Šta je novo?

Pdv 8%!!!

Kao što nex999 reče izgleda da je inicijalno trebalo da bude samo na gotove računare, ali usvojen je amandman da se porez smanji i na računarske komponente, evo linka.

atest znachi prodavanje na komad a ne kao celina

Zakon je koliko znam usvojen, treba prvo da izadje "vest" u Sluzbenom Glasniku, a to bi trebalo uskoro da bude...valjda kad se zavrsi sva ova prica oko budzeta i slicno...***, procedura.
Videcemo...

Atest znači da proizvedeni uređaj (sklopljen računar) koji ide u prodaju mora da prođe overu kod ovlašćene firme ('Kvalitet' iz Niša) da zadovoljava propise po pitanju zračenja, uticaja na naponsku mrežu, sigurnosti po ljude i okolinu...

To košta oko 300 evra - za svaki model koji se atestira. Bilo koja izmena u atestiranom modelu zahteva da se označi kao novi model i obavi novi atest. Delovi u principu ne podležu atestiranju dok se od njih ne sklopi uređaj koji podleže.

Ja ne mislim da ce PDV od 8 procenata ista bitno napraviti, mozda nekih prvih dana bude euforija i posle ce se sve vratiti kao sto je i bilo...

PDV kada je uveden, glavni problem su osetile distributerske firme: ako je na primer firma X "u poslu" imala lupam, 4 miliona evra, sa uvodjenjem PDV-a vise nije imala 4 miliona za obrt nego 18 posto manje koje je morala da uplati drzavi jos prilikom prvih uvoza. To znaci da ce vracanja PDV-a prvenstveno pozdraviti uvoznici buduci da ce im se deo para raspolozivih za posao vratiti u igru...

Euforija kupovine pre uvodjenja PDV-a je verovatno svima ostala u secanju: azdaja pod imenom PDV juri kupca koji bezi sa racunarom pod miskom :) Iako su se svi bukvalno razbili od posla u tom cuvenom decembru 2004. posledice su bile strasne u celoj prvoj polovini 2005 i to sve zahvaljujuci psiholoskom momentu. Niko zaboga nije hteo da kupi racunar jer je 18% skuplji, a vec negde polovinom februara se sve to moglo kupiti jeftinije nego pre uvodjenja poreza na dodatnu vrednost. Da ne govorim o "samaranju" kupaca u tom decembru kada se kupovalo samo da bi se kupilo, kada je bio manjak robe na trzistu, kada se moglo prodati bukvalno sve...

Dakle, stojim pri stanovistu da smanjenje PDV-a na 8 procenata nece mnogo toga promeniti osim sto ce distributeri za neko vreme lakse disati. Ne radi se ovde o robi koja ima manje vise fiksnu cenu, nego o robi cija cena strmoglavo pada iz nedelje u nedelju (da ne kazem bas iz dana u dan), pa se tih 8% jednostavno nigde nece ni videti

Atest znači da proizvedeni uređaj (sklopljen računar) koji ide u prodaju mora da prođe overu kod ovlašćene firme ('Kvalitet' iz Niša) da zadovoljava propise po pitanju zračenja, uticaja na naponsku mrežu, sigurnosti po ljude i okolinu...

To košta oko 300 evra - za svaki model koji se atestira. Bilo koja izmena u atestiranom modelu zahteva da se označi kao novi model i obavi novi atest. Delovi u principu ne podležu atestiranju dok se od njih ne sklopi uređaj koji podleže.

Ako dobro razumem za komponente nije neophodan atest da bi se carinile,ne znam mozda za napajanja? Da li to znaci da ukoliko uvoznik na neku komponentu hoce da plati samo 8% pdv, on prethodno mora da je atestira u Nisu, a da ce biti i komponenti koje ce i dalje biti sa 18%, jer se uvozniku ne isplati da daje fiksnu naknadu za atest, ukoliko sa tom komponentom ne pravi veliki obrt?

pdv sa 18 na 8 % za IT ???

sta mislite kada ce zaživeti u praksi ovo smanjenje PDV posto bi trebalo da bude usvojeno sutra 26.06 .2007 u parlamentu, i koliko ce biti realno smanjenje cena komponenti racunara i samih racunara - manje od 10% ili svih 10 %.....????

Smanjenja neće biti, naj verovatnije.
Tek tamo kada počne nova školska godina, može nešto da se oseti...

A da su kojim slucajem podigli PDV sa 18 na 28%, MOMENTALNO BI SVI PODIGLI CENE, zar ne? ;)

To je kao kad cena kafe u Brazilu skoci, istog momenta skace i kod nas, a kada padne, onda to polako, polako dolazi (navodno, kupili su skupo, pa dok ne rasprodaju...). A sta kad skoci, kupili su jeftino, ali odma' dizu cene da ostvare extra profit... Eh trgovci, trgovci...

Verujem da ce dobar deo ljudi nakon usvajanja zakona da se malo suzdrzi od vecih kupovina racunarske opreme opravdano ocekujuci neki pad cena, pa ce prodavci hteli, ne hteli, ipak morati da spuste malo cene kako im promet ne bi znacajnije pao...

A sta kad skoci, kupili su jeftino, ali odma' dizu cene da ostvare extra profit... Eh trgovci, trgovci...
Nije baš... kad su nedavno uveli dodatnu carinu na DVI monitore većina ozbiljnih prodavaca su stare zalihe rasprodavali po staroj ceni do dolaska novog uvoza.

Problem kod ovog zakona (kad se usvoji) biće u tumačenju na šta se odnosi. Ako bude samo na atestirane konfiguracije takve prave samo dve-tri firme u zemlji. Ako bude i na periferije, koje periferije (printeri, skeneri, tastature, miševi... verovatno da, ali MP3/MP4 playeri verovatno ne, pa kamere, mrežna oprema...). Ako bude i na rezervne delove (repromaterijal za sklapanje) opet šta u to spada, nastaće u početku haos...

Uh... vec deluje komplikovano... :( Cim nesto moze da se tumaci i ovako i onako, jasan je nivo kompetencije (a cesto to i namerno rade) onih koji zakon donose...

Kod racunarske opreme se barem zna sta je sta, i kad bi hteli (a pritom i umeli) mogli bi da ga skroje da da i vrapcima na granama bude kristalno jasno...

U pravu si. Sreća što naš predsednik Skupštine ima radnju za prodaju računara :d , pa je uložio amandman na besmislenost zakona o skidanju poreza samo na konfiguracije, kad već nema stručne službe da to primeti. Još i da prođe...

Slichna pricha kao sa skokom i padom eura:)

Svi prodavci odma rachunaju skuplji euro..ali kada padne..onda kod njih to jako dugo pada....

Prodavci nikad ne shtete na skoku/padu eura nego se josh debelo i omaste. Shto bi sa PDV bilo drugachije?

Poslednja izmena:
U pravu si. Sreća što naš predsednik Skupštine ima radnju za prodaju računara :d , pa je uložio amandman na besmislenost zakona o skidanju poreza samo na konfiguracije, kad već nema stručne službe da to primeti. Još i da prođe...

Tachno tako.Inache sam iz Subotice i da,nash glavni i odgovorni urednik u Skupshtini ima najbolju radnju u Subotici.I shta mislite zashto?I dan danas neke firme ne smeju da kupuju od drugih vec samo od njih!
Podvlachim da on nije direktno odgovoran za to i moguce je da su zaposleni iskoristili ime i delo choveka gore pomenutog,u kreiranje povlascene pozicije kod velikog broja firmi u gradu Subotici!

Da je insajder iz skupstine pa 'ajde. Ovako... :)
U petak zaseda odbor za trgovinu, ali koliko znam, on ne moze da donosi takve odluke, vec to mora proci kroz glasanje na skupstini.

Nije baš... kad su nedavno uveli dodatnu carinu na DVI monitore većina ozbiljnih prodavaca su stare zalihe rasprodavali po staroj ceni do dolaska novog uvoza.

Da, ovo je skroz tacno, logican potez zelenasa bi bio da digne cene svih monitora koje ima.

Problem kod ovog zakona (kad se usvoji) biće u tumačenju na šta se odnosi. Ako bude samo na atestirane konfiguracije takve prave samo dve-tri firme u zemlji. Ako bude i na periferije, koje periferije (printeri, skeneri, tastature, miševi... verovatno da, ali MP3/MP4 playeri verovatno ne, pa kamere, mrežna oprema...). Ako bude i na rezervne delove (repromaterijal za sklapanje) opet šta u to spada, nastaće u početku haos...

Mi jos ne znamo sta ce se nalaziti u zakonu. Ne mogu oni to da ostave ovako sturo. U prvobitnom predlogu koji su okacili na sajt stoji samo ovako nesto:
Posebnom stopom od 8% ce se oporezovati... bla, bla... 7a) Personalni racunari (...)

Danas videh u novinama.Zakon treba da se izglasa u petak.Trebalo je ranije da se usvoji sa budzetom, ali nebitno....
Bilo kako bilo, neka smanje PDV, i ja mislim da to necemo osetiti, ali ipak kad vidim na racunu 8%, nekako mi dodje lakse :p

Izmenama Zakona o PDV-u predviđeno je smanjenje PDV-a za kupovinu računara sa 18 na osam odsto. Vlada je prihvatila amandman predsednika Skupštine Srbije Olivera Dulića kojim se to smanjenje odnosi i na kupovinu komponenti od kojih se sastoje personalni računari.
(izvor b92/beta)

Meni nije jasno zasto toliko ljudi kaze da nece biti ikakvog efekta. Cisto logicki me zanima. Gde je ovde greska: Ako se smanji porez sa 18% na 8%, zar to ne znaci da ces imati vise cistog profita? Zar to ne znaci da ce se, u uslovima postojanja konkurencije, iskoristiti taj dodatni "profitni prostor" za smanjivanje cena? Prosto, neko ce u nekom trenutku da kaze: "hej, bas bih mogao malo da spustim cene, i da budem jeftiniji od drugih, i da opet budem na starom sto se tice profita. Jeste, imacu isti profit kao i pre smanjivanja poreza, ali cu podici promet za 5%". Naravno, onda bi i drugi morali da prate ovaj trend, ali neko bi morao prvi da se upeca na ovu logiku zar ne?
Opet, ja se ne razumem u ekonomiju, ali me zanima kao i bilo kog drugog gradjanina.

Smatram da se smanjenjem pdv-a nece nista znacajno promeniti, cene non stop padaju, tako da ce se to jedva primetiti u maloprodaji. Pre svega mogu se u svakom trenutku naci 10% nize cene nego u bilo kojoj prodavnici kompjutera i kompjuterske opreme.

Poslednja izmena:
Smatram da se smanjenjem pdv-a nece nista znacajno promeniti, cene non stop padaju, tako da ce se to jedva primetiti u maloprodaji. Pre svega mogu se u svakom trenutku naci 10% nize cene nego u bilo kojoj prodavnici kompjutera i kompjuterske opreme.
Ako ces ti eventualni pad cene od 10% monitora od 400 evra jedva primetiti znaci da tebi cena nije bitna. Ova tema je za one kojima jeste.

Izmenama Zakona o PDV-u predviđeno je smanjenje PDV-a za kupovinu računara sa 18 na osam odsto. Vlada je prihvatila amandman predsednika Skupštine Srbije Olivera Dulića kojom se to smanjenje odnosi i na kupovinu komponenti od kojih se sastoje personalni računari.

Ovo je deo vesti sa Bete,bicu sutra u svim novinama preneshena vest...

ZIVEO DULICH!!!

Kako brate!?
Evo ja treba sada da kupim masinu. Sve ce me kosta ko svetog perta kajgana, ali kada vidim da cu da ustedim jedno 100-110e ovim smanjenjem PVD-a nije sve jedno!

Naravno da neces da osetis ako se smanji cena zvake sa 10din --> 9din. Ali sa 1000e na 900e??? :banana:

Kako brate!?
Evo ja treba sada da kupim masinu. Sve ce me kosta ko svetog perta kajgana, ali kada vidim da cu da ustedim jedno 100-110e ovim smanjenjem PVD-a nije sve jedno!

Naravno da neces da osetis ako se smanji cena zvake sa 10din --> 9din. Ali sa 1000e na 900e??? :banana:

Donekle si u pravu IvanziLLa.Samo ima jedna mala zvrchkica.Ta je da ce cene memorije otici dobrano gore tako da ce se praktichno izgubiti tih 10% i efekat ce se ogledati u 2-3% shto nije zanemarljivo,ali nije ni Bog zna shta.Cene svih ostalih komponenti stagniraju i pitaj slobodno bilo koga ako znash ko radi nabavku u nekoj MP rachunara i opreme da li je juche dobio "dojavu" da kupi bar 20-30 modula po staroj ceni?Tako ce i vuk biti sit i ......

@ abacus.
Ako cena memorije ode gore koliko predvidjas, onda cemo smanjenjem pdv-a ustedeti jos vise :d. Znaci 10% od 1100 je 110, sto znaci da stedimo 10 evra vise :).

Donekle si u pravu IvanziLLa.Samo ima jedna mala zvrchkica.Ta je da ce cene memorije otici dobrano gore tako da ce se praktichno izgubiti tih 10% i efekat ce se ogledati u 2-3% shto nije zanemarljivo,ali nije ni Bog zna shta.Cene svih ostalih komponenti stagniraju i pitaj slobodno bilo koga ako znash ko radi nabavku u nekoj MP rachunara i opreme da li je juche dobio "dojavu" da kupi bar 20-30 modula po staroj ceni?Tako ce i vuk biti sit i ......
I josh neshto ;kada vec govorimo o pristojnoj marzhi preko puta moje radnje na 3m se nalazi indijski butik i komshinica mi je pokazala ulazne cene.Shta mislite kolika je marzha?E sada cu Vam reci ----------------> 1 0 0 % ! ! ! Ulaz 800 dinara prodaja 1600 dinara!!!
I onda je na rachunare mnogo 15-20%?Sramota!

Profitna stopa direktno zavisi od moguceg prometa datom robom i konkurencije na trzistu.Iako taj butik ima takve marze svaki iole sposbniji prodavac kompjuterske opreme moze da ima mesecnu zaradu dosta vecu od te zene sto drzi butik.

A sada prestaninte da idete van teme...

Nazad
Vrh Dno