Šta je novo?

Pdv 8%!!!

Nisam bas siguran da carina na DVI ima veze s nasom vladom. Ovo smanjenje sa 18 na 8 je sto bi rekli Englezi LONG OVERDUE!

Neki uspevaju da izbegnu da placaju tu carinu na DVI, dok LCDTV takođe uvoze kao kompjutersku opremu, a ne kao audio/video tehniku, zbog toga su ponegde dosta niže cene ovih TV-a...

100 % ce biti samo na komplet konfiguracije, sto je dobro za
raju ali nije za nas malo naprednije, koji volimo da pazarimo komponente .
U svakom slucaju pozdravljam odluku . Sad samo cekam da povecaju akcize
da bi pokrili ovih 10% :d

Ma napraviće zbrku oko definisanja šta ide po 8% a šta po 18%, biće cirkus opet.

Ovo je i u zvanicnom programu DS-a, i jutros je Djelic pricao o tome, a vlada je vec formirana. Mislim da ce biti 8%, ali negde od sledece godine.

i ja verujem da ce biti. setite se da je bilo 8% i to ne samo na konfe nego i na hardver pojedinacno. onda je Dinkic osinuo PDV i njime zahvatio i hardver i tako je do dana danasnjeg ostalo. medjutim, posto se sada Djelic pita, a pod njeme je vec bio 8%, ne vidim zasto ne bi ispunio predizborno obecanje...ja ne kupujem nista dok ne smanje porez :)

Daj Boze da smanje ili ukunu porez na racunarsne komponente. Ni ja ne kupujem nista dok ne smanje porez. :D

Poslednja izmena:
Onda vi više ništa nećete kupiti :D

Mada, svi se nadamo.

i ja verujem da ce biti. setite se da je bilo 8% i to ne samo na konfe nego i na hardver pojedinacno. onda je Dinkic osinuo PDV i njime zahvatio i hardver i tako je do dana danasnjeg ostalo. medjutim, posto se sada Djelic pita, a pod njeme je vec bio 8%, ne vidim zasto ne bi ispunio predizborno obecanje...ja ne kupujem nista dok ne smanje porez :)
secamo se da je bio 20 % pa 0% pa 18%... 8 nikad

u pravu si, lupio sam. 0%! jos bolje. ali i 8% je solidno. samo se nesto nadam da ne bude kao i za sve ostalo kada smanje porez: smanji se porez, a cene ostanu iste (prodavci povecaju marzu)...:(

Poslednja izmena:
u pravu si, lupio sam. 0%! jos bolje. ali i 8% je solidno. samo se nesto nadam da ne bude kao i za sve ostalo kada smanje porez: smanji se porez, a cene ostanu iste (prodavci povecaju marzu)...:(

Pa pola zapadne evrope ima slican PDV kao mi (ne isti, ali od 15-22%), a cene su im redovno nize i za 20%. Kako to? Nasi "drpatori" od uvoznika hoce da rade malo, a zarade mnogo. ;)

Hehe, izgleda da menjaju vesti. Bilo je u prethodnoj. Hvala na updateu! ;)

Pa pola zapadne evrope ima slican PDV kao mi (ne isti, ali od 15-22%), a cene su im redovno nize i za 20%. Kako to? Nasi "drpatori" od uvoznika hoce da rade malo, a zarade mnogo. ;)
to sam i ja mislio - domaci uvoznici nam gule kozu, ali nije sve tako crno-belo. zbog male kolicine hardvera koji ulazi u nasu zemlju dobijamo lose cene iz prve ruke i to je fora. mislim da je Zormi tako nesto objasnjavao. nije isto da li se u nekoj zemlji proda 10 2900XT-a ili 1000 komada...

to sam i ja mislio - domaci uvoznici nam gule kozu, ali nije sve tako crno-belo. zbog male kolicine hardvera koji ulazi u nasu zemlju dobijamo lose cene iz prve ruke i to je fora. mislim da je Zormi tako nesto objasnjavao. nije isto da li se u nekoj zemlji proda 10 2900XT-a ili 1000 komada...

Nije isto, ali kada malo bolje pogledamo oni dobijaju najcesce jedan procenat marze za sve, eventualno podeljen po proizvodjacima (ASUS, MSI, GigaByte...), tako da nije sve ni do toga i nikako ne moze da se objasni onih 20% razlike, osim da nas "deru".
:wave:

Ova najava smanjenja poreza moze da natera ljude da se strpe sa kupovinom sto ce mozda znaciti smanjenje cena i pre smanjenja poreza. Bas me zanima da li ce prodavci moci da dobiju povracaj poreza na robu kupljenu pre smanjenja poreza?

Cekaj cekaj.... Ti to pitas da li ce drzava da vrati neke pare a ne mora? :) Ajde sam sebi odgovori. Zbog ove najave sad moze svasta da se iskoplikuje, ljudi ce cekati sa kupovinom, nabavljaci sa nabavkom....cene mogu i da skoce privremeno.

U suštini, simpa je ova raspravica, ali se generalno svodi na to da ako imaš pare i nešto ti zaista treba - kupićeš.

Ne kažem da cena nije bitna, ali ako ti je mnogo da daš 200e za nešto, biće ti i 180e. Mogu ja da plačem kako bi bilo lepo da nisu poskupeli monitori sa DVI i kako bi bilo lepo da je PDV na monitore manji, ali džaba mi kad mi od nekih poslova ne stižu pare i
"nemam Ðole, a i da imam, odakle mi". ;)

A i ova 19ica CRT još radi posao :D

Poslednja izmena:
@J Lo
kad kupci cekaju s kupovinom cena moze da ide samo dole a nikako gore osim ako sve prodavci odjednom poblesave. Zakon ponude i potraznje. Prodavci da bi opstali moraju da prodaju, zar ne?

Ih opet ce da se svercuje u CG :)

Nije isto, ali kada malo bolje pogledamo oni dobijaju najcesce jedan procenat marze za sve, eventualno podeljen po proizvodjacima (ASUS, MSI, GigaByte...), tako da nije sve ni do toga i nikako ne moze da se objasni onih 20% razlike, osim da nas "deru".
:wave:
Pa zar nije tih 20% ustvari carina koja u EU ne postoji, pa je i logicno sto su cene vise?!
EDIT: Ispravljam se, i u Hr su nize cene, a oni jos nisu u EU.

Poslednja izmena:
Ova najava smanjenja poreza moze da natera ljude da se strpe sa kupovinom sto ce mozda znaciti smanjenje cena i pre smanjenja poreza.
to sto si sada rekao moze da se desi samo u udzbeniku ekonomskog fakulteta :D to ti je idealan slucaj: "traznja i cene su direktno proporcijalne - ako pada jedna - automatski pada i druga". naravno, to u praksi funkcionise koliko i "slobodno" trziste.
to bi bilo kao kada bismo mi sa bencha bili jedini kupci hardvera u zemlji i sada neko stavi sticky thread "ne kupujmo nista kako bismo ih naterali da obore cene usled male potraznje!" i tu se dogovorimo da to sprovedemo u delo. u praksi, to ne ide tako (cak ni kada bi osvanuo takav thread :d) :)

pozdrav

nadajte se da cemo osetiti tih -10%...
bice isto kao kad je otislo sa 0->18%
cene ostale iste...

Smanjenje poreza sa 18 na 8 posto bilo na komponente ili kompletne konfiguracije , nece ni 2% da se oseti na krajnje cene. Razlika ce zavrsiti u dzepovima prodavaca racunarske opreme i to je to. Ako cena malo padne to ce biti zbog redovnih pojeftinjenja komponenti, i to nece imati nikakve veze sa smanjenjem PDV-a.

Da podsetim na situaciju sa uvodjenjem poreza na racunare kada je bila nevidjena pomama za racunarskim komponentama. Tada sam, kao sitni diler, prodavao vise racunara nego sto sam mogao kolima da prevezem ;) E, cene sa PDV-om su se u roku od 3 meseca izjednacije sa onima od pre uvodjenja PDV-a a posle ubrzo i otisle ispod.

Primer: ja sam za sebe kupi Samsung 710N za 340E po dilerskoj ceni za mene, a vec marta-aprila krajnja cena sa PDV-ommu je bila oko 300E!!!!

Daklem, dzaba radovanje za smanjenje PDV-a na racunare, ali u svakom slucaju lep gest u pravcu informatickog opismenjivanja sirokih narodnih masa.

los ti je primer jer bi monitoru cena ionako pala, tako da to ne znaci nista...videcemo. verujem da ce srezati porez na 8%, samo je pitanje da li cemo mi to osetiti ili ce prodavci povecati marzu. na stranu sa redovnim pojeftinjenjima hardvera na globalnom nivou...

Sve zavisi od uvoznika, ako on kaze da je cifra 50e+PDV onda je toliko, sa 18% na 8% bi trebalo da bude jeftinije, ali kad gledas kakvi su uvoznici onda ce biti 55e+PDV, opravdace to kao veliki troskovi transporta, kao i inace. Posle ce cene padati pa ce doci na 50e+PDV, samo sto ima jedna kvaka on na tih 50e+18% zaradi 10e, a na 8% zaradi prvo 15e, posle bude globalno pojeftinjenje koje ga navodi da spusti na 50e ali ponovo zaradjuje 15e, a mi kao prodavci moramo da se odreknemo tog dela marze, tako da ce se puno malih firmi zatvoriti, sto je relativno dobro, jer te male firmice obaraju promet, prodaju p4 za 200e, i rade na kolicinu ne gledajuci kvalitet, a ja kad sastavim takvu masinu ali umesto ECS stavim asus ili gigabyte, pa umesto integruse ubacim bar taj neki 7300LE, umesto NCP ubacim Kingston ili Corsair, pa gledas da prodas sto bolje napajanje, to ispadne i duplo skuplje... ali meni se takve masine ne vracaju na rma, a ovi sto prodaju "leve" komponente, od**bu musterije, pa dolaze meni na servis, posle ponovo oce da kupi masinu, al jeftinu, pa ide u neku radnjicu za 200e P4, i krug se zatvara...
8% ponovo odgovara velikim igracima, jer toboze, kako on zna koji je meni uvoz, i ko cita ono malo sta pise iznos PDV-a...
Trebalo bi da se uvede porez 8% samo na gotove masine, a za komponente da ostane 18%, tako da uvoznici nece imati prostora za manipulaciju cenama i porezima, bilo bi vise posla za knjigovodje, ali oni su za to placeni... a meni kao "proizvodjacu" tih 10% vrate, jer je otislo za 8% PDV-a, i kupac srecan i prodavac a ko kupuje na komponente... taj je navikao na 18%

sta ti naprica prijatelju. te male firme ce propasti ako se smanji porez, te ne treba stopu poreza smanjivati za komponente, te ne valja ti ECS, NCP i integruse (7300LE ne bih ubacio u masinu ni najgorem neprijatelju), te ovo, te ono...
samo da smanje porez i svi ce biti srecni. ljudi ce (teoretski) kupovati vise kompjutera, prodavci ce (teoretski) imati veci obrt, drzava ce (teoretski) uzimati vise para...samo da se desi...

Sto se mene tice kolko god da padne porez cene ce ostati iste jel kolko god da neko od ovih nasih "dilera" ili "uvoznika" zaradi uvek hoce jos i jos i jos! I nikad im nije dosta i svi hoce da se obogate preko noci! E zato dok se ne nakupe neke odredjene kolicine novca da i njima bude malo lagodniji zivot nema da spuste cene pa makar pdv bio i 0%.

Nazad
Vrh Dno