Šta je novo?

Piraterija - diskusija o legalnim i moralnim aspektima

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Malo da odem off od ozbiljnosti teme i dubine diskusije... Ja sam recimo uzeo ACDSee legalan, jer mi se dopao fazon, bilo je u fazonu WTF kada je iskocila poruka:
ExclusivePirateOffer.jpg

Akam ga vec godinama u poslu koji radim, a za navedenu cenu sam dobio legalne kopije na 3 masine.

Wtf...

Iluzorno je diskutovati o tome ovde posto sam poprilicno siguran da 99% koristi pirateriju a pricati kako "furam legalni windows al mi nije strano da crackujem igricu" i slicno je potpuno isto kao i da koristis kompletno piratski program. Znaci nije stvar principa. Ako neko zaista nikad nije koristio pirateriju [u bilo kom formatu] skidam kapu.

Takodje ne razumem hejt prema ljudima koji valjaju diskove. U cemu je problem gde neka x osoba nareze y broj materijala na odredjeni medijum i prodaje? Koga je on to prevario i kako? Piraterija je svuda oko nas i da nije bilo nje i da je sve moralo da ide legalnim putem ovde bi nas bio 99% manje i ne bi imalo skoro ni sa kim da se diskutuje.

Placanje software-a u poslovne svrhe je a MUST u vecini slucajeva zato sto se firmama ne isplati da rizikuju da ih neko uhvati sa piraterijom a ne zato sto insistiraju na tome. Da po zakonu piraterija nije kaznjiva ne bi niko nista placao jer bi tako profit bio veci tako da se opet vracamo da nije stvar principa vec ljudi ne zele kaznu.

A ovaj rebel fazon gde se piraterija koristi da bi se osvetio zapadu je LOL :D
Nisam jos potpuno legalan ali jesam prilično, zahvaljujući besplatnim alternativama.
Kada mi nešto novo od softwer-a zatreba prvo gledam alternative , izgubio sam odavno taj instikt da prvo tražim najzvučnije ime.

Narodne verzije koristim oduvek, ali nikada, baš nikada nisam platio za bilo šta od toga. Tj ne daj Bože kupio disk na ulici ili na kp-u sada. Ranije smo razmenjivali diskove, rezali jedni drugima, a danas imaš internet za sve.

Poslednja izmena:
Jajara je jajara, ugled u drustvu nije bitan. Eno imas seriju o Eskobaru, poceo kao sitni krijumcar svega i svacega pa presao na drogu. Mislis da je on bio bolji covek dok je krijumcario televizore i krompir? Pre bih rekao da je bio dzukela od pocetka, samo mu se ukazala prilika da igra na veliko i ima veci uticaj na svet koji ga okruzuje.

Прочитао сам биографију о њему. Знаш шта је главна ствар која је омогућила њему да напредује? Одсуство државне структуре. Зашто је била одсутна? Погледај читаву јужну Америку и Мексико. Свуда је држава била веома слаба. Осим Кубе и Бразила. Зашто је на пример Мексико неспособан да се организује? Није сигурно зато што је народ неспособан. До сад је познато свима да Амери снабдевају оружијем нарко картеле у Мексику. То им омогућава да поред себе имају слабу државу у континуалном ратном стању, која снабдева Америку јефтином радном снагом, како овде неко рече "робовима" и плус још зараде на оружију. Тај исти шаблон је коришћен небројено пута на свим деловима планете. Зашто је код нас криминал подивљао 90их? Из истог разлога као и у Мексику, да би се ослабила држава и онеспособила да реагује на политичка и национална питања. То је у сржи успона криминала. Јавно су о томе причали многи полицијски чиновници који су отишли из службе.

Znam coveka koji je valjao tepihe i svercao kojekakvu robu u staroj Jugi. Taj covek je danas globalni igrac u trgovini oruzjem. Znam jos jednog koji je bio sitni lopov i propalica pa po izbijanju rata dobio signal da se prikljuci "pravoj" struji i preko noci postao direktor banke koju je opljackao, pobegao u Srbiji i danas je postovan i mocan covek. Njegov sin se po medijima provlaci kao veliki plejboj, bivsi sportista. Meni su kao klincu od pet godina doneli Arkanovu sliku da ljubim i kacim na zid. Posto je cale odbio, nismo prosli u "odabranom" drustvu i nismo uspeli u zivotu. Iako je on pre rata bio cenjen i uspesan covek.

Prva i osnovna greska je sto se prasta jajarama na dnu i njihov stetni uticaj pravda kroz beznacajnost tog uticaja u globalu. Jedina razlika izmedju tog sitnog lopova i onog velikog je sto je neki sitni u jednom momentu dobio priliku, prigrabio je, slozile mu se sve kockice i uspeo u zivotu.

То је код нас модел пословања у послењих 30 година. То је све део горе наведене приче, само додао бих најчешћу. Био директор државног предузећа, почео рат, сутрадан успешни приватник, милионер, хуманиста, борац за демократију.

Na ovom podneblju omiljeni sport je pljuvanje u dalj

То је зато што је народ безнадежан, огуглао је на криминал и изгубио наду, па остаје само да се пупу. Оно што је сигурно, је пси лају каравани пролазе, посао ће тећи уобичајено док неко не минира пут и дигне у ваздух караван са све псима :) (метафорички речено наравно).

Као што рече неко "Од мирних зечева се прави чорба".

Пиратерија је део целе приче у смислу да је најприсутнија у друштвима без реда и закона, али мислим да је то непланирано позитивна појава, зато што омогућава образовање људима без средстава.

А ви мислите да је пиратерија у овим сиротим земљама док богат запад само расипа паре на софтвер?? Пре много година је Индија имала фрку, почели су да их оптужују да су велики пирати, да ће да попију разне казне па се мало примирили и проверили ситуацију. Када су видели да су они по пиратерији негде око стотог места на свету а да је на првом Јапан, све је било много јасније.

Просто, код нас су се деведесетих у већини часописа нудили разни програми за марку, на западу од тога ни трага. И данас се на бљувацима нађу они који нуде филмове или музику, код њих се то не види. Не зато што нема него зато што се то добро крије и не хвали тиме. Другар почео да ради негде у Оклахоми и после пар дана питао колегу да му да неки занимљив програм. Овај се забезекнуо и одбио, да би који минут касније насамо рекао да то више не ради, добиће програм али не мора да се зна. Нису они поштени него ... стра' лојзе чува. ;)

Погледајте на торент клијенту од кога довлачите и ко после то скида од вас. Ја на руском трекеру скоро увек имам више од пола са њих запада. Ма да, то су наши гастарбајтери, нису они такви.

Nisam čitao temu, ali da iznesem neko svoje viđenje...

1. Naravno da piraterišem, ceo život piraterišem i nemam nameru da prestanem.
2. Ova bagra na vlasti, a ni prethodna nije bila ništa bolja hebe mamu sa nametima, tako da koliko god novca zaradio, radim za tu bagru i u tom smislu mi ne ostaje viška novca za softver da kupim iako čekam dan kada ću platiti licencu za Total Commander, WinRAR, te uplatim donaciju za IMGBurn i druge programe, ali taj dan nikako da dođe.
3. U tom smislu, da mi je veća plata, odnosno da nam je bolji standard, normalno da bi više originalnih stvari kupovali.
4. Ono što organski ne podnosim, jeste da neko zarađuje od piraterije. U to spadaju ulični preprodavci, trackeri koji potenciraju VIP sistem i premium only file sharing hosting provajderi i oni warez sajtovi sa ad redirect linkovima gde čekaš 10 sekundi da dođeš do file hosting linka, a za tih 10 sekundi ako nemaš adblocker, hebao si ježa.
5. Ne pravim razliku između piratisanja stranog i domaćeg softvera, nisam lažni moralista.

Toliko za sada. :D

Poslednja izmena:
Ovo pod 3 ti ne verujem.

Što brate, da je realna prosečna plata u Binasr ~150.000 dinara, umesto 20.000 kao što je sada, mogao bih sebi da priuštim legalan softver, da platim pretplatu na neki video servis kako bih gledao nove filmove i slično i da ne razmišljam kada će picousni da se još više uvlači u tur i krene da apsi nas braću pirate kao na zapadu.

Što se hejta prema uličnim prodavcima tiče, star je jasno. Ako si nešto nabavio besplatno tako što sam ti ja to omogućio i ostali u torrent swarmu i ti to posle naplaćuješ, e to po meni samo sisići mogu da rade.

Dobio sam besplatno taj softver, deliću ga i dalje besplatno.

Uostalom:

Capture.jpg

Poslednja izmena:
Ima jedan sjajan video na TED-u potražite, bavi se time koliko mislimo da znamo a ne znamo, koliko zapravo baratamo netačnim informacijama koje prihvatamo zdravo za gotovo (na primer odnos bogatih i siromasnih, rasprostranjenost bolesti itd). Evo i ta informacija oko USA i oružja non stop provejava, a zapravo oni godišnje izvezu i prodaju oko 30 milijardi dolara vrednosti oružja. Na primer mnogo više izvezu žita oko 70-80 milijardi.

Samo hoću da kažem da ovde gomila stvari nije tačna, a i ta da je piraterija proizvod loše ekonomije. Samo preko sada postoje sistemi da zapravo zabodeš zatvor zbog toga...

2. Ova bagra na vlasti, a ni prethodna nije bila ništa bolja hebe mamu sa nametima, tako da koliko god novca zaradio, radim za tu bagru i u tom smislu mi ne ostaje viška novca za softver da kupim iako čekam dan kada ću platiti licencu za Total Commander, WinRAR, te uplatim donaciju za IMGBurn i druge programe, ali taj dan nikako da dođe.
Овде се превише свега нагомилало и тешко да ће нека власт, осим да дође неки Атила, да реши проблем. Колико год сви причали о томе да хоће да нам буде боље, сви хвале шверцере који додају проблем (не кажем да би без њих било боље али зрно по зрно ... два зрна) и оне који не плаћају (шта год било) чиме само појачавају потребу за Атилом. Па ако је у једном тренутку неко ко ће касније да буде ПМ могао да позива на неплаћање, како да се објасни народу да то није у реду и да је било једнократно и наменски? Ни он сам касније није могао да реши тај проблем који је направио.

Што се шверцера тиче, сад ће да буде одговор ... да имамо веће плате и мање цене, њих не би било. А са оне друге стране? Не знам све цене сада, нарочито за дуван, али се сећам времена када сам одлазио до бугарских фри шопова, куповао бокс за ~15$ а у то време је у швабији био реда 50$. Да ли неко мисли да је тада могло да се деси да неко одавде или са фри шопова носи то у швабију и продаје по цени испод оне која тамо важи? Колико је уопште данас цена Марлбора код њих а колико код нас или у неком фри шопу?

Е да, ово под 2 и ја чекам, ТС ми је један од ретких програма који хоћу да платим иако га годинама не користим. Ту је још 3-4 сличних чиме хоћу да урадим оно што сам одувек хтео. Мада ТС користим на начин који је Гислер признао као легалан, 1,2,3 и то је чисто и после месец дана шервер периода.

Isto i kod mene, kad imam viška onda kupim. Windows je studentski, Linux kod kuće.
Žao ni što nikako da uzmem winrar i doniram adblock-u, doćiće i to valjda na red.

Filmove skidam, para za bioskop nemam, odem možda jednom u tri meseca.

Što se hejta prema uličnim prodavcima tiče, star je jasno. Ako si nešto nabavio besplatno tako što sam ti ja to omogućio i ostali u torrent swarmu i ti to posle naplaćuješ, e to po meni samo sisići mogu da rade.

A ti si izmislio Windows pa smes da naplacujes instaliranje istog? Znaci dupli arsini.

Potpuno je isti q... Ni ti ni on svoj materijal niste dobili legalno niti pravo na distribuciju ali iz nekog razloga je njegova metoda manje validna od tvoje. Logika je bas na nivou.

Po meni si ti 3x veci sisic jer se pravis da je tvoj posao nekako moralniji ili bolji od njegovog a zapravo radite isto - kradete/kopirate tudji sadrzaj.

Poslednja izmena:
Evo ja prešao sinoć kući na Linux Mint, pa da vidimo kao eksperiment. Realno filmovi i serije su problem softver jok, igrice ne igram ionako.

Ja sam se gulio sa piraterijom k'o ******, ne zato što su meni (jer ja tako želim) ti piratski programi trebali nego zato što radni zadaci zahtijevaju tako. Nije mi padalo na pamet da kupim neki jači komercijalni program (preko 100 eura recimo, mada i to je sića u komercijalnom društvu), a pogotovo ne od Microsofta za koji sam se zakleo da im neću dati paru.

Prije par mjeseci prešao sam na Mint pa zatim na Fedoru i tako sam se riješio piratskog svijeta, komercijale i svega toga što nam se nameće. Windows imam na drugom hardu (ovaj ogolićeni enterprise) i na njemu dva programa koji traže da ih posjedujem, ali rado bih se i njih riješio.

Postoje oni kojima zasta želim dati pare, krenuvši od studija za izradu igara kao ovi Poljaci što rade Vješca i slično, ali opet napominjem, postoje i oni koji dave koliko su im samo pare bitne, a nikako i mušterija, kao npr. Ubisoft koji ide do tih granica da briše igre pošteno plaćene, zato kažem: "E pa braćo, neću ispoštovati developere i skinuću pirateriju".

Poslednja izmena:
Да ли неко мисли да је тада могло да се деси да неко одавде или са фри шопова носи то у швабију и продаје по цени испод оне која тамо важи? Колико је уопште данас цена Марлбора код њих а колико код нас или у неком фри шопу?

Marlboro:
19 kom-5,40e
23 kom-6e
26 kom-7e
29 kom-8e

i te kako se svercuje i valja ispod tezge,uglavnom donose iz Poljske i Rusije,prodaje se za oko 3-3,5e po kutiji...
Bas nedavno kupio ruski West 2 boxa za 3e kom...
ALI,to je ako pogledas koilka je Nemacka jako mali procenat,vecina se boji jer nisu male kazne...

Poslednja izmena:
sta dobija dete za ovih 9 dolara? nemoj da mi daju office 365 pretplatu na godinu dana da ih ne zapalim! ili neku krnju verziju programa koja ce da mi pola stvari radi, a pola ne.

edit: za ovaj program da bi se prijavio treba da budes zaposljen u firmi koja ima licenciran ofis, pa da ti oni daju jedan kljucic da taj ofis mozes da koristis i na kucnom kompjuteru? trt....

Poslednja izmena:
Može na dva kompjutera. ;)

o znaci samo moram da nadjem nekog ko ima ofis na poslu i dam mu 5 evra da podelimo dva kljuca... koja je sansa da nadjem nekog ko ima legalan ofis u srbiji? 1/999999995 ??

Mora da bude i Volume Licence.

Пиратерија је део целе приче у смислу да је најприсутнија у друштвима без реда и закона, али мислим да је то непланирано позитивна појава, зато што омогућава образовање људима без средстава.

U celu ovu pricu sam usao jer sam rekao da se trudim da budem legalan da ne bi upao u vrzino kolo gde svi zbog nekakve globalne situacije treba da koristimo pogodnosti piraterije i ostalih precica. To radim jer sam u mogucnosti. Nemam nista protiv da neko ko nema ni za osnovno se snalazi kako da obrazuje ili zabavi sebe i dete. Ali sve ostalo je licemerje. Mnogi mogu ali nece da placaju, jer imaju "besplatnu" opciju. Najgori su upravo ovi sto sam ih naveo kao primer (jeste jedan od ta dva je MM, igraonica se zvala haker). Takvi ne samo sto bezazlene stvari kao pirateriju uzimaju zdravo za gotovo, oni otimaju i ne placaju ni ostale proizvode. Zaradili pare na otimacini i kriminalu, dizu kredite jer su im "drugari" omogucili, ispumpavaju pare od poreza i rada drugih, dobijaju fabrike na poklon a nikom nista ne placaju pod milim bogom. Takvi su nekada bili isto sitni lopovi i pilicari.

Poenta je da ukoliko si prinudjen ti koristi, ali ako nisi nemoj. Niti nemoj to da pravdas vekovnim neprijateljima jer te to samo izjednacava sa njima. Trudi se da budes bolji od belosvetskih kriminalaca i hostaplera koji upravljaju ovim svetom. Ne kupuj softver koji ti treba zbog toga sto je americki, vec kupuj zbog sebe, da platis posteno nesto sto koristis a nije besplatno. Ali samo ako si u mogucnosti. Ne mozes da platis 50 evra? Okej nemoj, plati na popustu. Nemoj da te bude briga sto neko kaze da time ne utices u profitu neke firme. Ne kupujes da bi oni napravili profit vec zbog sebe, da se osetis malo civilizovano na momenat a ne kao sto i inace jesmo, izolovani i odseceni.

Bio bi najsrecniji da je ovo prava drzava, da ima sluha za sopstvene interese. Da se promovise nas softver, koji bi nasi ljudi pisali za nase potrebe i koji bi sigurno bio jako kvalitetan. Ali ni takav softver nas covek nije hteo da plati jer sve ubacuje u isti americki kos u tom pravdanju piraterije kao neceg sasvim normalnog. Drugo resenje je free sofware ali nas covek jos uvek nije dovoljno obrazovan da bi uvideo da njemu ne treba Adobe Photoshop, Microsoft Office i ostali softver koji je namenjen profi upotrebi a ne svakom domacinstvu.

Poslednja izmena:
A cemu legalan windows a na hardu terabajti filmova i muzike svucene od Rusa, Bugara... ?

Bilo je price i o tome. Doduse na hardu muzike trenutno nemam (imam na smartfonu), uglavnom slusam neki radio. Ali filmovi i serije jesu problem. Uglavnom sto ne postoji dovoljno pristupacan servis koji bi mi ponudio da gledam ono sto zelim za neku normalnu sumu. Muzicka i filmska industrija su najinertnije i ne reaguju dobro na promene. Vreme je da batale prodaju fizickih medija i predju svi na streaming i iznamljivanje sadrzaja.

Mozes reci da sam licemeran sto ne kupujem Blu Ray kada vec postoje, ali ja zaista ne zelim da vidim bilo kakav opticki disk blizu sebe.

@G@W

С обзиром да су велике корпорације као Микрософт, Епл, Ибм итд. све производи "гази преко лешева за профит" либералног капитализма, који добробит човечанства не познаје као концепт, нећу плакати за пиратеријом, нити ја лично осећам неки морални проболем са тим.

Од софтвера само плаћам нешто од игара за које сматрам да су одличне као нпр. Company of Heroes. Једино би ме било би ме блам да користим (за посао или игру) пиратски софтвер неког малог студија, притом да га нон-стоп користим а не испробам.

Koristio sam pirateriju do pre nekih 7-8 godina, od tada sve što imam je legalno i plaćeno pošteno. Windows, Office, antivirus, antimalware, total commander, programi koje koristim, igre - sve je legalno.

Niti nemoj to da pravdas vekovnim neprijateljima jer te to samo izjednacava sa njima..

Ali vekovni neprijatelji jesu imali uticaja na privatnu svojinu, te na pirateriju u Srbiji. U doba Nemanjica ona se postovala, ali dolaskom Osmanlija privatna svojina je razorena jer robovi bas i nisu imali neka prava, osim prava nabijanja na kolac. Sa kraljevinom dosla je selektivna privatna svojina, a komunisticki skakavci su cak i to pojeli.
Danas se ponovo radja privatna svojina onako zakrzljala i nedorasla, nesposobna da obitava u postotomanskoj Srbiji.

Sa druge strane, Amerikanci su od samih zacetaka svoje drzave usvojili stroga pravila koja su im darovali Englezi. Zato se danas, za razliku od Srbije, u Americi postuje pravo privatne svojine - piraterija je minimalna.

Poslednja izmena:
@G@W

С обзиром да су велике корпорације као Микрософт, Епл, Ибм итд. све производи "гази преко лешева за профит" либералног капитализма, који добробит човечанства не познаје као концепт, нећу плакати за пиратеријом, нити ја лично осећам неки морални проболем...

A jel bi imao ovakav "stav" da ne zivis u udbasko/mafijaskoj zemlji ciji vladari upravo i zele da vecina ima takav "stav"???
Da ti "ne daj boze" neko blizak radi u pomenutim "zlim korporacijama"???
Da ti "sutra" dete (opet valjda "ne daj boze") pozeli takvu karijeru?

U stvari nemoj ni da odgovaras jer vrlo dobro znam da ce proraditi dobri stari samodestruktivni inat (taj tako "genijalni" balkanski odbrambeni mehanizam) pa ces vec onako "demagoski" objasniti svoj "pravednicki stav" ;)

Ma da vratimo mi Tita i svi odredom "(k)raduckamo" u "drzavno preduzece", grebemo se za pandursko/udbasko/vojne cinove (i "drzavne nekretnine" ;)), radimo u zelezarama, basenima, rudnicima, kopovima i da oremo njive i u 30-om veku??? Bilo pa proslo o "prepravedni anti globalisticki drugovi" ;)
Mora da se ide napred ;)

ne razumem sto si ti toliko opsednut Titom :)

Не знам да ли си ово мени упутио или неком другом?
Ако је мени, какве везе има поклон са пиратеријом?
Највећа могућа "пиратерија" је то што раде каубоји. Упадну у туђу земљу и користе све што им се прохте!
Зашто би највећим лоповима плаћао било шта ако су они дошли у моју земљу, откинули комад и тамо саградили највећу војну базу у Европи?
Да ли они плаћају некоме за то?
Такође, изазивајући кризе, огроман број малдих стручњака одлази код њих и онда они користе то бесплатно, односно, добијају школован кадар за џ да би њихов ум после паковали у made in usa.
Ко то не види, ок, његов проблем.

Pazi ovo ne zasluzuje ni komentar, ali savrseno oslikava zaslepljenost i zatucanost pojedinih clanova naseg drustva. Sta ako taj softver pravi 10 nasih mladih ljudi koji su potomci onih koji su otisli u USA? Jesu ti oni krivi sto imas bazu tamo negde? ******stina.

Kao i pojedinci ovde koji su iz fazona "da imam vecu platu, platio bih softver". Koja laz.

@G@W

С обзиром да су велике корпорације као Микрософт, Епл, Ибм итд. све производи "гази преко лешева за профит" либералног капитализма, који добробит човечанства не познаје као концепт, нећу плакати за пиратеријом, нити ја лично осећам неки морални проболем са тим.

Од софтвера само плаћам нешто од игара за које сматрам да су одличне као нпр. Company of Heroes. Једино би ме било би ме блам да користим (за посао или игру) пиратски софтвер неког малог студија, притом да га нон-стоп користим а не испробам.

A sta ako je taj mali studio instanca velike korporacije, koje tako prezires? To znaci da si licemer?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno