Šta je novo?

PES 2010

Prvi utisci :
- nesto bolja grafika, stabilan framerate i u igri, i za vreme replay-a, mada xbox verzija iz nekog razloga ima bordere
- ruzni i neogranizovani meniji(vise lice na ISS nego na PES)
- grozni zvucni efekti(semplovi kao da su iz Goal Storma), komentator je disabled sto mozda i nije lose
- lag u kontrolama, sporiji gameplay, bolje odradjeno kretanje igraca
- i dalje losa igra u skoku, lopta se u duelu redje odbija od igraca, ali kada se odbije, odbije se duplo gluplje nego u prethodnom PESu(valjda ce ovo srediti)
- popravljeni bugovi kada komp sam proceni sta bi trebalo da odradi(napravi penal, sutne loptu u prazan gol)
- i dalje nema skale za dodavanje, pa igrac mora da koristi foru sa drzanjem dugmeta i da se nada da ce komp odraditi ono sto je hteo, ili da predje na manual passing; isto vazi i za centarsut, valjda kontaju da ljudi vole kada su stvari pojednostavljene :)
- i dalje nije moguce birati kako ce golman da ispuca loptu ili kako ce da je baci rukom

Ono sto mi se svidja je sto igra deluje manje arkadno. Cini se da je PES vise napredovao od Fife ove godine, a to koja igra je bolja cu moci da kazem tek posle 2-3 meseca aktivnog igranja ;).

Poslednja izmena:
Zadovoljan sam sa novim PES,samo da doteraju animacije i utegnu malo odziv komandi.Igrace se ovo samo tako,definitivno mnogo igrivije od nove Fife.:)

Ja sam prosle godine batalio PES i igrao FIFA09 ali sad mi se cini da se PES2010 vratio tamo gde pripada.
Sve u svemu, cini mi se da je PES ove godine bolji fudbal.

Utisci slicni kao i shin-bojan-ovi:
- lag u kontrolama, sporiji gameplay, bolje odradjeno kretanje igraca = fifa je preterala ove godine sa brzinom, mada ce sigurno biti mogucnost da se igra slow, ali opet online je na normal uvek.
- bolji "osecaj" fudbala ove godine u PES2010, i bolja grafika u odnosu na FIFA10 ?!
Ostavicu proslogodisnju FIFA09 ako mi se zaigra i uzeti verovatno PES10 ove godine.

malimravbg: jeste da je ovo PES tema, ali čisto da napomenem da ćeš ove godine imati opciju da postaviš game speed na slow i za online mečeve

Inače skidam PES2010 pa se javljam oko ponoći sa prvim utiscima ;)

Meni je mnogo simpatičniji momenat na 00:19 :)

Znas sta, ja s tobom nemam vise nameru da se raspravljam. Ti jednostavno nemas zelju da das sanse PESu i to se vidi iz aviona. Steta sto banovase Gruju zbog tebe (a ne obrnuto), to je poslednje sto imam da ti kazem. Welcome to my ignore list.

Mene je vec pocelo da nervira to sto ima samo 6 ekipa u demou, sto ne mogu da podesavam gomilu stvari. Ne mogu da docekam full, fudbala se nisam naigrao prosle godine tako sam sad poprilicno gladan istog.

@shin-bojan: Meni se dopadaju meniji, mozda nisu lepi ali su daleko pregledniji i bolje organizovani od svih PESova od PES4 pa na ovamo. Sve se nalazi na logicnom mestu, osim mozda player position, ja bih to ipak ubacio medju lineup.

Smara sto nema play again,nego stalno moras da biras ekipu.

@shin-bojan: Meni se dopadaju meniji, mozda nisu lepi ali su daleko pregledniji i bolje organizovani od svih PESova od PES4 pa na ovamo. Sve se nalazi na logicnom mestu, osim mozda player position, ja bih to ipak ubacio medju lineup.

Formation meni je solidno organizovan, ali glavni meni bas i nije.
Posebno biras tim, posebno dresove, posebno teren na primer.

Jeste u pravu si, ali ja ionako nisam cackao stadione i dresove. Stadion obicno stavim na random posto mi nikad nije bilo bitno da li sa Milanom igram na San Siru ili sa Barsom na Kamp Nou. Dresovi su obicno na default, jedino ako se bas sastanu dve ekipe sa istom bojom dresova.

Ranije je to bilo na istom ekranu i nekako te je vuklo da cackas. Ovako i ne razmisljas preterano o tome. Najbitnije je da su formation opcije sredjene kako treba. To me je uvek zivciralo u PESu. Mada mi sada smeta sto kad pravis izmenu ne zameni igrace u lineupu vec samo ispise iznad koje su izmene (zbunilo me prvog puta).

Ja sam odusevljen PES 2010. Bicu iskren, prevazisao je skoro sva moja ocekivanja.

1.Onaj delay u komandama je do jaja i mnogo mi se svidja, i potreban je, jer priblizava simulaciju.
2.Grafiku da ne pominjem, vrh vrhova.
3.Gameplay je fenomenalan!Mnogo vise prostora ima za igru zbog ovih navodno 360, mada gde je to 360, nema veze sa vezom, ali je sjajno to moram priznati.
4.Animacije iako ih nisam mnogo primetio, ali ima ih podosta, su sjajne.
6.Sutevi ka golu su sjajni, igrac se namesta duze malo da bi zahvatio loptu kako treba.
7.Jedini minus koji bi dao je sto igraci i dalje pogrbljeni trce.

Probah danas i Fifu 2010, i ovo, i moram priznati da mi je na prvi pogled ovaj PES zabavniji. Iako u Fifi izgleda sve lepse i prirodnije, ovaj PES mi je nekako prirastao srcu, i ne bih voleo mnogo da ga menjaju do finalne verzije.

Probah danas i Fifu 2010, i ovo, i moram priznati da mi je na prvi pogled ovaj PES zabavniji. Iako u Fifi izgleda sve lepse i prirodnije, ovaj PES mi je nekako prirastao srcu, i ne bih voleo mnogo da ga menjaju do finalne verzije.

Slazem se 100%.

Ljudi, sta je sa Borisom?

Bas me zanima sta on ima da kaze za ovaj demo. Plus me zanima ko je probao PC i PS3 verziju ili sve tri (PC/PS3/Xbox360) da kaze ima li uopste razlika.

Ljudi, sta je sa Borisom?

Bas me zanima sta on ima da kaze za ovaj demo. Plus me zanima ko je probao PC i PS3 verziju ili sve tri (PC/PS3/Xbox360) da kaze ima li uopste razlika.

Xbox 360 i PC nema razlike. Cak je i grafika ista.

Samo mi je nekako lepse da igram na xboxu zbog njegovog dzojpeda ;)

Sve tri verzije su iste,neki pricaju da je odziv kontrola bolji na Xbox-u.

Moram skinuti demo da probam. PES 09 je smesan, ako je ovaj tako dobar kao sto kazete mora da su novu igru napravili onda... Tamo nije bilo mesta za poboljsavanje, sve je uzasno.

posle jedne utakmice stvari koje sam primetio:

1. kretanje igraca koje konacno lici na ljudsko

2. kretanje linije odbrane: u liniji se povlace ispred napadaca i usporavaju ga. e sad nisam gledao kako je podesena taktika i dal im je to naredjeno ali konacno da se ne zalecu ko ******* na jednog i ostavljaju rupu gde se uvek ubaci drugi koji ostane 1 na 1 sa golmanom

3. o kakvom lagu pricate? da, i ja sam primetio da kliknem X i on ne doda istog trenutka, ali naravno da nece kad je lopta udaljena od njega. cim joj pridje doda.. drugi slucaj, kad primim loptu, okrenem se u nekom smeru i kliknem X i on odma doda. treci slucaj, primim loptu i odma kliknem X iza sebe, tu mu je vec trebalo vremena da se namesti na pass (mnogo bi bilo da imaju te robotske paseve iza ledja). i sad me zanima, kakav lag sam ja propustio?

3. o kakvom lagu pricate? da, i ja sam primetio da kliknem X i on ne doda istog trenutka, ali naravno da nece kad je lopta udaljena od njega. cim joj pridje doda.. drugi slucaj, kad primim loptu, okrenem se u nekom smeru i kliknem X i on odma doda. treci slucaj, primim loptu i odma kliknem X iza sebe, tu mu je vec trebalo vremena da se namesti na pass (mnogo bi bilo da imaju te robotske paseve iza ledja). i sad me zanima, kakav lag sam ja propustio?

Ja više primećujem lag u kretanju nego u dobacivanju. Dakle probaj da driblaš bez brzog trčanja ("na sitno") i shvatićeš o čemu ti pričam, ako si igrao šesticu ili devetku. Osmica takođe ima taj lag, mada mi se čini u manjoj meri, ali je to bio najmanji problem pored mnogih drugih...

Pa ako biramo između tromog kretanja i alpskog skijanja, ja biram ovo prvo :p

Elem, probao sam ovo sokoćalo i evo utiska:

Formacije & Strategije - SAVRŠENO! Ovo sam oduvek voleo kod PESa, preglednost, momentalni odziv na komande bez ikakvog učitavanja i sve na svom mestu. Prosto te tera da se igraš sa strategijama i formacijama. Uz to su lepo prekopirali ideju sa slajderima i deluje sve poprilično logično, možda čak i bolje nego u FIFI.

Veliki plus su i one kartice za koje mislim da će se tek skapirati kako tačno funkcionišu. Isto tako, sjajna stvar je i to što prilikom izbora za prekide imaš tačno da vidiš ocene koje su relevantne za taj tip prekida što mnogo ubrzava ceo proces postavljanja formacija. Vidim i da su uveli dve nove strategije - total defence i all-out attack. Sjajna stvar za one koji brane ili jure rezultat i bilo je krajnje vreme da se smisli nešto tako :)

Sitne zamerke su nepostojanje CWP kao pozicije za odbrambene igrače, nepostojanje strelica za kretanje igrača u odbrani i napadu (ili ja makar nisam našao) praistorijske ocene (Cannavaro 94 defence, alo?) i još jedna zamerka ide na drugo pozajmljivanje od FIFE - OVR ocene na glavnom ekranu ali to je već moj trip i nešto što ne bih voleo da vidim kao glavnu ocenu ni u jednoj od ove dve igrice pa neću o tome.

Grafika - na mom CRTu koji baš i nije pravi referent za ocenjivanje ovako nečega Anfield izgleda jako svetlo ali je prezentacija ipak verovatno savršena. Ništa manje od toga i nisam očekivao iako mi animacije nisu onako impresivne kao na screenshotovima, biće ili da je ovo neki rani build ili su malo više peglali fotke :)

Samo, ne znam da li se ja to tripujem ili se mreža previše zateže prilikom jačeg šuta? Malo mi je čudno da vidim loptu koja udje u gol i zategne mrežu jedno 2-3m unazad ili metar u vis.

Zvuk - opet ništa drugo nisam očekivao - loš :) Ono navijanje od jedne do tri reči koje se besomučno ponavlja u krug po minut postaje iritantno već posle 10tak utakmica. Šta će biti posle mesec dana igranja ne mogu ni da zamislim. A o zvuku kada se pogodi stativa ili onaj konstantan dodir kopačke i lopte (a.k.a. *tup*) je skroz nerealan i kvari prezentaciju. O zvuku dodavanja ne vredi trošiti reči :)

Gameplay - Prvo što sam uočio jeste kretanje. Od igre koja je važila za najbolju demonstraciju slobode kretanja ovo je nešto čemu se nisam nadao. Nadam se da će svi oni koji su kritikovali druge igre zbog delaya u komandama sada biti dosledni pa sada uraditi istu stvar. Ovaj delay, kakav postoji prilikom kretanja je nešto što je čak i meni koji sam naviknut na ideju kašnjenja komandi skroz neprihvatljiv i nepotreban. Pomislio sam da nije u pitanju d-pad pošto su uveli 360 kretanje (koje nisam uopšte primetio) pa sam probao preko analoga ali nisam primetio razliku. Jednostavno, preterali su u primeni inercije i po meni su uspeli da uprskaju i poslednju stvar u kojoj su bili neprikosnoveni. Uz to, onaj polusmer izmedju dijagonale je sasvim nepotreban i samo čini dribling neprirodnijim. Ok je prilikom sprinta ali prilikom normalnog kretanja sa loptom je suvišan uz postojeći delay.

Ipak, nastavio sam dalje da igram i osetio da je igra znatno sporija što je za svaku pohvalu. Tempo odigravanja je baš po mom ukusu.

Zatim je usledila provera baga iz PES2009 sa slobodnjakom po zemlji. Probali smo u par navrata, nije bilo moguće da lopta prodje živi zid. Bravo KONAMI ;)

Sledeći na red za isprobavanje bio je legendarni šut van 16m koji je bio trademark ove igre. Ali, šutevi iz punog sprinta su odjednom postali mlitavi, jedva da se i dobace do gola a napunim preko pola. Jedino što podseća na PES jeste efikasnost cutback šuteva - za sada sam od 5 pokušaja dao četiri gola. Da li se to cutback a la PES6 vraća na velika vrata? Videćemo :)

Usput sam pratio kako se kreću igrači u zavisnosti od zadate taktike i izgleda da je KONAMI i ovde uradio pun pogodak jer sve što sam hteo, tako se i dešavalo na terenu.

Ali na nesreću, dueli, golmani i odbijanje su izgleda ostali identični. Golmani i dalje odbijaju svaki iole oštriji šut ka golu ispred sebe (ruku na srce nije bilo onih čuvenih gafova), i dalje se na guranje i karambol može izaći kao pobednik ako samo držite pravonilinijski napred. Štaviše, prvi gol sam i dao tako, gužva poput ragbi utakmice ispred kaznenog i Gerrard nekako izlazi kao pobednik iz svega toga.

Isto tako, dodavanje je barem meni katastrofalno rešeno. Moguće da sam se navikao na drugačiji sistem ali mi je nekako neprihvatljiva ideja da stisnem trougao i da moj igrač pošalje savršeni through pass na 30m udaljenosti. Jedina dobra stvar kod dodavanja je to što su čini mi se eliminisali visoki through mada su i u tome nekako preterali pa se bojim da će u ovom delu biti neupotrebljiv. Uz to, voleo bih malo više slobode prilikom centaršuteva a ne samo da stisnem krug 1x-3x i eventualno stisnem R2 da bih poslao visok nabac.

I taman kada sam sticao blago pozitivan utisak o igri jedan običan pritisak na dugme X u odbrani rezultirao je kao penal. Potkačio sam igrača koji nije čak ni pao u kaznenom i sudija je pokazao na belu tačku. Ubrzo zatim, već u narednoj utakmici, još jedan penal - sad sam držao kocku i opet samo sapleo protivnika koji nije pao. Bojim se da će ovo biti baš gadno ako ostane. (Sad dok ovo kucam, setih se da nisam isprobavao simuliranje i da li ima ikakvog efekta :))

Onda sam se šlogirao kad sam video kameru za izvodjenje penala. U pitanju je ista kamera kao i u igri (sa strane). Dobra stvar je što golman može da se kreće po golu. Loša stvar je što ako protivnik šutne po zemlji, verovatnoća da će mu se odbiti ukoliko odbranite je ogromna :D

Usledilo je novo razočarenje kada smo primetili da je i dalje prisutan automatizam ispucavanje lopte kako glavom tako i nogom. Nisam igrao protiv živog protivnika pa nisam siguran kako igrači reaguju na fintu šuta a uz to sam primetio i da je izgleda nemoguće vratiti golmanu loptu glavom. Ili ja nešto pogrešno radim ili svaki put kada pokušam da vratim glavom unazad igrač sačeka da mu padne na nogu pa reaguje.

I za kraj sam primetio da slanje odbrambenih igrača na korner nema nikakvog smisla osim ako nećete da primite jeftin gol iz kontre pošto njihove pozicije niko ne pokriva i praktično ostaju rupe.

Igrivost - Nisam siguran koliko će se vikend-igrači privići na ovaj novi delay u komandama za kretanje ali mislim da je još uvek zadržao onaj šmek koji je postojao u protekla dva dela te da će oni koji su voleli PES olako preći preko svih nedostataka.

Rezime - Čuo sam priče kako ovaj fudbal podseća na PES6. Ja nisam stekao takav utisak. Više mi izgleda da KONAMI konačno počinje da brusi u pravom smeru next-gen koji je uveo sa PES2008 i pored inovacija počinje i da iskorenjuje sve one negativne stvari koje su ga krasile. Ali, za moj ukus, te promene iako značajne nisu dovoljne da prikriju nedostatke koje igra i dalje ima a još na sve to uveli su i ovo nakaradno kretanje igrača koje me iskreno podseća pre na Goal Storm nego na igru iz 2009.

Bilo kako bilo, ukoliko online bude imao smisla i ukoliko u finalnoj verziji smanje delay (u šta čisto sumnjam) ova igra dobija mnogo više od prelazne ocene. Mada, realno, i pored svih nedostaka PES2010 je definitivno najbolji PES u protekle 3 godine.

Za kraj samo da napomenem da je ovo samo moje vidjenje igre i ništa više. Ovo kažem pošto vidim da pojedinci imaju običaj da to shvate nekako čudno pa konstruišu teorije zavere, napadaju na ličnoj osnovi pa čak idu dotle i da ignorišu samo zato što neko igru doživi drugačije. Ja nemam ništa od toga i da PES bude i dobar i loš. Samo pričam kako sam doživeo igru.

Poslednja izmena:
Može biti mada sam ja tu pronašao samo one attack/balance/defence minded - kad se prevede na stari sistem to bi moglo da mu ispadne ono defence low/medium/high ;)

Ok, utisci posle 15-ak partija dosta pozitivni :) I meni i burazeru..

Da krenem redom sta mi se svidja:

Meniji, bas su mi cool i lepi na oko, cak mi ni ne smeta sto je sve tako odvojeno jer bas leti i sve se brzo odradi.
Zvuk u menijima takodje, par dobrih stvari od hemijske brace i nema nijedna stvar da me nervira..
UCITAVANJE, odnosno KOJE ucitavanje :D Sve leti, i mech nikad brze pocinje :)

Grafika dosta dobra, lepi efekti sunca ali vise cekam da vidim kako izgleda nocu jer najvise tako igram.. Face igraca i anatomija odlicni. Trava takodje, opet, lepse ce izgledati nocu sigurno jer ce sve biti tamnije i kontrastnije, ovako izgleda malo bledo, ali sto se tekstura tice, ja ne znam da li je moguce da izgleda realnije od ovoga..
Default navijaci za divno cudo nisu toliko losi, odlicne reakcije kada domaci tim da gol, prava atmosfera.. Aplauzi su vrh, posle uspesnog pasa ili slicno... zvuk suteva, lopte, precke/stative, duela, odlicni kao i uvek.

Gameplay odlican, ali udovoljicu vladimiru i reci da mi je ipak malo veliki delay, ali me raduje sto ce to biti dodatno ispeglano, skroz moze da se navikne i nije to onaj isti delay kao u FIFI ali lagao bih kad bi rekao da mi je ovako idealno..

Igra se dosta sporije, mora vise da se razmislja.. Sutevi su vrhunski, konacno sutiraju sa obe noge, i tu je taj PES osecaj, odnosno pravi fudbalski osecaj suta, za razliku od dosta izvestacenog u "onoj" igri :) Mrezica izgleda malo labavo ali se savrseno ispresavija kad zunes, odusevljen sam.. takvi "detalji" ustvari najvise znace..

Fizika lopte evoluirala jos jedan korak i ovo je stvarno nesto najpribliznije pravoj lopti, osecas njenu pravu masu.. odlicno se kotrlja, odskace, sve deluje prirodno..

Jako sam zadovoljan, samo jos malo da utegnu odziv i gameplay i to je to.. trenutno nema bolje u ponudi, barem meni :) a onaj japanac obecava savrsen multiplayer bez laga, valjda nije toliko hrabar da baronise, jer je ostavio sliku pa znamo kako izgleda! :D

Ne znam kako je ovaj lik ovo izveo ali WOW

[YOUTUBE]<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/3N_D9zZgxLI&color1=0xb1b1b1&color2=0xcfcfcf&feature=player_embedded&fs=1"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowScriptAccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/3N_D9zZgxLI&color1=0xb1b1b1&color2=0xcfcfcf&feature=player_embedded&fs=1" type="application/x-shockwave-flash" allowfullscreen="true" allowScriptAccess="always" width="425" height="344"></embed></object>[/YOUTUBE]

:zgran:

Ovo radis u fifi kad god pozelis. I jos mnogo takvih stvari koje daju car gameplay. Ti trikovi su priceless.

Probaj i ja pre svega ovo

taman kada sam sticao blago pozitivan utisak o igri jedan običan pritisak na dugme X u odbrani rezultirao je kao penal. Potkačio sam igrača koji nije čak ni pao u kaznenom i sudija je pokazao na belu tačku. Ubrzo zatim, već u narednoj utakmici, još jedan penal - sad sam držao kocku i opet samo sapleo protivnika koji nije pao. Bojim se da će ovo biti baš gadno ako ostane. (Sad dok ovo kucam, setih se da nisam isprobavao simuliranje i da li ima ikakvog efekta )

Mi se desilo dva puta u dva meca tuzno :( Znaci obican x igraca jedva da dodirne penal WTF?
I ne kapiram zasto su promenili izvodjenje penala sada je jos gore :(

Inace grafika mi se dopala na plazmici izgleda odlicno lepe boje osvetljenje sve je ok :)
Ostalo za igrivost svi su rekli kako i jeste.

sto se mene tice jedno prijatno iznenadjenje...

Igrao sam juce pred spavanje jos malo, pa jos koji utisak...

Korneri ne smeju ovako da ostanu, jedno 80, ako ne i 90% kornera sam pretvorio u gol, tako i protivnik, Ibrahimovic je pred*kan. Grubi startovi se bas tolerisu, neki startovi koji bi trebali da budu crveni karton su prosli nekaznjeno, to takodje ne sme tako da ostane.. I jos jednom, sto se tice odziva, pasovi mogu da ostanu ovako, ali kretanje i sutevi moraju malo brze da reaguju..

Poslednja izmena:
jeli se meni jedinom desilo da igrac sa strane ukliza i napravi penal kao u stari pes?ja se tjesim da je ovo samo demo starija verzija na koju nije sve sredjeno....

Igrao sam juce pred spavanje jos malo, pa jos koji utisak...

Korneri ne smeju ovako da ostanu, jedno 80, ako ne i 90% kornera sam pretvorio u gol, tako i protivnik, Ibrahimovic je pred*kan. Grubi startovi se bas tolerisu, neki startovi koji bi trebali da budu crveni karton su prosli nekaznjeno, to takodje ne sme tako da ostane.. I jos jednom, sto se tice odziva, pasovi mogu da ostanu ovako, ali kretanje i sutevi moraju malo brze da reaguju..

Ja vise ne igram protiv Barse ukoliko je vodi iskusan zivi igrac. Nisu normalni kako su ih nabudzili, overall ocene i nisu strasne ali je zato svaki carobnjak. S druge strane, u Liverpoolu su takvi samo Torres i Gerrard (mada i Kuyt je strasno jak na lopti).

Sudija dobro sudi ali nekad je preblag a nekad deli kartone, kao da ima vise sudija u demou koji se random smenjuju. A to za kornere ima veze iskljucivo sa vanzemaljskim timovima koje su nam dali da vodimo. Da igraju Torino i Catania ne bi bilo lako dati gol iz kornera.

Pa u 2009 su takodje madjionicari, mozda i vise nego sad, ali nisu toliko dominirali u skok igri, ovo je smesno, bukvalno sam dao 6, 7 golova glavom iz 9, 10 kornera.. Ne mogu a da ne igram sa/protiv Barse, Reala i ostalih :) to je neizbezno..

Nazad
Vrh Dno