Šta je novo?

Phenom....oficijelna tema

A sta tebi fali u glavi svega ti?!? :trust:

Ako si neki doktor ili psiholog nije ti mesto na ovom forumu...fali mi svasta...

A sta tebi fali u glavi svega ti?!? :trust:

Ako si neki doktor ili psiholog nije ti mesto na ovom forumu...fali mi svasta...

Da doktor sam, ali humane medicine pa ti nazalost ne mogu pomoci :D
Inace, pre ce biti da tebi nije mesto ovde ako ti zaista svasta fali kao sto kazes. No dobro, makar si iskren, i to je nesto za pocetak.

audiofreak je napisao(la):
Pa citaj tekstove na koje sam linkovao pa ces videti. Uostalom ja pamtim ko slon i znam da je AMD ranije imao drugaciji marketinski nastup nego sada.
Koliko ja znam, ATI je postao deo AMD-a (to bar svi znamo), apsolutno ni jedan ATI PR menager ne vodi glavnu rech sada. To mi je potvrdio Saša Marinković (naš čovek, koji je zaslužan za 790FX priču, kako iz perspektive inženjerskog dela tako i iz samog marketinga). Kratko, jasno i nedvosmisleno mi je rekao, da su imali poteškoća sa adaptacijom ATI tima u AMD. Da pojasnim. ATI prezentacije su daleko slobodnije (čitaj: comedy show) od AMD-ovih, čak je i gomila advokata bilo angažovana kako bi se ljudima iz ATI-a stavilo do znanja da je AMD politika drugačija. Jedan od AMD PR menagera (ne mogu da se setim imena) je izjavio: AMD just need to find some way to controle ATI Wild Spirit :D.
btw ne mozete ni pretpostaviti koliko ljudi srpskog porekla radi u AMD/ATI :), i to na veoma vaznim pozicijama.

Koliko ja znam, ATI je postao deo AMD-a (to bar svi znamo), apsolutno ni jedan ATI PR menager ne vodi glavnu rech sada.

Ja sam konkretno mislio na Anandovu izjavu:

These days, AMD seems to be learning a little too much from the ATI way of doing things.

btw ne mozete ni pretpostaviti koliko ljudi srpskog porekla radi u AMD/ATI :), i to na veoma vaznim pozicijama.

Sad sam tek zabrinut.

Koliko ja znam, ATI je postao deo AMD-a (to bar svi znamo), apsolutno ni jedan ATI PR menager ne vodi glavnu rech sada. To mi je potvrdio Saša Marinković (naš čovek, koji je zaslužan za 790FX priču, kako iz perspektive inženjerskog dela tako i iz samog marketinga). Kratko, jasno i nedvosmisleno mi je rekao, da su imali poteškoća sa adaptacijom ATI tima u AMD. Da pojasnim. ATI prezentacije su daleko slobodnije (čitaj: comedy show) od AMD-ovih, čak je i gomila advokata bilo angažovana kako bi se ljudima iz ATI-a stavilo do znanja da je AMD politika drugačija. Jedan od AMD PR menagera (ne mogu da se setim imena) je izjavio: AMD just need to find some way to controle ATI Wild Spirit :D.

Chris Hook je bio Head of worldwide PR u ATI-ju i sada je preuzeo tu funkciju i u AMD-u.

Poslednja izmena:
Sad sam tek zabrinut
Tako je bilo i pre i posle ulaska u AMD :) tako da ne treba da brinesh
btw ochekivao sam komentar tipa, to objashnjava mnogo stvari :D

delimir je napisao(la):
Chris Hook je bio Head of worldwide PR u ATI-ju i sada je preuzeo tu funkciju i u AMD-u.
Ne mislish valjda da jedan chovek odluchuje, tj da PR tim ne postoji :D
btw taj podatak nisam znao...

Kakve veze ima AMD/Ati PR tim sa AMD-ovim propadanjem u poslednjih godinu dana??? Nije AMD je u problemima zbog lošeg PR tima već zbog nedostatak inovacija i konstantnog kašnjenja proizvoda.

Ja bih čak rekao da je PR tim je solidno odradio svoj posao kada se uzme u obzir kakav je krš trebao da promoviše u poslednjih godinu dana.

Poslednja izmena:
Uuu, itekako je bitno sta je PR tim uradio. Da se nije hvalio na sva zvona i sva fenboj usta, niko ne bi primetio gde je Phenom/Barcelona sada ;) (doduse sada je niko ne primeti jer je nema ;)

... osim par zluradih Intel fenbojeva....

Poslednja izmena:
Cudi me da se niko ne seca ATIjevog oglasa u novinama.
Oglas je izgledao kao i danasnji oglasi velikih firmi na celoj strani, o potraznji strucnog kadra.
Ako se ne varam taj oglas je izasao 98' (nisam siguran), ali znam da sam se odusevio kada sam video isti i da sam pricao o istom par dana :D
Cak sam kasnije cuo da je dosta inzinjera otislo u kanadu :D
Znaci ATI JE NAS :D :D

A sto se tice Phenoma, siguran sam da ce se pokazati kao i R600..tj. valjace tek za 3 meseca :D
Bice isti slucaj kao i sa prvim K8 :D

Tako je bilo i pre i posle ulaska u AMD :) tako da ne treba da brinesh

Kako ne treba?!? Pa vec tada ATI nije imao konkurentne proizvode na vreme -- obratite paznju na podebljan tekst da neko ne bi sad poceo o tome kako su imali konkurentne proizvode.

btw ochekivao sam komentar tipa, to objashnjava mnogo stvari :D

Da znas :)

Ne mislish valjda da jedan chovek odluchuje, tj da PR tim ne postoji :D

Da su svi u timu ravnopravni ne bi postojao vodja.

... osim par zluradih Intel fenbojeva....

Mislio sam da smo rascistili sa tim da nisam ni zlurad ni fanboy kad ono... nema veze, nek veruje ko sta hoce. Ja stojim iza svojih izjava datih na ovom forumu.

Ima naših ljudi i u nVidia-i.Nije to ništa čudno.Rođak mog dobrog druga radi kao inženjer u nVidia-i, jaka stvar :p

Poslednja izmena:
Uuu, itekako je bitno sta je PR tim uradio. Da se nije hvalio na sva zvona i sva fenboj usta, niko ne bi primetio gde je Phenom/Barcelona sada ;) (doduse sada je niko ne primeti jer je nema ;)
Ko je rekao da nije bitno šta PR tim radi i šta mi učeš?! :smash:

Poenta je da ni PR tim Coca Cole ne bi mogao popraviti image AMD-a sa K10-kom u ovoj fazi. Oni su se borili dok su imali čime. Uspeli su čak i od nesrećnog Brisbanea da naprave procesor koji ima OK imidž.

Međutim nakon nekoliko godina ležanja na lovorikama, prežvakivanja stog dizajna i izbacivanja novih proizvoda koji su isti ili sporiji od prethodnika, AMD-u je očajnički trebalo nešto spektakularno i plan je bio da to bude K10. Nažalost Jerk Meyer & Co su ponovo omašili.
PR tim nije ovaj put imao ništa: K10 u odnosu na konkurenciju je debelo zakasneo, sporiji je, skuplji za proizvodnju, više troši, više se greje, i dalje je bagovit, nepostojeći je na tržištu... čini mi se da je lista bez kraja. Ništa od toga nije krivica PR tima.
Nesrećnici su se uhvatili za platformu pričajući o Spideru i meni se čini da je to najbolje što su mogli da urade u ovom trenutku.

Vase misljenje, hoce li se Phenom ispraviti i dogodine biti boji izbor od Penryna? Mislim i na performanse, cenu i OC.

Očekujem da nove revizije Phenoma budu dosta bolje od trenutnih. Trebalo bi da se dobro nose sa Kentsfieldom Clock for Clock, sa Penrynom teško o Nehalemu da i ne govorim.

Dap, to je problem, dok Phenom postane zrela i uhodana tehnologija, Intel ce imati da novinarima da dovoljno podataka o Nehalemu da privuce i zadrzi paznju.

Dap, to je problem, dok Phenom postane zrela i uhodana tehnologija, Intel ce imati da novinarima da dovoljno podataka o Nehalemu da privuce i zadrzi paznju.

Koliko mi je poznato, Nehalem je sam kraj 2008. godine(i to ne desktop),jer od tape out-a do izlaska na trziste vremenski raspon je otprilike 1 godina.O Nehalemu kad izadje :).Za njega ce AMD imati Shanghai i Montreal(za prvo vreme-kraj 2008.) i Bulldozer(novo jezgro,tamo negde u 2009. god.)

Novinari ne kupuju procesore u velikim kolicinama ;)

Koliko mi je poznato, Nehalem je sam kraj 2008. godine(i to ne desktop),jer od tape out-a do izlaska na trziste vremenski raspon je otprilike 1 godina.O Nehalemu kad izadje :).Za njega ce AMD imati Shanghai i Montreal(za prvo vreme-kraj 2008.) i Bulldozer(novo jezgro,tamo negde u 2009. god.)

Khm... mislis kao sto sada ima Phenom? :d

Ja ne mogu da kazem da li ce se Phenom popraviti i biti bolji od Penryna.

Mogu samo da kazem da sumnjam, a evo zasto:

1. Intel ce izbaciti Penryn na vreme. Moze cak da se desi da radi i na starim plocama (975/965). Ima nesto bolje performanse clock za clock u odnosu na Core 2, ima manji ili isti TDP, brzu magistralu, a postize visi takt. Da ne pominjem SSE4.1 i potencijalne dobitke u optimizovanom softveru.

Nasuprot tome, AMD ima Phenom koji mora da "okrpi" ne bi li izvukao dovoljno veliki takt da bi bio iole konkurentan samom sebi a kamoli Intelu, a pritom debelo kasni.

So na ranu je cinjenica da je Phenom "upgrade" samo za vlasnike AM2 ploca koje nisu narocito zazivele is prostog razloga sto nisu bile nikakav realan boljitak u odnosu na S939.

AMD sada placa cenu neckanja oko prelaska na DDR2. Da je to uradjeno ranije, sada bi platforma za Phenom bila mnogo sire zastupljena i adoption rate bi bio mnogo veci.

Ovako, Phenom ostaje "upgrade" za mali broj ljudi koji poseduju AM2 plocu i neki slabiji CPU, i eventualno za nove kupce. Medjutim tu je i problem -- novi kupci kao alternativu imaju Penryn koji ima mnogo veci potencijal kad su u pitanju performanse.

2. Intel ce izbaciti Nehalem na vreme.

Svako kasnjenje koje trenutno AMD ima u odnosu na Intel kad je u pitanju proizvodni proces, odrazice se drasticno na vreme pojavljivanja sledecih novih proizvoda. Takodje, svo ovo "back to the drawing board" u vezi Phenoma unosi dodatno kasnjenje u razvoj sledece generacije procesora.

Po nekoj mojoj slobodnoj proceni, AMD je sada otprilike na nivou 65nm proizvodnje na kom je Intel bio pre godinu dana i taj jaz se sve vise povecava kako vreme odmice.

Time to market je u ovoj industriji presudan faktor. Ako se ne izbaci proizvod na vreme, a jos pritom nema obecanu funkcionalnost to se prevodi u uludo potroseno vreme i novac. Zato mora postojati balans izmedju kvaliteta proizvoda i samog procesa proizvodnje. Drugim recima, Phenom moze biti ne znam kako savrsen i brz procesor, ali ako AMD ne moze da ga proizvede u 45nm sa yield-om od ~95% i da ga isporuci trzistu na vreme (Q1 2008) uz stabilnu platformu, onda mu nazalost nema spasa. Sve ostalo su samo bezuspesni pokusaji da se stapicem za usi zaustavi krvarenje iz vratne arterije.

Meni se cini da je jedini razlog zasto AMD nije vec propao zato sto to Intelu ne odgovara -- bez konkurencije verovatno bi ubrzo bilo pokrenuto pitanje monopola. To je sigurno i razlog zasto Penryn cekamo do januara, umesto da smo ga dobili pred pocetak skolske godine ili sad za Bozic. Intel im tacno daje fore da "ispeglaju" Phenom ne bi li imali kakvu-takvu konkurenciju.

Pazi ja ne sporim nista od onoga sto si ti rekao.Komentarisao sam samo datum izlaska Nehalem-a i moguce AMD-ove odgovore.
Za razliku od Barcelone(koju tesko mozemo naci),Phenom je druga prica,bar na zapadu.Poprilican broj velikih online prodavnica ga ima na lageru,ukljucujuci i 9700 model, koji je trebalo da bude povucen iz prodaje.AM2 vlasnici ce cak mozda i imati vise srece sa Phenomom jer izgleda da 790FX bazirane ploce imaju neki "zid" za HTT izmedju 240-267Mhz.Penryn ce imati svoje prednosti:relativno nizak TDP za mid-range modele,brzi od C2D(pa makar i 5% u proseku,opet je brzi),odlican OC potencijal,podrska za SSE4.1(jos nisam video "best case Vs best case test" za Conroe i Penryn u Vdub-u i prednost koju je intel navodio za SSE4.1).Znaci nece biti lako ni u kom slucaju(pa ni da B3 Phenom bude "bullseye")

AMD mora sto pre da otkloni neke nedostatke koje Phenom ima i da sto pre odradi prelaz na 45nm(cak i da ne postignu inicijalno vece taktove,sama jezgra ce biti 60-80% manja i sigurno ce biti bar nesto brza zbog veceg kesa i jos nekih mogucih poboljsanja).AMD ce imati opciju MCM sa dva Shanghai procesora preko HT3.0 sto ce za pocetak da bude solidna konkurencija Nehalem-u.Ja mislim da ce vec sredinom 2009. god. da izbace Bulldozer jer je ovo paralelan projekat K10ki i poceo je nesto kasnije od Barcelona projekta.Sada treba da urade dobro taj shrink(vec se praksaju na K10 u 65nm i 45nm probnoj prozivodnji u fab36,ma koliko mucno to bilo).
Ne zaboravi da je X2 u 90nm bio isto veliki cip (~250mm2) pa opet su ga pravili na 200mm vaferima i jos u 90nm.Sad imaju low cost Brisbane resenje koje prave na 300mm vaferima i u 65nm(za ciji yield ne sumnjam da je vrlo dobar ako ne i odlican).Imaju veliki cip (K10) koji jos treba da dorade i povecaju yeild pri izradi(ponavljam,sada su na 300mm i 65nm).
Sve ovo ce intel morati da radi sa svojim 45nm "native" Nehalem-om (sto ce i njima biti vrlo za*ban zadatak,sa IMC-om i QuickPath-om,velikim "monolithic" jezgrom).Ne cudi zato onaj pc.watch clanak sa Tri-core nehalemima i jos nekim derivatima(bez deljenog velikog L2 kesa ako je neispravan,iskljucenim jezgrima itd.).

Nece biti lako AMD-u u 2008. ali ako uspeju da pokrenu 45nm proizvodnju sredinom 2008. god. moze da se desi da vidimo pred kraj iste godine server i desktop Shanghai procesore(nesto nalik RV670 Vs R600 poredjenju :) ;prvi je sve ono sto je drugi trebao da bude;time to market koji si spomenuo je u ovom slucaju bio los,ali to ne znaci da se RV670 derivati nece prodavati odlicno sada )

Slozices se da Phenom nije los dizajn,vrlo je dobar(sa stanovista sitemske arh. dosta bolji od sadasnjeg Clovertona,ne ulazim u to sti su niski taktovi K10ke trenutno).Conroe/Penryn su odlicni proizvodi i u pravo vreme(bez kasnjenja).Sada intel ima nesto tezi posao,sa vecim(native quad) cipom,sa skroz novim interconnect-om i IMC-om.Sada ce svi da gledaju u njih kako prave cip vrlo slican K10ki (u mnogo cemu) i gledace time-to-market i yield.Intel je naravno mnogo veca firma i lakse ce prebroditi navedene moguce probleme,ali i oni su sami priznali da bi u 65nm nativni quad bio vrlo zeznuta stvar za izradu.Mozda je za AMD bar u neku ruku dobro sto su zagrizli i odradili ga u 65nm.Sad samo jos da potraju i zarade pare sa tim cipom u 45nm(vrlo slicno,ponavljam,RV670 cipu)

Poslednja izmena:
Koliko mi je poznato, Nehalem je sam kraj 2008. godine(i to ne desktop),jer od tape out-a do izlaska na trziste vremenski raspon je otprilike 1 godina.
Pa AMD kao da je planirao da izbaci Phenom kad izadje Nehalem za desktop, kako stvari sada stoje ;)

O Nehalemu kad izadje :).Za njega ce AMD imati Shanghai i Montreal(za prvo vreme-kraj 2008.) i Bulldozer(novo jezgro,tamo negde u 2009. god.)
Pretece me audio! Ali ako je verovati tebi (kao sto je bilo za Phenom :D) to ce biti isto kao i Phenom odgovor na 65nm C2D/Q sada ;)

Pazi ja ne sporim nista od onoga sto si ti rekao.Komentarisao sam samo datum izlaska Nehalem-a i moguce AMD-ove odgovore.
Eh, sad ;)
Za razliku od Barcelone(koju tesko mozemo naci),Phenom je druga prica,bar na zapadu.
Da, ali vidis tu je problem. Ako vec mogu da proizvedu K10 zasto ga ne prodaju kao Barcelonu a ne kao Phenom, kad je zarada 5x veca? Nemoj mi reci da AMD brine za OBICNE (kucne) korisnike samo ;)
Ne zelim da palim rumors, ali pre mi izgleda da im HT linkovi ne rade kako treba na previshe procesora pa mogu da budu samo single-socket Phenom/Barse a ne multi-socket Barse.

Očekujem da nove revizije Phenoma budu dosta bolje od trenutnih. Trebalo bi da se dobro nose sa Kentsfieldom Clock for Clock, sa Penrynom teško o Nehalemu da i ne govorim.

Zar jos uvek mislis da je velika razlika izmedju Kentsfielda i Penryna ?

Za ono prvo se potpuno slazem, Phenoma ceka detaljno sredjivanje, a tek 45nm verzije sa vise kesa i dodatnim poboljsanjima bi morale da rade primetno bolje.

Sto se tice Nehalema licno ne mislim da ce single thread performanse biti narocito bolje od ovih koje nudi Core 2, ali multithreaded ce svakako zahvaljujuci SMT podrsci (hyperthreading).
Slozices se da Phenom nije los dizajn,vrlo je dobar(sa stanovista sitemske arh. dosta bolji od sadasnjeg Clovertona,ne ulazim u to sti su niski taktovi K10ke trenutno).Conroe/Penryn su odlicni proizvodi i u pravo vreme(bez kasnjenja).Sada intel ima nesto tezi posao,sa vecim(native quad) cipom,sa skroz novim interconnect-om i IMC-om.Sada ce svi da gledaju u njih kako prave cip vrlo slican K10ki (u mnogo cemu) i gledace time-to-market i yield.Intel je naravno mnogo veca firma i lakse ce prebroditi navedene moguce probleme,ali i oni su sami priznali da bi u 65nm nativni quad bio vrlo zeznuta stvar za izradu.Mozda je za AMD bar u neku ruku dobro sto su zagrizli i odradili ga u 65nm.Sad samo jos da potraju i zarade pare sa tim cipom u 45nm(vrlo slicno,ponavljam,RV670 cipu)
K10 nije los dizajn, ali je Core 2 mnogo dobar dizajn, narocito kada gledas neke sitnice koje ga cine boljim od K8/K10. Npr, jmp instrukcija koja uslovno receno uzima 0 ciklusa.
Ruku na srce, K10 je sasvim dobar u izvrsavanju integer koda, cak bih rekao vrlo slican sa core 2, ali nesto nije u redu sa FP. Jedino gde je 10-tka pokazala zube je DIVX enkoding. Pored toga, memory latency je visok, bandwidth je nizak u vecini benchmarka, DDR2 1066 memorija iako zvanicno podrzana tesko da radi. To su ipak stvari koje mogu da se doteraju sa novijim revizijama i sa upgradeom BIOS-a. A sve to ce sasvim sigurno doneti boljitak u performansama.

Poslednja izmena:
Pa vec tada ATI nije imao konkurentne proizvode na vreme
S obzirom koliko su manji od NV iz moje perspektive poimanja stvari se drze vishe nego dobro :)

Ja stojim iza svojih izjava datih na ovom forumu.
Dobro necemo sada da kopamo po forumu :D :D :D stojiti iza izjave je ok 100% ali to ne znachi i d si bio u pravu isto tih 100%, ali da si se uozbiljio i da ti je tachka realnosti bliza savrshenstvu vishe nego ikad, je fakat!

Da su svi u timu ravnopravni ne bi postojao vodja.
Pazi, piramida mora da postoji ;) ali to i ne moram da ti objashnjavam :)

Reading comprehension problems? Tako sam i mislio...Sa tobom uvek isto,tacno znam sta ces da napises.Postaje mi dosadno.
alfaunits je napisao(la):
Da, ali vidis tu je problem. Ako vec mogu da proizvedu K10 zasto ga ne prodaju kao Barcelonu a ne kao Phenom, kad je zarada 5x veca? Nemoj mi reci da AMD brine za OBICNE (kucne) korisnike samo ;)
Ne zelim da palim rumors, ali pre mi izgleda da im HT linkovi ne rade kako treba na previshe procesora pa mogu da budu samo single-socket Phenom/Barse a ne multi-socket Barse.

Ma najbolje da ti lepo konkurises za radno mesto kod njih kad "znas" (ili mislis da znas) sta ih sve muci.
BTW ne treba biti genije pa shvatiti da pored proizvodnog procesa i sam dizajn ima odredjene probleme(sto su i sami priznali skoro).

@drfejda

Slazem se,int perf. su stvarno dobre,dok je kod fp situacija nejasna(s'obzirom na svu pricu oko poboljsanja SSE dela procesora).Sve ce biti jasnije kad izadje novi stepping.L3 latency im je takodje problem(direktna posledica niskog nothbridge takta).Ovo moraju sto pre da rese.

Poslednja izmena:
Svi su ipak ocekivali mnogo bolje FP performanse. Dobitak za 64-bit scalar SSE je 0% u odnosu na K8, kao i za x87 legacy set.
Mozda problem ipak predstavlja odvojen i relativno limitiran FP scheduler. Svakako, FPU je kontroverzna u K10 i cudi sto je to tako, s' obzirom da je K7 i K8 imao vrlo dobro izbalansiran FPU za svoje vreme.

Poslednja izmena:
Najveci dobitak zapravo treba traziti u OC margini ;)

Koliko sam primetio, OC. margina nije bog zna kako poboljsana kod Penryna u odnosu na G0 Conroe/Kentsfield, bez obzira na munje poput metal gates-a.

Nazad
Vrh Dno