Šta je novo?

Pioneer A-66X

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Jel' to mene oci varaju ili je to onaj opasni Focal visokotonac? :)

Jeste, to je taj :D TC90K
Verovatno poslednji postojeci neupotrebljavani primerak... sad je upotrebljen :D

Nego, pretpostavljam da je fora u tome sto ta "rupa" nije okrugla nego linija...? Koja je razlika? Ne mogu da zamislim talase na koji nacin se sire...

To je transmission line, nema veze sa bass reflexom nego radi potpuno drugacije i zvuci drugacije. Bass reflex koristi zapreminu (pritisak) vazduha uz tacno proracunat otvor. Transmission line koristi cetvrtinu talasne duzine u kanalu koji mozes videti na mojim slikama, i pojacava te frekvencije.

Poslednja izmena:
Imam vec neko vreme odredjen problem sa pucketanjem zvuka.
Prvi put sam primetio kada sam gledao neki film preko KMPlayera. Film je bio u ekstenziji mkv.
Dok slusam muziku bilo kakvu preko foobar-a zvuk je odlican i nema pucketanja.
Evo sad skinuh neke spotove u HD formatu, i opet, ima pucketanja na 80% pesama.
Sve se to desava u KMP, dok u VLC izgleda nema tog pucketanja.
Sta li moze biti razlog. Sve su mi default podesavanja koja su vezana za zvuk. Nista nisam cackao.

UH... primetio sam da mi kod nekih pesama na ovim KEF Cresta 3 zvucnicima, levi nekako cudno zuji, odnosno grebucka. Cak mi se cinilo da se nesto sa police pored njega trese. Kada sam prislonio uvo pozadi na rupu bas refleksa onda sam cuo da je to iz zvucnika.
Ne desava se stalno. Nije zvuk kao da su probili. Kad pustim glasnije muziku cuju se savrseno.
Kad sam iskljucio pojacalo, pritisnuo blago prstom zvucnik, cujem kako negde unutra grebucka. Zvuk je kao da membrana zapinje za neki papir. :( Pipnem ovaj drugi zvucnik, nema takvog grebuckanja uopste.

Evo snimka, ali moracete da pojacate da biste culi. Na snimku deluje kao da jako pritiskam ali naravno da ne.
http://www.youtube.com/watch?v=yXPZG2MQ4UU&feature=youtu.be

Kad sam skinuo zvucnik, nadajuci se da zapinje za onu unutrasnja vlakna, ustanovio sam da nije. Malo sam razgrnuo tu vlakna unutra, vratio zvucnik i sada kad slusam muziku ne cuje se vise onaj prvobitni zvuk koji sam opisao, ali i dalje kad pipnem prstom membranu se cuje.

sta li to moze biti

... ali i dalje kad pipnem prstom membranu se cuje.
sta li to moze biti
Ako se pri laganom potiskivanju membrane čuje-oseti kao da nešto struže ili grebucka, to je najverovatnije kalem zvučnika koji se razlepio od špulne i struže po zidovima procepa u magnetu.
Taj zvučnik treba odneti majstoru na premotavanje jer je pitanje vremena kada će se skroz raspasti i pregoreti.
Najbolje je proveriti kada se zvučnik izvadi iz kutije i odveže od skretnice.
Još nešto se može proveriti da slučajno one upredene vezice koje idu od terminala na zvučniku do membrane zvučnika slučajno ne udaraju u membranu ili negde u šasiju zvučnika, pa to izaziva šuškanje.

Poslednja izmena:
Skinuo sam zvucnik vidi se na snimku, i zvuk dolazi iz tog magneta, odnosno ispod tog namotaja.

Tim premotavanjem gubim li na kvalitetu zvucnika?

Jel ima neko ovde na forumu ko bi mogao da preporuci nekog iz Kragujevca. Da mi da broj telefona

Uzeo bih ovih dana zvučnu. dakle KEF cresta 3 zvučnici i pioneer stereo pojačalo.

Čitam ovde i hvali se
Asus Xonar D1, DX, DS...

Koju od tih da uzmem?

Nesto polovno za 60-80e, neku EMU 0404 PCI, M-Audio 2496, ili tako nesto.

audiotrak prodidži , esi julia ...

Audiotrak Prodigy 7.1 HiFi nov je sada 8500 din sto je povoljna cena.

Stoji, ali ne moze svako da kupi sa eBaya.

Pojavljuju se vec zavrseni projekti na nasim oglasima redovno po realnim cenama.

Ako naleti, moze da uzme, podrzavam (i sam imam lampuceru).

Ja sam nasao na strnaim forumima kod likova koje bas briga za kintu, koj iimaju i zvucne i ext dac pa i lampuceru. Nista spec tj u rangu jeftinijih dacova, sto i jeste. Karte poput 2496, STX, 1212 bile kvalitetnije... To kazu oni koje bas briga sta su kupili, kinta im je smesna za to pa verovatno cemo reci za njih da se i ne razumeju...

Obrisan offtopic.
Vratimo se na temu.
Covek koji je otvorio temu je pitao za preporuku za zvucnu kartu, te je to ostavljeno.

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
Evo zbog coveka pokretaca teme, koji trazi zvucnu kartu predlozio sam cak i test uredjaja, clash sto bi neki rekli.... imam STX, imam DG, uzecu Tascam studijski od brata, Nikk moze doneti 2496, Zeljko ima ext zvucnu kartu a garson (mada je vec izjavio da ne zeli da ucestvuje) neki svoj dac npr Lampuceru. U suprotnom mogu sam nabaviti taj dac za par meseci iz inostranstva i samo ga spakovati u kutiju (prosto je kaze garson). Onda nece biti procitao sam negde na netu vec pokazao da je STX bolje resenje za zvuk sa kompa. Kao sto rekoh ako je pokretac teme zainteresovan za zvucnu STX ima BB1792A dac (bolji od 1798 u Lampuceri). Ceo post je ontopic, nema flejmovanja.
Najbolji dac pokazali su se oni koji imaju neke algoritme koji lepo "prebace" zvuk za 44/16 na 192/24 ili vise. Hi res materijal vec ne mora da se poboljsava. Audiolab imam MDAC koji nije jeftin ali ima ESS Sabre i vredi svaki dinar, dolar, euro....

garson nema pametnija posla nego da dolazi u Nis iz BGa da bi nekom nesto dokazivao. Pogotovu ne da bi se igrao sam obicnim zvucnim karticama (ne mislim na RME i slicne od preko 300e).
Sto se same teme tice, covek je trazio preporuku za kartu ranga do Xonar DX, sto ce reci 60ak eura a STX koliko znam kosta 150e.

Poslednja izmena:
Najbolji dac pokazali su se oni koji imaju neke algoritme koji lepo "prebace" zvuk za 44/16 na 192/24 ili vise. Hi res materijal vec ne mora da se poboljsava. Audiolab imam MDAC koji nije jeftin ali ima ESS Sabre i vredi svaki dinar, dolar, euro....

Kako moze iz losijeg kvaliteta u bolji?

Evo zbog coveka pokretaca teme, koji trazi zvucnu kartu predlozio sam cak i test uredjaja, clash sto bi neki rekli.... imam STX, imam DG, uzecu Tascam studijski od brata, Nikk moze doneti 2496, Zeljko ima ext zvucnu kartu a garson (mada je vec izjavio da ne zeli da ucestvuje) neki svoj dac npr Lampuceru. U suprotnom mogu sam nabaviti taj dac za par meseci iz inostranstva i samo ga spakovati u kutiju (prosto je kaze garson). Onda nece biti procitao sam negde na netu vec pokazao da je STX bolje resenje za zvuk sa kompa. Kao sto rekoh ako je pokretac teme zainteresovan za zvucnu STX ima BB1792A dac (bolji od 1798 u Lampuceri). Ceo post je ontopic, nema flejmovanja.

I sta bi time svi mi dokazali? Da STX jede malu decu i da Tascam ne vredi razlike u ceni? A sto se algoritma i upsample-ovanja tice, obicno ispadne ona poslovica da se od g**** ne pravi pita. Aj sto ne dobijes od drljave mp3-jke lossless opet nazad kad je podignes na veci sample? Zapravo, ako je 16/44 snimljeno izvorno, ne vidim tu magiju da ce bolje zvucati kad je upsample-uje. Ono sto nema u materijalu i nulama/jedinicama, nema ga pa nema ni posle. Meni to u praksi uvek zvuci raznizano i nekoherentno u odnosu na ne sample-ovanu istu stvar. Zaseceren caj... :D

Poslednja izmena:
Krenuli ste sa preporukom za Lampuceru a njeno sredjivanje je vise od 60e tj prelazi 100 a moze i do 150e da dobaci (ako se radi da lici na nesto). Zato sam ubacio i STX u pricu. Nikk, nisam uopste pomenuo da ce Tascam biti da ne vredi u ceni jer ta studijska karta ima jos dosta mogucnosti koje itekako opravdavaju cenu ali sluze iskljucivo za muzicku produkciju. Pomenut je da bi konkurencija bila veca. Nemoj da sam pravis znacenje kojeg nema. Sto se tice algoritama i upsample opet neko nesto nije cuo pa navodi kako po njegovom misljenju jeste. Koja je bila poenta celokupne probe? Osim toga da se kasnije nekom pomogne pri izboru, da se i pokaze kvalitet samih zvucnih kako ljudi poput garsona ne bi pljuvali npr STX iako je posteno nisu ni culi u svom sistemu (uporedni test STX i Lampucera). Doduse, treba i nepristrasnosti. Sve je ovo ontopic, u cilju da se pomogne ljudima pri izboru. :)

Meni to u praksi uvek zvuci raznizano i nekoherentno u odnosu na ne sample-ovanu istu stvar. Zaseceren caj...
Koliko se secam uvek si pricao da ti na 24bit zvuci bolje iako je materijal na 16bit. Na cemu si slusao?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno