Šta je novo?

Phenom II x6 na 3,2GHz

cena $199 iliti prevedeno kod nas 200+ evra...
hmmm, lepa konkurencija za I5-750...

Jej, konačno će se za 200€ moći dobiti dva jezgra više da "bleje" besposlena! :p

200$ ce biti model na 2.8Ghz a 295$ ce biti model na 3.2 ghz
Vidi se da niko nije ni procitao :)

haha pa bitno da ima 6 jezgara, koliko ghz je nebitno kloknuce se.. :p

oci vide sto mozak zeli :D

Može biti "žućko", ima ih po firmama više nego regularnih servera. Što se tiče razlike do Opterona, nisam siguran da je ima s obzirom da kontroler još od prvog Athlona64 podržava i ECC memorije.

Poslednja izmena:
Taj scenario po meni više prilični nekom poslovnom okruženju, gde bi pre očekivao neki šestojezgarni Opteron ili Xeon. ;)

Ima i nas što se učimo, ako nam komp ne služi isključivo za igranje to ne znači da smo profesionalci :)

Da, ko rođeno za pripremu za neki MSCA/MSCE/LPI/RHCE cert. Možeš dignuti mašina koliko imaš memorije i diska.

Neki quad za tako nešto nikako nije dovoljan. :)
Koliko je meni poznato mnogo kritičniji resurs za kreiranje velikog broja VM je količina memorije i eventualno prostor na disku kojim raspolažeš.

navedene frekvencije su tu samo reference radi ne zaboravite ono "T" u nazivu procesora ;)

Reko bih da su frekvencije takve zbog TDP envelopa primarno :). Najslabiji je 95W, a najjači 125W ... logično.
Za neinformirane, šta znači "T"?

Poslednja izmena:
Iskoristiću priliku da pohvalim AMD u ovom threadu. Mislim da nikada nisu imali bolju ponudu procesora. Slična situacija je na polju grafičkih kartica i matičnih ploča. Stvarno se dosta toga promenilo na bolje od kako je Dirk Meyer CEO. Više se za AMD ne vezuju tračevi kao u vreme Hectora Ruiza, u poslednje vreme niko ne priča o propasti kompanije, ponuda je toliko raznolika da se prosečan kupac da lako zbuniti (što je u neku ruku dobro jer će onda biti primoran da uključi glavu i promisli šta njemu zapravo treba pre samog čina kupovine). I za kraj, meni jako bitna činjenica da Dirk nije jedan od CEO željnih pažnje kakvi su CEO "vrhunskih" kompanija čije glave samo čekam da izvire iz WC šolje dok vršim malu/veliku nuždu.

Ko ne razume o čemu govorim taj zapravo i nije pravi kupac. Ja ću, zahvaljujući AMD platformi, uskoro biti u mogućnosti da za relativno male pare nabavim 6stojezgarni procesor odličnih performansi. Sa druge strane, ne sećam se da je Intel ikada bio skuplji, čak više ne vidim onaj CPU od 150-200 evra koji ima sve što i onaj od 1000$ samo radi na manjem taktu (primeri: Northwood 2.4GHz, E6600, Q6600).

Da iskoristim temu kad se vec prica o novim procesorima da priupitam ima li planova za "cist" quad core CPU u 32 nm (bez integrisane grafike) i takta 3+ od AMD-a ?

Da iskoristim temu kad se vec prica o novim procesorima da priupitam ima li planova za "cist" quad core CPU u 32 nm (bez integrisane grafike) i takta 3+ od AMD-a ?
AMD je zimuz najavio da 2011 izbacuje novu "Bulldozer" arhitekturu koja ce biti implementirana u obliku Quad-Core i Octa-Core procesora proizvedenih u 32nm. A sto se tice 3+, verovatno mislis na GHz... pa prakticno danas svi AMD-ovi multi-core procesori izuzev Athlon II X4 635 dolaze sa 3+ GHz, tako da je jedino realno ocekivati da ce u 2011 ti novi 32nm procesori raditi na 3++ taktu ;)

Jel onda am2+ i ddr2 odlaze u zaborav, ili ?...

AMD je zimuz najavio da 2011 izbacuje novu "Bulldozer" arhitekturu koja ce biti implementirana u obliku Quad-Core i Octa-Core procesora proizvedenih u 32nm. A sto se tice 3+, verovatno mislis na GHz... pa prakticno danas svi AMD-ovi multi-core procesori izuzev Athlon II X4 635 dolaze sa 3+ GHz, tako da je jedino realno ocekivati da ce u 2011 ti novi 32nm procesori raditi na 3++ taktu ;)

Hvala za info. Po prvi put u zivotu sam dobio zelju da mi sledeca konfa bude AMD build, pa sad istrazujem.
Ne rece samo da li ce ti CPU-ovi da budu "cisti" ? Tj. bez integrisane grafike ?
Uopste mi se ne svidja put kojim je Intel krenuo da moram da placam uz CPU i nesto sto ne koristim, a jos vuce i dodatnu struju. Ako bih sada presao na i3 recimo, dobio bih neznatno vece performanse i veci TDP. Sa i5 mi dolazi jos veci TDP.
Zato se nadam cistom kvadu od AMD-a koji ce imati TDP < 95.
A za takt sam naglasio zato sto znam da i sada postoje neki kvadovi koji imaju manji TDP od 95, ali imaju i manje taktove.

Koliko sam ja razumeo imace int grafiku ali ona nece biti samo grafika, vec ce i procesor korististiti te shejdere za racunanje... Dakle prava fuzija, a ne kao i3.

e to je već pitanje u prvoj generaciji ... da li će biti "samo" on-die grafika na istom mem. kontroleru, ili će procesor imati neke ekstenzije kojima će direktno kačiti GPU kad zatreba

Mozda je glupo pitanje jer u ovom trenutku prelazi i u domen nagadjanja - da li mozemo ocekivati da X6 procesori budu brzi od i5 750 i u profi render-like aplikacijama?

POZ

Pa trebalo bi da budu brzi, pod uslovom da mogu solidno da se kloknu a verujem da hoce, ipak 2 jezgra vise nisu za bacanje.

Mozda je glupo pitanje jer u ovom trenutku prelazi i u domen nagadjanja - da li mozemo ocekivati da X6 procesori budu brzi od i5 750 i u profi render-like aplikacijama?

POZ
pa X4 965 BE je vec sada brzi od i5 750 u renderingu, logicno je da ce X6 biti jos brzi!

Sorry, vise sam mislio da li ce biti brzi clock za clock?
Od oka bi trebalo u svakom pogledu a u tom slucaju mi 2.8GHz X6 CPU za 200$ deluje izuzetno zanimljivo.
POZ

Poslednja izmena:
Posto ne vidim da je pomenuto u topic-u, slovo "T" znaci Turbo Core i u slucaju jaceg modela je 3.6Ghz a u slucaju slabijeg 3.3Ghz :) . Nisam siguran da li se aktivira i u slucaju ako su samo 2,3 i 4 jezgra aktivna ali u slucaju 1 aktivnog jezgra 3.6Ghz i 3.3Ghz (za 1090T i 055T respektivno) su taktovi koje mozete da ocekujete.

Vrh Dno