Šta je novo?

Phenom....oficijelna tema

Slozices se da Phenom nije los dizajn,vrlo je dobar(sa stanovista sitemske arh. dosta bolji od sadasnjeg Clovertona,ne ulazim u to sti su niski taktovi K10ke trenutno).

Slazem se.

ali i oni su sami priznali da bi u 65nm nativni quad bio vrlo zeznuta stvar za izradu.

Naravno. AMD i Intel su ovde pristupili resavanju istog problema na dijametralno suprotan nacin.

- AMD je napravio native quad-core u relativno¹ uhodanom 65nm procesu.
- Intel je resio da prvo usavrsi 45nm proces pa onda da napravi native quad-core.

¹- Kazem relativno zato sto da je skroz uhodan Phenom ne bi kasnio i problema sa taktom na lansiranju ne bi bilo.

Svaki od ova dva pristupa imaju svoje prednosti i mane. Mane AMD-ovog pristupa vec vidimo (kasnjenje, dosta los yield, problemi sa postizanjem visih frekvencija uz odrzavanje iste termalne envelope).

Mane Intelovog pristupa cemo s druge strane tek videti. Mislim da je njihov pristup racionalniji² i to je ono sto me brine -- AMD je manji, ima manje novca, fabrika i ljudstva, a ponasa se manje racionalno nego 800 pound gorilla.

²- Kazem racionalniji zato sto ce Penryn biti "razrada" 45nm procesa. Nehalem ce doci na uhodan proces i jedino sto mu moze faliti su greske u samom dizajnu tj. arhitekturi cipa. Kada se to ispravi sledi shrink u 32nm koji Intel vec uveliko priprema i osam jezgara sa 16 threadova. Kako ce AMD da odgovori na to ja pojma nemam.

Mislim da bi AMD-u bilo pametnije da su se skoncentrisali da pristignu Intel po pitanju proizvodnog procesa jer upravo tu gube najvise novca.

Sto se tice FPU, mislim da je AMD racunao na Microsoft da u VS2008 napravi code blend koji ce lezati Barceloni i Phenomu. Nazalost, Intelovi inzenjeri kazu da ne samo da /favor:amd lose odgovara Intelovim procesorima nego i AMD-ovim :d

Poslednja izmena:
Reading comprehension problems? Tako sam i mislio...Sa tobom uvek isto,tacno znam sta ces da napises.Postaje mi dosadno.
Ma najbolje da ti lepo konkurises za radno mesto kod njih kad "znas" (ili mislis da znas) sta ih sve muci.
Cuj, ti si brda i doline obecavao Phenom-om, ja sam se mnogo korektnije postavio i pre poznatih rezultata (i performansi i yield-a).
Sve sto si izbacivao na forumu je bio cist "AMD fenbojizam", koji se na kraju ispostavio kao sto sam ja pretpostavio. Mani me "ja sam SAMO ovo rekao", nismo politicari.

Cuj, ti si brda i doline obecavao Phenom-om, ja sam se mnogo korektnije postavio i pre poznatih rezultata (i performansi i yield-a).
Sve sto si izbacivao na forumu je bio cist "AMD fenbojizam", koji se na kraju ispostavio kao sto sam ja pretpostavio. Mani me "ja sam SAMO ovo rekao", nismo politicari.

Ako smatras postovanje vesti cistim "AMD fenbojizmom",onda sta da ti kazem?A ti si retko sta i pretpostavljao tako da ne znam sta si uopste i "pogodio" :d.Na stranu sto si voleo da postavljas iskljucivo negativne vesti kad god si stigao.Mora neko da balansira intel troll-a sa pozitivnim vestima :) (koje su prvi postavljali opet tamo neki novinari na fabtech-u,techpower-u,inq-u,fudzilla-i itd.).
Za razliku od tebe,audiofreak je dao vrlo razlozan i razuman pogled na stanje stvari i lepo ga obrazlozio-stavku po stavku.

Poslednja izmena:
Koliko sam primetio, OC. margina nije bog zna kako poboljsana kod Penryna u odnosu na G0 Conroe/Kentsfield, bez obzira na munje poput metal gates-a.

jeste jeste :) gledaj OVDE

Sve zavisi chime hladish ;) na box kulerima i sl se ne oseca razlika, vec na ozbiljnijim vazdushnim, a tek na vodenim sistemima bi trebao da se oseti skok. Jdva chekam da utvrdim prave limite Phenoma u OC scenarijima. Ali za to treba sachekati BIOS-e plocha ;)

http://techreport.com/discussions.x/13724
TechReport je napisao(la):
We reported earlier today that a problem with AMD's quad-core processors has limited supply of "Barcelona" Opterons, but that is only part of the picture. Because the hardware bug—known as an erratum—affects all revisions and clock speeds of AMD's quad-core processors.

Eh, lepo je znati sta kupujete ;)

http://techreport.com/discussions.x/13721
Chip problem limits supply of quad-core Opterons.
Our sources indicate, and the current availability picture would seem to confirm, that quad-core Opterons are not shipping to OEMs or the channel more generally.

Ko ono reche da channel i OEM imaju Barcelone?:)

Poslednja izmena:
Sad ispade i da su lagali za brzinu NB na simuliranim 9500 i 9600 modelima.

http://www.techreport.com/discussions.x/13724

Više nije ni smešno, ni jadno. Ovo je katastrofa. Bolje da nisu ni izbacivali ovoliko nedovršen proizvod, trebali su lepo dva 65nm x2 procesora da stave u MCM i da ih prodaju za 100€.

Sad ispade i da su lagali za brzinu NB na simuliranim 9500 i 9600 modelima.

http://www.techreport.com/discussions.x/13724

Više nije ni smešno, ni jadno. Ovo je katastrofa. Bolje da nisu ni izbacivali ovoliko nedovršen proizvod, trebali su lepo dva 65nm x2 procesora da stave u MCM i da ih prodaju za 100€.
Pfff, bice da je TR krenuo u krstaski rat... a u sustini dizu prasinu kako bi prikrili sopstvenu glupost... pa oni su downclockovali 2.6 GHz model, kako bi simulirali performanse Phenoma 9600. Optuzivati AMD za laz u slucaju sopstevene gluposti je budalastina. Pa AMD nigde nije rekao da NB na 9600 radi na 2 GHz!

No, nije TR-u to prvi put... oni su bili genijalci koji nisu razumeli da R600 nema integrisani Xileon (UVD) u GPU-u i onda su optuzili AMD da je lagao za HD podrsku kod 2900XT-a i ako AMD NIGDE nije objavio da R600 ima UVD jedinicu i jasno je istakao da R600 svoju HD funcionalnost realizuje putem shader unita...

Glupi ameri... mada nisu oni glupi, njima je najbitnije da imaju exluzivu po svaku cenu, a posle je najlakse bacati drvlje i kamenje na vendora... no dobro nije smak sveta

Nemoj, odmah ce da te diskredituje sa pricom o dodavanju snajpera...

*svaka slicnost sa raspravama zvanicnika namerna = diskredituj neistomisljenika iznosenjem prljavog vesa

Poslednja izmena:
Da nisi ti malo preterao sa podje..... a? Oces da ti postujem moju kolekciju errora koje mi daje usrani C2D procesor sa programima koji su savrseno godinama radili na Athlon 64 i X2 platformI?
ajde!daj da vidim :)
sto si prelazio na "usrani" c2d ako si znao za errore i ostalo?pravi si amd "favorizator" :d
nedjo jel'placas ti ove ovakve? (hektor,storm ima i jos neki novi koji kaze geforce swap-uje a ati ne lol)
edit:
pretece me delimir :)

Poslednja izmena:
Finih komentara ima na onim linkovima:

"Oh dear.

A BIOS-level fix to a problem related to the L3 cache which then gives a 10%-20% performance penalty. Could the fix be simply disabling the L3?" :d

Ako odemo u komentare necemo daleko doci.

Bla, bla Vi a Phenom 9500 stigao... i to po nesto boljoj ceni nego sto smo se nadali. ;)

Poslednja izmena:
Imam chvrste tj ne oborive dokaze da AMD moze da opkoli sa svih strana taj procesor kad god hocesh ;) pa ti prichaj shta ti je volja....
ma nema potrebe da ga opkoljava! Bitno je da se taj procesor poceo prodavati kod nas 12. novembra ;)

Evo ga AMD Phenom X4 9500 Socket AM2+ u CT-u za 170EUR VP cena + PDV.

Ako su ne oborivi onda OK. Mada, ne kapiram sta je pisac hteo da kaze, ali nema veze :)
Strpi te se josh malo spremam postavku, koja ce detaljnije da potvrdi moju najavu.

Nedjo je napisao(la):
ma nema potrebe da ga opkoljava! Bitno je da se taj procesor poceo prodavati kod nas 12. novembra
To me raduje. Konachno ulazimo u normalne tokove kada je nabavka hardware-a u pitanju, a same cene su ok. Najvishe me zapravo "zbunjuje" opseg cena za isti proizvod u cenovnicima nashih prodavaca...ali verujem da ce se i to vremenom reshiti...;)

Imam chvrste tj ne oborive dokaze da AMD moze da opkoli sa svih strana taj procesor kad god hocesh ;) pa ti prichaj shta ti je volja....
Може али неће јер имају превише пара овако :).
Ако имаш не обориве доказе онда их подели са нама јаднима који мислимо да је Phenom слабији од C2D/C2Q.

animaN je napisao(la):
Strpi te se josh malo spremam postavku, koja ce detaljnije da potvrdi moju najavu.

Mada cekalo se osam sati,... animaN-e gde si do sada? ;)

Ma slabiji je Phenom i od Celerona 420 mislim ja....

Poslednja izmena:
Mislim da bi trebalo pogledati ovaj thread http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=167576
Ima zanimljivih rezultata i interesantno je koliko se performanse poboljsavaju podizanjem nb takta.
Mislim da jos uvek ima nade za Phenom, naravno, kada se pojavi B3 revizija koja ce moci vise da se klokuje.

Nazad
Vrh Dno