Šta je novo?

Phenom II X4 955 BE O.C.

@Ljanmi ,sa garncijom u gigatronu 3 godine, inace je star 8 meseci., skoro nov, prodao ga momku sa foruma, mislim da je korektna cena s obzirom da se proc sa dobrim hladjenjem klokuje na identicnim voltazama kao i 980

@Boza_S6 , http://www.htchome.org/en/

Super cena stvarno i dobra garancija. To je od prilike max sto moze AMD X4, mislim da moze da se dohvati i 57 gigaflopsa u Linxu ali to ne menja stvari nikako mislim u gamingu ili bilo cemu drugom. Ako bih ubacio neku besnu mem tipa 1800 i kusur sa niskim latencijama tipa 7-7-7-18 dobio bih mozda gigaflops najvise ali ni frejm u igrama ili bih. Da li uopste ima smisla gruvati memoriju u svrhu gejminga?

Sa druge strane mozemo mi da nagruvamo taj jadni Phenom II i na 60 gigaflopsa ali kada izadjem iz neke zgrade u GTA IV na ulicu opet cu da imam fps drop koji traje neke 4 sekunde dok se CPU ne sabere i podigne fps na normalu. Kod 2500k to ne postoji, izletis iz zgrade na ulicu nema nikakvog fps dropa, jednostavno savrseno radi ali to nije stvar kloka i performansi(ne u nekoj meri) CPU-a vec njegove arhitekture.

Poslednja izmena:
Nisam znao da i u GTA ima bottleneck, ja sam na 955 tici jedono primetio pri default kloku seckanje u BF3 i to na 1080p i sve na ultra, dok sa klokom preko 3.8, bottlenecka vise nije bilo.
Sto se tice BD rezultati u GFLOPs-u su smesni, kod mene klokovan 6100 na 4.3 ghz vadi max 29-30 gflopsa :-( a ni ostali se nisu bas pokazali, ocekivao sam barem 60.

Ajde sto nisu performanse u igri neke tj ne moze da gura igru kako treba tipa min fps, average fps i max fps vec ima problem koji je moje skromno misljenje arhitektura, instrukcija ili sta god da uzrokuje taj drop. Nije mi ovo prvi Phenom II 955 ili "nestabilan klok", znaci probano i na default setovanju = izlazak iz neke prostorije u open world uzrokuje fps drop koji Boga mi traje da ne preterujem sigurno 3 sekunde a moguce i 4 sto je zaista dosta, posle toga se sve vrati u normalu tj na performanse koje su takve kakve su. Sad, sva sreca sto je to samo jedna igra gde sam primetio takav ozbiljan problem. Inace igra je pecovana u 1070 verziju i promena platforme(Intel 2500k) eliminise taj problem 100% uspesno, dakle sa pomenutim procesorom taj problem jednostavno ne postoji. Situacija nista nije bolja ni sa DLC-om Grand.Theft.Auto.Episodes.from.Liberty.City(pecovan u 1.1.2.0) koji je zahtevniji solidno(ali sa razlogom, izgleda kao da je "fabricki modovan" tj kao da su autori ubacili neki svoj mod pa lici na GTA IV(prica o Niku Belicu) sa ubacenim custom modovima pa izgleda solidno lepse od originalne cetvorke).

Za neki dan mi stize jos jedna 955-ica pa cu da ipsitam detaljno njene mogucnosti. Ko zna, mozda mi se zalomi bolji primerak od ovog koji sada imam mada sam i sa ovim zadovoljan(za jedan Phenom II naravno, da ne budem pogresno shvacen kako sam zadovoljan generalno AMD-om)... :)

Poslednja izmena:
Jel si prodao onu plocu za intel gene?

Pa jesam, nisam nasao 2500k po nekoj razumnoj ceni i dao sam je na 100e koliko je i mene kostala. Znam da sam mogao da izvucem 120e ali nisam u fazonu da pravim pare na Bench-u.

Pa koliko si ocekivao da das za 2500k?

Ocekivao sam da dam za 2500k star 18 meseci recimo 135e(par eura gore nikada nije pravilo neki problem), 160e nisam hteo da platim iz principa, nije da nemam nego necu tako da sam odustao posle 2 meseca bezuspesnog traganja. Na kraju sam nasao 2500k star 3-4 meseca sa urednim fiskalnim i garancijom za 152e(preracunato u eure) sto mi je savrseno odgovaralo ali dzaba kada sam par dana unazad prodao plocu tako da sam odustao od bilo kakvog pokusaja da sklopim Sandy-a. Imao sam pre toga 2 Sandy-a koji mi nisu bili "sudjeni" i taman sam hteo da sklopim Sandy platformu da zakiva i da je nedam nikome ali eto nije kom je receno vec... :(

Ja ne bih ni kupovao plocu u startu da mi drugar nije obecao NOV 2550k na 135e sa garancijom. Istina taj drugar me nikada nije ispalio sve do sada a nije da nisam zavrsavao preko njega raznorazne dilove dobre ovog kalibra. Ne ljutim se na njega, obecano bilo i njemu, nije uspeo da zavrsi i to je to, samo sto me je zavlacio 2 meseca mada nema veze - ne ljutim se, da je mogao on bi mi zavrsio.

Poslednja izmena:
***, i ja merkam isto 2500k, dao bi do 150 ali ni euro preko za polovan u garanciji, a i mislim da nije realno da se proc star 6-10 meseci prodaje kao skoro nov, a nov je 185-190e, kapira da bi jedan na dobroj ploci i ovom mojom vodom stigao do 5.0 ghz, kapiram nedostiznih ni za buduci klokovan FX-8350. :-(

Previsoka je, jos ako ti NB LLC na extreme onda ti sigurno ide i do 1.450v, ja ga drzim na max 1.300v s tim sto je LLC nb na high, sve preko toga gubi odnos 1/1 i gura voltazu beskonacno +.
Sto se tice O.C. ****m li ga ,to mi dodje kao hobi kad imam vremena, kapiram da u meni cuci mali sadista koji voli da cedi svoje racunalo... i uziva u tome...

Moja ploca nema LLC(mislim da drugacije funkcionise klokovanje na njoj) GA-870A-UD3 ne bi trebalo da gura nista preko datog napona jer ne funkcionise po sistemu LLC-a kao kod tebe?

Zato ce Batica lepo cim izadje Intelov "Tik"(citaj Haswell) lepo da kupi za tih 200e potpuno NOV CPU i najnoviju tehnologiju i caos a za plocu cemo da vidimo. Iz prilozenog klokovanja se jasno vide mane arhitekture i pre sam misljenja manji klok ali novija arhitektura nego stara arhitektura i beeesan klok za svaki dan ili sta god vec makar to znacilo i taj Haswell na nekoj jeftinoj z88 ploci ili koja vec bude bila aktuelna. Budimo realni zakasnili smo za 2500k. Da dajem 160 jura za stvar staru 18 meseci pa nisam odlepio :wc: . Da se to prodaje po nekoj ok ceni onda da se razmatra ali po tim cenama iz inata ne kupujem. Sto moram da kupim jeftinije malo korisceno, nije frka placam punu cenu kao i svi ostali ali bar cu da uzmem najnoviji proizvod za svoje pare ako nista drugo ;)

Poslednja izmena:
A nije bas da smo zakasnili, nije IB bas toliko otisao od SB, kapiram da haswell kad bude sotupan bice verovatno to sto hoces oko 250-280e pa ce kasnije kalirati, a veruje da je to period od godinu dana od sada.

Ne verujem, gaming k varijanta bez HT-a 200e jer Intel niti dize niti spusta cene - to je to. Ako hoces HT i profesionalnu upotrebu(video rendering itd) onda to platis 280e. To su te cene, novi modeli ce samo da zamene stare...

Nisi mi odgovorio, sta mislis o mojoj ovoj ploci i LLC-u(post 70)?

Poslednja izmena:
Nisam gledao koja ti je ploca kad sam pisao post, koliko vidim ploca 8+2 ima dve linije napona za memoriju, trebalo bi da ima stabilan napon sa minimumom(za 2 linije) vdropa, LLC dozira procesoru voltazu koju procesor trazi, na regilar setovanju, voltaza bi trebala da bude cvrsto fiksirana na datom podesavanju, dok sa podizanjem LLC-a ta granica se smeksava i procesor dobija vise volt, na extreme podesavanju procesor dobija dosta vise voltaze nego sto je poedeseno, koji je promer ne znam ali mi se cini da ide i do 0.5+.

Tako da sve u svemu, setovana voltaza na tvojoj ploci ce biti voltaza koju proc dobija+minimalan ali moguc vdrop.

Poslednja izmena:
Znam odlicno sta je LLC ali ja nemam u BIOS-u nikakvo setovanje za LLC. Samo setujes voltaze koje hoces i to je to. Ja pokusavam da ti kazem da ova ploca to nema i da mislim da funkcionise klokovanje na njoj na drugi nacin bez LLC-a. Sad ti si mi ubacio crva sa LLC-om pa da te pitam, mozda znas nesto sto ja ne znam :)

Poslednja izmena:
Ma jok, ako nema llc, voltaza bi trebala da bude crvrsto na setovanim podesavanjima sa minimumom odstupanja i to je to, nema brige. LLC, dosta olaksava klokovanje, kad nap stavim extreme voltaza sa bios seta 1.412 ide do 1.440, samim time ako ti je sweet spot negde tu oko npr 1.416v, lakse ces ga naci sa ovim setom, e sad ako procesor ne voli varijacije u voltazi onda LLC nije dobar, Npr citajuci forume primetio sam da FX nevoli LLC na extreme, vec na ultra high, tj voltaza ide gore samo do maximalnog seta u biosu a dole u vdrop moze koliko mu treba, dok sa Ph II LLC na extreme i uzivaj.

Nemam LLC, zabrinuo sam se zbog CPU/NB voltaze od 1,400 . Rekao si da je to previse ako imam LLC i da skace ko zna koliko.

Pa da, ako nemas llc onda 1.4 nebi trebalo da bude toliki problem dokle god se procesor dobro hladi, mada mi se cinu da dobar nb klok tipa 2800-2900mhz bi trebalo da ide do 1.350v, a i manje, barem je kod mene tako bilo.

OK, znaci moja CPU/NB voltaza nije "samoubica" i manje vise je normalna, mozda malo povisena ali normalna. To me je samo zanimalo. Hvala Stilgar. U svakom slucaju za neki dan mi stize jos jedna 955-ica C3 pa cu da vidim kako se ona ponasa sa voltazama i postovacu ovde....

Ajd pa da vidimo :)

Pozdrav svima..
I molba za savet...
Imam duze od dve god. AMD Phenom II X2 555 na
Asus-u M4A89GTD PRO USB3,uspesno odkljucan u B55, sve ovo vreme radio na 3.8 MHz..
Pre mesec dva dodam nov HDD Samsung F3 i posto ga ploca nije videla uradim abdejt bios-a i sto se tice HDD-a sve potom je bilo ok...
Ali...posle nokog vremena primetim,masina ne radi kao pre i vidim proc radi na 2.5 GHz! Mnozioc cpu-a nekim cudom stoji na 12.5!
Udjem u bios stoji 19X200MHz,a dobijena frenkvencija 2.5 MHz..iskljucim samo anlock-ker,znaci vratim ga na X2,radi kako je i setovan na 3.8 MHz..ponovo kao X4,bilo koja vrednost mnozioca on racuna 12.5x200 MHz! Probam da promenin mnozioc iz Windovs-a, pomocu Asus TurboV EVO nece ni tako!
I sta sad??

Pozdrav svima..
I molba za savet...
Asus-u M4A89GTD PRO USB3,uspesno odkljucan u B55, sve ovo vreme radio na 3.8 MHz..
Pre mesec dva dodam nov HDD Samsung F3 i posto ga ploca nije videla uradim abdejt bios-a i sto se tice HDD-a sve potom je bilo ok...
Ali...posle nokog vremena primetim,masina ne radi kao pre i vidim proc radi na 2.5 GHz! Mnozioc cpu-a nekim cudom stoji na 12.5!
Udjem u bios stoji 19X200MHz,a dobijena frenkvencija 2.5 MHz..iskljucim samo anlock-ker,znaci vratim ga na X2,radi kako je i setovan na 3.8 MHz..ponovo kao X4,bilo koja vrednost mnozioca on racuna 12.5x200 MHz! Probam da promenin mnozioc iz Windovs-a, pomocu Asus TurboV EVO nece ni tako!
I sta sad??
Svo vreme pises MHz, pretpostavljam da si hteo reci GHz ?

Graska u kucanju..GHz

Ja koliko znam, kad updejtujes bios, resetuju se sva podesavanja, o.c. , provfili itd, tako da moras da setujes sve ponovo rucno u biosu(takodje postoji mogucnost da turbo evo, koji ti je mozda setovao ta podesavanja i otkljucavanje cou-a automacki nakon win loada, jednostavno nije kompatibilan sa novim biosom). Sve u svemu, jel ti je sve to radilo nakon bios updejta, tj jel si sve ponovo setovao kao sto je bilo rucno?
Gde/na cemu si prvo procitao vrednost mnozioca 12.5?

Pozdrav svima..
I molba za savet...
I sta sad??

Лоше напајање може да буде узрок. Додатно си га оптеретио диском и показало је знаке слабости.

Prvo sam videu CPU-Z-u pa u Everst-u...svuda stoji 12.5X200 = 2500 Mhz
Naravno da sam menjao vrednosti mnozioca prvo u bios-u..nece ni da radi na difoltu tj. 16X200MHz. I tada racuna 12.5X

Odmah nakon udejta biosa i tvog rucnoh unosenja starog podesavanja, jel je sve radilo kako treba?

Лоше напајање може да буде узрок. Додатно си га оптеретио диском и показало је знаке слабости.

Nije do napajanja, a i dize mu se clock sa povecanjem takta magistrale..naravno,probao sam i da raskacim dodati HDD,opet isto!

Odmah nakon udejta biosa i tvog rucnoh unosenja starog podesavanja, jel je sve radilo kako treba?

Odmah nakod podesavanja nisam kontrolisao vrednosti,samo sam oneo iste vrednosti..mnozioc,voltaza,ventilatori,izkljucio cool and quiet..tek posle nekog vremena primetih u radu da je sporiji i onda videh sta je....

Poslednja izmena:
Verovatno se to odmah manifestovalo....... Sta se desava kad otlkjucas u x4 i ostavis sve na auto?

Isto 12.5X

Vrh Dno