Šta je novo?

Phenom II X4 955 BE O.C.

Ne znam sta je za sprdnju ovde, temp je relativno blizu 62c, stabilan rad, to je bio neki cilj, puna kapa od 955 tice a sto je i bila sustina threda, ako "prokljuca" od "1.452c" kupicu drugi za 80e i igracu se ponovo do 1500v pa da vidim sta ce da ponudi, sta je max za njega, *** ,igram se,, pa ne moramo valjda svi da furamo Intela za bi se zabavljali... zadovoljstvo iz hobija je moguce i uz Advanced Micro Devices produkte. Strasno... :trust:

P.S. Pedja89 vidim da si nasviario taj nesretni intel na 5g, e mene sprdas ovde sto hocu da sprzim 955 na vodi, e sinovac objasnio si. Pozdrav :wc:

Chek ja sam malo zaboravio nisam dugo furao amd, jel se na denebu gledaju cores temp ili cpu temp?

Core temp naravno, max je 62, tako da ,ako je 59 stabilno onda je i dobro, bitno je da se 60+ stepeni nevrti 24\h na P95.

Onda ok, ja sam gledao cpu temp zato sam ti rekao da probash josh malo :D

Koliko moze da se klokuje ovaj procesor sa box kulerom?
I da li on (i 965) pri kupovini idu sa box kulerom (na nekim oglasima se prodaju u paketu sa njima)?

Idu sa box kulerom ali na njega slobodno zaboravi. Neverovatno je koliko je bučan. Odmah razmišljaj da uzmeš i neki kuler. A kako bi se tek čuo da klokuješ na njemu strah me i da pomislim :D

Poslednja izmena:
@nemanja123, pazari negde 212+ ili EVO i guraj bilo koji od ta dva Phenoma do 4.0ghz. Mozes da nadjes 212+ polovan za 10-15e, cini mi se cak da bi dobro prosao i sa CM Gemini II, ima ga na oglasima foruma za 10e, to bi bio extra by za crvenu i malo preko, a mnogo je bolji od fabrickog kulera.

@Pedja89, ok, mislio sam da me sprdas :-*

@nemanja123, pazari negde 212+ ili EVO i guraj bilo koji od ta dva Phenoma do 4.0ghz. Mozes da nadjes 212+ polovan za 10-15e, cini mi se cak da bi dobro prosao i sa CM Gemini II, ima ga na oglasima foruma za 10e, to bi bio extra by za crvenu i malo preko, a mnogo je bolji od fabrickog kulera.

@Pedja89, ok, mislio sam da me sprdas :-*

Daj mi setovanja za FSB i mnozilac, napon fixiran ili si koristio LLC? Stize mi za neki dan Premium CPU kuler pa cu da probam tvoja setovanja. Postigao si vrhunski rezultat def, napisi sve sto bi moglo da me zanima od setovanja a da ima vaznost za klok tipa NB voltage i tako to tj sve sto si menjao od def vrednosti ako ti nije problem... :)

Imas gore screenshot sa CPU-z om za bus i multi i voltazu, Spread spect disabled, LLc extreme,cpu/nb llc extreme, cpu curent cap 140%, cpu/nb curent cap 130, phase contr FULL, cpu voltage freq 450, Cpu/nb 1.250v, vda voltage sam negde na netu procitao da je dobro za klok podici na 2.6, NB 1.125V. c^c, c1 tokom kloka iskljucio, nakon stabilnog kloka ukljucio, sto se tice procesa, kreni od memare postavi sve latencije, frekfencije i voltazu po specifikaciji memorije a ne na AUTO, HT drzi oko 2000 ,pa kreni da podizes fsb i da spustas mnozilac, gledaj da ostanes pri fabickom kloku, sa svim podesavanjima na def, kad krene BSOD ,freez , worker stoped ili no boot podigni cpu voltazu za korak, kad dobijes stabilan Bus(testiraj prvo LinX 20 krugova pa P95 min 8h) ako/kad dodjes do zida, probaj da podignes cpu/nb freq voltazu i/ili voltazu memorije (ali ne preteruj vidi na netu koliko je max za mem koju imas) nakon toga sa novim busom podigni mnozilac i ponovi sve isto kao sa fsb om, sledeci korak je NB, cilj ti je da ostvaris balans izmedju fsb-a - cpu/nb freq i cpu/nb voltaze kreni od freq oko 2500, drzi voltazu 1.250, ako predjes 2700 i stanes(naj verovatnije BSOD) kreni da je dizes V korak po korak, gledaj da ne ides preko 1.350 u principu za klok do 4.0 ti je dovoljan nb od 2500-2600 ,trebao bi na phenomu II da ostvaris min nb od 2700 ako nece ni to probaj da smanjis bus pa probaj ponovo(tako je bilo kod mene inace meni je stabilan bus na 235 ali u toj varijanti nb nece preko 2400mhz), kad to sve odradis i dobijes stabilne vrednosti, probaj da zategnes latecncije meorije, spusti cl pa bootuj komp sa usb-a sa memtest86 i pusti barem jedan krug, ako nema gresaka, spustaj tRCD pa ponovi i to sve ponovo sa tRP i tRAS, ako krenu greske, probaj da podignes voltazu memorije ali do max spec granice.

Mnogo su ti bitni ploca, memorija i hladjenje(i termalna pasta), sa losijom plocom nisam mogao da predjem 3.8ghz, sa 2x2 kingtonom 1600 sam imao max 4.0 , dok sam tek sa ovim setupom i H70 dogurao dao 4.2, moram dodati takodje 2 nepisana pravila phenoma II ,prvo da ti je realan stabilan klok naj izvesniji do 55C, posle toga stabilnost prestaje bez obzira na max 62c(licno sam testirao tako sto sam provereno stabilan klok (p95/24) pustio sa usporenim ventom, cim je presao 56-7 na duze vreme dobio sam worker stoped.), drugo da kad pri kloku dobije BSOD uzrok je CPU/nb freq, voltage ili memory freq, latency ili voltage(uopste problem je vezan za memoriju ili IMC) ako dobije worker stoped ,freez ili no boot u pitanju je manjak voltaze na cpu. Sto se tice paste koristio sam termaltake tg2 i bolji tg1, kada sam stavio CM thermal fusion 400 temp mi je pala na GPu za 10c a na proc za 4-5 ssto nije malo.

Ovo je od prilike moje iskustvo, potrebno ti je puno trial end error pokusaja dok ne naucis i ne osetis svoj procesor(x-faktor-sta i koliko moze), kad uhvatis caku najpre sta od cega zavisi, sve ce ici mnogo lakse. Nadam se da sam ti pomogao. :)

Poslednja izmena:
Doktorirao sam klokovanje AMD-a ali u svakom slucaju jedan od najkvalitetnijih ako ne i najkvalitetniji post koji sam do sada video a pratim sta ljudi pisu ;) Zezacu se kada se vratim sa mora, krecem za 5 sati pa cu da postujem moj setup koliko moze. Iskreno nisam verovao da moze da se izvuce 55 gigaflopsa sa Phenom II jezgrom.

P.S.
Stavio si LLc extreme, ko zna koliko skace napon CPU sa startnih 1,452.. :(

Poslednja izmena:
LLC jeste na eXtreme, voltaza u biosu je na 1.400V, u CPUZ na idlu je 1.440v, pri loadu u glavnom stoji na stoji na 1.452v ponekad ode na poraste na 1.464 a jako retko dodirne 1.476v, kao posledicu toga mosfet je krenuo da prelazi 65c pa sam stavio jednu 80 ticu na napajanje i spustio temp na prihvatljivih 52-54c.

P.S. Mislim da je max deklarisana voltaza za 955 1.500v.

Greska se provukla u biosu je 1.437V

To je smesna voltaza za tako visok klok, imas vrhunski primerak procesora definitivno :)

Mislim da je sustina u hladjenju i ne samo u cinjenici hladjenja vec i u razlicitom reagovanju procesora na vodu i bakrar, npr, prvo sam hladio ovaj proc sa CM 212+ u push/pull sa 2x excalibura, ima sam problema jer mi je gurao temp i preko 4.0 na 58c na1.416 dok na nizim voltazama nije hteo cak ni da se buutuje, sledece je doslo H70, gde se procesor potpuno drugacije ponasao, drugacije su bile tolerancije na voltazu i na toplotu i sam toplotni spike pri naglom LOAD-U, tu sam uspeo da naguram 4.0 sa 1.416-1.428 i temp 55 na p95/8h dok sa vecom voltazom nije hteo da se makne sa starta, na ovom costume hladjenju opet nova prica, kao da je drugi procesor u pitanju, radi mi na 4.0 sa 1.392dok se zbog llc a ponekad podigne na 1.404, do duse ne prelazi u loadu 53c na p95/8h.
Mogu samo da zakljucim da je procesor extremno osetljiv na toplotu i to ne samo na gornju termalnu marginu vec i na sam termalni SPIKE, jer sam primetio da je na bakrenim kulerima SPIKE mnogo veci pri loadu nego na vodi, tako da ako se neko dvoumi izmedju dobrog bakrenog kulera i dobrog vodenog, nema sta dalje da razmislja, voda je voda i ako isto kosta sa slicnim performansama nema dileme.

Da postavim NOVI rekord, nije puno vise ali je vise :) Salim se, mislim da moze da se izvuce jos jedan gigaflops vise po pasu, malo jaci klok, malo jaci napon, memorija 2x4GB na 1600 ili jos bolje 1800 i kusur ali sa latencijama 7-7-7-18 i voila, gigaflops vise najverovatnije ako se sve to lepo "ubode" mada je i ovo vise nego OK.

Za ovaj klok sam morao da ukljucim klima uredjaj u sobi jer je dosta vruce leti, cenim da moze ovako tokom cele godine bez klime sem leta. Upravo testiram klok sa igrom GTA IV jer mi ta igra pokaze i najmanju nestabilnost procesora iako neki klok prolazi sve igre i testove ako nije dobar klok GTA IV cresuje.

Pratio sam savete kolege Stilgar.- a iako sam poznajem jako dobro AMD platformu, i potvrdjujem ono sto on kaze a to je da je hladjenje presudno za ovako visoke rezove ;)

Prilozi

• 3.jpg
    3.jpg
    760.1 KB · Pregleda: 92
Poslednja izmena:
4.3.JPG
:)

Super rez, ali trebalo bi da dohvatis 57 gigaflopsa sa tom memorijom i tim klokom. Na koliko drzis FSB tu? Inace ja sam stabilan na prethodnom kloku, GTA IV radi bez problema vise od pola sata, ako nesto nije u redu brzo cresuje2-3minuta, 5 minuta max...

pa pise 227, mislim da to vise nije do memorije vec do CPU/NB-a, verujem da bi ga dovatio sa 2800mh, ali nema sanse da ga nasviram toliko a stabilno...

radi stabilno, pokusao sam da ga dignem na 4.4 ali ne budzi mi se voltaza preko 1.5v

NB drzis na 2800? Dobar ti je primerak CPU-a, trazi malo voltaze a da bude stabilan. Meni nema sanse da radi na sa tom voltazom na 4,35GHz-a ali mi zato NB radi bez problema na 2915 .

Pa nije 2800, sa podizenjem fsb/bus pomera se i NB, mah je za sada 2733, sledeca mera je oko 2870 sto nece da sljaka pri ovom kloku, inace na nizim klokovima guram 2900, proc je zaista extra primerak, sad ga bas poredim na sintetici sa FX-6100.

Bas me zanimaju sinteticki rezultati izmedju zestoko naklokovanog Phenoma II i default FX-6100 recimo ili jos bolje FX-4100. Sad vidim da sam setovao CPU/NB voltage na 1,400V, pokusavao sam da spustim voltazu ali sve ispod ovoga nemam stabilan klok sa ovoliko gigaflopsa :(

Poslednja izmena:
cineb r10.PNG
, evo ga cin r10, 1100T je bio o.c. 4.0ghz ,phenom 955 4.2 ghz i 6100 na 4.3 ghz i 2400 nb, e sad , fx nema najbolji ni single ni multi core tasking ali ima bolji odnos u odnosu na 955

cin r 11.5.jpg
ista prica sa brzinama, FX je malo brzi od phenoma
do duse nisam probao r11.5 na 4.3ghz, verovatno bi bio oko 5.0

P.S. Cime hladis procesor kad imas slicne temperature kao ja?

Poslednja izmena:
Uhh bas si se zaludeo sa testiranjem performansi CPU-a raznim programima, svaka pohvala ;) Sta mislis o mojoj voltazi za CPU/NB od 1,400V?

Previsoka je, jos ako ti NB LLC na extreme onda ti sigurno ide i do 1.450v, ja ga drzim na max 1.300v s tim sto je LLC nb na high, sve preko toga gubi odnos 1/1 i gura voltazu beskonacno +.
Sto se tice O.C. ****m li ga ,to mi dodje kao hobi kad imam vremena, kapiram da u meni cuci mali sadista koji voli da cedi svoje racunalo... i uziva u tome...

Prodao phenoma danas...

Otisao za 80 evropljana bez kulera.

Posteno takav primerak ne ide da se da ispod te cene. Jel bio sa garancijom ili bez?

Nazad
Vrh Dno