljivu sliku, opet on kosta 5500 eur. A to je kao 2 odlicne 42" plasme HD ready.
Znaci ne isplativo uzeti takav tv jos uvek.

Cini mi se isto da ovde ljudi brkaju teoriju i praksu.
U teroriji LCD bi trebao da daje bolje rezultate nego plasma, dok u praksi su stvari malo drugacije.
Plasma ima toplije boje, i jednostavno lepsu sliku. To sto je slika zrnasta, to stoji, ali ako plasmu gledas sa 1.5m udaljenosti, a to ne radi niko.
Kad 42" plasmu gledas sa min. 3 m udaljenosti ti tu zranastost neces primetiti.
Kao sto sam rekao, imam prilike da gledam Sony bravia LCD skoro svakog dana kod caleta u stanu, i svaki put se sve vise uzasavam kvalitetom slike. Istina posle nekog vremena, naviknes se na taj kvalitet pa ti deluje sve normalno. Ali kad predjes na dobar CRT ili plasmu, onda vidis sta je stvarno kvalitetna slika.
Ako na tom Sony bravia mi se nesto svidja, to je onda smart screen mod, za prikazivanje 4:3 slike na 16:9 ekranu, koji radi savrseno i klasican tv program prikazuje sa minimumom izoblicenja (sabija sliku odozgo i odozdo, i malo razvuce, malo zumira, deluje nakaradno ovako kako sam ja opisao, ali rezultat je odlican).

Plasma je trenutno "keva" i to je tako. Mozda za 2 godine LCD bude dobra kupovina i u klasi preko 40", vreme ce pokazati. Za sada do 37" LCD, preko 37" plasma.

Pozdrav

Slazem se za to mozda za 2 god. sad u low cost trzistu definitivno plazma (Pioneer ili Panasonic).

Volim taj izraz mnoooggoooo boljeeee , super je samo ima malo plasticnu sliku ,blurr, ugao gledanja, mrtvi pixeli,response time, i tako naravno ako novac nije ogranicavajuci faktor onda te razumem zasto si izabrao lcd , ali do 3000 eura meni je plazma bolji izbor. Soba je dosta vazan faktor oko izbora TV-a, kao i izvor svetlosti u sobi, pixelna struktura je kod LCD manje vidljiva, stoga je daleko bolji izbor za manje razdaljine i prostorije.

Tema je smor jer postoji market i za plazmu i za lcd

Plasma gives you a bigger screen for your dollar, deeper blacks, and better pixel response times, but then LCD use much less power, and at the smaller end of the market, i.e. at less than 37-inch screen size, LCD is your only way forward if you want is something slim and stylish.

I still have trouble with the LCD TV - I feel like I'm watching movies on a computer - it's just not quite there yet for me.

Plasma seems to just give a better picture, from what I've sampled.

Ovi citati su od nekih urednika evropskih renomiranih kuca blabla bla
Daj da zatvorimo thread mozemo do sutra o tome.

Kao sto sam rekao, imam prilike da gledam Sony bravia LCD skoro svakog dana kod caleta u stanu, i svaki put se sve vise uzasavam kvalitetom slike

To je zato sto signal nije native HD tj, rezolucija signala nije 1280x720 ili 1920x1080 vec je klasican analogni signal. Nijedna nasa TV stanica trenutno ne emituje u HD formatu

Stvarno? Nisam znao... care, koji ce mi tv sa kojima ne mogu da gledam u vrhunskom kvalitetu noralan analogni tv signal, DVD-ove, snimke sa mini dv kamere...Meni treba tv sa kojim to mogu, i plus da pored toga uzivam u HD signalu. To sto sa LCD-om moze da se uziva samo u HD signalu to me ne interesuje. A plasma nudi i jedno i drugo.

Dajte ljudi idite u neku prodavnicu pogledajte sliku sa plasme i LCD-a, i onda donesite realne zakljucke, ovako cemo do sutra pricati da li je u teoriji bolja plasma i LCD. Sagledajmo stvari realne, a to je da plasma ima bolju sliku i tacka!

Poslednja izmena:
Stvarno? Nisam znao... care, koji ce mi tv sa kojima ne mogu da gledam u vrhunskom kvalitetu noralan analogni tv signal, DVD-ove, snimke sa mini dv kamere...Meni treba tv sa kojim to mogu, i plus da pored toga uzivam u HD signalu. To sto sa LCD-om moze da se uziva samo u HD signalu to me ne interesuje. A plasma nudi i jedno i drugo.

Dajte ljudi idite u neku prodavnicu pogledajte sliku sa plasme i LCD-a, i onda donesite realne zakljucke, ovako cemo do sutra pricati da li je u teoriji bolja plasma i LCD. Sagledajmo stvari realne, a to je da plasma ima bolju sliku i tacka!

Ovaj link nije los http://plasma-vs-lcd.com/plasma-lcd-start.htm

Inace sto se tice prodavnica ima raznoraznih budala koji su setovali Televizore pogresno i to namerno, tako da sam se cudio zasto i zbog cega dok mi neki tip nije objasnio da se oni TV-ovi na kojima je marza veca forsiraju namerno. Takodje u Srbiji se uvoze plazma paneli koji su refurbish.

Ja stvarno ali stvarno mislim da ces ti nekako reci da si se salio ili tako nesto.
Znaci ti si toliko lupio i ostao ziv da je to strashno!
Covece, ono sto lose izgleda na plazmi izgleda lose i na LCD i obrnuto, da li ti je to jasno?
Drugo, na 50" plazmi analogni signal izgleda toliko lose da ne moze da jedva moze da se gleda.
Dakle ovo je probano u milion varijanti a provajder je bio warner a posle toga www.brighthouse.com
Ja ne znam kakve to tacke pominjes kao plazma je bolja?! Plazma koja se kupi a nema hdtv input sluzi ili za kurcenje ili taj koji je kupio ima viska para i manjak mozga ili kombinacija oba...

Stefane, ti sve vreme prichash o TV kanalu na HD televizorima ? Kapiram da imash plasmu i na njoj gledash VHS filmove, ali nema veze, bitno je da ti se divi celo mirijevo :D:D

Poslednja izmena:

Like I said before... idi u Tehnomarket na B.Brdu i uvideces koliko je LCD bolji, a posebno ovi novi na 100 Hz, imas pored njih plazme pa uporedi
Poz

treba otici u prodavnicu gde svuda daju HD signal i gde su svi nastelovani podjednako (nema da jedan dobije bolji a drugi znatno losiji signal)

Stefane, ti sve vreme prichash o TV kanalu na HD televizorima ?
Poenta toga je da na HD plasmi mozes da gledas klasican TV signal i da on lepo izgleda, a na LCD-u ne mozes.
Kapiram da imash plasmu i na njoj gledash VHS filmove, ali nema veze, bitno je da ti se divi celo mirijevo :D:D
Lose kapiras ali nema veze (vidi se da nisi citao sta sam napisao), napisao sam da moj cale ima Sony bravia 32" HD ready LCD a LCD nije plasma :D
idi u Tehnomarket na B.Brdu i uvideces koliko je LCD bolji, a posebno ovi novi na 100 Hz, imas pored njih plazme pa uporedi
Poz
OK. oticicu u taj Tehnomarket, mada sam vec jednom bio pre jedno pola godine, ali oticici cu da vidim sta sada ima. Mada me malo cudi kad kazes 100Hz LCD televizori. Koliko ja znam svi LCD-ovi na default rezoluciji imaju osvezavanje od 60-75Hz, nisam cuo za 100Hz LCD monitor/televizor. Mada moguce da su nesto izbacili, daj neki link za taj model koji si ti video (posto site tehnomarketa ne radi)

Poslednja izmena:
Poenta toga je da na HD plasmi mozes da gledas klasican TV signal i da on lepo izgleda, a na LCD-u ne mozes.

Ne razumem kako to lepo izgleda ? Moze lepshe da izgleda jer je zamuljanije, jer sa tim signalom ne mozesh nishta da uradish osim da ga zamuljash shto vishe zbog smeshne rezolucije. TV ili DVD na svakom HDTVu izgleda odvratno, neupotrebljivo, na obichnom 19" LCDu izgleda odvratno, zato je i dalje totalna glupost kupovati to, ne kapiram zashto je to neko kupio pre godinu ili dve. Dok HD satelitska ne bude pristupachnija, a nemash next-gen konzolu i/ili HD player, ne vidim razlog uopshte imati HDTV...

Evo odgovor za sve. Prestanite (pogotovo andjelko) da gurate podatke, brojeve, chartove i gluposti. Pogledajte veliku plasmu i LCD jedan pored drugog (1080p sony) sa 1080p HD snimkom, pa cete videti zashto kazem da je plasma prsla. Kupice je onaj koji ce isto pre honde ili toyote kupiti VW ili Opela. Nigde nisam ni prichao da marketshare znachi mnogo, to u vecini sluchajeva vishe znachi ljudsku glupost nego realni kvalitet proizvoda.

Ne mozete gledati TV program ili DVD na LCDu pa da prichate o tome kako je dobar ili ne. Plasma je bolja nego shto je bila ranije, ali je i dalje muljavina u odnosu na LCD i koprca se samo zato shto je jeftinija za proizvodnju.

Mnogo je to generalizovana izjava sa tvoje strane ja bih rekao da nisi imao prilike da vidis kvalitetne plasma-panele zbog toga imas takvo mishljenje.

I jedna i druga tehnologija umaju prednosti i mane.

U korist plasme idu toplije boje a bogami kad govorimo o nizem cjenovnom segmentu i brzi (izjednaceniji) prikaz slike.

Mana plasme je da fosfor u panelu vremenom stara sto rezultira sa time da panel nakon odredjenog vremena izgubi na svjetlosti mada to vise nije toliko izrazeno jer noviji paneli (Peoneerovi i Panasonicovi) imaju garanciju od 60.000 radnih sati.
Veci problem su zapeceni pixeli , efekat se stvara kad odredjena mesta ne panelu bivaju cesce osvjetljena za razliku od ostalih. Recimo kada bi gledao u 19:6 formatu prenos u 4:3 formatu onda crne trake sa strane bivaju konstantno prikazane i mogu da proizvedu na duzi period da pixeli zapeku.

Prednost LCD'a je manja potrosnja struje.

Mana LCD'a je sto za razliku od plasme zahtivije za prikazivanje jednog pixela vise impulsa (duze vremena). LCD u velikim diagonalama su jos uvijek znatno skuplji od plasme mada se to moze kompenzirati vremenom kroz manju potrosnju struje.

U low-budget segmentu mogu slobodno da vam preporucim jedan Plasma - panel firme Panasonic, model koji je pokupio razne nagrade u mnogim Testovima a mislim da i ima odlican odnos cijene i performansi.

Panasonic TH-42PV60E ovdje u svabiji kosta nekih 1400 Evra + nosac za zid nekih 150 €

Veoma dobar uredjaj za tu cjenovnu klasu.

Kod kupovine plasma panela obratio bih paznju na vertikalnu rezoluciju , izbjegavajte Panel'e sa rezolucijom manjom od 768 pixela.
Kod tih Panela interpolacija jednostavno dosta iskvari kvalitet slike a razlike u cijenama izmedju 852x480 i 1024x768 nisu toliko velike.

Poslednja izmena:
Ne razumem kako to lepo izgleda ? Moze lepshe da izgleda jer je zamuljanije, jer sa tim signalom ne mozesh nishta da uradish osim da ga zamuljash shto vishe zbog smeshne rezolucije. TV ili DVD na svakom HDTVu izgleda odvratno, neupotrebljivo, na obichnom 19" LCDu izgleda odvratno, zato je i dalje totalna glupost kupovati to, ne kapiram zashto je to neko kupio pre godinu ili dve. Dok HD satelitska ne bude pristupachnija, a nemash next-gen konzolu i/ili HD player, ne vidim razlog uopshte imati HDTV...

E daj , malo previse preterujes sa tim zamuljanije, ne vidi se nista i tako. Donesi svog LCD - a ili sta vec hoces kod mene kuci do 2000 evra i moja plazma ce ga pojesti , a mozemo i u novac da se kladimo. Volim te sto pametuju a kod sebe kuci nemaju ni dobar crt TV. Kazem ti drugar je uzeo Sony Bravia 42" LCD za 2500 eura i prodao ga je zbog svog velikog nezadovoljstva ! PDP-427XD je ono sto ga je zadovoljilo, mislim bez uvrede ....

Mnogo je to generalizovana izjava sa tvoje strane ja bih rekao da nisi imao prilike da vidis kvalitetne plasma-panele zbog toga imas takvo mishljenje.

I jedna i druga tehnologija umaju prednosti i mane.

U korist plasme idu toplije boje a bogami kad govorimo o nizem cjenovnom segmentu i brzi (izjednaceniji) prikaz slike.

Mana plasme je da fosfor u panelu vremenom stara sto rezultira sa time da panel nakon odredjenog vremena izgubi na svjetlosti mada to vise nije toliko izrazeno jer noviji paneli (Peoneerovi i Panasonicovi) imaju garanciju od 60.000 radnih sati.
Veci problem su zapeceni pixeli , efekat se stvara kad odredjena mesta ne panelu bivaju cesce osvjetljena za razliku od ostalih. Recimo kada bi gledao u 19:6 formatu prenos u 4:3 formatu onda crne trake sa strane bivaju konstantno prikazane i mogu da proizvedu na duzi period da pixeli zapeku.

Prednost LCD'a je manja potrosnja struje.

Mana LCD'a je sto za razliku od plasme zahtivije za prikazivanje jednog pixela vise impulsa (duze vremena). LCD u velikim diagonalama su jos uvijek znatno skuplji od plasme mada se to moze kompenzirati vremenom kroz manju potrosnju struje.

U low-budget segmentu mogu slobodno da vam preporucim jedan Plasma - panel firme Panasonic, model koji je pokupio razne nagrade u mnogim Testovima a mislim da i ima odlican odnos cijene i performansi.

Panasonic TH-42PV60E ovdje u svabiji kosta nekih 1400 Evra + nosac za zid nekih 150 €

Slazem se potpuno ,mada probao sam taj burn -in da testiram bela slova na crnoj pozadini u statickom rezimu, medjutim ekran se pri promeni kanala illiti source-a regenerise bez ikakvih problema. Hmm ta cena za taj TV je suvise mala rekao bih..ja sam moju platio 1970 pre 4 meseca, a sad je cena negde oko 1790e tako nesto.

Slazem se potpuno ,mada probao sam taj burn -in da testiram bela slova na crnoj pozadini u statickom rezimu, medjutim ekran se pri promeni kanala illiti source-a regenerise bez ikakvih problema. Hmm ta cena za taj TV je suvise mala rekao bih..ja sam moju platio 1970 pre 4 meseca, a sad je cena negde oko 1790e tako nesto.

cena koju sam naveo odnosi se na njemacko trziste , vidi ovdje :

http://www.alternate.de/html/shop/productDetails.html?artno=EP4A22&artno=EP4A22&

konfuzija-smorio sam se

Znaci koliko sam skapirao ne treba kupovati LCD dok je jos anog.signal!a signali koji se emituju preko sbb,ptt, mislim na strane programe kao na primer discovery,national geographic,hisotry,explorer itd.A sto se tice pay tv signala????! Plasma ne podrzava HDTV
????? Da li LCD ima vremesko ogranicenje kao PLASMA tj .u pogledu sati ekrana i sta kad prodje to vreme (npr.10.000 da maximum).Sta misli te o funkcij PIP,PAP,na LCD?!!!!Daj te mi neki predlog "modela" za kupovinu LCD ili Plasme kod nas DO 32 ?Sta misli te da odustanem od kupovine LCD i Plasme pa da kupim neki od CRT modela 32,29????!!!

Poslednja izmena:
E ljudi, ajde bacite pogled na moj post vezano za dilemu sta uzeti (plazma ili LCD), mnogo bi mi pomogli.

Pozdrav

Ne treba kupovati nikakav HDTV jer trenutno premalo toga mozesh da pustish na njemu, a pogotovo ne treba dati 2000e za plasmu ?!?!?!?. Gledati obichan TV ili DVD na HDTVu je glupost kao i gledanje PCa na CRT televizoru...

Mene uopshte ne interesuje nishta osim minimum 720p HD signal, i tu je LCD majka i otac za bilo kakvu plasmu. LCD cu kupiti kada za to bude potrebe, znachi kada budem imao HD player, kada budem imao Playstation3, HD satelitski resiver...

btw, bash me interesuje kako to gledate 4:3 sliku na 16:9 televizoru ?

Poslednja izmena:

Upravo se dvoumim izmedju gore pomenutog panasonica (42PV60) koji je HD READY i LCD Toshiba 37WL66Z koji je nesto jeftiniji. Toshiba ima odlicne review-e, slika mi se svidja ali mi je i dalje slika na Panasonicu 'prirodnija' i ugodnija za gledanje. Sta kupiti pitanje je sad.

Upravo se dvoumim izmedju gore pomenutog panasonica (42PV60) koji je HD READY i LCD Toshiba 37WL66Z koji je nesto jeftiniji. Toshiba ima odlicne review-e, slika mi se svidja ali mi je i dalje slika na Panasonicu 'prirodnija' i ugodnija za gledanje. Sta kupiti pitanje je sad.

Tu nema sta da se mislis , HD-ready , prirodnija slika uz to i 42 Inca.
Toplo ti ga preporucujem u mom uzem krugu prijatelja dvojica imaju taj Panel i mogu ti samo potvrditi da je odlican.

Steta sto nisam blize da ti dadem Test-DVD da pojuris na Toshibi i na Panasonicu onda bi i sam video zasto Panasonic

Vrh Dno